Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu üyesi Helin Çakır, depremzede üniversite öğrencilerinin kampüslerden uzak tutulmasının mağduriyet yaratacağını belirtti. Depremden etkilenen öğrencilerin yurtlardan çıkarılması ve çevrimiçi eğitime geçilmesi kararı eleştirildi. Öğrencilerin eşyaları düzensiz bir şekilde toplanarak kenara atıldı. TTB'nin basın toplantısında, öğrencilerin ve kampüslerin ekonomik çıkarlar uğruna gözden çıkarıldığı ve gençlerin örgütlenme alanlarının kısıtlandığı ifade edildi. Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının devlet kurumları, boş konutlar ve otellere yerleştirilerek çözülmesi gerektiği vurgulandı.
14 Şubat 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen kişilere yönelik yasal işlemler gerçekleştirdi. Toplamda 31 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 9'u tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım talepleriyle ilgili sosyal medya hesapları ve kripto varlık cüzdan adresleri ile ilgili işlemler yapıldı.
9 Şubat 2023

Google, İsrail ordusu için yapay zeka ve bulut bilişim hizmetleri sağladığı Nimbus Projesi nedeniyle protesto edilmişti. Bu protestolara katılan ve katılmayan toplamda 50 çalışan işten çıkarıldı. Protestoları organize eden 'No Tech For Apartheid' grubu, Google'ın bu eylemleriyle çalışan muhalefetini bastırmaya çalıştığını iddia etti. Google ise işten çıkarmaların yıkıcı faaliyetlere doğrudan dahil olanlarla sınırlı olduğunu savundu.
25 Nisan 2024

ABD'de TikTok'un Çin merkezli çatı şirketi ByteDance'in kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişeleri nedeniyle yasaklanma ihtimali bulunuyor. FBI ve Federal İletişim Kurumu, kişisel verilerin paylaşılma riskine dair uyarılarda bulundu. Bu duruma tepki gösteren TikTok içerik üreticileri, Amerikan Kongre Binası önünde protesto düzenledi. Demokrat Partili Jamaal Bowman, TikTok'un ifade özgürlüğü için önemli bir alan olduğunu savundu.
23 Mart 2023

Gürcistan'da, yurt dışından finansman alan kuruluşların 'yabancı ajan' olarak etiketlenmesini öngören yasa tasarısı, Tiflis sokaklarında üç gün süren protestolara neden oldu. Parlamento, protestoların ardından yasa tasarısını geri çekti. Protestocuların polis sirenleri eşliğinde dans ettiği görüntüler sosyal medyada dikkat çekti. Gösteriler sırasında gözaltına alınan 133 kişi serbest bırakıldı.
10 Mart 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı belirtilen kişilerin peşine düştü. Toplamda 140 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 27'si tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 81 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ve kripto varlık cüzdan adresleri ile ilgili işlemler yapıldı.
25 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, enkaz altındakilerin sesini duyurmak ve yardım organizasyonları için kullanılan Twitter'a erişimde sorunlar yaşandı. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazı durumlarda sadece VPN ile girebildiklerini belirtti. Siber güvenlik gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Türkiye'de Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını doğruladı.
8 Şubat 2023

ABD'nin Maine eyaletinde gerçekleşen silahlı saldırıda en az 22 kişi hayatını kaybetti, 60'a yakın kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren kimliği belirsiz zanlı, üç ayrı bölgede insanların üzerine ateş açtı. Olay nedeniyle okullar tatil edildi ve yetkililer saldırının şüphelisini arıyor. Androscoggin İlçesi Şerif Ofisi, şüphelinin fotoğraflarını paylaşarak, kimliğinin tespit edilmesi ve yakalanması için halkın yardımını istedi.
26 Ekim 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün aldığı uzaktan eğitim kararı nedeniyle öğrenciler, teknik sorunlar ve internet problemleri yaşadıklarını, derslerden verim alamadıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Özellikle deprem bölgesindeki öğrenciler, yeterli ekipman ve internet altyapısına sahip olmadıklarından daha fazla mağdur olduklarını ifade ediyor. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, uzaktan eğitimin sorunları çözmeyeceğini ve yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor. Öğrenciler, belirsizliklerin giderilmesini ve yetkililerin net bir yol haritası sunmasını talep ediyor.
25 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda, izinsiz eylem yapmanın yasak ve suç olduğunu belirtti. Yönetim, basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma gibi eylemleri gerçekleştirenlerin adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl polisin müdahale ettiği Onur Yürüyüşü gibi etkinliklerin bu ay içinde tekrar düzenlenmesi bekleniyor ve geçmişte eylem yapan öğrencilerin yurtlardan atılmasının kolaylaştırıldığı belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, her iş günü 12:15-12:30 arasında kampüs meydanında düzenlenen ve 'akademik nöbet' adı verilen sessiz protesto eylemine katılan 13 akademisyen hakkında disiplin soruşturması başlattı. Rektörlük, eylemlerin 'kanuna aykırı' ve 'üniversite işleyişini bozucu nitelikte' olduğunu iddia ediyor. Ancak, öğretim üyeleri, eylemlerin üniversite işleyişini bozucu nitelikte olmadığını ve herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığını belirtiyorlar. Ayrıca, akademisyenler, bu barışçıl duruşun Anayasanın güvence altına aldığı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
2 Eylül 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, yurttaşlar bilgi alışverişi ve yardım koordinasyonu için Twitter'ı kullanıyordu. Ancak 8 Şubat akşamı birçok kişi Twitter'a erişim problemi yaşadı ve NetBlocks, bunun hükümet tarafından uygulanan bir erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya iletişimini kestiğini ve bunun yardım çağrılarının az duyulmasına yol açtığını belirtti, hükümetten açıklama beklediğini ifade etti.
8 Şubat 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medyada provokatif paylaşımlar yapan kişileri takibe aldı. Yapılan açıklamaya göre, 117 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 21'i tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 76 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleri tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı.
17 Şubat 2023

Eğitim Sen, Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, öğrencisi tarafından öldürülen öğretmen İbrahim Oktugan anısına bir basın açıklaması düzenledi. Öğretmenler, okullarda artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, eğitimcilerin şiddetin hedefi olmasını sonlandıracak somut ve kalıcı çözümler üretilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, öğretmenler meslektaşlarının öldürülmesini protesto etmek için 10 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapacaklar.
9 Mayıs 2024

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan depremzedelerin öğrenci yurtlarına yerleştirilmesi amacıyla Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar, öğrenciler ve akademisyenler tarafından sosyal medyada yoğun tepkiyle karşılandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, devletin depremzedeler için barınma imkanı sağlayabilecek durumda olduğunu ve üniversitelerin kapatılmasının yanlış bir karar olduğunu ifade etti. İmamoğlu, öğrencilerin diğer üniversitelere aktarılması ve yurt kapasitesinin artırılması gibi alternatif çözümler önererek, gençleri çaresiz bırakmamak gerektiğini vurguladı.
12 Şubat 2023

Britanya'nın Southport kentinde bir cami önünde gerçekleşen bıçaklı saldırıda üç kız çocuğu öldü. Saldırının ardından aşırı sağcı İngiliz Savunma Birliği hareketine mensup olduğu düşünülen bir grup, Hart Caddesi'nde gösteri düzenledi. Gösterilerde 39 polis yaralandı, bir polis minibüsü yakıldı ve dükkanlar yağmalandı. Britanya Başbakanı Keir Starmer, göstericileri kınadı ve ölen çocuklar için düzenlenen anma töreninin şiddetle gasp edildiğini belirtti.
31 Temmuz 2024

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve erken seçime gidilmesini talep eden protestocular ile polis arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 60'a çıktı. Başkent Lima ve diğer kentlerde binlerce kişi sokağa döküldü. Puno şehrinde bir kişinin ölümüyle bu sayı arttı. Lima'daki San Marcos Ulusal Üniversitesi'nde polis 200 öğrenciyi gözaltına aldı. Cumhurbaşkanı Boluarte, protestoculara diyalog çağrısında bulundu, ancak protestocular Boluarte'nin istifasını, erken seçimin ilan edilmesini ve gözaltında bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
22 Ocak 2023

Radikal İslamcı örgüt IŞİD ile bağlantılı olan Demokratik İttifak Güçleri (ADF), Uganda'da bir ortaokula saldırarak 41 kişinin ölümüne neden oldu. Saldırıda okulun yatakhanesi yakıldı ve yiyecek deposu yağmalandı. Ölenler arasında 38 öğrenci, bir gardiyan ve iki yerel halk üyesi bulunuyor. Yaralanan sekiz kişinin durumu ise ağır.
17 Haziran 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili provokatif paylaşımlarda bulunan 135 hesap yöneticisini tespit etti ve ilgili birimlere bildirdi. Yedi kişi gözaltına alındı ve bunlardan biri tutuklandı. Ayrıca, deprem yardımı bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 16 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım taleplerinde bulunan sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdanlarına yönelik işlemler başlatıldı.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim