TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen ve hekimlerin meslekten men edilmesine yol açabilecek maddeler içeren torba yasa teklifine doktorlardan yoğun itiraz geldi. Türk Tabipleri Birliği ve muhalefetin itirazları sonucu, komplikasyon ve malpraktis ayrımını ortadan kaldıran ve hekimlerin meslekten men edilmesini öngören 36'ncı madde dahil olmak üzere 3, 6 ve 27'nci maddeler tekliften çıkarıldı. Meslek örgütleri, sendikalar ve hekimler teklifin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.
30 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından geldi. Ancak, Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan birçok ekonomist, yapılan faiz artırımını yeterli bulmadı. Ekonomistler, faiz artışının beklentilerin altında kaldığını ve yapısal reformların eşlik etmesi gerektiğini ifade ettiler.
22 Haziran 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, bira fiyatlarına 10 ila 15 TL arasında zam geldiğini açıkladı. Efes Pilsen'in kutu ve şişe fiyatı 38 TL'ye yükseldi. Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla içki ve sigara ürünlerinde otomatik ÖTV artışı yüzde 22,29 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27, üretici fiyatları ise yüzde 97,72 artış gösterdi.
4 Ocak 2023

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, yılbaşından bu yana karkas etin kilogram fiyatının 130 liradan 180 liraya yükseldiğini ve 6 Şubat'taki depremler sonrası haftada iki kez zam yapıldığını belirtti. Tüfekçi, bazı büyük firmaların fiyatları artırdığını ve deprem bahanesiyle yapılan zamların ahlaken doğru olmadığını ifade etti. İstanbul'daki kasaplar, fiyat artışlarına tepki olarak dükkanlarını bir hafta süreyle kapatmayı düşünüyor.
27 Şubat 2023

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, 15 Mayıs'tan sonra İstanbul'da ekmeğin kilosunun 60 lira olacağını, böylece 250 gram ekmeğin fiyatının bazı bölgelerde 12,5 lira, alım gücü yüksek bölgelerde ise 15 lira olacağını açıkladı. Fırıncılar, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle bu zamma hazırlanıyor. Ayrıca, Kolivar Ticaret Bakanlığı'nın ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde onay zorunluluğu getiren karara tepki göstererek, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirtip Danıştay'a başvurduklarını ifade etti.
4 Mayıs 2024

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

ÇAYSİAD yöneticisi Mustafa Yılmaz Kar, çay üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, fiyatların yüzde 100'e yakın oranda artabileceğini belirtti. 2008 yılı ile kıyaslandığında çay fiyatlarında 14 kat artış yaşandığını, ancak alım gücünde yüzde 15 gerileme olduğunu ifade etti. Maliyet artışlarının üreticinin alım gücünü olumsuz etkilediğini ve bu durumun tüketici fiyatlarına yansıyacağını söyledi.
10 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis başkanlığına sunuldu. Teklif, kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler arasında, hizmet sağlayıcıların SPK'dan izin alması, müşterilerin varlıklarının korunması ve izinsiz faaliyetlerin cezalandırılması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, platformlardan hizmet bedeli alınacak ancak vergilendirme getirilmeyecek.
17 Mayıs 2024

Borsa İstanbul, Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerine yönelik olarak açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir iptali gibi tedbirleri 22 Şubat'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu tedbirler, Gözetim Tedbirleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde, piyasadaki işlemler nedeniyle alındı. Sasa Polyester'in hisse değeri son bir yılda yedi katına çıkarken, şirket yabancı yatırımcılar arasında da popüler hale geldi. Ekim 2021'de hisse geri alım programını sonlandıran Sasa'nın büyük hissedarı Erdemoğlu Holding de hisse satışı yaptı.
23 Ocak 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Merkez Bankası, kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranını 2,89'a yükseltti. Taşıt kredilerinde büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3 sınırı korundu. TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5 olarak belirlendi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu.
25 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Türk Lirası vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerindeki faiz sınırı kaldırıldı ve asgari oran politika faizi olarak belirlendi. Ekonomistler, bu adımı 'örtülü faiz artışı' ve iktidarın ekonomi politikalarının iflası olarak yorumladı. Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, seçim öncesinde döviz talebine karşı tasarruf sahiplerini TL'de tutmak amacıyla yapıldığını belirtti. İktisatçı Uğur Gürses ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, KKM uygulamasının başarısızlığını ifade etti. Ekonomist Güldem Atabay ve eski Hazine müsteşarı Mahfi Eğilmez, piyasa faizlerinin artacağını ve dövize talebin arttığını söyledi. Ekonomist Emrah Lafçı ve ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, uygulamanın maliyetli olduğunu ve bankalara ucuz kaynak sağlandığını ifade etti. Eski Merkez Bankası başkan yardımcısı Fatih Özatay ise KKM'de hedeflerin tutmadığını vurguladı.
31 Mart 2023

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayından bu yana satılan 260 bin sıfır kilometre aracın satış işlemlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda 13 araç distribütörü ve 257 bayiden detaylı bilgi istendi. Ayrıca, araç alıcılarına da araçları için nakit ödeme yapılıp yapılmadığı ve zorunlu aksesuar alımına zorlanıp zorlanmadıkları konusunda sorular yöneltildi.
27 Ocak 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Beşiktaş'a 250 bin, Kayserispor'a 84 bin, Giresunspor'a ise 56 bin lira para cezası kesti. Ayrıca Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Kayserispor'un bazı tribünlerindeki taraftarların elektronik biletlerinin bloke edilmesine karar verildi. Sakaryaspor Teknik Direktörü Turgay Sütcüoğlu'na ise bir maç men cezası verildi.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya hesabı üzerinden yatırım tavsiyesi verdikten sonra mülkiyetindeki payları satan Halil İbrahim Babadağı'na 3 milyon 892 bin 770 lira idari para cezası verdi. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yatırım tavsiyesi veren ve eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtmişti. Bu, Gönül'ün bu tür uygulamaları takip ettiklerini belirttiği mesajından sonra uygulanan ilk ceza oldu.
6 Ekim 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Haziran'daki toplantısında ciddi bir faiz artışı yapılacağını öne sürdü. İktidarın düşük faiz politikasına devam etmesi sonucunda ekonomide yaşanan kriz nedeniyle, piyasanın güven duyduğu isimlerin ekonomi yönetimine getirildiği belirtildi. Selvi, faiz artışının piyasalarda şok etkisi yaratmayacak şekilde 'önden yüklemeli' olabileceğini yazdı.
19 Haziran 2023

Reklam Kurulu, yılın ilk dokuz ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle firmalara toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası verdi. Eylül ayındaki toplantıda, 144 dosyadan 118'inin mevzuata aykırı olduğu tespit edilerek 22 milyon 414 bin 861 lira ceza uygulandı. Karanlık ticari tasarımlar olarak bilinen ve tüketicileri manipüle eden uygulamalar da ele alındı. Bu tür uygulamalarda bulunan firmalara idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.
23 Eylül 2024
İşaretlediklerim