Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını kabul etmeyerek, AYM'nin yetkisini yok saydığını ilan etti. Ayrıca, hak ihlali yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Bu durum, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve anayasal düzen konularında ciddi bir gerilim yarattı ve yargı organları arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya işaret etti. Murat Sevinç, bu kararın Türkiye'de anayasal düzenin ve AYM'nin varlığını sorgulayan bir adım olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023

Sözcü yazarı Saygı Öztürk'ün iddiasına göre, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmek istemiş, ancak CHP Genel Merkezi bu görüşmeye onay vermemiştir. Bu iddia, CHP'nin daha önceki açıklamasıyla çelişiyor; çünkü CHP, belediye başkanlarının Akşener ile görüşme talebine olumlu yaklaştığını belirtmişti. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Öztürk'ün yazısını destekleyici bir tweet atmıştır.
5 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hatay belediye başkan adayı Gökhan Zan'ın adaylıktan çekilmesi sürecine dair ayrıntıları paylaştı. Zan, sosyal medyada paylaşılan ve kendisine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında, AKP'den 5 milyon dolar ve TRT'de pozisyon istediği duyulmuş, ancak kayıtların montaj olduğunu iddia etmişti. Şık, Zan'ın kayıtların yargıya taşınmasından kaygılandığını ve sadece haberleşmenin gizliliğini ihlalden suç duyurusunda bulunmak istediğini belirtti. Adli bilişim ve siber güvenlik uzmanlarından alınan rapor, kaydın kesintisiz ve manipüle edilmemiş olduğunu gösterdi.
26 Mart 2024

TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde hazırlanan raporları tamamladı. Üç milletvekili, Meclis genel kurulunda sözlü savunma yapabilecek veya başka bir milletvekili tayin edebilecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Türkkan hakaret ve Aydeniz bir polise tokat atma suçlarından fezlekeler hazırlanmıştı. Komisyonun kararı Meclis onayına sunulacak.
22 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), kamu bankalarının işlemlerine yönelik iddiaların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir öneri sundu. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kamu bankalarının AKP tarafından nasıl yönetildiğini eleştirdi ve ekonomik duruma dair olumsuz göstergeleri dile getirdi. Ancak, CHP'nin genel görüşme açılmasına ilişkin grup önerisi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
6 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli iki deprem sonucunda 10 kentte 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı. Depremden en fazla etkilenen kentlerden biri olan Hatay'da, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık yıkımı tarif edecek söz bulamadığını ifade etti. TİP Hatay Milletvekili Barış Atay ise hükümetin arama kurtarma çalışmalarını başlatamadığını ve gerekli yardımları sağlayamadığını belirterek yetkilileri eleştirdi.
7 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Silivri Cezaevi'nden yazdığı mektupta, Anayasa Mahkemesi'nin vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen Meclis'in bu kararı uygulamamasını eleştirdi. Atalay, hukukun açık emirlerinin yerine getirilmesi gerektiğini ve Anayasa'ya uymayan Meclis'in meşruiyetini kaybedeceğini vurguladı. Ayrıca, Meclis'in yeniden toplanmasının bu durumu düzeltmek için bir fırsat olduğunu belirtti. Atalay, Anayasa'ya ve hukuka bağlı kalınması gerektiğini savundu.
27 Ağustos 2024

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yargıtay, AYM'nin yetki aşımı yaptığını ve kendisini süper temyiz mercii olarak gördüğünü iddia ediyor. Ayrıca, Yargıtay, AYM'nin kararlarının yargı organları üzerinde vesayet kurduğunu ve yüksek mahkemelerin kararlarını bozma eğiliminde olduğunu savunuyor. Yargıtay, AYM'nin bu tutumunun hukuki olmadığını ve yargısal aktivizm sonucu olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

TBMM'de TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için yapılan olağanüstü toplantıda, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın AKP sıralarına yönelik sert eleştirileri üzerine AKP'liler Şık'a saldırdı. Saldırıda Koçyiğit'in kaşı açıldı. Bu olayın ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Nelson Mandela'nın torunu Nkosi Zwelivelile ve karma dövüş sanatları ustası Jeff Monson ile Meclis'te bir araya geldi. Kurtulmuş, Monson'ın Müslüman olduktan sonra ilk cuma namazını Meclis'teki camide kılmasını anlamlı bulduğunu belirtti.
16 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine yönelik kararını 'yargısal aktivizm' olarak nitelendirerek eleştirdi. Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'milli yargıya saldırılara karşı reaksiyoner bir tavır' olarak övdü. Yargıtay, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve tahliyesine karar veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak yorumlanmıştı.
9 Kasım 2023

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Gezi Davası'nda tutuklu yargılanan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Osman Kavala, Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden ile gazeteci Merdan Yanardağ'ı cezaevlerinde ziyaret etti. Pala, Adalet Bakanı'na tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu ve hukuksuz yargılamaların son bulmasını istedi. Tutukluların ve ziyaret edilen gazetecinin adalet mücadelesine devam edeceklerini ve Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduklarını ifade ettiler. Pala, cezaevi koşulları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği konularında da bilgi aldı.
8 Temmuz 2023

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının hukuki bir zorunluluk olduğunu ve bu kararlara aykırı davrananların 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabileceğini ifade etti. AYM'nin hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararının Yargıtay tarafından tanınmaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı üzerine Sözüer, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesini hatırlattı. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine ve tahliye edilmesi gerektiğine karar vermişti.
9 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden Sera Kadıgil, Erkan Baş ve Ahmet Şık yeniden milletvekili olarak seçildi. Barış Atay meclise giremezken, Gezi Parkı davasında hüküm giymiş avukat Can Atalay Hatay'dan seçilerek TİP'in Meclis'teki koltuk sayısını korumasını sağladı. TİP, İstanbul'dan üç milletvekili çıkarırken, İzmir, Ankara, Muğla, Antalya, Mersin gibi şehirlerden vekil çıkaramadı.
15 Mayıs 2023

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından hazırlanan ve emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Aydoğan, asgari ücretin ülkede ortalama ücret haline geldiğini ve yüzde 50'den fazla insanın asgari ücret aldığını belirtti. Teklifin doğrudan gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
3 Ocak 2023

Eski AKP'li bakan Hüseyin Çelik, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi ve bu durumu 'kendi militan yargımızı oluşturduk' ifadesiyle yorumladı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme ve Yargıtay bu karara uymayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak nitelendirildi ve Yargıtay'a Cumhurbaşkanlığı'ndan destek geldi.
9 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

AKP, başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce muhalefet partileriyle görüşmek istedi. MHP bu görüşmeyi olumlu karşılarken, İYİ Parti ve HDP arasında tartışma yarattı. İkinci tur görüşmeler için randevu talep eden AKP'ye, HDP'den sonra CHP ve İYİ Parti de ret yanıtı verdi. İki partinin ret gerekçesi, kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması oldu.
10 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'darbe' olarak değerlendirdi ve halkı bu 'kalkışmayı' bastırmaya çağırdı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme bu kararı uygulamak yerine Yargıtay'a yönlendirmişti. Yargıtay ise AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Özel, bu durumu cumhur ittifakı içindeki bir kriz olarak yorumladı ve CHP'nin bu 'darbeye' direnen herkesin arkasında olacağını belirtti.
9 Kasım 2023
İşaretlediklerim