Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde köpeği tarafından ısırılan mimar Lütfü Seray, kuduz şüphesiyle tedavi görmesine rağmen hayatını kaybetti. Türkiye'de yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildirimi yapılıyor ve ortalama 1-4 arası kuduz vakası görülüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kuduz hayvanların %90.17'si evcil hayvanlar ve en sık köpeklerden kaynaklanıyor. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, kuduzun bir sistem sorunu olduğunu ve 'tek sağlık' yaklaşımıyla çevre, hayvan ve insan sağlığına yönelik önlemler alınarak kontrol altına alınabileceğini belirtiyor. Ayrıca, kuduz aşısının her yıl tekrarlanması gerektiğini ve sağlık sistemlerindeki aşı tedarik sıkıntılarına dikkat çekiyor.
13 Temmuz 2023

Türkiye'de tüberküloz tedavisi ücretsiz olup, yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2005'te yüzde 6.8 olan yabancı hasta oranı, 2021'de yüzde 15.7'ye yükselmiştir. İstanbul'da her üç hastadan biri yabancı ülke doğumlu ve oran yaklaşık yüzde 25'tir. Göçmenlerin kötü yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, Türkiye'deki tüberküloz kontrol programı sayesinde tüm hastaların tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yabancı hastaların oranı bazen yatakların üçte birine ulaşabilmektedir.
8 Ocak 2023

ABD ve Kanada'da bozulmuş kavunlar kaynaklı salmonella salgını sebebiyle toplamda sekiz kişi yaşamını yitirdi. ABD'de 38 eyalette 230 kişi etkilenirken, 96 kişi hastaneye kaldırıldı ve üç kişi öldü. Kanada'da ise 129 vaka rapor edildi, 44 kişi hastaneye yatırıldı ve beş kişi hayatını kaybetti. CDC ve FDA, salgınla bağlantılı markaların ürünlerini geri çağırdı ve kesilmiş kavunların tüketilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Aralık 2023

Bilim insanları, Avustralya'nın Yeni Güney Galler bölgesinde 'ekidnapus' adı verilen antik bir yaratığın fosilleşmiş çene kemiği parçalarını keşfettiler. Bu yeni tür, ornitorenk ve dikenli karıncayiyenlere benzerliği nedeniyle 'Opalios splendens' olarak adlandırıldı. Yaklaşık 100 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosiller, paleontolog Elizabeth Smith ve kızı Clytie tarafından bulundu ve Avustralya Müzesi'ne bağışlandı. Araştırma ekibi, bu keşfin bölgede daha fazla kazı yapılması için fon sağlanmasını teşvik edeceğini umuyor.
16 Haziran 2024

The Lancet dergisinde yayınlanan 'Küresel Hastalık Yükü 2021' araştırması, Covid-19 pandemisinin 2019-2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini bir yıl altı ay azalttığını ortaya koydu. Bu durum, 1950'den bu yana yaşam süresindeki ilk düşüş olarak kaydedildi. Araştırma, pandeminin yaklaşık 16 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve pandemi döneminde ölümlerin ortalama yüzde 5,1 arttığını belirtti. Ayrıca, dünya nüfusunun yaşlanması ve bu değişimin sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
13 Mart 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde Kurban bayramı sonrasında kene ısırıkları sonucu Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakalarında bir artış yaşandığını belirtti. Bakan Koca, Temmuz sonuna kadar bu vakaların artarak devam etmesinin muhtemel olduğunu ve hastalığın ağır seyredebileceğini vurgulayarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
6 Temmuz 2023

Britanya, hem epizodik hem de kronik migrenin önlenmesinde kullanılacak ağızdan alınan ilk ilacı uygulamaya hazırlanıyor. BBC Türkçe'nin haberine göre, bu yeni tedavi yöntemi yaklaşık 170 bin kişiye umut olacak. Migren, dünya genelinde her yedi kişiden birini etkileyen, şiddetli baş ağrılarıyla karakterize edilen bir hastalık. Yeni ilaç, diğer tedavilere yanıt alamayanlar veya iğne tedavisi uygulanamayan hastalar için önerilecek.
11 Nisan 2024

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde kızamık vakaları artış gösteriyor. Son altı ayda en çok vaka Bursa ve İstanbul'da bildirildi. Çalışmaya katılan aile hekimlerinin %6'sı 2023'te kızamık hastası gördüklerini belirtirken, aşı reddi nedeniyle son bir yılda 64 bin çocuğun aşısı yapılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı ve durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Ancak TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölüm belgelerinde gerçek sebeplerin yazılmadığını ve kızamık salgınının var olduğunu belirtti.
7 Temmuz 2023

KLİMİK Derneği, Türkiye'de Kraken olarak bilinen XBB.1.5 varyantının dalgasının başladığını tahmin ediyor, ancak Sağlık Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı. Dernek, SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlarla yeni varyantlar oluşturmaya devam ettiğini ve mevcut varyantların klinik bulgularının öncekilerden farklı olmadığını belirtiyor. Ayrıca, mRNA aşılarının Omicron alt varyantlarına karşı en etkili olduğu ve aşı şemalarının güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor. Dünya genelinde yapılan 13 milyar doz aşının güvenli olduğu ve ciddi yan etkilerinin olmadığı ifade ediliyor.
30 Ocak 2023

Avustralya'da yerel ve federal hükümetler, vatandaşların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kırmızı ateş karıncalarıyla mücadele için ayrılan bütçeyi 500 milyon dolarlık ek yatırımla toplam 1 milyar dolara yükseltti. Queensland eyaletindeki karınca istilasını 2032'ye kadar sonlandırmayı hedefleyen yetkililer, ülkede yılda ortalama 8,6 milyon kişinin bu karıncalar tarafından ısırıldığını ve 43 ila 174 bin kişinin ısırılma sonrası alerjik reaksiyon göstererek tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kırmızı ateş karıncalarının 23 yıl önce Avustralya'ya giriş yaptığı ve hızla yayıldığı tahmin ediliyor.
13 Şubat 2024

İstanbul Avcılar'da sivrisineklerin neden olduğu kaşıntı ve yaralar sebebiyle hastane başvuruları arttı. Mahalle sakinleri, sivrisineklerden korunmak için ateş yakmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineklerinin daha tehlikeli olduğunu ve su birikintilerinden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, bu yıl sivrisinek ısırığı şikayetlerinin daha erken başladığını ve alerjik bireylerde ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söylüyor. İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, sivrisineklerin özellikle Beykoz, Sarıyer ve Silivri gibi kırsal ilçelerde yoğun olduğunu belirtiyor.
5 Temmuz 2023

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 salgınının en yoğun vakaya rastlandığı dönemde olduğunu ve testlerin yarısından fazlasının pozitif çıktığını ifade etti. Ceyhan, Eris varyantının hızlı ve kolay bulaştığını, ancak ağır seyretmediğini belirtti. Ayrıca, virüsün mutasyona uğramasıyla testlerin duyarlılığının azaldığını ve mevcut testlerle Covid-19'un tespit edilebilme oranının yüzde 50'nin altında olduğunu söyledi.
23 Ekim 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış olmadığını, ancak kısmi bir artış tespit ettiklerini belirtti. Uyuz hastalığı, bulaşıcı bir cilt rahatsızlığı olup, son yıllarda Türkiye'de görülme oranı artmıştır. Bakan Koca, Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalansın geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında arttığını, deprem bölgesinde ise bu artışın yaklaşık yüzde 13 oranında olduğunu ifade etti.
1 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Adıyaman'da, binlerce kişi hayatını kaybetti ve birçok insan hala enkaz altında. Evleri yıkılan ya da hasar gören vatandaşlar dışarıda veya yakınlarının evlerinde kalıyor. Bu durumdan çocuklar ve hayvanlar da etkileniyor. Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki çocuklar, kuşların üşümemesi için boş bir arsada poşetten çadır yaptı.
12 Şubat 2023

Uşak'ta Yaşar Akar İlkokulu'nun kantininde satılan tavuk döner ve pilavdan yiyen 65 öğrenci, mide bulantısı, ishal ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. 32 öğrenci tedavilerinin ardından taburcu edildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı ve kantinde satılan tavuk döner ve pilavdan numune alındı. Uşak Valisi Turan Ergün, öğrencileri hastanede ziyaret ederek durumları hakkında bilgi aldı.
30 Eylül 2023

Türk şarkıcı İlyas Yalçıntaş, altı aydır yaşadığı sağlık sorunlarının Ramsay Hunt sendromu olduğunu Instagram hesabı üzerinden duyurdu. Yüz felcine yol açabilen bu virütik hastalık nedeniyle çeşitli semptomlar yaşadığını ve tedavisine salı günü başlayacağını belirtti. Ramsay Hunt sendromu, varicella zoster virüsünün neden olduğu ve yüz felci ile döküntülere yol açan bir hastalıktır.
8 Aralık 2023

Bitlis'in Tatvan ilçesinde göz ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 10 yaşındaki Y.Y.T. isimli çocuğun göz kapağında 11 sinek larvası tespit edildi. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Halil İbrahim Ateşoğlu tarafından yapılan iki günlük müdahale sonucunda larvalar temizlendi ve çocuk taburcu edildi. Ateşoğlu, bu tür vakaların yaz aylarında nehir ve göl kenarlarında, kırsal kesimlerde ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde daha sık görüldüğünü belirtti.
6 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, grip salgınlarının etkilerini azaltmak ve halk sağlığını korumak amacıyla 2023 yılı grip aşısı uygulamasının 15 Eylül itibarıyla başladığını duyurdu. 65 yaş üzeri bireyler ve kronik hastalığı olanlar grip aşısını ücretsiz olabileceklerini belirtti. Ayrıca, grip aşısının hastalığa yakalanma riskini azalttığını ve hastalığın şiddetini hafiflettiğini vurguladı.
24 Eylül 2023
İşaretlediklerim