Basın İlan Kurumu (BİK), haber sitelerine resmi ilan verme koşullarını belirleyen yeni bir yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınladı. Yönetmelik, haber sitelerinden belirli ziyaretçi trafik bilgileri, asgari haber sayısı ve kadroda bulundurulması gereken personel gibi birçok şartı yerine getirmelerini istiyor. Ayrıca, sitenin sahibi veya çalışanları hakkında anayasal düzene karşı suçlar veya terörle ilgili suçlardan dava açılması durumunda, ilan ve reklam yayımlama haklarının kesileceği veya sona ereceği belirtiliyor.
1 Şubat 2023

Cumhuriyet gazetesinin manipülatif haberler karşılığında çikolata kutusunda kayıtdışı para aldığı iddiası üzerine Basın Konseyi bir karar verdi. Konsey, para alışverişi olduğuna inandığını belirtti ve bu durumu 'etik dışı' olarak nitelendirdi. Ancak, Konsey, gazete veya yöneticileri hakkında genel bir karar alınamayacağını belirtti ve dönemin genel yayın yönetmeni Arif Kızılyalın hakkında 'şikayetin yersizliğine' hükmetti. Karar, oy çokluğuyla alındı.
16 Ağustos 2023

Bakanlık, ikinci el araç ve gayrimenkul satışı için aracılık yapan ilan sitelerine ilişkin yeni kurallar belirledi. Bu kurallara göre, kişinin ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilana çıkması engellenecek. Kişiler, kendi, eşi veya bir ve ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan ikinci el araç ve gayrimenkul için sadece yetki belgesi alarak ilan açabilecek. İlan siteleri, bu kurala uygun ilan denetimleri yapmakla yükümlü olacak. Kurala aykırı her ilan için 10 bin ile 100 bin TL arasında ceza uygulanacak.
31 Ağustos 2023

Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, gazetede yayımlanmayan bir yazısını ve gazetede yaşanan etik tartışmaları kendi adına açtığı bir siteden kamuoyu ile paylaştı. Mollaveisoğlu, önceki dönemde gazetenin bir e-ticaret firmasından kayıt dışı para aldığını ve bu karşılığında manipülatif haberler yayınladığını iddia etti. Cumhuriyet gazetesi ise Mollaveisoğlu'nun genel yayın yönetmenliğine uyum sağlayamadığını ve yönetim yeteneği gösteremediğini belirterek, iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. Ayrıca, gazetenin içeriden saldırı altında olduğu ve ele geçirilmeye çalışıldığı iddia edildi.
14 Haziran 2023

Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni ve diğer iki yönetici hakkında, manipülatif haber yapma karşılığında kayıt dışı para aldıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Gazetenin sahibi konumundaki vakfın yönetim kurulu üyesi tarafından yapılan suç duyurusunda, vakıf başkanının da durumdan haberdar olduğu ve üstünü kapatmaya çalıştığı iddia edildi. Cumhuriyet gazetesi ise iddiaları yalanlayarak içeriden bir saldırıya uğradıklarını savundu ve hukuki süreç başlattıklarını açıkladı. Ayrıca, gazetede daha önce yaşanan istifalar ve sendikal sorunlar da haberde yer aldı.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 'dezenformasyon bülteni'nde, iktidar medyasına nazaran daha çok muhalif medya mecralarının haberleri eleştirildi. Diken'in dört haberine yer verilen bülten, bu haberlerin dezenformasyon içerdiğini iddia etti. Haberler arasında YÖK'ün 'Akademik Hareketlilik Programı' kapsamında bazı akademisyenlerin diğer üniversitelere gönderilmesi, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) yerinden çıkarılması, yabancıların gayrimenkul yatırımları ve Hakan Şükür'ün evine çökülmesi ile ilgili iddialar bulunuyor. Diken, bu iddiaları haberleştirmiş ve çeşitli kaynaklardan görüş almıştı.
31 Mart 2023

İran'da reformist çizgide yayın yapan ve ülkenin en çok ziyaret edilen haber sitelerinden 'entekhab', Basın Kanunu ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi kararlarına 'aykırı yayın yaptığı' gerekçesiyle kapatıldı. Kapatılma kararı, İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Basın Denetleme Kurulu tarafından verildi. Sitenin, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 'zayıf dış politikası' nı eleştiren bir haber nedeniyle kapatıldığı belirtiliyor.
5 Eylül 2023

Cumhuriyet Gazetesi'nde yaşanan 'çikolata kutusu' iddiaları sonrası, gazetenin 52 eski çalışanı vakıf yönetiminin istifasını istedi. İddialara göre, bazı yöneticiler e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında kayıt dışı para aldı. Bu gelişmeler üzerine gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu görevden alındı ve vakıf yöneticileri istifaya davet edildi. Eski çalışanlar, gazetenin ve vakfın içinde bulunduğu durumu eleştiren bir metin yayımlayarak, şeffaf ve bağımsız bir yönetim talep etti.
10 Temmuz 2023

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Türkiye'de yeni kabine açıklanmadan önce gazetecilerin ve haber sitelerinin yaptığı tahminleri inceledi. Bazı gazeteciler ve medya kuruluşları bakanlık tahminlerinde yüksek isabet oranlarına sahipken, bazıları ise tamamen yanıldı. Cüneyt Özdemir, yeni kabinenin tam listesini doğru olarak yayımladı. İktidara yakın yazarlar ve bazı medya kuruluşları ise tahminlerde bulunmalarına rağmen yanıldılar. Bildirici'nin derlemesine göre, Mehmet Şimşek, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın gibi isimlerin yeni görevleri konusunda doğru tahminler yapıldı.
5 Haziran 2023

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye'de basın özgürlüğü ve gazetecilik mesleğinin karşılaştığı sorunlara işaret etti. TGC, son 20 yılda yüzlerce yayın organının kapatıldığını, binlerce gazetecinin işsiz kaldığını ve birçok gazetecinin cezaevine girdiğini belirtti. Ayrıca, iktidarın yandaş basın kurarak bağımsız medya üzerinde ekonomik baskı ve yaptırımlar uyguladığını, RTÜK ve Basın İlan Kurumu'nun da bu baskılara araç olduğunu ifade etti. TGC, gazetecilerin sansür, otosansür ve tutuklanma tehdidi altında mesleklerini sürdürmeye çalıştıklarını ve basın özgürlüğünün önündeki engellerin kalkmasını umduklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

Cumhuriyet gazetesinin eski yayın yönetmeni Arif Kızılyalın, manipülatif haberler karşılığında çikolata kutusunda para aldığı iddiaları sonrasında 'yayın danışmanlığı' görevinden ayrıldığını açıkladı. Gazetenin yeniden yapılanma sürecine katkıda bulunmak amacıyla bu kararı aldığını belirten Kızılyalın, gazeteye haftalık yazı, yorum ve özel haberlerle katkı sağlayacağını ifade etti. Cumhuriyet Vakfı yöneticisi Turan Karakaş, Kızılyalın ve diğer iki yönetici hakkında suç duyurusunda bulunmuş, bu olaylar gazetenin içinde krize yol açmıştı.
21 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Basın İlan Kurumu'nun (BİK) 2022 bütçesinden lüks bir saat ve pahalı bir markadan eşarp alındığı belirlendi. Saat, eski genel müdür Rıdvan Duran'ın görevden ayrıldıktan iki gün sonra, eşarp ise BİK müdürlerinin toplantısı sonrası alındı. Bu durum, kamu harcamalarının kullanımı konusunda tartışmalara neden oldu.
3 Ekim 2023

Gazeteci Metin Cihan, İçişleri Bakanlığı'nın kendisine ilişkin yazı yazarak Almanya'dan Türkiye'ye iadesini istediğini ve 'kırmızı bülten' çıkarılması için girişim başlattığını duyurdu. Cihan, Twitter'da bir belge paylaştı ve İçişleri Bakanlığı'nın 'Türkiye'ye iadesi' nin yolunu aradığını açıkladı. Belgede, Cihan'ın iadesi için yakalama emirlerine istinaden Almanya'dan Türkiye'ye doğrudan talep yoluyla iadesinin talep edilip edilemeyeceği, Kırmızı Bülten/Difüzyon ile aratılıp aratılamayacağı ve Kırmızı Bülten/Difüzyon çıkartılmasının başsavcılıklarca istenmesi durumunda hazırlanacak formların Adalet Bakanlığı'na iletilmesi talepleri bulunuyor.
21 Temmuz 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, 'ulusal morale zarar veren' veya 'düşman propagandasını yayan' kişiler ve medya kuruluşları hakkında gözaltı, mülkten çıkarma, yayın durdurma veya mala el koyma kararlarına olanak verecek bir düzenlemeyi yürürlüğe sokmayı planlıyor. Bu düzenleme, hem genel kamuoyu hem de yerel ve yabancı medya için geçerli olacak. İletişim bakanı, bir yayının 'düşmana yardım ettiğine' karar verirse, yayını durdurma, yayın ekipmanına el koyma, bir kişiyi yerinden etme ve kolluk kuvvetlerini harekete geçirme yetkilerine sahip olacak.
16 Ekim 2023

1888 yılından beri yayın hayatını sürdüren National Geographic dergisi, Aralık 2023 tarihli sayısıyla basılı yayınlarına son verme kararı aldı. Bundan sonra sadece abonelere özel olarak basılacak olan dergi, dijital yayıncılığa odaklanacak. Nisan ayında maliyetleri düşürmek amacıyla 19 editör işten çıkarılmıştı. Dergi sözcüsü, yapılan değişikliklerin içerik kalitesini etkilemeyeceğini ifade ederken, işten çıkarılan bir eski çalışan, tam zamanlı personelin yerini serbest yazarların alacağını belirtti.
24 Aralık 2023

Bookinton Kitap Platformu, Türkiye'de okuma kültürünü ve alışkanlıklarını geliştirmeyi amaçlayan bir girişim olarak Şubat 2022'de kuruldu ve birinci yılını doldurdu. Platform, kitap incelemeleri, sektör haberleri, araştırma dosyaları, anketler ve röportajlar sunarak yayıncılık sektörünün tüm paydaşlarına hizmet veriyor. Birinci yıl raporunda, editör sayısının 80 kişiye ulaştığı, 417 kitap incelemesi ve 17 özel röportaj yayımladığı, 50 yazar dosyası ve 38 kitap kulübü tanıtımı yaptığı belirtiliyor.
2 Şubat 2023

Aralık 2020'de yayın hayatına başlayan yerli dijital yayın platformu GAİN, inşaat ve gayrimenkul başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Rams Türkiye Grubu'na satıldı. GAİN'in kurucusu Gözde Akpınar, satışın Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek, platformun global bir marka olma hedefine vurgu yaptı. Akpınar, 1 Haziran'a kadar yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edeceğini ve GAİN'in yenilikçi içerik üretimine devam edeceğini belirtti. Rams Türkiye, bu satın alma ile mevcut iş kollarına medya sektörünü de eklemiş oldu.
25 Nisan 2023

Gözleri görmeyen bireyler, Türkiye Noterler Birliği'nin kendilerine yönelik ayrımcı uygulamalarına son verilmesi talebiyle Braille alfabesiyle mektup gönderdi. Yasal olarak kör bireylerin noter işlemlerini şahitsiz yapmaları mümkünken, Türkiye Noterler Birliği'nin 2019'dan bu yana iki şahit bulundurma zorunluluğu getirdiği belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler ile Adalet Bakanlıkları ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun olumlu görüşlerine rağmen birlik bu uygulamadan vazgeçmedi. Engelsiz Erişim Derneği Başkanı, kör bireylerin görenlerin alfabesiyle okuma yazma zorunluluğunun yanlış olduğunu ve ayrımcılık oluşturduğunu ifade etti.
4 Ocak 2024

Kuveyt merkezli haber sitesi Kuwait News, yapay zeka ile çalışan ve Arapça haber sunacak 'Fedha' adlı sanal bir haber sunucusunu tanıttı. Fedha, test aşamasında olup, sitenin online bültenlerinden günlük haberleri okuyacak. Abdullah Boftain, Fedha'nın Kuveyt aksanıyla ve farklı etnik kökenleri yansıtan bir görünümle haber sunacağını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen haber sunucuları daha önce de Çin'de görülmüştü ve Goldman Sachs'ın raporuna göre yapay zeka, 300 milyon tam zamanlı işi üstlenebilir kapasitede.
11 Nisan 2023

LGBTİ+ içerikli manga çevirileri yayınladığı için Jiangzaitoon'un internet sitesine erişim engeli getirildiği düşünülüyor. Site ekibi, sitemizi taşıma işleminin devam ettiğini ve yaklaşık üç gün süreceğini Twitter üzerinden duyurdu. Jiangzaitoon'un eski alan adı da daha önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellenmişti. Benzer içerikler üreten MangaGo adlı başka bir site de geçmişte BTK tarafından engellenmişti.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim