Birleşik Krallık'ta yaşayan 14 yaşındaki tekir kedi Bella, en yüksek sesle mırıldanarak Guinness Dünya Rekoru'nu kırdı. Bella'nın rekoru, Guinness Dünya Rekorları hakemi ve bir ses mühendisi tarafından kaydedildi. Bella, rekoru elde etmek için gereken 50 desibelden daha yüksek bir ses çıkardı ve 54,6 desibellik mırıldamasıyla hedefi aştı.
18 Ekim 2023

Avusturya'nın Salzburg kentindeki hayvanat bahçesinde, bir gergedanın saldırısı sonucu 33 yaşındaki kadın bakıcı hayatını kaybetti. Aynı saldırıda 34 yaşındaki erkek bakıcı da ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Hayvanat Bahçesi Müdürü Sabine Grebner, saldırının rutin bakım sırasında gerçekleştiğini ve saldıran gergedanın neden böyle bir davranış sergilediğinin henüz bilinmediğini belirtti.
12 Eylül 2023

Avustralya'da eski bir çocuk bakıcısı, 91 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu, istismarı kayda aldığı ve içeriği internette dağıttığı iddiasıyla yargılanıyor. Zanlı, 15 yıl boyunca Avustralya ve yurt dışındaki bir düzine merkezde kız çocuklarını kurban seçtiği iddia ediliyor. Zanlı, çocuklara 246 tecavüz ve 673 saldırı suçlamasıyla karşı karşıya ve suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor. Zanlı, çocuk istismarını kaydetmek ve dağıtmaktan da yüzlerce suçlamayla karşı karşıya.
1 Ağustos 2023

Sokak köpeklerinin toplatılıp 30 gün içinde sahiplendirilmemesi durumunda uyutulmasını öngören yasa tasarısı gündemde. Bu tasarı, hayvanseverlerin tepkisini çekerken, sokak köpeklerinin insan hayatını tehdit ettiğini savunanları memnun etti. Veteriner Hekimler Derneği ve hayvan hakları savunucuları, bu yöntemin insani olmadığını ve kısırlaştırma politikalarının daha etkili olduğunu savunuyor. Tasarının yasalaşması durumunda, 2004 öncesi uygulamalara geri dönüleceği belirtiliyor.
23 Mayıs 2024

Avustralya'nın Queensland bölgesinde balık tutarken kaybolan 65 yaşındaki Kevin Darmody adlı kişinin cesedinin parçaları, bölgede yapılan arama çalışmaları sırasında öldürülen iki timsahın birinin midesinden çıktı. Darmody'nin yanında olan arkadaşı, olay anında sadece bir bağırış ve suya düşme sesi duyduğunu belirtti. Yaban hayatı uzmanları, Darmody'nin iki timsah tarafından öldürülmüş olabileceğini tahmin ediyor. Bu olay, 1985'ten bu yana kayıtlara geçen 13'üncü timsah saldırısı vakasıdır.
3 Mayıs 2023

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören ve yıkımına başlanan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan kediler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı. Hayvanseverlerin uyarısı üzerine yıkım durduruldu ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar yedi kedi kurtarılırken, binada başka hayvanlar olabileceği ihtimaline karşı çalışmalar devam ediyor. Daha önce bölgeye gelen AFAD ekipleri, gerekli ekipman bulunamadığı için kurtarma çalışmasına başlayamamıştı.
23 Şubat 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, depremler sonucu yaban hayatı ve yaşam alanlarının zarar görmesi sebebiyle 2022-2023 Av Dönemi'ni yeniden değerlendirerek, ülke genelinde kara avcılığını ikinci bir duyuruya kadar yasakladı. Bu karar, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince alındı. Yaban hayatının ve doğal kaynakların korunması amacıyla alınan bu önlem, deprem felaketinin etkilerini azaltmayı hedefliyor.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve en az 13 hayvanın mahsur kaldığı Galeria Sitesi'nin yıkımına başlandı. Yıkım öncesinde hayvanları kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı ve hiçbir nakliye şirketi yıkım alanına araç yanaştırmayı kabul etmedi. Yıkım sırasında hayvanların kaçışı için fırsatlar yaratılmaya çalışıldı, ancak hayvanseverler ve HDP'li vekillerin girişimleriyle yıkım, içeride bir kedi tespit edilip kurtarılana kadar durduruldu.
22 Şubat 2023

Eskişehir'de bir ayakkabı dükkanının asma tavanında mahsur kalan bir kedi, vatandaşların sesini duyması üzerine fark edildi. Durumun bildirilmesiyle olay yerine gelen AKUT ekipleri, görüntüleme ekipmanı kullanarak kedinin yerini tespit etti ve kurtarma çalışmaları sonucunda kediyi mahsur kaldığı yerden çıkardı.
2 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Adıyaman'da, binlerce kişi hayatını kaybetti ve birçok insan hala enkaz altında. Evleri yıkılan ya da hasar gören vatandaşlar dışarıda veya yakınlarının evlerinde kalıyor. Bu durumdan çocuklar ve hayvanlar da etkileniyor. Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki çocuklar, kuşların üşümemesi için boş bir arsada poşetten çadır yaptı.
12 Şubat 2023

Fransız akademisyen Marc-Antoine Fardin, kedilerin reolojisi üzerine yazdığı makale ile Ig Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Fardin, kedilerin özel yetenekleri sayesinde hem sıvı hem de katı olarak görülebileceğini savunuyor. Çalışmasında internetteki kedi fotoğraflarından yola çıkan Fardin, kedilerin herhangi bir kalıba sığabilme yeteneklerini inceledi. Araştırma sırasında hiçbir kedinin zarar görmediği belirtiliyor.
22 Haziran 2024

ABD'deki California Üniversitesi'nden araştırmacılar, kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde 276 farklı yüz ifadesi kullandığını belirledi. Araştırmada, 53 British Shorthair cinsi yetişkin kedi, Ağustos 2021'den Haziran 2022'ye kadar takip edildi ve kediler arası 186 etkileşim kaydedildi. Araştırmacılar, kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde ürettikleri yüz sinyallerini, yüz kaslarındaki hareketlerin sayısına ve türlerine bakarak inceledi. Ayrıca, araştırma, kedilerin insanlarla bazı ortak ifadelere sahip olduğunu ve bunları bizimle birlikte yaşadıkları 10 bin yıllık geçmişlerinden almış olabileceklerini buldu.
2 Kasım 2023

Gun Violence Archive tarafından derlenen verilere göre, ABD'de yılbaşından itibaren gerçekleşen silahlı şiddet olaylarında 14 bin 600 kişi öldü. Bu olaylar arasında 199 toplu silahlı saldırı bulunuyor. Ölenler arasında 521 genç ve 93 çocuk var. Ayrıca, polislerin dahil olduğu olaylarda 487 kişi hayatını kaybetti.
7 Mayıs 2023

Japonya'da hayvan kafelerinde yapılan bir araştırmada, 419 farklı türe ait 3.793 hayvan bulunduğu ve bunların 52'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Uluslararası ticareti yasak olan dokuz tür de bu kafelerde tespit edildi. Araştırmayı yürüten Marie Sigaud, bazı türlerin kökenlerinin şüpheli olduğunu ve insanlara hastalık bulaştırma riski taşıdıklarını ifade etti.
28 Mart 2023

Japonya'da son zamanlarda artan ayı saldırıları sonucunda altı kişi hayatını kaybetti ve 200'den fazla kişi yaralandı. Bu sorunu çözmek amacıyla Toyama vilayetinde yapay zekalı bir uyarı sistemi kullanılmaya başlanacak. Sistem, kameralar aracılığıyla ayıların hareketlerini izleyerek yerel yetkililere, polise ve avcılara anında uyarılar gönderecek. Eğer sistem başarılı olursa, ayı popülasyonunun yoğun olduğu diğer bölgelerde de uygulanacak.
30 Nisan 2024

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve muhalefetin desteğini almayı hedeflediklerini belirtti. Yenişehirlioğlu, diğer ülkelerdeki modelleri incelediklerini ve çalışmaların 10-15 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Teklifin Meclis kapanmadan önce Genel Kurul'a sunulması planlanıyor.
23 Mayıs 2024

Arhavi'de, sokak köpeklerinin toplanıp zehirlenmesi olayı yaşandı. Faik adlı sokak köpeği, yüksek dozda anestezi verilmiş halde bulundu ve veterinerin müdahalesiyle hayata döndürüldü. Aynı dönemde, Kemik ve Pablo adlı iki köpek kayboldu ve bu durum yerel hayvanseverler tarafından sosyal medyada duyuruldu. Yerel yönetimlerin bu konudaki uygulamaları eleştirilirken, Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim, iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu ve yeni dönemde sokak hayvanları sorununa kalıcı çözümler getireceklerini belirtti.
29 Nisan 2024

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, Yüreğir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçak hayvan kesimi yapıldığı ihbarı üzerine bir adreste arama yapıldı. Aramada 12 eşeğin kesildiği belirlendi ve hazır bekletilen iki eşek ile altı at, hayvan barınağına götürüldü. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri, iki zanlıyı gözaltına aldı. Ele geçirilen etler imha edildi.
3 Eylül 2023

Hatay'da deprem sonucu yaralanan 15 yabani kuş, Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edildi. Tedavi süreçleri tamamlanan kuşlar, Alahan Mahallesi'ndeki ormanlık alana bırakıldı. HMKÜ Veteriner Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, depremler sonrası yabani hayvanların tedavisine devam edildiğini belirtti ve bu süreçlerin zorluklarına dikkat çekti.
10 Mayıs 2024
İşaretlediklerim