Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 'FETÖ' gerekçesiyle ihraç edilen 450 hakim ve savcının göreve iadesi kararına ve Anayasa Mahkemesi'nin bazı kararlarına tepki gösterdi. Erdoğan, bu kararların kendilerini rahatsız ettiğini belirtti ve Anayasa Mahkemesi'nin sık sık bu tür kararlar almasının ciddi manada rahatsızlık yarattığını ifade etti. Ayrıca, Erzincan'da yaşanan büyük bir heyelan sonucu 9 madencinin toprak altında kaldığını ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yerel seçimlere de değinen Erdoğan, 31 Mart'ın bazı siyasi figürler için son olacağını öngördü.
15 Şubat 2024

Habertürk yazarı ve sunucu Fatih Altaylı, köşe yazısında, çalıştığı medya grubunun bir cumhurbaşkanı adayını desteklediği iddialarına sert bir dille yanıt verdi. Altaylı, bu tür haberleri yapanları 'şerefsiz' olarak nitelendirdi ve Habertürk yazarlarının farklı görüşlere sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Kübra Par'ın Oda TV'nin 'Mansurculuk' haberine verdiği yanıt ve Mansur Yavaş'ın HDP seçmeni üzerine yapılan anketlerin Habertürk'te yer alması da makalede ele alınan konular arasında.
23 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki seçimlerin yıllardır hileyle kazanıldığını iddia etti ve bu durumu nasıl tespit edebileceğimizi ve önleyebileceğimizi anlattı. Demirtaş, sandık kurullarının AKP-MHP taraftarlarından oluştuğunu, sayım tutanaklarının manipüle edildiğini ve Anadolu Ajansı'nın Erdoğan lehine algı yaratmak için veri akışını yönettiğini öne sürdü. Ayrıca, seçim hilelerini önlemek için üç önlem önerdi: sandık görevlilerinin dikkatli seçilmesi, her sandıkta en az iki gözlemcinin bulunması ve sayım sürecinin şeffaf bir şekilde kaydedilmesi.
16 Mayıs 2023

Deniz Zeyrek, hükümetin küçük ölçekli tasarruf önlemleri yerine büyük kamu harcamalarında kesinti yapılması gerektiğini savunuyor. Yazısında, yüksek maliyetli devlet projeleri, saraylar, konvoylar ve yandaş firmalara verilen ihaleler gibi konulara dikkat çekiyor. Zeyrek, bu tür harcamaların kısılması gerektiğini öne sürerek, mevcut tasarruf önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vatandaşa hizmet edecek yatırımların askıya alınmasının da doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını vurguluyor.
13 Mayıs 2024

Ömer Faruk Çolak, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve borçlanma politikalarını eleştiren bir yazı kaleme aldı. Yazıda, Diyanet İşleri Başkanı'nın lüks araçlarla dolaşması ve kamu kaynaklarının denetimsiz kullanımı gibi konulara değinildi. Türkiye'nin borç tuzağına düştüğü ve bu durumun ülkenin ekonomik yapısını olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanlığı'na getirilmesiyle birlikte karşılaştığı ekonomik zorluklar da ele alındı.
12 Haziran 2024

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi kin, nefret, yalan, hakaret ve kışkırtma ile ülkeyi barut fıçısına çevirmekle suçladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, halka öfkelerini sandığa saklamalarını ve oylarını değişim için kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, İmamoğlu'nun Erzurum mitingine yapılan taşlı saldırıya da değinildi. Erdoğan ve Bahçeli'nin muhalefeti hedef gösteren açıklamaları ve tonlarının seçimler yaklaştıkça yükseldiği belirtildi.
7 Mayıs 2023

Yazıda, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, siyasal İslamcı bir anlayışla eğitimi dönüştürme çabaları ele alınıyor. Tekin'in 'Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı' adlı yeni eğitim planı, toplumda ve AKP içinde tepkilere neden olmuş. Can Ataklı, Tekin'in bu planı başarıyla uygulayamayacağını öne sürüyor ve onun bakan olarak görevde olmasını tehlikeli buluyor. Ayrıca, eğitim uzmanı Ali Özdemir'in eğitimde yapılan yanlışları ele aldığı bir değerlendirme de sunuluyor.
7 Mayıs 2024

Mehmet Ocaktan ve Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, günümüzde din-siyaset ilişkisinin dindarları toplumda güvenilmez bir konuma getirdiğini belirtiyor. Son 10-15 yılda yaşanan gönül tahribatının, İslam tarihinde bu topraklarda benzeri görülmemiş bir düzeyde olduğunu ifade ediyorlar. Siyasetçilerin şiddet dili kullanımı ve dindarların siyaset ve ideolojik kimlikler üzerinden hayata bakışı, Kur'an'ın yasakladığı kötülüklerin siyaset diliyle tevil edilmesine yol açıyor.
11 Mart 2024

Saadet Partisi Grup Başkan Vekili Bülent Kaya, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Berk Esen'i eleştirdi. Esen'in seçim stratejileri hakkındaki görüşlerini ve eleştirilerini reddeden Kaya, Esen'e 'akademisyen sınırlarını bilmeli' dedi. Esen ise bu duruma 'AKP'li bir siyasetçiyle mi konuşuyorum, muhalif bir siyasetçiyle mi' şeklinde tepki gösterdi.
10 Ağustos 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, kendisinin suçsuz yere hapiste olmasının siyasi şantaj ve kirli hesaplar için kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Demirtaş, halkın özgürlüğü olmadan kendi özgürlüğünün önemli olmadığını ve bin ömrü olsa hepsini halkı için feda edeceğini belirtti. Ayrıca taraftarlarına moral olmalarını, dik durmalarını ve direnmelerini söyledi.
19 Mayıs 2023

Murat Ağırel, yıllardır kamu harcamalarını resmi raporlar ve ihale sayfaları üzerinden takip ettiğini ve bu bilgileri kamuoyu ile paylaştığını belirtiyor. Ancak, güçlü bir kamu denetimi olmaması nedeniyle, Anadolu'ya aktarılan milyonlarca liranın nasıl ve kime harcandığının bilinemediğini vurguluyor. Ağırel, bu durumun acı verici bir noktası olarak Sayıştay'ın da bu harcamalar hakkında yeterli bilgiye sahip olamadığını ve öğrenemediğini ifade ediyor.
27 Şubat 2024

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Meclis'teki oylamalarda bazı milletvekillerinin oy kullanmaması hakkında açıklamalarda bulundu. Öztrak, iktidar partisinin oylarının belli olduğunu ve bunu etkilemenin zor olduğunu belirtti. Ayrıca, oylamanın ucu ucuna olduğu durumlarda milletvekillerinin hemen Meclis'e çağrıldığını ifade etti. Öztrak, kendisinin ve bazı yöneticilerin genel merkezde görevli oldukları için oylamalarda bulunmadıklarını, diğer milletvekillerinin ise denetimde veya sel felaketinin yaşandığı bölgelerde olduklarını söyledi.
20 Temmuz 2023

Murat Sabuncu, Türkiye'de devletin bireylerle olan ilişkisini, geçmişten günümüze devlet yapılarının nasıl değiştiğini ve siyasi iktidarların bu yapılar üzerindeki etkilerini tartışıyor. Devletin şeffaflaşması, denge ve denetleme mekanizmalarının yeniden kurulması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, CHP'nin yeni siyasi stratejileri ve demokratik zeminin güçlendirilmesi çabaları üzerinde duruyor. Yazı, devlet ve birey arasındaki ilişkinin yeniden tanımlanması gerekliliğine odaklanıyor.
10 Mayıs 2024

Türkiye Noterler Birliği, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 'Noter masasında olmayacağız' ifadesine tepki göstererek, noterler ve noterlik mesleğinin itibarını zedeleyen açıklamalardan rahatsızlık duyduğunu belirtti. Birlik, noterlerin sadece 'tasdik mercii' olarak görülmesinin, onların kamu düzeni ve mevzuata uygunluk denetimi yaparak işlemlere hukuki güvence sağlama göreviyle örtüşmediğini ifade etti. Ayrıca, noterlik mesleğinin ve Türkiye Noterler Birliği'nin siyaset dışı kaldığını ve faaliyetlerini bu doğrultuda sürdüreceğini vurguladı.
3 Mart 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı'ya seçim günü TRT ekranlarında 'kozmik odalarda' oluşturulmuş 'paralel verilerin' yansıtılarak sonuçların manipüle edilebileceği iddiaları konusunda uyarıda bulundu. Taşçı, TRT'nin tarafsız ve şeffaf olması gerektiğini vurgulayarak, Sobacı'ya yasal sorumluluklarını hatırlattı ve kendisiyle görüşmek üzere randevu talep ettiğini, ancak henüz bir dönüş almadığını belirtti. Ayrıca, konuyla ilgili yazılı uyarılarını da ilettiğini ve detayları paylaşacağını ifade etti.
11 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otoritesinin sarsıldığını ve bu durumda gözünü karartarak çılgınca şeyler yapabileceğini ifade etti. Demirtaş, halka korkmamaları ve geri adım atmamaları çağrısında bulundu. Ayrıca, depremzedeleri yalnız bırakmama ve şehirleri yeniden inşa etme konusunda dayanışma vurgusu yaptı.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında arama kurtarma çalışmalarını eleştiren tweetler atan siyaset bilimci Özgün Emre Koç, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı. Koç, yarın savcılığa sevk edilecek ve bu geceyi emniyette geçirecek. Aynı gerekçeyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında da soruşturma başlatılmıştı.
7 Şubat 2023

Belma Akçura, Türkiye'deki şehirlerin yaşanmaz hale gelmesinin nedenlerini ele alıyor ve yerel seçimler öncesi vatandaşlara kendi rollerini ve sorumluluklarını sorgulamaları gerektiğini vurguluyor. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun raporlarına göre, yerel yönetimlerle ilgili şikayetlerin yüksek olduğunu ve bu sorunların sadece yerel yönetimlerden kaynaklanmadığını, aynı zamanda vatandaşlık bilincinin de önemli olduğunu belirtiyor. Akçura, şehirlerin ve toplumun karşı karşıya olduğu çeşitli sorunları detaylandırarak, vatandaşların bu sorunlara karşı daha bilinçli ve sorumlu davranmaları gerektiğini ifade ediyor.
31 Mart 2024

Nuray Sancar, Türkiye'de 'yeryüzünün imarı' adı altında halkın toprakları, madenleri, dereleri ve tarım arazilerinin yağmalanmasının son örneğinin İliç'te yaşandığını belirtiyor. Adaletin sadece iktidarın kıymetlilerine işlediği bir ortamda, şeriat ve hilafet taleplerinin arttığını ve bu taleplerin yoksullara adaletin boşluğunu dolduracağı vaadiyle sunulduğunu ifade ediyor. Sancar, iktidarın baskıcı yöntemlere başvurarak bu taleplerin önünü kesmeye çalıştığını ve halkın adil bir düzen talebinin rejimi bir eşikte olduğunu gösterdiğini vurguluyor.
23 Şubat 2024

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, deprem bölgesindeki eksiklikleri eleştirenleri 'not ediyoruz' diyerek hedef almıştı. Bu sözlere tepki olarak oyuncu Caner Cindoruk 'Beni de not edin' demiş ve bu tepki sosyal medyada kampanyaya dönüşmüştü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 'Not etseniz ne yazar? Hepimiz tutuklanmaya hazırız' ifadelerini kullanarak AKP Sözcüsü Ömer Çelik'e tepki gösterdi ve hükümete sataşmamaları konusunda uyarıda bulundu.
17 Şubat 2023
İşaretlediklerim