Fransa'nın başkenti Paris'te, hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planlarına karşı çıkan protestocular, lüks markalar grubu LVMH'nin genel merkezine girdi. Sendika lideri Fabien Villedieu, emeklilik sistemini finanse etmek için Cumhurbaşkanı Macron'un LVMH gibi yerlere bakması gerektiğini ifade etti. Paris polis şefi, protestocuların kapitalizmin sembollerine saldırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, göstericileri desteklediğini belirtti. LVMH'nin sahibi Bernard Arnault, hisselerin rekor seviyeye ulaştığı bir dönemde dünyanın en zengin insanı unvanını elinde bulunduruyor.
13 Nisan 2023

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Seine Nehri'nde düzenlenen triatlon branşında mücadele eden Belçikalı sporcu Claire Michel, E.Coli bakterisi kaptığı için yarışamayacak. Seine Nehri'ndeki bakteri yoğunluğu nedeniyle daha önce de antrenmanlar ve yarışlar iptal edilmişti. Paris'in birleşik kanalizasyon sistemi, şiddetli yağışlarda atık suların nehre akmasına neden oluyor. Olimpiyat komitesi, bu olayın sporcuların koşullarının iyileştirilmesi için bir ders niteliğinde olduğunu belirtti.
5 Ağustos 2024

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Altın Portakal Film Festivali'nin iptaline tepki gösterdi. Poyraz, festivalin iptalinin trajik olduğunu belirtti ve 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin sansürlemesinin festivalin iptaline yol açtığını ifade etti. Poyraz, sanatın ve sanatçının, basın özgürlüğü kapsamında gazetecinin eserlerini haberlerini görüşlerini ifade etme ve sergileme hakkının olduğunu vurguladı. Festivalin iptalinin darbeci ve sansürcü zihniyetlerin arzusunu gerçekleştirmek anlamına geldiğini belirtti.
30 Eylül 2023

Fransa'nın César Ödülleri Akademisi, cinsel suçlardan soruşturma altında olan kişilerin 25 Şubat'ta düzenlenecek törene katılamayacaklarını açıkladı. Bu karar, oyuncu Sofiane Bennacer hakkında tecavüz ve şiddet suçlamasıyla soruşturma açılmasının ardından ve 2020 yılında Roman Polanski'nin protestolara konu olan ödül kazanmasının etkisiyle alındı. Akademi, bu kararı mağdurlara saygı göstermek amacıyla aldığını belirtti. Ayrıca, cinsel suçlardan yargılanan veya hüküm giyen kişilerin gelecekteki törenlere katılımının yasaklanıp yasaklanmayacağına dair bir karar henüz verilmedi.
3 Ocak 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından başlayan gösteriler altıncı geceye girdi. Paris civarında 17 kişi gözaltına alındı. MEDEF Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların 1 milyar avrodan fazla maliyete neden olduğunu, 200 dükkanın yağmalandığını, 300 banka bayisinin ve 250 tütün dükkanının zarar gördüğünü açıkladı. Nael M'nin ölümüne tepki olarak ülke genelinde çeşitli kentlerde gösteriler düzenleniyor.
4 Temmuz 2023

Modern Olimpiyat Oyunları, 100 yıl sonra doğduğu topraklar olan Paris'e geri dönüyor. Bu, aynı zamanda Türkiye'nin olimpiyat katılımının da 100. yılına denk geliyor. Yazıda, modern olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Coubertin'in vizyonu ve Atatürk'ün Türkiye'de sporu yaygınlaştırma çabaları vurgulanıyor. Paris 2024'te Türkiye'nin sporcularının sahada iyi mücadele etmesi ve farklı branşlarda madalya kazanması umut ediliyor.
25 Temmuz 2024

Fransız oyuncu Gérard Depardieu, Eylül 2021'de 'Les Volets Verts' filminin çekimleri sırasında iki kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla ifade verdi. Ayrıca, Ağustos 2018'de oyuncu Charlotte Arnould'a karşı işlediği öne sürülen tecavüz ve cinsel saldırı şüphesi de Paris savcılığı tarafından resmi olarak soruşturulmaktadır. Depardieu, suçlamaları reddetmekte ve 13 kadın tarafından benzer suçlamalarla karşı karşıya bulunmaktadır.
30 Nisan 2024

MTV Avrupa Müzik Ödülleri (EMAs), İsrail-Hamas savaşı nedeniyle önümüzdeki ay yapılacak töreni iptal etti. Tören, Thirty Seconds To Mars, BTS’den Jung Kook ve Renée Rapp’ın katılımıyla 5 Kasım’da Paris’te gerçekleştirilecekti. İptal kararının, tören için dünyanın dört bir yanından gelen binlerce çalışan, ekip üyesi, sanatçı, hayran ve iş ortakları için tedbir amacıyla alındığı belirtildi. Taylor Swift, bu yıl da yedi ödülle en çok aday gösterilen isim olurken, Olivia Rodrigo ve SZA altışar ödülle ikinci sırada yer aldı.
20 Ekim 2023

Alman yüzücü Leonie Beck, Paris Olimpiyatları'nda Seine Nehri'nde katıldığı 10 kilometre açık su yüzme yarışının ardından dokuz kez kustuğunu ve ishal olduğunu açıkladı. Beck, nehrin su kalitesinin kötü olduğunu ima ederek duruma tepki gösterdi. Seine Nehri, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları boyunca sporcuların kirlilikten şikayet ettiği bir konu olarak gündemde kalmaya devam ediyor.
11 Ağustos 2024

Fransa'da, Başbakan Elisabeth Borne'nin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı sonrası başkent Paris başta olmak üzere çeşitli kentlerde emeklilik reformu karşıtları gösteri düzenledi. Paris'te Concorde Meydanı'nda toplanan binlerce kişi ile polis arasında gergin anlar yaşandı ve göstericiler meydandan ara sokaklara dağıldı. Gösteriler sırasında 120 kişi gözaltına alındı ve Nantes, Lyon, Rennes gibi diğer kentlerde de gerginlikler yaşandığı bildirildi.
17 Mart 2023

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, numunesinde yasaklı bir madde tespit edilmesi nedeniyle 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılamayacağını açıkladı. Kayaalp, Instagram'da yaptığı açıklamada, kulüp doktorunun onayıyla başlanan tedavi sürecinde güreş için hiçbir güç ve benzeri katkısı olmayan bir maddenin tespit edildiğini belirtti. Dünya Güreş Birliği (UWW) yetkilileri tarafından spor müsabakalarına katılımı geçici olarak askıya alınan Kayaalp, hukuk mücadelesine başladığını ifade etti.
9 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, 'Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu' başkanı Kürşat Mican liderliğindeki bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' ve 'milli ve manevi değerlere hakaret' gerekçeleriyle protesto edildi. Grup, serginin kaldırılması için resmi kurumlara başvurduğunu belirtti. Protesto sırasında polis engelini aşmaya çalışan bazı grup üyeleri ile arbede yaşandı, ancak daha sonra grup dağıldı.
10 Temmuz 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin seçkiden çıkarılmasıyla sansür krizi yaşadı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun tutarsız açıklamaları sonrası sanat dünyasından istifa çağrıları geldi. Ancak Boyacıoğlu'nun istifasının önünde maddi bir engel olduğu belirtildi. Festival jürisi ve sinemacılar, sansürün kabul edilemez olduğunu belirterek belgeselin seçkiye geri alınmasını talep etti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı festivalden çekildi.
29 Eylül 2023

Bu yıl 80'incisi düzenlenecek olan Venedik Film Festivali'ne cinsel tacizle suçlanan yönetmenler Roman Polanski, Woody Allen ve Luc Besson'un da çağrılması eleştirilere neden oldu. Festival direktörü Alberto Barbera, eleştirilere karşı yönetmenleri savundu ve kendisinin bir yargıç değil, festival direktörü olduğunu belirtti. Barbera, bir insanın sorumluluklarıyla bir sanatçının sorumlulukları arasında ayrım yapılması gerektiğini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

Fransız 'terörle mücadele' polisi, Paris'te peçeli bir kadını 'tehdit ettiği' gerekçesiyle vurdu. Polis kaynağına göre, kadın kendisini havaya uçurmakla tehdit etmiş ve polisin emirlerine uymamış. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, kadının 'peçe taktığını' ve 'cihatçı imalar içeren saldırgan ifadeler' kullandığını belirtti. Olayla ilgili iki ayrı soruşturma başlatıldı.
31 Ekim 2023

Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformuna karşı çıkan Genel İş Sendikası'nın enerji kolu, reformun uygulanmaması talebiyle '100 günlük eylem ve öfke' planını açıkladı. Sendika, talepleri karşılanmazsa Cannes Film Festivali gibi önemli etkinliklerin elektriğini kesmekle tehdit etti. Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısı, parlamentoda oylama yapılmadan geçirilmiş ve ülke genelinde şiddet içeren protestolara yol açmıştı. Anayasa Konseyi, tasarının bazı maddelerini onaylarken bazılarını reddetti ve tasarı Cumhurbaşkanı Macron tarafından imzalanarak yasalaştı.
22 Nisan 2023

Yönetmen Todd Phillips, Joker'in devam filmi olan 'Folie à Deux' isimli yapımın çekimlerinin tamamlandığını duyurdu. Başrol oyuncuları Lady Gaga ve Joaquin Phoenix'e teşekkür eden Phillips, şimdi kurgu aşamasına geçeceğini belirtti. Film, 4 Ekim 2024'te vizyona girecek. İlk Joker filmi 2019 yılında gösterime girmiş ve hem eleştirmenlerden iyi notlar almış hem de 1 milyar dolarlık hasılata ulaşarak büyük bir ticari başarı elde etmişti.
6 Nisan 2023

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Fransa'da emeklilik reformuna karşı düzenlenen gösterilerde polisin orantısız güç kullandığını belirterek, Paris yönetimine gösteri hakkına saygı gösterme çağrısında bulundu. Fransa'da reformun mecliste oylanmadan kabul edilmesinin ardından başlayan gösterilerde şiddet olayları yaşanmış, son gösterilerde 457 kişi gözaltına alınmış ve 441 güvenlik görevlisi yaralanmıştır.
25 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, muhafazakar gruplar tarafından 'milli ve manevi hassasiyetler' gerekçesiyle hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, 'LGBTİ+ propagandası' gerekçesiyle 27 Haziran'da saldırıya uğradı ve geçici süreliğine ziyarete kapatıldı. 10 Temmuz'da sergi tekrar hedef gösterildi ve AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını istedi. İstanbul başsavcılığı, sergi hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve aşağılama' suçundan soruşturma başlattı.
5 Eylül 2023
İşaretlediklerim