Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Şubat 2024 itibariyle 2 bin 294 gündür hapiste bulunuyor. 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etti ve Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Kavala'nın cezasını onayladı.
11 Şubat 2024

Görevden uzaklaştırılan DEM Partili Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, 19,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Akış, üç gün önce gözaltına alınmıştı. Kararın detayları ve gerekçeleri henüz açıklanmadı. Bu gelişme, yerel yönetimlerdeki siyasi dinamikler ve hukuki süreçler açısından önemli bir olay olarak değerlendiriliyor.
5 Haziran 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iki yılın altında ceza alanların da cezaevine gireceğini ve iyi hal indiriminin her suçta uygulanmayacağını açıkladı. Tunç, ceza adalet sisteminin caydırıcı olması gerektiğini ve cezasızlık algısını değiştirmeye yönelik düzenlemeler yapılacağını belirtti. Ayrıca, cezaevi kapasite sorunlarının cezasızlıkla alakası olmadığını ve devletin bu duruma karşı tedbir alacağını ifade etti. Yeni suç tiplerinin katalog suçlara eklenebileceği ve yargıyı hızlandırmaya yönelik çalışmaların yapılacağı da duyuruldu.
14 Ekim 2024

Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme' ve 'toplantı ve gösteri yürüyüş kanununa muhalefet' suçlamalarıyla yargılandığı davada dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. İçişleri Bakanlığı, Akış'ı 3 Haziran'da görevden alarak yerine kayyım atamıştı. Akış'ın görevden alınmasına sebep olan dava, 10 yıl öncesine dayanıyor. Bu gelişmeler, Hakkari'de belediye yönetimi üzerinde önemli bir etki yaratıyor.
20 Kasım 2024

Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen bombalı terör saldırısının faili Ahlam Albashır, mahkeme tarafından 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 1794 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Bu karar, saldırı sonrası yürütülen hukuki sürecin sonucu olarak verildi. Ahlam Albashır, saldırıyı gerçekleştirmekten sorumlu tutuldu.
26 Nisan 2024

Meclis Adalet Komisyonu, 'etki ajanlığı' olarak bilinen casusluk faaliyetlerine yönelik cezaları ağırlaştıran bir kanun teklifini kabul etti. Bu düzenlemeye göre, yabancı devlet veya organizasyonlar lehine Türkiye'de casusluk yapanlar üç ila yedi yıl arasında hapis cezasına çarptırılacak. Suçun savaş sırasında işlenmesi veya stratejik kurumlarda görev yapanlar tarafından gerçekleştirilmesi durumunda cezalar daha da artacak. Bu değişiklikler, Türk Ceza Kanunu'na yeni maddeler eklenerek uygulanacak.
23 Ekim 2024

Batman'da hırsızlık yaparken suçüstü yakalanan biri aranan hükümlü, diğeri 18 yıl dört ay hapis cezası olan iki kişi tutuklandı. Polis, kentte hırsızlık ve yankesicilik yaptıkları tespit edilen Z.G. ve S.G’yi takibe aldı. Fatih Mahallesi’nde kurulan semt pazarında hırsızlık yaparken suçüstü yakalanan hırsızlar ekiplerce gözaltına alındı. İncelemede Z.G’nin 18 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezasının olduğu, S.G’ninse hırsızlık suçlarından iki arama kaydının bulunduğu belirlendi.
23 Ağustos 2024

Van'ın Bahçesaray ilçesi Belediye Eş Başkanı Ayvaz Hazir, 2015 yılında yapılan 'özyönetim' açıklamaları nedeniyle yargılandığı davada üç yıl beş ay yedi gün hapis cezasına çarptırıldı. Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Hazir ve diğer sanıklar 'terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek' ve 'suç işlemeye alenen tahrik' suçlamalarıyla cezalandırıldı. Mahkeme, bazı sanıklar için hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verirken, diğer sanıklara da çeşitli hapis cezaları verdi.
29 Kasım 2024

Sinan Aygül, 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında çocuk istismarı haberleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin kararını onaylamasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Aygül'ün cezasını bozarak beraat kararı verdi ve bu, dezenformasyon yasasıyla verilen ilk cezanın bozulması oldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, yasal unsurların oluşmadığını savunarak Aygül'ün savunmasını üstlendi.
10 Mayıs 2024

Ankara'da yaşayan H.S. ve eşi, dokuz yıl boyunca farklı şehirlerde çalıştı. H.S., eşinin tayin talebinde bulunmadığını öğrenince Diyarbakır 2’nci Aile Mahkemesi'ne boşanma davası açtı. Mahkeme, kadının tayin yalanını evlilik birliğinin temelden sarsılması olarak değerlendirerek boşanmalarına karar verdi. Karar, eşlerin bir arada yaşamasının evlilik birliği için gerekli olduğunu vurguladı.
11 Ekim 2024

Anayasa Mahkemesi, özel şirketlere devredilen ve işletme süreleri ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatılan limanların bu durumunu öngören kanun maddesini iptal etti. Bu, AYM'nin söz konusu düzenlemeye ikinci iptal kararıdır. İlk iptal kararında serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtilmişti. CHP'nin başvurusu üzerine, AYM benzer bir yasal düzenlemeyi daha iptal etti, bu düzenleme de limanların işletme süresini 49 yıla kadar uzatıyordu.
5 Mart 2024

Ankara Adliyesi'nde görevli ağır ceza mahkemesi başkanı Y.G., savcı H.C. ile birlikteyken, H.C.'nin Yargıtay'da görevli eşi tarafından basıldı. Olay sırasında Y.G. panikle balkondan atlayarak ağır yaralandı. Savcı H.C. ve eşi arasında şiddetli geçimsizlik olduğu ve boşanma aşamasında oldukları belirtildi. Olay sonrası Y.G. hastaneye kaldırıldı ve tedavisi sürerken, savcı H.C. başka bir ile atandı.
27 Kasım 2024

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yakalanan ilk darbeci olan eski Bursa il jandarma komutanı Yurdakul Akkuş’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ayrıca, Ali Çiğci ve Bilal Dişbudak’a anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım suçundan verilen 15’er yıl hapis cezaları da onandı. Diğer sanıklar hakkında verilen çeşitli hapis ve beraat kararları da Yargıtay tarafından onandı. Akkuş’un çantasında darbecilerin yönetim planı şemaları ve kamu kurumlarının başına geçecek isimlerin listesi bulunmuştu.
27 Eylül 2024

Eski Ataşehir belediye başkanı Battal İlgezdi, görevi kötüye kullanma suçundan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. İlgezdi, başkanlık döneminde ruhsata aykırı inşa edilen altı yapıya yıkım kararını uygulamamakla suçlanıyor. İddianamede, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapora göre, Ataşehir'de İmar Kanunu'na aykırı projeler bulunduğu ve bu projelerle ilgili yıkım kararlarının belediye görevlileri tarafından yerine getirilmediği belirtiliyor. İlgezdi ve sekiz belediye görevlisi, altışar aydan ikişer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
28 Mayıs 2024

Yargıtay, 2007 yılında Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen ve 57 kişinin ölümüne neden olan yolcu uçağı kazasıyla ilgili olarak, Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin'e verilen 5 yıl 10'ar ay hapis cezalarını onadı. Bu kararla birlikte, 17 yıl süren dava süreci sona erdi ve dosya kapandı.
12 Mart 2024

Ayhan Bora Kaplan davasında nihai karar açıklandı ve Kaplan'a 10 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, Kaplan'ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bu karar, Kaplan'ın suçlu bulunduğu davanın sonucunu belirlemiş oldu.
3 Aralık 2024

Barış akademisyeni Mühdan Sağlam, 2016'da 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için 2017'de Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilmişti. 8 Kasım 2023'te idare mahkemesinin kararıyla görevine iade edilen Sağlam, bu kez istinaf mahkemesi kararıyla yeniden ihraç edildi. Sağlam, karara tepki göstererek adaletin bir gün geleceğine ve görevine döneceğine inandığını belirtti.
27 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı tarafından genel güvenlik gerekçesiyle belirli kişilere pasaport verilmemesine ilişkin hükmü iptal etti. Ankara 19’uncu İdare Mahkemesi, bu hükmün Anayasa'nın 2, 13 ve 23’üncü maddelerine aykırı olduğunu belirterek dava açmıştı. AYM, yurt dışına çıkma özgürlüğünün ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabileceğini ve bunun hâkim kararı güvencesine bağlanması gerektiğini vurguladı. Bu karar, yurt dışına çıkma özgürlüğünün idarenin yetkisine bırakılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ortaya koydu.
21 Kasım 2024

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

Aydın’ın Nazilli ilçesinde, 122 ayrı hırsızlıktan kesinleşmiş 155 yıl hapis cezası bulunan firari hükümlü E.G. yakalandı. Polis, E.G.'nin yakalanması için kapsamlı bir çalışma yürüttü ve Profesör Muammer Aksoy Mahallesi’nde firariyi ele geçirdi. E.G., yakalanmasının ardından cezaevine gönderildi.
25 Eylül 2024
İşaretlediklerim