NATO'nun Washington'daki zirve toplantısında, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek sağlamak amacıyla önümüzdeki bir yıl içinde asgari 40 milyar avro tutarında bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldı. Ayrıca, Ukrayna'ya NATO askeri yardımının ve eğitim faaliyetlerinin koordine edilmesi amacıyla Almanya'da özel bir karargâh kurulması kararlaştırıldı. Bu adımlar, cephede zorlanan Ukrayna için büyük önem taşıyor. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, NATO üyeliği için müzakerelerin resmen başlatılmasını bekliyordu.
12 Temmuz 2024

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir mitingde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi 'tarihteki en büyük pazarlamacı' olarak nitelendirip, her gelişinde 60 milyar dolar aldığını iddia etti. Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı durdurabileceğini ve kendisi görevde olsaydı Moskova ile Kiev arasında bir barış anlaşması müzakere edilebileceğini öne sürdü. Seçilmesi halinde hem Zelenski'yi hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayarak barış anlaşmasına varmaya teşvik edeceğini belirtti.
24 Eylül 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerika'nın nükleer silah politikalarını eleştirerek, bu tutumun ateşle oynamaya benzediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın Batı'dan Rus topraklarını vurmak için izin istediği iddialarını şantaj ve kurnazlık olarak nitelendirdi. Ayrıca, Rusya'nın çıkarları doğrultusunda Ukrayna ile müzakere masasına ültimatomsuz oturabileceklerini ifade etti.
27 Ağustos 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, gelecekte Rus kuvvetlerine karşı Ukrayna'da kara operasyonunun gerekebileceğini ifade etti. Macron, bu durumu arzulamadığını ve inisiyatif almayacağını, ancak gereklilik halinde Fransa'nın bu güce sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Almanya Başbakanı ile Ukrayna konusunda büyük bir ortak görüş içinde olduklarını ve Avrupa'da birçok ülkenin Rusya'ya karşı mücadelede kendileriyle aynı çizgide olduğunu söyledi.
17 Mart 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya enerji sisteminin onarımı, insani yardım ve mayın temizleme çalışmaları için toplam 717 milyon dolarlık destek vereceğini açıkladı. Blinken, Kiev'deki temaslarında Ukraynalı yetkililerle cephedeki son gelişmeleri değerlendirdi ve uzun menzilli silahların kullanımı konusunu görüştü. Britanya Dışişleri Bakanı Lammy de Ukrayna'ya her yıl 3 milyar sterlinlik askeri yardım sağlama kararlılığını vurguladı ve ek askeri malzeme tedarikini hızlandıracaklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Britanya'ya destekleri için teşekkür etti.
12 Eylül 2024

Irak Başbakanı Muhammed Sudani, Suriye ile Türkiye arasında uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı. Sudani, Suriye'nin güvenliğinin Irak'ın güvenliği ve istikrarı anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca, Suudi Arabistan ve İran arasında yakınlık kurulmasında Irak'ın aktif bir rol üstlendiğini ve benzer bir rolü Türkiye ve Suriye arasında da üstlenmeye çalıştıklarını ifade etti. Sudani, Erdoğan ve Esad ile bu konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve yakında bazı adımlar atılacağını söyledi.
1 Haziran 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonucu başlayan savaşın iki yılını doldurması üzerine, bu süre zarfında 31 bin Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Zelenski, ölü ve yaralı sayıları hakkında bilgi verirken, yaralı sayısını 'Rusya'nın askeri planlamasına yardım edeceği' gerekçesiyle paylaşmadı. Ayrıca, on binlerce sivilin de öldüğünü belirtti ancak kesin bir sayı vermedi. ABD'li yetkililerin tahminlerine göre öldürülen Ukraynalı asker sayısı 70 bin, yaralı sayısı ise 120 bindir. Zelenski, öldürülen Rus askeri sayısının ise 180 bin olduğunu iddia etti.
26 Şubat 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD hükümetiyle 3 Temmuz'da diyalog sürecini yeniden başlatacaklarını açıkladı. Maduro, iki ay boyunca ABD'den gelen teklifleri değerlendirdikten sonra bu kararı aldığını belirtti. Görüşmelerde Venezuela'yı Miranda eyaleti Valisi Hector Rodriguez temsil edecek. Maduro, ABD'nin Katar'da imzalanan anlaşmalara uymasını ve diyalog sürecinin manipülasyon olmadan kamuya açık şekilde sürdürülmesini talep etti.
2 Temmuz 2024

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistinli grupların diyalog ve istişare yoluyla uzlaşma sağlamasını desteklediğini belirtti. Çin, geçmişte İran ve Suudi Arabistan arasında başarılı bir arabuluculuk gerçekleştirerek dikkat çekmişti. Bu başarı, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da dikkatini çekerek, Çin'den Filistin-İsrail meselesinde de arabuluculuk yapmasını istemesine yol açtı. Çin'in bu yeni arabuluculuk girişimi, Hamas ve El Fetih arasında birlik sağlama amacı taşıyor.
29 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'manyak o.... çocuğu' diyerek küfretti. Biden, konuşmasında sürekli nükleer çatışma endişesine ve asıl varoluşsal tehdidin iklim değişikliği olduğuna değindi. Reuters'ın aktardığına göre, Biden'ın bu ifadeleri büyük yankı uyandırdı.
22 Şubat 2024

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığı sırasında Rusya'ya yapacağı ziyarete gelen tepkilere yanıt verdi. Orban, Brüksel'de oturarak barışın sağlanamayacağını ve savaşın sona ermesi için aktif adımlar atılması gerektiğini belirtti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in, AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi olmadığı uyarısına rağmen, Orban barış yolunda önemli bir araç olarak hizmet edeceklerini ifade etti. Orban, dönem başkanlığını üstlendikten sonra ilk dış ziyaretini Ukrayna'ya yapmıştı.
5 Temmuz 2024

NATO liderleri, ittifakın 75’inci yıldönümünü kutlamak üzere 9 Temmuz’da Washington’da bir araya gelecek. Zirvede, küresel barış ve güvenliğin kaos halinden kurtuluş çareleri araştırılacak. Makalede, NATO'nun Doğu'ya genişlemesi, Rusya'nın güvenlik endişeleri ve Ukrayna krizi gibi konular ele alınıyor. Ayrıca, Çin karşıtı retoriğin tehlikeleri ve nükleer silahlanma konusundaki endişeler de vurgulanıyor.
5 Temmuz 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı verdiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, UCM'ye taraf Moğolistan'a vardı. Avrupa Komisyonu ve Ukrayna, Moğolistan'a Putin'i tutuklaması çağrısında bulundu ancak bu çağrı karşılık bulmadı. Putin, Moğolistan Dışişleri Bakanı tarafından sıcak bir şekilde karşılandı ve yarın Moğolistan Devlet Başkanı ile bir araya gelmesi bekleniyor.
2 Eylül 2024

Ukrayna'da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktı. Yangının, santral yakınında süren top atışlarının neden olduğu ileri sürüldü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yangını Rusya'nın başlattığını iddia etti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yangını doğruladı ancak bölgede güvenlik açısından herhangi bir tehlike olmadığını bildirdi.
12 Ağustos 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesiyle birlikte 'barış misyonu' adını verdiği görüşmeler kapsamında ABD başkan adayı Donald Trump ile bir araya geldi. NATO Zirvesi için Washington'da bulunan Orban, Trump ile yaptığı görüşmeyi 'barış misyonu 5.0' olarak nitelendirdi ve barışı sağlamanın yollarını görüştüklerini belirtti. Orban, bu misyon kapsamında daha önce Ukrayna, Rusya, Çin ve Türkiye liderleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.
12 Temmuz 2024

Çin, ABD ile olan ilişkilerini düzeltmek amacıyla San Diego Hayvanat Bahçesi'ne bir çift panda göndermeye karar verdi. Bu, iki ülke arasındaki gerilimi azaltma çabasının bir parçası olarak görülüyor. Pandalar, ABD-Çin dostluğunun sembolü olarak kabul ediliyor ve bu adım, 1972'den bu yana süregelen bir gelenek. Son pandaların 2019'da ABD'den Çin'e iade edilmesinin ardından, bu yeni gelişme ilişkilerde olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor.
22 Şubat 2024
İşaretlediklerim