ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, resmi Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye pazarına gireceğine dair işaretler verdi. Paylaşımda 'Model Y' ve 'Türkiye 4/4' ifadeleri yer aldı, ancak bu tarihin ne anlama geldiği henüz net değil. Tesla'nın Türkiye'de ilk olarak Model 3 ve Model Y araçlarını satışa sunması bekleniyor. Ayrıca, Tesla'ya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şarj ağı işletmeci lisansı verildiği ve şirketin Türkiye'de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet vereceği belirtildi.
28 Mart 2023

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye pazarına online satışlarla giriş yaptı. İstanbul'daki Kanyon ve Akasya AVM'den mayıs ayında teslimatlar başlayacak. Tesla'nın Y modelinin üç farklı versiyonu satılacak ve fiyatlar 1 milyon 550 bin liradan başlıyor. İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara'da 30 super şarj istasyonu hizmete girdi. Tesla'nın diğer modellerinin Türkiye'ye gelip gelmeyeceği ekonomik koşullara ve ek vergilere bağlı olacak. Ayrıca, yerli elektrikli otomobil Togg ile Tesla'nın fiyat ve performans karşılaştırması yapıldı.
4 Nisan 2023

Dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmalar, Türkiye pazarına girmeye başladı. Ancak, Türkiye'de uygulanan ek gümrük vergisi ve seçim belirsizliği nedeniyle, bu firmalar distribütörlük görüşmelerini durdurdu. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından 3-4 yeni Çinli markanın Türkiye pazarına girebileceğini, ancak ek vergi olmaması durumunda bu sayının en az 10 olabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Türkiye'de mayıs ayından itibaren Model Y teslimatlarına başladı ve üç ayda 2 bin adetten fazla araç satışıyla elektrikli araç satışlarında lider oldu. Ancak, Tesla'nın bu başarısı, şirketin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'yle satış verilerini paylaşmaması nedeniyle resmi kayıtlara geçmedi. Tesla, şirket politikası gereği hiçbir ülkede otomotiv derneklerine üye olmadığı için satış verilerini sadece global çeyrek sonuçlar halinde açıklıyor.
4 Ağustos 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye'ye 40 milyar dolarlık yatırım yapacağını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bayram sonrası bu ülkeyi ziyaret edeceğini belirtti. Fırat'a göre, Kurban Bayramı sonrası gerçekleşecek ziyarette anlaşmalar imzalanacak ve BAE'nin yatırımları 30-40 milyar dolara kadar ulaşacak. İlk yatırım paketinde yenilenebilir enerji ve ulaşım gibi sektörler ön planda olacak.
26 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Türkiye pazarına Nisan ayında giriş yaptığı ve 'Model Y' aracının satışlarına başladığı belirtilmiştir. Şirket, Türkiye'de ilk 'Model Y' teslimatını gerçekleştirdiğini duyurdu. Model Y'nin üç farklı versiyonu satışa sunulmuş olup, fiyatları 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişmektedir.
9 Mayıs 2023

Tesla'nın Türkiye'de satışa sunduğu elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları hakkında bilgiler verildi. Y modelinin üç farklı versiyonu satılacak ve fiyatlar 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişiyor. Mayısın ikinci haftasında teslimatların başlayacağı ve yıl sonuna kadar talebin yüzde 90'dan fazlasının karşılanacağı belirtildi. Tesla'nın Türkiye'de iki mağaza açacağı ve servis hizmetlerinin çevrimiçi olarak planlanacağı ifade edildi.
27 Nisan 2023

Türkiye, uzun yıllar Avrupa'ya en çok otomobil ihraç eden ülke konumundayken, 2022 yılında bu unvanı Çin'e kaptırdı. Çin, Avrupa'ya 15,5 milyar dolarlık otomobil ihracatı yaparken, Türkiye 8,6 milyar dolarlık ihracatla geride kaldı. Çin'in ihracatındaki büyük payı Avrupalı firmaların Çin'de ürettikleri araçlar oluştururken, Çinli markaların da büyümesi dikkat çekiyor. Ayrıca, Çin'in Avrupa'ya ihraç ettiği otomobillerin yüzde 25'i elektrikli ve ülke, elektrikli araç bataryaları pazarında yüzde 56'lık bir paya sahip.
17 Nisan 2023

Doğuş Otomotiv, elektrikli araçların şarj edilmesi için gerekli olan şarj üniteleri, şarj istasyonları ve şarj ağı kurmak, işletmek ve şarj hizmeti sunmak amacıyla yeni bir şirket kurma kararı aldı. Bu yeni şirket, Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret AŞ'nin yüzde 100 iştiraki olarak 50 milyon TL sermaye ile 'Doğuş Şarj Sistemleri Pazarlama ve Ticaret AŞ' (D Power) adı altında faaliyet gösterecek.
4 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, gelecek yıl Türkiye'deki TEKNOFEST'e katılmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce Musk'la bir araya gelmiş ve onu TEKNOFEST'e davet etmişti. Ayrıca Erdoğan, Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmıştı. Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TEKNOFEST'teki yarışmalara katılan tüm takımları tebrik etti ve Türkiye'deki yatırım fırsatlarını görüşmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Eylül 2023

AB, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik özel tarifeler uygulamayı planlıyor. Bu tarifeler, üreticilerin Çin hükümetinden aldığı sübvansiyon miktarına göre belirlenecek ve mevcut yüzde 10'luk vergiye ek olarak uygulanacak. Türkiye de Çin'den gelen elektrikli otomobillere yüzde 10'a ilave yüzde 40 gümrük vergisi uyguluyor ve kasım ayında yeni düzenlemelerle ek vergiler getirebilir.
30 Haziran 2024

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, modellerinin fiyatlarını düşürmesinin ardından artan talebi karşılamak amacıyla Şanghay'daki fabrikasında üretimi artırma kararı aldı. Şirket, Şubat ve Mart aylarında fabrikada haftalık ortalama 20 bin araç üretmeyi hedefliyor. Bu üretim artışıyla fabrika, Eylül ayındaki üretim seviyelerine geri dönecek, bu dönemde fabrikada 82 bin 88 Model 3 ve Model Y aracı üretilmişti.
1 Şubat 2023

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

Türkiye'de 2022 yılında 64 bin 387 adet hibrit ve 7 bin 733 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli otomobillerin fiyatları, Citroen'in 'Ami' modeli hariç, 876 bin TL'den başlayarak 8 milyon 975 bin TL'ye kadar çıkıyor. Audi, Porsche, BMW, Citroen, DFSK, Hyundai, Jaguar, KIA, Mercedes-Benz, MINI Cooper, Opel, Renault, Skywell, Subaru ve VOLVO gibi markaların Türkiye'deki elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları detaylı olarak listelenmiştir.
17 Ocak 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, Hindistan hükümetiyle yıllık yaklaşık 500 bin elektrikli araç üretme kapasitesine sahip bir fabrika kurmak için görüşmeler yapıyor. Şirket, Hindistan'ı Hint-Pasifik bölgesine araç ihraç etmek için bir üs olarak kullanmayı hedefliyor. Tesla'nın Hindistan'daki araçlarının başlangıç fiyatı, ülkedeki en ucuz elektrikli araç olan MG Comet'in iki katından daha pahalı olacak. Tesla'nın daha önceki Hindistan giriş planları, hükümetin yüksek ithalat vergilerini düşürmeyi reddetmesi nedeniyle durdurulmuştu.
14 Temmuz 2023

Çin merkezli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, altı farklı versiyonu bulunan yeni elektrikli aracı Denza N7'yi piyasaya sürdü. Araç, başlangıç fiyatı 41 bin 680 dolar olup, şu an yalnızca Çin'de satışa sunulmuş ve 20 bin üzerinde ön sipariş alınmıştır. Denza N7, Android işletim sistemiyle entegre sistemleriyle genç tüketicilere hitap etmeyi amaçlıyor. Mercedes-Benz Grup, Denza markasında yüzde 10 hisseye sahiptir ve BYD'nin elektrikli araç teslimatları bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 352 bine ulaşmıştır.
4 Temmuz 2023
İşaretlediklerim