Donald Trump, 2024 ABD başkanlık seçimleri için ilk mitingini Teksas'ın Waco şehrinde yaptı. Mitingde, 2020 seçimlerinin 'hileli' olduğu iddiasını yineleyen Trump, ABD Temsilciler Meclisi'ne yapılan baskının görüntülerini izletti ve baskıncıları övdü. Ayrıca, kendisi hakkında soruşturma yürüten savcıları eleştirdi ve 2024 seçimlerini 'son ve büyük savaş' olarak nitelendirdi.
26 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde sandığa gitmeyi düşünmeyen yaklaşık 7 milyon seçmenin olduğunu belirtti ve bu seçmenleri bir video mesajla sandığa gitmeye çağırdı. Baş, bu seçmenlerin bir araya gelmesi durumunda Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olabileceğini vurguladı ve 14 Mayıs'ta sandığa gitmeleri için onlara seslendi. Mesajında, mevcut düzenden bıkan ve umutsuz seçmenlere hitap ederek, bu seçimin değişim için bir fırsat olduğunu ve herkesin mutluluğu için önemli bir adım atabileceklerini ifade etti.
27 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 14 Mayıs seçimlerinden sonra yaptığı ilk açıklamada, seçim kampanyası sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları ve ikinci tur için planladıkları stratejileri paylaştı. Akşener, İstanbul'da yoğun bir saha çalışması yapacaklarını ve mikro düzeyde çalışacaklarını belirtti. Ayrıca, Millet İttifakı'nın Meclis'te çoğunluğu kazanmasının önemine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin engellenmesi gerektiğini ifade etti. Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'na Sinan Oğan, Muharrem İnce ve diğer konularda tam yetki verdiklerini ve Kılıçdaroğlu'nun bu görüşmeleri yürüttüğünü söyledi.
20 Mayıs 2023

Britanya'da İşçi Partisi, ezici bir farkla çoğunluğu elde ederek Keir Starmer'i başbakan olarak görevlendirdi. Starmer, gölge kabinede yer alan isimleri bakanlık görevlerine getirmeye başladı. Angela Rayner Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma, Sosyal Konut ve Topluluklar Bakanlığı'na, David Lammy Dışişleri Bakanlığı'na, Yvette Cooper ise İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Rachel Reeves, Britanya'da Maliye Bakanlığı'na getirilen ilk kadın oldu.
5 Temmuz 2024

Oktay Ekşi, Birinci Dünya Savaşı sonrası mağdur Almanya'nın Adolf Hitler gibi bir zalime ev sahipliği yapmasından, 2000 yıldan uzun süre devletsiz yaşayan Yahudilerin bir ferdi olan ve şu an İsrail Başbakanı olan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki Filistinlilere yönelik saldırılarına kadar mazlum ve masum insanların nasıl zalimlere dönüşebileceğini ele alıyor. Hitler'in milyonlarca Yahudiyi öldürtmesinden Netanyahu'nun Gazze'deki sivil katliamlarına kadar tarihsel ve güncel örneklerle bu dönüşüm inceleniyor. Ayrıca, İsrail'in Gazze'de sivilleri ve siyasi liderlerin ailelerini hedef alan saldırıları detaylandırılıyor.
13 Nisan 2024

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz arasındaki karşıtlık, ABD yönetiminin Gantz'ı Washington'a davet etmesiyle yeni bir boyut kazandı. Gantz, ABD'deki görüşmelerinin ardından Londra'ya da gidecek. Netanyahu, Gantz'ın bu ziyaretlerini onaylamadığını belirterek, İsrail'de yalnızca bir başbakan olduğunu vurguladı ve Washington'daki İsrail Büyükelçisine Gantz'ın ziyaretlerine dahil olmaması yönünde talimat verdi. Netanyahu, bu durumu başbakanlığına karşı bir hareket olarak yorumluyor.
4 Mart 2024

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, anketlerde ikinci tura kalma ihtimalinin düşük gösterilmesine rağmen, diğer adaylardan birinin çekilmesi durumunda bu ihtimalin mümkün olabileceğini belirtti. İnce, YSK'ya adaylık dilekçesini verdi ve resmi aday olabilmek için 100 bin imza toplaması gerektiğini ifade etti. Muhalifler, oyların bölünmemesi için İnce'den adaylıktan çekilmesini talep ediyor. İnce, CHP'nin görevini yapmadığını ve kendisini 'satmış' olarak nitelendirerek, iktidarı ve mevcut muhalefeti eleştirdi. Ayrıca, siyasette uzlaşmanın önemine değinerek, diğer parti liderleriyle görüşmeler yaptığını ve trollerin saldırılarına maruz kaldığını söyledi.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ikinci tur seçim kampanyasında milliyetçi seçmenlere hitap eden açıklamalarda bulundu. İlk turda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerisinde kalan Kılıçdaroğlu, sığınmacılar ve Hizbullah konuları üzerinden iktidarı eleştirdi ve seçmenin değişim talebini vurguladı. Seçim sürecinin Erdoğan'ın yalan ve iftira kampanyalarıyla gölgelendiğini belirten Kılıçdaroğlu, seçmenin mesajını aldıklarını ve daha fazla vatandaşa ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, iktidara gelmesi durumunda mültecileri ülkelerine göndereceğini ve terör örgütleriyle masaya oturmayacağını söyledi.
18 Mayıs 2023

Vergi uzmanı olarak tanınan Ozan Bingöl, Türkiye İşçi Partisi'nin Ankara 3'üncü bölge 1'inci sıra milletvekili adayı olarak siyasete atıldı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na girmeyi hedefleyen Bingöl, vergi politikaları ve adaletsiz gelir dağılımı konularında çalışmalar yapmayı planlıyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek veren Bingöl, vergi adaleti ve şeffaflık konularında Kılıçdaroğlu ile ortak görüşlere sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca, 15 Mayıs sonrası ekonomide yeni vergiler ve vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu öngörüyor.
22 Nisan 2023

Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını öne sürerek, seçmenlerin kendisine oy vereceğini ifade etti. Anketlerde Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde gösterilmesine rağmen, İnce'nin adaylığının muhalefetin oylarını böleceği ve ikinci turda Erdoğan'ın kazanabileceği endişesi dile getiriliyor. İnce, İYİ Parti dışındaki ittifak partilerini eleştirerek, oylarının yarısını Cumhur İttifakı'ndan alacağını iddia etti ve ilk turda yüzde 30 oy alacağını savundu.
27 Mart 2023

Tavşanlı Belediye Başkanı ve AKP üyesi Mustafa Güler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan'ın zaferini kutlarken kullandığı ifadelerle dikkat çekti. Güler, Erdoğan'ın yüzde 52,18 oy alarak seçimi kazanmasını, Amerika ve emperyal güçler ile 'içimizdeki hainlerin' gözüne ve başka bir yerine girmiş olarak nitelendirdi. Bu sözler partililer tarafından alkışlanırken, AKP Kütahya Milletvekili Mehmet Demir de Güler'i gülerek dinledi.
31 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 5,17 oy alarak elenen Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan, ikinci turda kimi destekleyeceğini açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Oğan, kararını Türkiye'nin geleceği, birlik ve bütünlüğü ile istikrarını göz önünde bulundurarak vereceğini ifade etti. Erdoğan ve Bahçeli'nin Oğan'a yönelik eleştirileri ve Adalet Partisi'nin Kılıçdaroğlu'na desteğini açıklaması gibi gelişmeler de makalede yer aldı.
21 Mayıs 2023

CNN tarafından yapılan bir ankete göre, Joe Biden 2024 Demokrat başkan adayları arasında önde gelse de, Amerikalı seçmenlerin çoğunluğu Biden'ın yeniden seçilmesini ülke için olumsuz bir durum olarak değerlendiriyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 33'ü Biden'ın zaferini olumlu bir adım olarak görürken, yüzde 66'sı bunun bir gerileme veya felaket olacağını düşünüyor. Biden'ın başkan olarak güven oyu oranı yüzde 40'ta kalırken, Demokrat ve Demokrat eğilimli seçmenlerin yüzde 60'ı Biden'ı, yüzde 20'si Robert F. Kennedy'yi ve yüzde 8'i Marianne Williamson'ı aday olarak görmek istiyor.
27 Mayıs 2023

Donald Trump'ın hayatını konu alan yeni biyografik film 'The Apprentice', Cannes Film Festivali'nde prömiyer yaptı ve sekiz dakika boyunca ayakta alkışlandı. Ancak Trump ve ekibi, filmin içeriğinden memnun değil ve dava açmayı planladıklarını belirtti. Film, Trump'ın siyasi hırslarına değinse de başkanlık kampanyalarını ve başkanlık dönemini içermiyor. Yönetmen Ali Abbasi, filmin faşizmle baş etmenin metaforik bir yolu olduğunu söyledi.
23 Mayıs 2024

ABD'de en az iki kişi, eski başkan Donald Trump aleyhindeki dördüncü iddianamenin sunulması ihtimaliyle ilgili olarak Georgia eyaletinde mahkemede tanıklık etmeye çağrıldı. Bu durum, Trump'ın 2020 seçim sonuçlarına müdahale etme iddiasıyla ilgili iddianamenin yakında sunulacağı beklentilerini artırdı. Trump, Georgia'da seçimlerde hile yapıldığını ve seçim sonuçlarının kendi lehine tescil edilmesi gerektiğini iddia etmişti.
13 Ağustos 2023

Marquette Hukuk Fakültesi tarafından ABD'de gerçekleştirilen bir ankette, Cumhuriyetçi Parti adaylarından Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis, mevcut Başkan Joe Biden'a karşı önde görünüyor. Ankete göre, Trump'a %52, DeSantis'e ise %52'ye karşı %48 oranında destek var. Üçlü bir yarış senaryosunda ise Trump %41, Biden %34 ve diğer adaylar %19 oy alıyor. Cumhuriyetçi Parti içinde ise Trump %46, DeSantis %25 ve Nikki Haley %5 destek alıyor. Önceki aylarda yapılan ankette Biden ve Trump arasında eşitlik varken, Biden-DeSantis yarışında Biden önde idi.
26 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, 2024 seçimleri öncesi ilk münazarada kötü bir performans sergileyerek yaşına dair endişeleri artırdı. Demokrat Parti içinden ve medyadan gelen çekilme çağrılarına rağmen, parti disiplini ve demokratik normlar nedeniyle Biden'ın adaylıktan çekilmesi zor görünüyor. ABD Anayasası'nın 25. maddesi başkanın görevden alınmasına izin verse de, bu senaryo pek olası değil. Biden'ın çekilmesi durumunda, Demokrat Parti'nin yeni bir aday çıkarması Trump karşısında zayıf kalabilir.
11 Temmuz 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ülkeyi terör ve mültecilerden kurtaracaklarını belirterek vatandaşları sandığa çağırdı. Bu çağrı, Ata İttifakı'nın dağılmasının ardından Sinan Oğan'ın ikinci turda Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklaması sonrasında geldi. İlk turda Oğan'a oy veren seçmenlerin ikinci turdaki tercihleri belirsizliğini korurken, Ata İttifakı'nın bir bileşeni olan Adalet Partisi Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini duyurdu. Diğer bileşen Zafer Partisi ise kararını henüz açıklamadı.
22 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması sonrasında, yüzde 5 oy alan ata ittifakının adayı Sinan Oğan'ın desteğinin önemi arttı. Oğan, destek karşılığında cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve bakanlık talep ediyor. CNN Türk'te konuşan Binali Yıldırım, Oğan'ın bu taleplerine ve tavrına dair eleştirilerde bulunarak, seçmenin oylarının pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini ve cumhur ittifakının menfaat odaklı olmadığını ifade etti. Ayrıca, Yıldırım'ın bir videonun sesini duyunca Kemal Kılıçdaroğlu'nun stüdyoda olduğunu zannetmesi dikkat çekti.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim