Anoosha Kargarfard, Miami'deki bir barınaktan sahiplendiği Beau isimli köpeğin sürekli sarılmak istediğini gösteren sevimli görüntüler paylaştı. Beau, başlangıçta çekingen ve utangaç olmasına rağmen, yeni evinde kendine güven kazanmaya başladı. Kargarfard, Kanada'dan Florida'ya taşındıktan sonra Beau'yu sahiplendi ve onunla güçlü bir bağ kurdu. Bu hikaye, barınak hayvanlarının sahiplenilmesinin önemini vurguluyor.
17 Haziran 2024

Antalya'da, Pomeranian cinsi 'Lui' isimli köpeğin sahipliği üzerine yaşanan anlaşmazlık mahkemeye taşındı. İlk sahibi H.A.G. tarafından bakımı için opera sanatçısı Aslı Ayan'a verilen köpek, daha sonra tamamen Ayan'a bırakıldı. Yaklaşık 1,5 sene sonra H.A.G. köpeği geri istediğinde, Ayan köpeği geri vermedi ve konu mahkemeye taşındı. Antalya 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, köpeğin Aslı Ayan'a ait olduğuna karar verdi. Ancak, mahkeme sonrası köpeğin kaybolduğu ortaya çıktı.
23 Şubat 2024

Giresun'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Giresun Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından tedavi edilen dört baykuş yavrusu, sağlıklarına kavuştuktan sonra doğaya bırakıldı. Ekipler, vatandaşlardan teslim alınan beş baykuş yavrusundan üçünün yaralı, ikisinin genel durum bozukluğu içinde olduğunu belirledi. Tedavi sürecinin ardından dört yavru, Bulancak ilçesinde doğal yaşam alanlarına salındı. Bir yavrunun ise rehabilitasyon süreci devam ediyor.
4 Nisan 2024

Çevreciler, maymunların evcil hayvan veya süs eşyası olarak gösterildiği ve kötüye kullanıldığı videoların sosyal medyada yayılmasına karşı uyarıda bulunuyor. Bu uyarı, Holly LeGresley adlı bir kişinin, Endonezya'da maymunlara işkence edilmesi için para ödeyen bir gruba üye olduğunun ortaya çıkması ve suçlu bulunması sonrasında geldi. LeGresley'in suç ortaklığı, BBC'nin bir yıllık soruşturması sonucu keşfedildi ve cezası yakında açıklanacak. Trentham Maymun Ormanı'nın park müdürü Matt Lovatt, insanları bu tür videoları yaymamaları konusunda uyardı ve maymunların doğal davranışlarının kutlanması gerektiğini vurguladı.
10 Mayıs 2024

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bir depoda yaklaşık 10 ton etiketsiz ve izlenebilirliği olmayan tavuk ele geçirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 'ALO 174 Gıda' hattına gelen ihbar üzerine depoyu denetledi ve tavuklara el koyarak imha edilmek üzere işlem başlattı. Depo mühürlenirken, işyeri sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı.
12 Haziran 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, park halindeki bir otomobilin içinde iki gün mahsur kalan sahipsiz bir kedi, yerel halkın polise haber vermesiyle kurtarıldı. Polis, araç sahibine ulaşarak otomobili açtırdı ve kedi dışarı çıkarıldı. Kurtarılan kediye ekipler tarafından su verildikten sonra sokakta serbest bırakıldı. Araç sahibi, kedinin kendisine ait olmadığını ve muhtemelen park ettikten sonra araca girmiş olabileceğini ifade etti.
6 Mart 2024

Japonya'nın Hiroşima eyaletinde, bir kaplama fabrikasının güvenlik kameralarına yansıyan ve sonrasında kaybolan bir kedinin, fabrikadaki altı değerlikli krom (Kromiyum-6) dolu bir tanka düştüğünden şüpheleniliyor. Fabrika çalışanları ve Fukuyama Belediyesi, kedinin dokunulduğunda veya solunduğunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek kimyasal maddeyle temas etmiş olabileceği konusunda halkı uyardı. Belediye, kedinin bulunması için devriyeleri artırdı ve eğer anormal görünen bir kediyle karşılaşılırsa, ona dokunulmaması ve yetkililere haber verilmesi gerektiğini belirtti.
14 Mart 2024

İtalya, yavru köpeklerle yapılan yoga derslerini hayvan ve insan sağlığına aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Bu tür dersler, yavru köpeklerin yoga sınıflarında özgürce dolaşmalarını ve bazen pozlara dahil edilmelerini içeriyordu. Uzmanlar, bu pratiklerin hayvanlar için fiziksel ve zihinsel olarak stresli olduğunu ve insanların duygusal kararlarla köpek sahiplenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavru köpeklerin güvenli taşınmadığı ve yeterince su verilmediği eleştirileri de mevcut.
3 Mayıs 2024

Psychology Today'de yayımlanan bir araştırma, köpeklerin insanlar tarafından sarıldığında strese girdiğini ortaya koydu. İrlanda'nın Cork kentindeki Cork Pet Behaviour Centre'dan Elizabeth Ann Walsh başkanlığındaki ekip, 250 fotoğrafı inceledi ve köpeklerin %81.6'sının sarılma sırasında rahatsızlık, stres veya endişe belirtileri gösterdiğini tespit etti. Sadece %7.6'sı sarılmaktan rahatsız olmayan köpekleri gösterirken, %10.8'i nötr veya belirsiz tepkiler verdi.
18 Mayıs 2024

Dalhousie Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, köpeklerin insanların nefeslerini koklayarak travma sonrası stres bozukluğunu (TSSB) tespit edebileceğini gösteren bir çalışma yürüttü. Araştırma, köpeklerin vücut salgılarındaki uçucu organik bileşenleri (VOC'leri) tanıyarak TSSB semptomlarını algılayabildiklerini ortaya koydu. İki köpek, Ivy ve Callie, bu kokuları yüksek doğruluk oranlarıyla tanıyarak farklı duygusal durumları ayırt etti. Araştırmacılar, bu bulgunun hizmet köpeklerinin eğitimi ve erken dönem TSSB semptomlarının tespiti için önemli olduğunu vurguluyor.
30 Mart 2024

Kanada'nın Toronto şehrinde bulunan Toronto Music Garden'da yaban arıları çiçeklerden polen toplarken görüntülendi. Bu olay, bahçenin biyolojik çeşitliliğini ve ekosistem sağlığını vurguluyor. Yaban arıları, polen toplama faaliyetleriyle bitkilerin tozlaşmasına katkıda bulunarak bahçenin ekolojik dengesini koruyor.
21 Haziran 2024

Japonya'nın Osaka Tennoji Hayvanat Bahçesi'nde, Meksika'dan 'erkek' olarak getirilen ve Gen-chan adı verilen su aygırının, yedi yıl sonra dişi olduğu ortaya çıktı. Su aygırı beş yaşında iken Africam Safari hayvan parkından erkek belgesiyle transfer edilmiş. Hayvan büyüdükçe ve erkek üreme organları tespit edilemediği için hayvan bakıcıları şüphelenmeye başlamış. Hayvanat bahçesi yönetimi, bu tür hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alacaklarını belirtti.
24 Nisan 2024

Macaristan'da yapılan bir araştırma, aksi köpeklerin uslu köpeklere kıyasla daha yüksek sosyal öğrenme ve kararlılık davranışları sergileyebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, köpeklerin mizacını sahiplerince yapılan bir anket yoluyla değerlendirerek, köpeklere V şeklindeki tel örgü bir çitte yönlendirmelere uyma görevi verdi. Aksi köpekler, bir yabancı tarafından yönlendirildiğinde uslu olanlara kıyasla daha iyi performans gösterdi. Bu bulgular, aksi köpeklerin sosyal öğrenmede üstün olabileceğini ve hedeflere ulaşmada daha fazla kararlılık sergileyebileceğini gösteriyor.
29 Şubat 2024

Kolombiya kongresi, boğa güreşini yasaklayan ve boğa güreşi arenalarının rekreasyon, spor ve kültür alanı olarak kullanılmasını öngören tasarıyı 93'e karşı 2 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu kararı destekleyerek hayvanların ölmesinden keyif alanların sonunda insanların ölmesinden de keyif alacağını belirtti. Tasarı, cumhurbaşkanının onayının ardından 2027'de yürürlüğe girecek. Ancak, geçimini boğa güreşlerinden sağlayan binlerce kişi bu yasa tasarısına tepkili ve hükümetin bu kişiler için istihdam sağlaması talep ediliyor.
30 Mayıs 2024

Sekiz yaşındaki Pekinli köpek Wild Thang, Kaliforniya'da düzenlenen 2024 Dünyanın En Çirkin Köpeği Yarışması'nda birinci oldu. Wild Thang, köpek hastalığı nedeniyle benzersiz bir görünüme sahip ve bu onun yarışmadaki ilk galibiyeti. Yarışma, köpeklerin sahiplenilmesinin önemini vurgularken, Wild Thang ve sahibi Ann Lewis 5 bin dolar ödül kazandı. İkinci ve üçüncü sırayı ise Rome ve Daisy May adlı köpekler aldı.
23 Haziran 2024

Guinness Dünya Rekorları, Şubat 2023'te Bobi'ye verilen 'en yaşlı köpek' unvanını, yaşını kanıtlayan yeterli veri bulunmadığı gerekçesiyle geri aldı. Portekiz menşeli Alentejo çoban köpeği Bobi'nin, unvanı aldığı tarihte 30 yaşında olduğuna dair kanıt bulunamadı. Bobi, Ekim 2023'te 31 yaşındayken öldü. Unvanın önceki sahibi, 1939'da 29 yaş 5 aylıkken ölen Avustralya'dan 'Bluey' adlı köpekti.
23 Şubat 2024
İşaretlediklerim