İstanbul Modern Sinema, 'Boşluğa Dikkat' adlı yeni projesiyle sinema sektöründe faaliyet gösteren kadınlara daha fazla alan açmayı hedefliyor. 18-25 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek açık hava film gösterimleri, kadın yönetmenlerin filmlerinden oluşan bir programla başlayacak. Gösterimler, İdil Akkuş ve Ekin İlkbağ'ın yönettiği 'Düet' filmiyle başlayacak ve 'Bir Ailenin Röntgeni', '1976', 'Sıradaki Kız' ve 'Hırçın' filmleri de izleyiciyle buluşacak.
14 Ağustos 2023

Avukat Sedef Erken, otizmli oğlu Ozan için üç yıl boyunca İstanbul, Bodrum ve Tekirdağ'da uygun bir okul bulmak için mücadele etti. Erken, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul müdürlerinin kanunsuz uygulamalarını kanıtlayarak, özel eğitim sınıfı açılmasını talep etti. Ancak, Ozan'ın eğitim hakkı sürekli engellendi ve üç yıldır okula gidemedi. Erken, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurarak, otizmli bireylerin eğitim hakkı için mücadelesini sürdürüyor.
13 Haziran 2024

Türkiye Otizm Meclisi, otizmli çocukları olan aileler için yeni eğitim öğretim yılında izlemeleri gereken adımları içeren bir yol haritası yayımladı. Açıklamada, ailelerin hak ihlalleri karşısında nasıl hareket etmeleri gerektiği ve resmi başvuruların yazılı olarak yapılmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, ailelerin yaşadıkları şehirlerdeki otizm dernekleriyle iletişime geçmeleri ve başvurularına yanıt alamadıklarında meclis sekreteryasına başvurmaları gerektiği belirtildi. Meclis, otizmli çocukların ve ailelerinin hak mücadelesini desteklemeye devam edeceğini ifade etti.
5 Eylül 2024

İstanbul Modern, çağdaş sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisini düzenlemeye hazırlanıyor. Eczacıbaşı Topluluğu ve VitrA'nın ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan sergi, sanatçının 40'a yakın yeni ve eski yapıtını içerecek. Sergi, 7 Haziran 2024'te açılacak ve 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Eliasson'un sanat ve mimarlık üzerine kurduğu çalışmaları, sürdürülebilirlik ve küresel ısınma gibi konulara odaklanıyor.
13 Mayıs 2024

Diyanet Başkanı Ali Erbaş, Yaşamkent Hz. Aişe 4-6 Yaş Kur’an Kursu ve Çukurambar Diyanet Gençlik Merkezi'nin açılışlarında yaptığı konuşmada, çocuklara milletine ve devletine hainlik yapanlara karşı kin ve nefret beslemeleri gerektiğini söyledi. Erbaş, kötülüğe karşı mücadelenin önemini vurgulayarak, bu mücadelenin eller, diller ve kalplerle yapılması gerektiğini belirtti. Akif Beki ise yazısında, Diyanet'in bu tür mesajlarla çocuklara nefret tohumları ektiğini ve toplumda zaten var olan kin ve düşmanlık duygularını daha da körüklediğini eleştirdi.
24 Şubat 2024

TEMA Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yaparak Türkiye'de bir ilk olan 'İklim değişikliği eğitimi' portalını hayata geçirdi. Portal, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerine yönelik müfredata uyumlu eğitim içerikleri ve materyaller sunuyor. Öğretmenler, portal üzerinden çeşitli etkinlikler, sunumlar, posterler, eğitici filmler ve e-kitaplar gibi kaynaklara erişebilecek ve bu etkinlikleri uyguladıklarında e-sertifika alabilecekler. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, çocukların ekolojik krizlere karşı mücadele edebilmeleri için erken yaşlardan itibaren doğanın işleyişini ve insanın olumsuz etkilerini anlamalarının önemine dikkat çekti.
2 Mayıs 2023

Çağdaş sanatın önemli etkinliklerinden biri olan 18'inci Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul'da ziyarete açıldı. Etkinlik, 22 ülkeden 67 galeri ve 8 müzenin katılımıyla 591 sanatçının 1537 eserini sergiliyor. Etkinlikte ayrıca, fotoğrafın bir sanat formu olarak önemini vurgulayan 'CI Photo Focus', genç galerilere alan açan 'Project Spotlight', her sanatçının farklı vizyonuna özel bir bakış sunan 'Solo Shows' gibi bölümler yer alıyor. Etkinlik, 1 Ekim'e kadar sürecek.
28 Eylül 2023

İstanbul Modern, kuruluşunun yirminci yılında ünlü 'aktivist' sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi 'Senin Beklenmedik Karşılaşman'ı ağırlıyor. Sergi, Eliasson'un çevre, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki duyarlılığını yansıtan kırka yakın eserini içeriyor. Sanatçının yeni ürettiği 'Günbatımından şafağa Boğaziçi' eseri, Boğaziçi'nin renklerini İzlanda'ya özgü bir kütük parçası üzerinde el yapımı renkli camlarla betimliyor. Eliasson, doğadaki anlık değişimleri ve renkleri gözlemleyerek eserlerine aktarıyor.
8 Haziran 2024

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, yeni binasının mimarı Renzo Piano'yu ağırladı. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, 2014 yılında Piano ile ilk görüşmelerini ve müze için hayallerini paylaştı. Piano, müze binasının tasarım sürecini ve binanın Boğaz'ın manzarası ile Galata bölgesi arasında bir bağ kuracak şekilde tasarlandığını anlattı. İstanbul Modern'in yeni binası, Renzo Piano Building Workshop'un Türkiye'deki ilk projesi olarak kaydedildi.
20 Haziran 2023

İstanbul Modern Sinema, 2-5 Mayıs tarihleri arasında 'Gelecek Kısa' adlı bir kısa film seçkisini sunuyor. Bu seçki, animasyon, belgesel ve diğer türlerden oluşan 25 kısa filmi içeriyor ve yılın dikkat çeken, ilk kez gösterilen ve festivallerden ödülle dönen yapımları barındırıyor. Küratör Müge Turan, kısa filmin piyasa koşullarından bağımsız, araştırma alanı olarak özgür bir format olduğunu vurguluyor. Programda çeşitli yönetmenler tarafından çekilen filmler, farklı temalar ve hikayeler üzerinden izleyiciye sunuluyor.
29 Nisan 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim - 25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivalin açılışı, dans tiyatrosunun öncülerinden Pina Bausch'un Tanztheater Wuppertal topluluğu tarafından Türkiye'de ilk kez sahnelenecek olan 'Café Müller' ile yapılacak. Eser, insanın arzu ve yalnızlık hikâyesini anlatan bir dans tiyatrosu olarak tanımlanıyor. Gösterinin biletleri 10 Haziran'da satışa sunulacak ve öğrenciler için Eczacıbaşı Genç Bilet uygulaması ile indirimli biletler mevcut olacak.
7 Haziran 2023

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitime ara verilen 10 ildeki okulların açılış tarihleri Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından duyuruldu. Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da okullar 1 Mart'ta eğitime başlayacak. Gaziantep ve Osmaniye'de eğitime ara 13 Mart'a, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da ise 27 Mart'a kadar uzatıldı.
20 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına, çocukları Bilal Erdoğan, Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu bir vakıf kuruldu. Vakfın amacı, Erdoğan'ın şahsi eşyaları ve görevi sırasında kendisine hediye edilen eşyaların sergileneceği bir müze ve kütüphane oluşturmak. Ayrıca vakıf, bilimsel, kültürel ve sanatsal programlar ile sergiler de düzenleyecek.
31 Mayıs 2023

İstanbul Modern, 'Hep Buradayız' adlı yeni sergiyle Türkiye'den 11 kadın sanatçının eserlerini sergiliyor. 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu'nun desteklediği bu sergi, beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temaları içeren çalışmaları içeriyor. Resim, heykel, desen ve video gibi farklı ifade araçları kullanılarak üretilen eserler, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner ve diğer sanatçıların farklı dönemlerdeki işlerini kapsıyor. Sergi, aynı zamanda İstanbul Modern'in koleksiyon sergisinde de yer alıyor.
17 Temmuz 2023

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Gaziantep'te katıldığı bir dizi programda dört-altı yaş Kur’an kurslarının önemine dikkat çekti. Erbaş, ilim ve irfan yolunun bu kurslardan geçtiğini belirtti. Ayrıca, Gaziantep'in Büyük Buhara olma potansiyelini vurgulayan Erbaş, belediyenin eğitim alanındaki çalışmalarını inceledi. Gaziantep'teki belediyeler, anaokullarına ve liselere binlerce kitap dağıtarak eğitime katkıda bulunuyor.
11 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

İstanbul Modern'in yeni müze binası, BBC News tarafından hazırlanan 'Inside Museums' belgesel serisinin ilk bölümünde yer aldı. Belgeselde, müzenin mimarı Renzo Piano'nun anlatımı ve Türkiye sanatına dair söyleşiler bulunuyor. Ayrıca, The New York Times, La Repubblica ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi dünya basınında müze binası ve açılış sergileri olumlu eleştiriler aldı. İtalyan gazetesi La Repubblica, binayı 'uçan bir gemi' ve 'ışık ve suyun dansı' olarak tanımlarken, Alman gazetesi ise İstanbul Modern'i 'Türkiye'nin Centre Pompidou'su' olarak nitelendirdi.
8 Temmuz 2023

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Eye Film Müzesi iş birliğiyle 'Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi’nden Bir Seçki' adlı film programını sunuyor. Program, 4 Haziran'a kadar Pera Müzesi Oditoryumu'nda izlenebilecek ve Avrupa sinemasının en eski örneklerinden seçilmiş filmleri içeriyor. Gösterimler, kadınların sinema endüstrisindeki rolünü vurgulayan eserler ve erken dönem komedileri gibi çeşitli türleri kapsıyor. Program, indirimli müze giriş biletiyle izlenebilir ve 18 yaş ve üzeri için uygundur.
24 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yayınladığı video serisi 'Bay Kemal'in Tahtası'nın yedinci bölümünde, iktidara gelmeleri durumunda 'Organize Sanat Bölgeleri' kuracaklarını ve bu bölgeler aracılığıyla yaratıcı fikirleri dünya piyasasında değere sahip görsel ve dijital ürünlere dönüştüreceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, sektörde faaliyet gösteren şirketlere çeşitli destekler sağlayacaklarını ve yıllık 5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da iki özel endüstri bölgesi kurmayı ve bir dijital teknolojiler ve sanatlar üniversitesi açmayı planladıklarını duyurdu.
5 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul seçmeli dersleri arasına 'okul temelli sosyal sorumluluk çalışmaları' dersini ekledi. 2023-2024 eğitim öğretim yılında başlayacak olan bu dersle öğrencilere siber zorbalık ve akran zorbalığı gibi konularda bilgi verilmesi ve toplumsal sorunlara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Ders müfredatı, toplumsal değerler, çevre ve sürdürülebilirlik, toplumsal sağlık gibi birçok konuyu kapsayacak ve öğrencilere teorik bilginin yanı sıra pratik beceriler de kazandıracak.
29 Kasım 2023
İşaretlediklerim