İsrail donanmasına ait hücum botları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurdu. İsrail hücum botlarından kentin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı. İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri denizden atılan roketlerin hedefi oldu. Can kaybı, yaralılar ya da maddi hasara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Ekim 2023

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini açıkladı. Hanegbi, Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadephia Koridoru'nun yüzde 75'inin İsrail kontrolünde olduğunu belirtti. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 11 bin 180'e yükseldiği bildirildi. Ölenler arasında 4 bin 609 çocuk ve 3 bin 100 kadın bulunuyor. Ayrıca 198 sağlık personeli, 20 sivil savunma görevlisi ve 49 gazeteci hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 28 bin 200'e çıktı ve yaralıların yüzde 70'i kadın ve çocuk.
12 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 210 İsraillinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Bu bilgi, Hamas'ın iki ABD'li rehineyi serbest bıraktığı haberinin ardından geldi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e yönelik saldırılarda 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi yaralandı.
21 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sık sık tehdit ettiği saldırı planını erteledi. 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. Filistinliler, yerlerinden edilmiş ve kıtlıkla karşı karşıya kalarak Refah'a sığındılar. Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu belirtmişti, ancak İsrail devlet televizyonu KANN'a göre saldırı planından vazgeçildiği bildirildi.
14 Nisan 2024

Hamas'ın başlattığı ve İsrail'in karşılık vermesiyle alevlenen savaşta ölenlerin çoğunluğu sivil. İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 1055'e, yaralı sayısı da 5 bin 184'e çıktı. Hamas'ın Gazze Şeridi'nden başlattığı saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1200'ü, yaralıların sayısı ise 2 bin 700'ü aştı. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) ordu sözcüsü Jonathan Conricus da ölen İsraillilerin çoğunluğunun sivil olduğunu belirtti.
11 Ekim 2023

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 23'e çıktı. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre, ölen gazetecilerin 19'u Filistinli, üçü İsrailli, biri de Lübnanlı. Ayrıca sekiz gazeteci yaralandı ve üç gazeteciden haber alınamıyor. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlatmasıyla yoğunlaştı.
23 Ekim 2023

Hamas, İsrail'in son 24 saat içinde düzenlediği hava saldırıları sonucunda elinde bulunan dokuz rehinenin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu, daha önce 13 rehinenin öldüğü açıklamasının ardından geldi ve böylece İsrail'in hava saldırıları sonucu toplamda 22 rehinenin hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
14 Ekim 2023

Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve insani yardım ile rehine takasını içeren ateşkes, 28 Kasım'da sona erdi. Ateşkesin bitiminden sonra İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu saldırılarda 178 Filistinli hayatını kaybetti ve 589 kişi yaralandı.
1 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Mayıs'ta Gazze'nin güney ucundaki Refah kentine kara saldırısı düzenledi. Refah, Gazze Şeridi'ndeki siviller için son sığınaklardan biri olarak kabul ediliyor ve şehrin nüfusu savaş öncesi 275 bin iken şu anda 1,3 milyona çıkmış durumda. İsrail'in bu harekatı, bölgedeki insani yardımların tamamen durdurulması ve yakıt rezervlerinin tükenme noktasına gelmesiyle birleşince, uluslararası yardım kuruluşları tarafından 'insani felaket' olarak değerlendiriliyor. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda 54 Filistinlinin öldüğünü ve 96 kişinin yaralandığını bildirdi.
8 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında 24 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar, Rafah, Beyt Lahye ve Han Yunus kentlerindeki ailelerin evlerine yönelikti. Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynakları, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki bir evi hedef alması sonucu yedi kişinin yaralandığını bildirdi. AA muhabiri, hava saldırılarının özellikle bu gece çok yoğun olduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

Gazze, İsrail'in aylardır süren hava ve kara saldırıları sonucu ağır bir insani krizle karşı karşıya. Ölü sayısı 30 bine yaklaşırken, 2 milyon insan güvenlik nedeniyle kuzeyden güneye göç etmek zorunda kaldı. Güney Gazze'de, Han Yunus ve Refah bölgeleri, altyapı ve üstyapı sorunlarıyla boğuşuyor ve yüz binlerce insan sokaklarda yaşamak zorunda. İsrail şimdi de Güney Gazze'ye büyük bir kara operasyonu yapmaya hazırlanıyor, iddialara göre HAMAS'ın üst düzey isimleri ve rehineler bu bölgede.
22 Şubat 2024

İsrail ordusunun, Gazze'de insani yardım bekleyen Filistinlilere düzenlediği saldırıda ölü sayısının 104'e, yaralı sayısının ise 760'a yükseldiği bildirildi. Gazze'deki hükümet, saldırının kasıtlı ve planlı olduğunu vurguladı. İsrail güvenlik kaynakları, Filistinlilerin insani yardım tırlarının etrafını sarması ve İsrail güçlerine yaklaşması nedeniyle askerlerin kalabalığa ateş açtığını itiraf etti. İsrail ordusu ise Gazze sakinlerinin tırların etrafını sardığı ve yardımları yağmalamaya başladığı iddiasında bulundu.
29 Şubat 2024

7 Ekim'den bu yana Gazze'de İsrail saldırıları sonucunda ölü, yaralı ve kayıp sayısının 110 bini geçtiği bildirildi. Gazze hükümetinin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, 30 bin 960 kişi hayatını kaybetti, bu kişiler arasında 13 bin 500 çocuk, 9 bin kadın, 364 sağlık çalışanı, 48 sivil savunma personeli ve 133 gazeteci bulunuyor. Ayrıca, 72 bin 524 kişi yaralandı ve 7 bin kişi enkaz altında kaldı. Saldırılar nedeniyle Gazze'nin altyapısında büyük yıkım meydana geldi ve maddi hasar 30 milyar doları aştı.
9 Mart 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeybatı, orta ve güneybatı bölgelerini yoğun bir şekilde bombaladı. Saldırılar, Gazze Şeridi'ndeki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi'ni, yerleşim alanlarını, yolları, limanı ve Gazze'nin kuzeybatısından güneybatısına kadar çeşitli yerleri hedef aldı. Eş zamanlı olarak kentteki tüm iletişim ve internet hizmetleri tamamen çöktü. Ayrıca İsrail savaş uçakları Endonezya Hastanesi’nin çevresini de hedef aldı.
5 Kasım 2023

Hamas, Gazze Şeridi'ni yöneten Filistinli İslamcı bir militan grup, İsrail'e saldırı başlattı. İsrail ve Hamas arasında sürekli bir gerilim bulunuyor ve bu sabahki saldırı, Hamas'ın ve Filistinlilerin bugüne kadar İsrail'e karşı gerçekleştirdiği en şiddetli saldırı olarak nitelendiriliyor. İsrail'in de şiddetli bir yanıt vermesi bekleniyor. İsrail ve Mısır, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni ablukada tutuyor.
7 Ekim 2023

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye un sevkiyatını engellemeye devam edeceklerini duyurdu. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürüyor ve bu saldırılar sonucunda 28 bin 473 Filistinli hayatını kaybetti. BM, Gazze'de 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Smotrich, un yardımının UNRWA aracılığıyla dağıtılacağını ancak İsrail'in bu sevkiyatı engelleme kararı aldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024
İşaretlediklerim