NASA'nın şimdiye kadarki en büyük uzay aracı olan Europa Clipper, Jüpiter'in Europa uydusunu incelemek üzere Florida'dan fırlatıldı. SpaceX tarafından Falcon Heavy roketiyle fırlatılan araç, 2030 yılında Jüpiter'e ulaşacak. Europa'nın buzlu yüzeyinin altında yaşam koşullarını araştıracak olan uzay aracı, Dünya dışı yaşam potansiyeline dair yeni veriler elde etmeyi amaçlıyor. Bu misyon, daha önce Galileo uzay aracının bulgularını genişletmeyi ve yeni keşifler yapmayı hedefliyor.
14 Ekim 2024

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) bağlı Uzay Hava Tahmin Merkezi, son yedi yılın en büyük Güneş patlamasının dün meydana geldiğini bildirdi. Bu patlama, tüm zamanlarda kaydedilen en büyük 17’nci Güneş patlaması olarak kayıtlara geçti. Patlama, ABD yerel saatiyle öğlen 13.00’te gerçekleşti ve Dünya’yı kayda değer ölçüde etkilemedi. X8.7 seviyesinde olan bu patlama, bu sınıftaki en şiddetli patlamalardan biri olarak nitelendirildi.
15 Mayıs 2024

ABD'deki San Diego Hayvanat Bahçesi Safari Parkı'nda yaşayan Winston isimli goril, 52 yaşında öldü. Winston, yaşa bağlı çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle önemli tıbbi tedaviler görüyordu ve kötüleşen durumu nedeniyle uyutuldu. Doğada goriller genellikle 30-40 yıl yaşarken, insan bakımında 50'li yaşları görebiliyor. Winston, COVID-19 tedavisi gören bilinen ilk büyük maymunlardan biri olarak da tanınıyordu.
21 Temmuz 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın, Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibi ile birlikte bugün dünyaya dönmesi beklenmektedir. SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, ekip Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldıktan sonra TSİ 17:05'te dünyaya iniş yapmayı planlamaktadır. Ancak, Dragon uzay aracının ISS'den ayrılması ve iniş yapması hava koşullarına bağlıdır. Daha önce ekibin dönüşü üç kez ertelenmiştir.
7 Şubat 2024

World Wildlife Fund (WWF) tarafından organize edilen 'Dünya Saati' etkinliği, artan doğa kayıpları ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde bir saatliğine ışıkların söndürülmesini içeriyor. Etkinlik, her ülkenin yerel saatiyle 20.30-21.30 arasında gerçekleştiriliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya'da başlayan etkinlik, Ankara Çankaya'daki Atakule gibi simge yapıların ışıklarının kapatılmasıyla Türkiye'de de destek buldu. Bu hareket, 2007'den bu yana her yıl mart ayının son cumartesi günü düzenleniyor.
23 Mart 2024

Boeing'in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüşü ikinci kez ertelendi ve dönüş tarihi en erken 22 Haziran olarak belirlendi. Starliner uzay aracının gemide çeşitli arızalar bulunmasından dolayı yerinden çıkamadığı bildirildi. Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mekiğin itiş takımlarını ve kapak operasyonlarını test edecek ve acil durum kapsülünü hazırlayacak. Konuya ilişkin detaylar 18 Haziran'da düzenlenecek basın toplantısında verilecek.
16 Haziran 2024

Kırklareli’nin Kayalı köyünde Perseid meteor yağmuru gözlemlendi. 2024’ün en yoğun meteor yağmuru, dün gece saatlerinde Türkiye’den izlenebildi. Merakla takip edilen bu gökyüzü olayı, Kırklareli’nde eşsiz görüntüler oluşturdu. Meteor yağmurunu izlemek isteyen vatandaşlar, bölgede belirli yerlere gitti.
13 Ağustos 2024

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da G3 sınıfı bir jeomanyetik fırtına oluşması bekleniyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin Uzay Hava Tahmin Merkezi, bu fırtınanın uydu sistemlerinde sorunlara ve enerji şebekelerinde kesintilere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Fırtınanın ardından Kuzey ışıklarının da gözlemlenebileceği tahmin ediliyor. NOAA, fırtınanın 1 Ağustos'a kadar devam edebileceğini belirtti.
30 Temmuz 2024

ABD'li bilim insanı James Hansen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma şu anda tespit edilenden daha hızlı artıyor. Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasına yol açacak. Araştırma, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen 1.5 santigrat derece eşiğini beklenenden çok daha erken aşacağını öngörüyor. Hansen, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi ve Dünya'nın bunun etkilerine karşı 'çok hassas' olması nedeniyle 'taahhütlü ısınma' ile büyük miktarda küresel ısınma biriktiğini belirtiyor.
2 Kasım 2023

California Üniversitesi ve NASA'nın ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma, Grönland'daki Petermann Buzulu'nun gelgit hareketleri nedeniyle beklenenden daha hızlı eridiğini ve deniz seviyesindeki yükselme oranını hızlandırdığını gösterdi. Uydu radar verileriyle yapılan analizler, buzulun kara ile bağlantısının koparak okyanusta yüzmeye başladığını ve gelgit döngüleri sırasında önemli ölçüde yer değiştirdiğini ortaya çıkardı. Çalışmanın baş yazarı Enrico Ciraci, bu durumun deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırabilecek yeni bir erime etkisini gösterdiğini belirtti. Çalışmanın ortak yazarı Eric Rignot, bu bulguların deniz seviyesindeki yükselme projeksiyonlarını yüzde 200'e kadar artırabileceğini ifade etti.
10 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İç Anadolu bölgesinde yakın gelecekte benzer büyüklükte depremler olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. GFZ yetkilisi Prof. Marco Bohnhoff, afet bölgelerindeki 'platolardaki stresin yeniden dağılımı' nedeniyle yeni depremlerin olabileceğini belirtti. Bohnhoff, İstanbul'daki bir depremi etkileme ihtimalinin zayıf olduğunu ve mevcut erken uyarı sistemlerinin bu tür büyük depremlerde yeterince etkili olamayacağını ifade etti.
8 Şubat 2023

Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Ohio ve Illinois-Chicago üniversitelerinden bilim insanları, dünyada ilk kez bir demir ve bir terbiyum atomunu X-ışınıyla gözlemleyerek kimyasal yapılarını tespit etti. Bu çalışma, Senkrotron X-ışını Taramalı Tünelleme Mikroskobu (SX-STM) kullanılarak gerçekleştirildi ve çevresel, tıbbi ve kuantum araştırmalarında yeni keşiflere yol açabilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmanın sonuçları 'Nature' dergisinde yayımlandı.
6 Haziran 2023

Japon araştırmacılar, dünyanın ilk ahşap uydusu LignoSat'ı uzaya fırlattı. Bu uydu, Ay ve Mars keşiflerinde kereste kullanımının erken bir denemesi olarak tasarlandı. Ahşap malzemenin uzayda dayanıklılığını test etmek amacıyla geliştirilen uydu, altı ay boyunca yörüngede kalacak. Araştırmacılar, ahşap uyduların çevresel etkileri en aza indirebileceğini ve gelecekte metal uyduların yerini alabileceğini öne sürüyor.
6 Kasım 2024

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yanlış bir komut göndermesi sonucu bağlantısını kaybettiği Voyager 2 uzay aracından yeniden sinyal aldığını duyurdu. Yanlış komut sonucu uzay aracının anteni yüzde iki oranında kaymış ve Voyager 2 ile iletişim kesilmişti. NASA, Avustralya'nın başkenti Canberra'daki devasa çanak anteni kullanarak 19 milyar kilometre ötedeki Voyager 2'den sinyal almayı başardı. Voyager Interstellar Proje Müdürü Suzanne Dodd, Voyager 2'nin halen 'hayatta' olduğuna dair sinyaller aldıklarını bildirdi.
1 Ağustos 2023

Bilim insanları, Grönland'daki buzulların erime hızının son 20 yılda beş kat arttığını belirledi. Uydu görüntüleri ve 200 bin eski fotoğraf kullanılarak yapılan incelemelerde buzulların 130 yıl boyunca gelişimi izlendi. Grönland buz tabakasının, 2006 ile 2018 arasında deniz seviyesindeki artışın yüzde 17,3'ünü oluşturduğu ve tüm buzların erimesi halinde deniz seviyesinin en az 6 metre yükselebileceği ifade edildi. Ocak ayında yapılan bir araştırma, Grönland'da 20'nci yüzyıl ortalamasından 2,7 derece daha fazla sıcaklık yaşandığını gösterdi.
11 Kasım 2023

SpaceX tarafından fırlatılan üç Starship prototipinin düşen parçaları, eBay ve Etsy gibi online platformlarda binlerce dolara satılıyor. İlk iki deneme patlamayla sonuçlanırken, üçüncü deneme başarılı oldu ancak prototip Hint Okyanusu'na düştü. Bu parçalar, özellikle seramik ısı kalkanı parçaları, benzersiz hediyelik eşyalar olarak değerlendirilerek yüksek fiyatlara satışa sunuluyor. Satışa sunulan parçalar arasında 3 bin 395 dolara satılan bir parça da bulunuyor.
27 Mart 2024

Dünyanın en büyük buz dağı olarak bilinen A23a, Antarktika kıyı şeridinden koparak Weddell Denizi'nde karaya oturduktan 30 yıl sonra harekete geçti. Ancak, devasa bir girdaba yakalanarak aylardır saat yönünün tersine dönüyor. Uzmanlar, buzdağının bu girdaptan yıllarca çıkamayabileceğini ve bu durumun erimesini geciktireceğini belirtiyor. A23a'nın yüz ölçümü yaklaşık 4 bin kilometrekare ve kalınlığı yaklaşık 400 metre.
4 Ağustos 2024

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa başarıyla indi. Ax-3 mürettebatı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) 7 Şubat'ta ayrılmış ve yaklaşık 36 saat süren bir yolculuğun ardından Dünya'ya dönüş yapmıştır. Kapsülün, yer ekibi tarafından gemiye alınması beklenmektedir. Bu olay, Türkiye için önemli bir kilometre taşı olarak kaydedilmiştir.
9 Şubat 2024

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, nesli tehlike altında olan Anadolu leoparı iki farklı bölgede fotokapanlar aracılığıyla kaydedildi. Bakan Kirişçi, leoparın izini sürmeye ve gözlemlemeye devam edeceklerini ifade etti. Anadolu leoparı en son geçen yıl ekim ayında fotokapanlara yansımış ve bir günde 25 kilometreden fazla mesafe kat ettiği belirlenmişti.
26 Ocak 2023

Sightful adlı şirket, Spacetop G1 adında ekransız bir dizüstü bilgisayar piyasaya sürdü. Bu cihaz, tüm görsel unsurları idare eden bir çift artırılmış gerçeklik gözlüğü ile birlikte geliyor. XReal ile ortaklık kurularak geliştirilen bu teknoloji, kullanıcıların gözlükler aracılığıyla bilgisayar ekranını görmelerini sağlıyor. Ancak, 1900 dolarlık fiyatı ve henüz kanıtlanmamış bir konsept olması nedeniyle geniş kitleler tarafından kabul görüp görmeyeceği belirsiz.
11 Haziran 2024
İşaretlediklerim