Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararname ile Meclis'i feshedecek ve Türkiye 14 Mayıs'ta erken seçime gidecek. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenecek ve süreç başlayacak. Takvim, kamu görevlilerinin istifa etme süresinden, seçmen listelerinin askıya çıkmasına, adaylık başvurularından, oy pusulası yerlerinin belirlenmesine kadar önemli tarihleri içeriyor. Meclis'in nisan ayına kadar çalışması ve sonrasında seçim için tatile girmesi bekleniyor.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimler öncesinde mutfakta kullanılan doğalgazın bir yıl, konutlarda kullanılan doğalgazın ise bir ay boyunca ücretsiz olacağını vaat etti. Ayrıca, elektrik faturalarındaki indirimlerin bu ayki faturalara yansıtılacağı belirtildi. Resmi bir açıklama olmamakla birlikte, düzenlemenin cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılacağı ve Hazine'nin bu sübvansiyon için kaynak ayıracağı ifade edildi. Doğalgaz dağıtım şirketlerinin yükü Hazine tarafından karşılanacak.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrasında, 14 Mayıs'ın Türkiye'de seçimler için muhtemel tarih olarak öne çıktığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesi, seçim takvimine ilişkin detayları paylaştı. Takvimde, cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi, kamu görevlileri ve belediye başkanlarının istifa etme süreleri gibi önemli tarihler yer alıyor. Seçim kararının Meclis'te alınması gerektiği, ancak AKP ve MHP'nin gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için Erdoğan'ın kararnameyle Meclis'i feshederek seçime gitmesinin beklendiği ifade ediliyor.
19 Ocak 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidar kanadının seçim öncesi yaptığı kutuplaştırıcı açıklamaları eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin demokratik ortamda gerçekleşmesi için güvence vermesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Erdoğan'ın cami avlusundan toplumu ikiye bölen ifadeler kullanmasını ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçimleri darbe olarak nitelendirmesini kınadı. Ayrıca, Erdoğan'ın sağlık durumunu bahane ederek milli iradeye müdahale edilmesi ihtimaline karşı uyarıda bulundu.
30 Nisan 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına tepki gösterdi. Anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, iktidara daha fazla zaman vermeyeceklerini ifade etti. AKP'den Bülent Arınç ise seçimlerin 2024'te yerel seçimlerle birleştirilmesi gerektiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, seçimlerin zamanında yapılacağını ve iktidarın seçimden kaçmaması gerektiğini vurguladı.
14 Şubat 2023

Reuters'ın analizine göre Türkiye, mayıs ayında gerçekleşecek önemli seçimler öncesinde iki ekonomik yol arasında seçim yapacak: sıkı devlet denetimli bir ekonomi veya liberal ekonomi politikalarına dönüş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarı ve ekonomik politikaları, yatırımcıların ve piyasaların dikkatini çekiyor. Uluslararası yatırımcılar, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda Türk varlıklarında artış bekliyor. Ancak, ekonomideki köklü değişiklikler belirsizlikler yaratıyor. Türk Lirası'nın değer kaybı, enflasyonun yükselmesi ve sosyal yardım harcamalarının artması ekonomik zorlukları gösteriyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarından çekilmesi ve yerli yatırımcıların borsaya yönelmesi de dikkat çekici. Türkiye'nin ekonomik istikrarı ve seçim sonuçlarının getireceği potansiyel değişiklikler, uluslararası ve yerel düzeyde yakından izleniyor.
18 Ocak 2023

Eski kalkınma bakanı Müslüm Doğan, Twitter üzerinden 29 Ekim 2023'te genel af ilan edileceğini öne sürdü. Bu iddia, Türkiye'de cezaevlerinin doluluk oranları ve özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra cezaevi yapımına hız verilmesi bağlamında değerlendirildi. Diğer tweetlerde genel afın toplumsal barışa katkı sağlayacağı ve dar gelirliler için ücret artışlarına kaynak oluşturulması gerektiği belirtildi. Türkiye'de toplam 399 ceza infaz kurumu bulunmakta ve toplam kapasite 289 bin 974 kişi olarak açıklandı.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Türkiye'de KDV oranının %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarılması ve harç tutarlarının %50 artırılması gibi vergi ve harçlara yapılan zamlar sonrasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter üzerinden hükümete yönelik eleştirilerini dile getirdi. Akşener, adı konmamış bir IMF programının uygulandığını iddia ederken, Babacan iktidarın beceriksizliğini ve Davutoğlu ise ekonomi yönetiminin yanlışlığını eleştirdi.
7 Temmuz 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı. Son anketlere göre, İnce'nin oy oranı en fazla %2,2 olarak görülüyordu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnce'yi Türkiye'nin sofrasına davet ederek eski kırgınlıkları bir kenara bırakma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İnce'nin yarıştan çekilmesine üzüldüğünü ve yarışın sonuna kadar devam etmesini tercih edeceğini ifade etti.
11 Mayıs 2023

İş Yatırım analistleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından Türkiye piyasalarının geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Analistler, ekonomi politikalarında 'makule dönme' adımlarının atılması halinde Türkiye'nin risk priminde düşüş beklentisi içinde olduklarını belirtti. Ayrıca, yeni kabine yapısının bu yönde bir sinyal olabileceğini ve Türk lirası riski almadan Türkiye varlıklarına yatırım yapmanın önerildiğini ifade ettiler. Piyasanın olumlu bir tutum sergilemesi ve banka hisseleri ile Türkiye Eurobond verim eğrisinin kısa ve orta kısmına yatırım yapılmasının önerildiği aktarıldı.
29 Mayıs 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe'nin ev sahipliğinde ihracatçılarla bir araya gelerek yeni bir destek paketini açıklayacak. Geçen yıl uygulamaya konulan düzenlemelerle ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ının Merkez Bankası'na satılması zorunlu hale gelmişti. Bu durum, Merkez Bankası'nın yıllık 100 milyar dolarlık rezerv kazanmasını sağlıyor. Ayrıca, 2023 seçimlerine kısa bir süre kala iktidarın çeşitli ekonomik teşvikler ve kampanyalarla 'bonkörlüğünü' artırdığı belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından piyasalardaki belirsizlik azalmış ve dikkatler yeni ekonomi yönetimi ile izlenecek politikalara çevrilmiştir. Uzmanlar, ilgili haber akışına göre piyasada hareketliliğin artabileceğini belirtiyorlar. Dolar/TL kuru, piyasaların açılışında 20,23 seviyesindeyken, saat 10:27 itibarıyla 20,33 seviyesine ulaşarak rekor kırmıştır.
30 Mayıs 2023

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi maaş zamlarıyla vatandaşlara 'yalancı bir bahar' vadettiğini ve seçim sonrası Türkiye'nin 'kara kışa' sürükleneceğini iddia etti. Babacan, Türkiye'nin enflasyonla mücadele edecek politika ve iş bilen kadrolardan yoksun olduğunu, bu durumun devam etmesi halinde yoksulluğun artacağını ve temel gıda maddelerine erişimin zorlaşacağını belirtti. Ayrıca, iktidarın seçimler öncesinde ekonomiyi sağlam tutmak için döviz işlemlerine sınırlama getirdiği ve Merkez Bankası rezervlerini kullanarak dolar kurunu sabit tutmaya çalıştığına dikkat çekti.
22 Mayıs 2023

Geçmiş yıllara ait vergi borçlarının 48 taksitle ödenmesine imkan tanıyan yapılandırma uygulaması için son başvuru tarihi bugün. Başvuru süresi ve ilk taksit ödeme süresi daha önce cumhurbaşkanı kararıyla birer ay uzatılmıştı. Yapılandırma kapsamında peşin ödemelerde faiz indirimi ve idari para cezalarında asıl alacak üzerinden indirim yapılacak. Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.
3 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta karar alacağını belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve genel başkan Erkan Baş, Erdoğan'ın hukuken aday olamayacağını, çünkü seçim yenilenmesi kararının Meclis çoğunluğuyla alınması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra düzenlenmesi gerektiği, bu durumun 14 Mayıs tarihindeki seçimler için geçerli olmadığı belirtildi.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

20 Nisan'da Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın karaya ulaştırılması nedeniyle bir tören düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu törende doğalgaz fiyatlarında indirim açıklayacağı belirtiliyor. Ancak indirimin Karadeniz gazının maliyetinden değil, Hazine tarafından sübvanse edileceği ifade ediliyor. Bu durum, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde AKP'nin ekonomik krizle mücadelede halka yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.
7 Nisan 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, bir iktidar değişikliği halinde ekonomi yönetimine talip olduğunu belirtti. Bloomberg'in analizine göre Yılmaz, Erdoğan sonrası ekonomide 'devrim' vadetti. Ancak Yılmaz'ın görüşleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamucu söylemleriyle çelişiyor. Kılıçdaroğlu, kamu-özel işbirliği projelerine verilen garantilerin sonlandırılmasını savunurken, Yılmaz devletin devamlılığını vurgulayarak bu tür anlaşmaların tanınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, CHP'nin AKP döneminde sermayeye aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar doların geri alınması konusundaki ısrarı, İYİ Parti'nin farklı bir tutum sergilediğine işaret ediyor.
24 Mart 2023
İşaretlediklerim