ABD Hazine Bakanlığı, finansal hizmetler sektöründe yapay zekanın siber güvenlik risklerini artırdığını ve dolandırıcılığı kolaylaştırdığını belirten bir rapor yayınladı. Raporun hazırlanması sürecinde 42 şirketle görüşüldüğü ve yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak tanıdığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların müşterileri taklit etme ve hesaplara erişme konusunda yapay zeka teknolojilerini kullanarak daha gerçekçi yöntemler geliştirdiği belirtildi.
27 Mart 2024

Bloomberg muhabirleri, yapay zeka temelli sohbet robotu ChatGPT'ye ABD borsasında başarılı bir yatırım fonu oluşturmasını talep etti. ChatGPT, borsa endeksinin öngörülemez olduğunu ve geçmiş performansın gelecekteki sonuçları garanti etmediğini belirterek, yatırım fonunun derin bir piyasa analizine ve belirli yatırım hedeflerine göre oluşturulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, herhangi bir yatırım yapmadan önce bir uzmana danışmanın önemini vurguladı. Bloomberg analisti Eric Balchunas, ChatGPT'nin önerilerinin kötü olmadığını ancak temkinli olduğunu söyledi.
27 Ocak 2023

Salesforce CEO'su Marc Benioff, OpenAI CEO'su Sam Altman'ın görevden ayrılmasının ardından OpenAI'den istifa eden araştırmacılara kendi şirketinde iş teklif etti. Benioff, Salesforce'un 'Einstein' adlı yapay zeka platformunda çalışma imkanı sunduğunu ve OpenAI'den ayrılanların özgeçmişlerini doğrudan kendisine göndermelerini istedi. OpenAI çalışanları, yönetim kurulunun Sam Altman'a olan güvenini yitirdiğini ve Altman'ın görevden ayrıldığını duyurmuş, bazı çalışanlar Altman'ın CEO olarak geri getirilmemesi durumunda istifa edeceklerini belirtmişti.
21 Kasım 2023

ABD'de New York Belediyesi tarafından işletmelere yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotunun, yasalara aykırı tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Ekim 2023'te kullanıma sunulan robot, cinsel taciz iddiaları ve hamilelik durumları hakkında işten çıkarma, atık yönetimi politikalarına aykırı davranışlar ve hatta fare tarafından kemirilmiş peynirin servis edilmesi gibi konularda işletmelere yanlış yönlendirmeler yaptı. Bu durum, yapay zeka destekli modellerin kamu sektöründe kullanımının risklerini gündeme getirdi.
4 Nisan 2024

Amazon, OpenAI, Microsoft ve Google gibi şirketlerin ardından yapay zeka destekli sohbet robotu Amazon Q'yu piyasaya sürdü. Amazon Q, kurumsal müşterilere özel olarak tasarlanmış ve şirketlerin kendi sistemlerindeki verileri kullanarak sorulara yanıt verebilen bir asistan olarak hizmet verecek. Robot, acil sorulara hızlı ve alakalı yanıtlar verme, sorunları çözme ve içerik oluşturma gibi işlevlere sahip olacak. Amazon Q'nun kullanım ücreti yıllık 20 dolar olarak belirlendi.
28 Kasım 2023

Kaspersky, yapay zeka ile oluşturulan deepfake ses ve video dosyalarının kötü niyetli amaçlar için kullanımının arttığını belirtti. Siber suçluların bankacılık işlemleri ve yanlış bilgi yaymak gibi amaçlarla deepfake videoları kullandıklarını ve bir dakikalık deepfake videoların fiyatının 300 ila 20 bin dolar arasında değişebildiğini ifade etti. Kaspersky, siber güvenlik uygulamalarını gözden geçirme, çalışanları eğitme, nitelikli haber kaynaklarına başvurma ve şüpheci olma gibi korunma yöntemlerini önerdi.
9 Mayıs 2023

Apple, popüler sanal asistanı Siri'yi geliştirme kararı aldı. Yeni Siri, üretken yapay zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilecek ve sohbet edebilme yeteneği ile donatılacak. Bu gelişme, Apple'ın ChatGPT gibi rakiplerine doğrudan bir alternatif sunmak yerine mevcut teknolojisini iyileştirmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Yeni Siri'nin ve diğer yapay zeka ürünlerinin tanıtımı 10 Haziran'da yapılması bekleniyor.
11 Mayıs 2024

Avrupa Birliği Konseyi, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yapay zeka yasasını onayladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin temel haklara saygı göstermesini ve güvenli olmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek ve bazı kullanımlar tamamen yasaklanacak. Yasa, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
21 Mayıs 2024

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin iOS uygulaması, Türkiye'de kullanıma açıldı. Uygulama ilk olarak 18 Mayıs'ta iPhone ve iPad cihazları için yayınlandı ve şimdi 152 ülkede, Türkiye de dahil olmak üzere, erişilebilir durumda. iOS kullanıcıları, cihazlarına ChatGPT uygulamasını indirerek sohbet robotuyla konuşmaya başlayabilirler. Ancak, uygulamanın çalışması için iOS 16 ve üstü bir sürüm gerekmekte ve iPhone 7 veya daha eski modeller bu uygulamayı desteklememektedir. ChatGPT'nin Android cihazlarda ne zaman kullanılabileceği ise belirsiz.
2 Haziran 2023

OpenAI, ChatGPT'de Scarlett Johansson'a benzetilen seslendirme seçeneği olan Sky'ın geçici olarak kaldırılacağını duyurdu. Şirket, yapay zeka seslendirmelerinin ünlülerin özgün seslerini taklit etmemesi gerektiğini belirtti. Sky'ın sesi, Johansson'ın sesine benzetilse de, aslında farklı bir profesyonel oyuncunun doğal konuşma sesi kullanılarak oluşturulmuştu. ChatGPT'nin ses modu, Eylül 2023'te kullanıma sunulmuş ve kullanıcılar arasında popüler olmuştu.
21 Mayıs 2024

Google, ChatGPT gibi yapay zeka tabanlı sohbet robotlarına rakip olarak geliştirdiği yeni modeli 'Gemini'yi tanıttı. Gemini, insan benzeri davranışlar sergileyebilen bir yapay zeka modeli olup, Google'ın Bard sohbet robotu ve Pixel 8 Pro akıllı telefonlarına entegre edilecek. Google, Gemini'nin sezgisel yeteneklerinin ve planlama görevlerindeki performansının daha üstün olduğunu iddia ediyor. Şu an için sadece İngilizce dilinde hizmet verecek olan Gemini'nin, zamanla diğer dillere de adaptasyonunun sorun olmayacağı belirtiliyor.
9 Aralık 2023

Dünya genelinde bu yıl düzenlenecek seçimlerde, yapay zekanın aldatıcı kullanımına karşı mücadele etmek üzere 20 teknoloji şirketi bir araya geldi. Bu şirketler, zararlı yapay zeka içeriklerini tespit edip karşı koymak için birlikte çalışacaklarını taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, seçmenleri yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklerden korumayı amaçlıyor ve çevrim içi toplulukları bu tür içeriklere karşı koruma altına almayı hedefliyor. İmza atan şirketler arasında Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft ve daha birçok önemli teknoloji firması yer alıyor.
16 Şubat 2024

OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinin denetlenmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı benzeri bir kuruluşun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Altman, denetlenmeyen yapay zeka sistemlerinin topluma sunulmasının büyük tehlikeler barındırdığını ve bu teknolojinin henüz çok başında olduklarını, gelecek yıllarda daha da ilerleyeceğini belirtti.
13 Şubat 2024

Çin'in Gansu bölgesinde, ChatGPT kullanarak oluşturulan ve dokuz inşaat işçisinin öldüğünü iddia eden sahte bir tren kazası haberinin sosyal medyada yayılmasının ardından, 15 binden fazla kez tıklanan bu içerikle ilgili bir kişi gözaltına alındı. Polis, şüphelinin Baidu'ya ait bir platformda 25 hesap üzerinden bu sahte haberi yaydığını ve Hong soyadlı şüphelinin yanlış bilgi vermekten dolayı gözaltına alındığını açıkladı. Çin'de 10 Ocak'tan itibaren deepfake ve yapay zeka ile sahte bilgi üretiminin engellenmesine yönelik kurallar yürürlüğe girmiş durumda.
11 Mayıs 2023

Facebook, Instagram, Threads ve Whatsapp'ın çatı şirketi olan Meta, yapay zeka araçları tarafından oluşturulan görselleri tespit edip etiketleyebilen bir teknolojiyi devreye sokacağını duyurdu. Bu teknoloji, Meta'nın kendi sistemleri tarafından oluşturulan yapay zeka görsellerini zaten etiketliyor ve kötü amaçlı kullanımla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Meta, bu teknolojinin ses kayıtları ve videolar için çalışmayacağını belirtirken, kullanıcılarından bu tür içerikleri kendilerinin etiketlemelerini istedi. Ayrıca, ChatGPT gibi araçlarla oluşturulan metinleri test etmenin imkansız olduğunu kabul etti.
7 Şubat 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yeni yapay zeka şirketi xAI'nın ilk teknolojisini seçilmiş bir grup için piyasaya süreceğini açıkladı. Musk, teknolojinin bazı önemli açılardan mevcut olanların en iyisi olduğunu belirtti. xAI'nın amacının 'evrenin gerçek doğasını anlamak' olduğu belirtilirken, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlere katkıda bulunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara yönelik daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak sağladığı ifade edildi. Raporda, finansal hizmetler sektörü ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 42 şirketle yapılan görüşmelere dayanarak, yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılık konularında yeni bir dönem başlattığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların yapay zeka yardımıyla finansal kurumlardaki müşterileri daha gerçekçi bir şekilde taklit edebildikleri ve bu sayede hesaplara erişim sağlayabildikleri belirtildi.
27 Mart 2024

OpenAI tarafından geliştirilen Voice Engine, kullanıcının 15 saniyelik bir ses örneği ile gerçek bir insan sesini ayırt edilemeyecek şekilde kopyalayabilen bir yapay zeka aracıdır. Bu teknoloji, kullanıcının kopyalanan sesle istediği metni okutmasına ve sesi farklı dillere çevirmesine olanak tanır. Voice Engine ayrıca konuşma bozukluklarına sahip bireylere yardımcı olmayı hedeflemektedir. Ancak, ses klonlama teknolojisinin potansiyel riskleri nedeniyle henüz geniş çapta kullanıma sunulmamıştır.
30 Mart 2024

Almanya'nın kişisel verilerin korunmasından sorumlu görevlisi Ulrich Kelber, veri güvenliği endişeleri nedeniyle yapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT'yi engelleyebileceklerini ifade etti. Kelber, bu konuda İtalya'nın izinden gidilebileceğini ve engellemenin eyaletlerin yetki alanına gireceğini belirtti. İtalya, ChatGPT'ye kişisel verileri yasa dışı topladığı gerekçesiyle geçici erişim yasağı getiren ilk Batılı ülke olmuştu. Fransa ve İrlanda'nın veri koruma yetkilileri de İtalya ile bu konuda iletişime geçtiklerini duyurdular.
3 Nisan 2023

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin yardımıyla yazılmış bir konuşma gerçekleştirdi. Frederiksen, yapay zekanın yeteneklerinin hem büyüleyici hem de korkutucu olduğunu belirtti ve yapay zekanın toplumu anlamadığımız şekillerde değiştireceğini ifade etti. Ayrıca, Avrupa Birliği Komisyonu'nun çalışanlarına kritik işlerde ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarını kullanmamalarını tavsiye ettiği ve bilim insanlarının yapay zekanın insanlığın yok oluşuna neden olabileceği konusunda uyarıda bulunduğu bilgisi verildi.
2 Haziran 2023
İşaretlediklerim