ABD'nin Florida eyaletinde bir eve uzaydan düşen enkaz, evde hasara yol açtı. Aile, NASA'dan 80 bin dolar tazminat talep etti. NASA, cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atık olarak bırakılan bir kargo paletinin parçası olduğunu doğruladı. Avukat, olayın aile üzerinde yarattığı stres ve etkiler için tazminat talep ettiklerini belirtti.
24 Haziran 2024

Diyarbakır Bağlar ilçesindeki Hisami Apartmanı enkazından arama kurtarma ekipleri tarafından 124 saat sonra bir anne köpek ve iki yavrusu kurtarıldı. Hafif yaralı olan köpekler veterinere götürülerek tedavi altına alındı. Aynı şehirde, Yenişehir ilçesindeki Sözel Apartmanı enkazından ise 126 saat sonra bir sülün kuşu kurtarılarak çadıra götürüldü ve bakımı yapıldı.
11 Şubat 2023

Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir apartmanda böcek ilacı kullanımı sonucu iki kişi hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere 10 kişi etkilendi. Olayla ilgili gözaltına alınan beş kişiden üçü serbest bırakılırken, iki ilaçlama firması çalışanı 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlarından tutuklandı. Zehirlenme sonrası AFAD ve diğer ekiplerin çalışmaları devam ediyor ve apartmandaki kimyasal oranının hala yüksek olduğu belirlendi.
17 Haziran 2023

Rekabet Kurumu, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründe faaliyet gösteren dokuz şirkete, rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle toplamda 108 milyon 566 bin 510 lira tutarında idari para cezası uyguladı. Soruşturmaların bir kısmı uzlaşma, bir kısmı ise taahhütlerle sonuçlandırıldı. En yüksek ceza 87 milyon 387 bin lira ile L'Oreal Türkiye'ye verildi. Diğer şirketlere de çeşitli miktarlarda cezalar uygulandı.
14 Kasım 2023

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı ve şirkete 346 milyon 911 bin 505 lira idari para cezası verdi. Soruşturma, Nestle'ın distribütörlerinin yeniden satış fiyatlarını belirlemesi ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirmesi nedeniyle rekabet kanununu ihlal ettiği iddiası üzerine yapıldı. Kurum, yapılan incelemeler sonucunda şirketin kanunu ihlal ettiğine karar vererek cezai işlem uyguladı.
21 Şubat 2024

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ve Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakaları tespit edildi. Her iki ilçede de tesisler karantinaya alınarak, Başmakçı'da 5 milyon, Honaz'da ise 1.5 milyon tavuk itlaf edildi. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen Bloomberg HT tarım editörü İrfan Donat'ın aktardığı bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı salgını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor ve durum Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne bildirildi.
2 Mart 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, New York'ta emlak sektöründe gerçekleştirdiği dolandırıcılık faaliyetleri nedeniyle yargılandığı davada 354,9 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Bu dava, Trump'ın iş hayatındaki yasal sorunlardan sadece bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Cezanın büyüklüğü, Trump'ın kariyerindeki en büyük mali yaptırımlardan biri olarak kaydedildi.
16 Şubat 2024

Petrol şirketi Shell, Greenpeace eylemcilerinin Kanarya Adaları yakınlarında gemisine binerek Norveç'e kadar seyahat etmesi ve petrol sondajını protesto etmesi nedeniyle örgüte 2,1 milyon dolarlık tazminat davası açıyor. Shell, bu eylemin yasadışı ve tehlikeli olduğunu belirtiyor ve protesto hakkının güvenli ve hukuka uygun şekilde yapılması gerektiğini vurguluyor. Tazminat talebinin nakliye gecikmesi, ekstra güvenlik ve yasal maliyetleri kapsadığı bildiriliyor.
9 Kasım 2023

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'e, Comirnaty aşısının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddiasıyla 150 bin avro tazminat talebiyle dava açıldı. Davacı, aşı sonrası ciddi görme kaybı yaşadığını öne sürüyor. BioNTech, iddiaları reddediyor. Ayrıca, AstraZeneca'ya karşı açılan bir tazminat davasının temyiz duruşması Bavyera Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülecek. Almanya'da Covid-19 aşı üreticilerine karşı toplam 209 tazminat davası bulunuyor.
3 Temmuz 2023

Çevreciler, maymunların evcil hayvan veya süs eşyası olarak gösterildiği ve kötüye kullanıldığı videoların sosyal medyada yayılmasına karşı uyarıda bulunuyor. Bu uyarı, Holly LeGresley adlı bir kişinin, Endonezya'da maymunlara işkence edilmesi için para ödeyen bir gruba üye olduğunun ortaya çıkması ve suçlu bulunması sonrasında geldi. LeGresley'in suç ortaklığı, BBC'nin bir yıllık soruşturması sonucu keşfedildi ve cezası yakında açıklanacak. Trentham Maymun Ormanı'nın park müdürü Matt Lovatt, insanları bu tür videoları yaymamaları konusunda uyardı ve maymunların doğal davranışlarının kutlanması gerektiğini vurguladı.
10 Mayıs 2024

Guinness Dünya Rekorları, Şubat 2023'te Bobi'ye verilen 'en yaşlı köpek' unvanını, yaşını kanıtlayan yeterli veri bulunmadığı gerekçesiyle geri aldı. Portekiz menşeli Alentejo çoban köpeği Bobi'nin, unvanı aldığı tarihte 30 yaşında olduğuna dair kanıt bulunamadı. Bobi, Ekim 2023'te 31 yaşındayken öldü. Unvanın önceki sahibi, 1939'da 29 yaş 5 aylıkken ölen Avustralya'dan 'Bluey' adlı köpekti.
23 Şubat 2024

ABD'nin Connecticut eyaletinde, gözaltındayken emniyet kemeri takılmadığı için polis minibüsünde yaralanarak felç geçiren Randy Cox, açtığı davada 45 milyon dolar tazminat kazandı. New Haven Belediyesi ile Cox'un avukatları arasında varılan anlaşma, iki polis memurunun görevden alınmasından iki gün sonra duyuruldu. Belediye Başkanı Justin Elicker, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu tazminatın ABD'de bu alanda belirlenen en yüksek miktar olduğunu ifade etti. Cox, 19 Haziran 2022'de gözaltına alındıktan sonra emniyet kemeri takılmadan minibüste yaralanmış ve felç olmuştu.
11 Haziran 2023

Görme engelli avukat Mustafa Keskin'in yaşadığı ayrımcılık ve erişilebilirlik ihlalleri nedeniyle şikayeti üzerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Vakıfbank ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'na (BDDK) 140 bin 934'er lira para cezası verdi. Keskin, banka hesabı açma sürecinde ve BDDK'ya yaptığı şikayetlerde engellilere yönelik ayrımcılıkla karşılaştı. TİHEK, Vakıfbank'ın ilgili hukuki düzenlemelere uymadığı ve BDDK'nın denetleyici görevini yerine getirmediği gerekçesiyle her iki kuruma da idari para cezası uyguladı.
7 Nisan 2024

Sakarya'nın Karasu ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonucu oluşan su birikintisinde mahsur kalan iki köpek yavrusu, Karasu Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı ekipleri tarafından kurtarıldı. Ekipler, çalılık alanda mahsur kalan yavrulara ulaşmak için yol açtı. Kurtarılan köpek yavruları sağlık kontrolünden geçirildikten sonra iyileştiklerinde annelerinin yanına bırakılacak.
8 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

Avustralya internet güvenliği gözlemcisi, Elon Musk'ın X şirketine çocuk istismarına karşı yürütülen bir soruşturmada işbirliği yapmadığı gerekçesiyle 610 bin 500 dolar para cezası kesti. 2021'de yürürlüğe giren yasalar gereği, internet şirketleri çevrimiçi güvenlik uygulamaları hakkında bilgi vermeye zorlanabilir ya da para cezasına çarptırılabilir. X şirketi, Musk'ın şirketi devralmasından sonra iş gücünü yüzde 80 azalttığını ve Avustralya'da hiç kamu politikası personeli olmadığını doğruladı.
16 Ekim 2023

Avustralyalı balıkçı Tim Shaddock, köpeği Bella ile birlikte Meksika'dan Fransız Polinezyası'na seyahat ederken Pasifik Okyanusu'nda kayboldu. Yaklaşık iki ay boyunca yağmur suyu ve çiğ balıkla beslenerek hayatta kaldı ve seyahat halindeki bir helikopter tarafından fark edilerek kurtarıldı. Sağlık durumu iyi olan Shaddock, deneyimini zorlu bir sınav olarak nitelendirdi. İnsan fizyolojisi profesörü Mike Tipton, Shaddock ve köpeğinin hayatta kalmasını şans ve becerinin bir kombinasyonu olarak değerlendirdi ve sağlık durumunun normale dönmesi için birkaç ay daha takip edilmesi gerektiğini belirtti.
17 Temmuz 2023
İşaretlediklerim