Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere çeşitli şehirlere yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Kiev Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıların seyir füzeleri ve İHA'larla yapıldığını ve Kiev hava sahasında Rusya'ya ait tüm füze ve İHA'ların savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın toplam 18 seyir füzesi fırlattığını ve bunların 15'inin imha edildiğini belirtti. Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergey Lısak ise Pavlograd'a yapılan saldırılarda 25 kişinin yaralandığını, aralarında çocukların da bulunduğunu aktardı.
1 Mayıs 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde bir füze saldırısı düzenleyerek 63 Rus askerinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana devam eden çatışmalarda, Rusya'nın füze saldırılarını artırdığı belirtiliyor. AFP ve Anadolu Ajansı da saldırının ayrıntılarına yer vererek askerlerin Makeyevka yakınlarında hayatını kaybettiğini bildirdi.
2 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 2023 yılının ilk gününde Rusya'nın İran yapımı insansız hava araçlarıyla (İHA) Ukrayna'ya saldırı düzenlediğini ve Ukrayna hava savunma sistemlerinin 45 İHA'yı imha ettiğini duyurdu. Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın bağımsızlığı için mücadeleye devam edeceklerini ve bağımsızlıklarını koruyacaklarını vurguladı.
2 Ocak 2023

Ukrayna'da bir helikopter, binaların ve bir anaokulunun bulunduğu bir bölgeye düşerek Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırski ve diğer yetkililer dahil 18 kişinin ölümüne neden oldu. Kazanın nedenleri arasında teknik arıza ve uçuş ihlalleri olabileceği gibi sabotaj ihtimali de araştırılıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Davos Zirvesi'ne video konferans yoluyla katılarak kazayı savaşın bir sonucu olarak değerlendirdi ve 'Savaş zamanlarında kaza diye bir şey yoktur' ifadesini kullandı.
19 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Donetsk bölgesindeki Soledar ve Bahmut şehirlerinde Rus ordusuna karşı mücadelelerinin devam ettiğini belirtti. Zelenski, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve diğer güvenlik güçlerinin ülkeyi koruduğunu ifade etti. Rusya Savunma Bakanlığı'nın Soledar şehrini kontrol altına aldıkları yönündeki iddiası, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Doğu Grubu Sözcüsü Sergey Çerevatiy tarafından yalanlandı ve şehirde çatışmaların sürdüğü bildirildi.
14 Ocak 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev ve diğer bölgelerinde patlamalar yaşandı. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ve Harkiv Valisi Oleg Sinegubov, saldırılar ve patlamalar hakkında bilgi verdi. Odessa Bölge Valisi Maksim Marçenko, bölgedeki enerji altyapısına ve konut binalarına büyük çaplı füze saldırısı olduğunu ve can kaybının olmadığını bildirdi. Ukrayna'da hava saldırısı alarmı devam ederken, Rusya'nın işgali altındaki savaş bir yıldan fazla sürüyor.
9 Mart 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 6-7 Ocak tarihlerinde 36 saatlik ateşkes ilan etti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu hamleyi Ukrayna ordusunun ilerleyişini engellemek ve Rusya'nın savaş kapasitesini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu ve Rus askerleri ülkede kaldıkça savaşın süreceğini belirtti.
6 Ocak 2023

Rusya, Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'deki konutuna gece İHA'larla saldırı girişiminde bulunduğunu öne sürdü. İki İHA'nın Rus ordusu ve özel servisler tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kremlin, bu eylemi 'planlı bir terör eylemi' ve Putin'e yönelik 'suikast' girişimi olarak değerlendiriyor. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova'da İHA uçurmanın yasaklandığını duyurdu.
3 Mayıs 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yeni yılın ilk haftasında Luhansk ve Donetsk bölgelerinde şiddetli çatışmaların sürdüğünü belirtti. Donetsk cephesinde Bahmut ve Soledar şehirlerinde ağır çatışmalar yaşandığını ve bu şehirlerin Ukrayna ordusunun kontrolünde olduğunu ifade etti. Ayrıca, Rusya'nın Noel Bayramı sırasında ilan ettiği ateşkese uymadığını ve Donbas bölgesinde saldırılar düzenlediğini söyledi. Zelenski, 50 Ukraynalı askerin esir değişimiyle serbest bırakıldığını ve tüm esirlerin eve dönmesi için çalışmaların süreceğini ekledi.
9 Ocak 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy'ın asistanı Gennadiy Çastyakov, doğum gününde ailesiyle birlikteyken, hediyelerden birinin içindeki patlayıcının infilak etmesi sonucu öldü. Olay, Kiev bölgesindeki Çayki köyünde meydana geldi. Ukrayna Ulusal Polis Teşkilatı, patlama ihbarı üzerine olay yerine ulaştı ve ilk bulgulara göre Çastyakov'un el bombası patlaması sonucu öldüğü, 13 yaşındaki oğlunun ise ağır yaralandığı belirtildi. Soruşturma devam etmektedir.
7 Kasım 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın İHA saldırılarına karşı mücadele ettiklerini ve 14 İHA'dan 11'inin imha edildiğini belirtti. Zelenski, Ukrayna hava sahasının tam kontrolü için modern savaş uçaklarının gerekliliğine vurgu yaptı ve bu uçaklar sayesinde Rus saldırılarını daha etkili bir şekilde engelleyebileceklerini ifade etti. Ayrıca, özellikle Donetsk'te devam eden yoğun çatışmalarda mücadele eden Ukraynalı askerlere minnettarlığını dile getirdi.
28 Şubat 2023

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev'in Dnipro semtinde patlamalar olduğunu ve Holosiyiv semtine füze parçalarının düştüğünü bildirdi. Kliçko, vatandaşlara sığınaklarda kalmalarını tavsiye etti. Kiev Askeri İdaresi de Kiev'e füze saldırısı yapıldığını açıkladı. Rusya'nın Ukrayna işgali devam ederken, Kiev sık sık füze saldırılarına maruz kalıyor.
14 Ocak 2023

Sırbistan'ın Mladenovac kentinde bir saldırgan, hareket halindeki araçtan etrafa ateş açarak sekiz kişinin ölümüne, 13 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırganın 21 yaşında olduğu ve 'Kasırga' isimli operasyonla etrafının sarıldığı, ancak teslim olmayı reddettiği ve ateş açmaya devam ettiği bildirildi. İçişleri Bakanı Bratislav Gasic olayı 'terör eylemi' olarak tanımladı. Bu olaydan birkaç gün önce, bir okulda gerçekleşen başka bir silahlı saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetmişti.
5 Mayıs 2023

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin yanlısı askeri blog yazarlarının toplandığı bir kafede patlama meydana geldi ve bu patlamada ünlü Rus askeri blog yazarı Vladlen Tatarski hayatını kaybetti. En az 30 kişinin yaralandığı saldırıyı üstlenen olmadı. Rus güvenlik birimleri, patlamayla ilgili olarak Darya Trepova isimli bir kadını gözaltına aldı. Rusya terörle mücadele polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia ederken, Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rusya içerisindeki siyasi çatışmaların terör eylemlerine dönüştüğü öne sürüldü.
3 Nisan 2023

World Press Photo tarafından verilen Yılın Dünya Basın Fotoğrafı ödülü, Ukraynalı fotoğrafçı Evgeniy Maloletka'nın Mariupol'deki bir hastaneye düzenlenen hava saldırısının ardından çektiği fotoğrafla kazandı. Fotoğrafta, saldırıdan hemen sonra sedyeyle taşınan 32 yaşındaki Iryna Kalinina görülüyor. Ayrıca, 'Yılın Hikayesi' ödülü Afganistan'daki 'Barışın Bedeli' serisiyle Mads Nissen'e, Uzun Süreli Proje ödülü ise 'Hırpalanmış Sular' projesiyle Anush Babajanyan'a verildi.
21 Nisan 2023

Bolivya'da 1967 yılında ünlü devrimci Ernesto Che Guevera'yı yakalayan ve Bolivya Kongresi tarafından kahraman ilan edilen General Gary Prado Salmon, 84 yaşında Santa Cruz de la Sierra'daki bir hastanede hayatını kaybetti. 1981 yılında geçirdiği bir kaza sonucu felç olan ve 1988'de emekliye ayrılan Salmon'un ölümü, Che Guevera'nın öldürülmesinde yer alan asker Mario Teran Salazar'ın 2022'de ölümünün ardından gerçekleşti.
8 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonucu başlayan savaşın iki yılını doldurması üzerine, bu süre zarfında 31 bin Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Zelenski, ölü ve yaralı sayıları hakkında bilgi verirken, yaralı sayısını 'Rusya'nın askeri planlamasına yardım edeceği' gerekçesiyle paylaşmadı. Ayrıca, on binlerce sivilin de öldüğünü belirtti ancak kesin bir sayı vermedi. ABD'li yetkililerin tahminlerine göre öldürülen Ukraynalı asker sayısı 70 bin, yaralı sayısı ise 120 bindir. Zelenski, öldürülen Rus askeri sayısının ise 180 bin olduğunu iddia etti.
26 Şubat 2024
İşaretlediklerim