Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından bölgedeki yardım ve arama kurtarma çalışmalarında başlangıçta yaşanan koordinasyonsuzluğun ikinci gün itibarıyla giderildiğini açıkladı. Erdoğan, depremden etkilenen ailelere maddi destek sağlanacağını ve bir yıl içinde toplu konut operasyonlarının gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan sabır isteyerek, AFAD'ın dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte deprem bölgesine ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, altılı masa müzakerelerinde Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterilmesini talep ettiği ve bu talebin kabul edilmesi üzerine müzakerelere geri döndüğü belirtildi. Deprem gündeminin siyasi krizler nedeniyle gölgede kaldığı eleştirileri arasında bu ziyaretin duyurulması dikkat çekti.
9 Mart 2023

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrası Ahbap Derneği'ne çadır ve gıda malzemesi sattığı için eleştirilere maruz kalmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Adıyaman'daki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde Kınık ile fotoğraf çektirerek ona desteklerini gösterdiler. Erdoğan, AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştirilere kulak asılmaması gerektiğini belirtti. Kınık ise satıştan elde edilen parayı yine çadır üretmek için kullandığını iddia etti.
27 Şubat 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, deprem bölgesinde yaşanan yağmalara karşı asker ve polise 'vur emri' verilmesi gerektiğini belirtti. Özdağ'ın bu çağrısı sosyal medyada sert tepkiler aldı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Mine Kırıkkanat ise Özdağ'ın bu görüşünü desteklediğini ifade etti. Öte yandan, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası bölgede yağma haberleri geliyor ve ölü sayısı 1541 olarak açıklandı.
6 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler sonrası yerel yönetimlerin önemli bir rol oynadığını belirtti. Hatay'ın Defne ilçesinde CHP'li büyükşehir belediye başkanlarıyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının engellemelere rağmen halka hizmet etmeye devam ettiğini ve deprem bölgesine hızla müdahale ederek birçok yarayı sarmaya çalıştıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, tüm belediye başkanlarına teşekkürlerini sundu.
22 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında, deprem haberleriyle ilgili olarak Cumhuriyet, Sözcü ve BirGün gazetelerini eleştirdi. Bahçeli, bu medya kuruluşlarını ve bazı sivil toplum örgütlerini, aydınları ve siyasi figürleri felaket zamanında insani ve vicdani duyarlılık göstermemekle suçladı. Ayrıca, depremden menfaat sağlamaya çalışanları ahlaksızlıkla itham etti ve bu kişilerin not edildiğini belirtti.
21 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 17 Ağustos depremini anarken attığı 'Deprem değil bina öldürür' tweetini yeniden gündeme getirdi. 6 Şubat'ta yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, iktidarın deprem politikaları eleştirilirken, Baş Erdoğan'ın bu sözlerini hatırlatarak 'Önce senden kurtulmamız gerekiyor' ifadesini kullandı.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası birçok kişi yardım amacıyla bölgeye gitmek istiyor. Ancak Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent, bölgeye gönüllü olarak daha fazla kişinin gelmemesi gerektiğini belirtti. Levent, bölgede zaten çok sayıda kişinin bulunduğunu ve fazla gönüllünün yarardan çok zarar getirebileceğini ifade etti. Profesyonel ekiplerin, araç ve gereçlerin gelmesinin uygun olduğunu, ancak gönüllüler için şu anın doğru zaman olmadığını vurguladı.
9 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği Adana'da incelemelerde bulundu. Çukurova ilçesindeki Yurt Mahallesi'nde yıkılan bir apartmanın enkazında yürütülen arama kurtarma çalışmalarını izledi ve yetkililerden bilgi aldı. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile birlikte bölgedeki çalışmaları takip eden Kılıçdaroğlu, incelemelerinin ardından Hatay'a hareket etti.
7 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'ı ziyaret etti ve bölgedeki çadır sorununun hala çözülmediğini belirtti. Depremin 17. gününde hala çadır sorunu yaşandığını ve vatandaşların çadır bulamadıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, çadır sorununun çözülmesi için hükümete çağrıda bulunarak, çözülememesi durumunda CHP olarak sorunu çözmeye hazır olduklarını söyledi.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında hasar gören Elazığ, afet bölgesi olarak değerlendirilmeye alındı. Daha önce Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa afet bölgesi ilan edilmişti. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Elazığ'ın afet bölgesi olarak değerlendirileceğini açıkladı.
15 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası hükümetin müdahalede yetersiz kaldığını belirtti. Diyarbakır'dan yaptığı açıklamada, 'Saray depremi koordine edemedi, İletişim Başkanlığı algı koordine ediyor' ifadelerini kullandı. Ayrıca, iktidarın 'Asrın felaketi' ifadesiyle sorumluluktan kaçmaya çalıştığını ve sadece algı operasyonu yaptığını iddia etti. Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının engellemelere rağmen halka ulaştığını ve devletin de bu şekilde yönetilmesi gerektiğini söyledi.
11 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan yıkım ve yetersiz yardım koordinasyonu konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sorumlu tuttu. Demirtaş, Erdoğan'ın tek adam olduğunu ve tüm sorumluluğun onda olduğunu belirterek, hükümetin deprem öncesi ve sonrası hazırlıklarının yetersiz olduğunu ifade etti. Ayrıca, Erdoğan'ın deprem sonrası muhalefetle iletişim kurmadığını, sosyal medyayı kısıtladığını ve OHAL ilan ettiğini eleştirdi.
14 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan felaketin sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı gösterdi. Akşener, imar affının ölüm fermanı olduğunu, AK Parti iktidarının sorumluluk almadığını ve tek adam sisteminin kriz ve felaket ürettiğini ifade etti. Ayrıca, Erdoğan'ın halka hizmet etmek yerine sarayda sefa sürdüğünü ve yandaşlara ihale dağıttığını iddia etti.
22 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 6 Şubat'ta meydana gelen ve 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremleri 'asrın felaketi' olarak tanımlayan iktidar ve iktidara yakın medyaya tepki gösterdi. TİP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AFAD merkezindeki konuşmasından bir kesiti içeren bir görseli sosyal medya hesaplarından paylaştı. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Hollandalı karikatüristin Erdoğan karikatürünü Instagram'da paylaşarak iktidarın depremle ilgili tutumunu eleştirdi.
16 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesine yardım için Kızılay'a çadır çağrısında bulundu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'helallik' talebine sert bir yanıt verdi. Ayrıca, afetlere müdahalede bir paradigma değişikliği gerektiğini belirterek, müteahhitlikten yapı denetimine, afet yönetimi kurumlarının yeniden yapılandırılmasından özel ihtisas mahkemelerinin kurulmasına kadar 11 maddelik bir öneri listesi sundu. Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin deprem yardımlarındaki etkin rolünü vurgulayarak, siyasi ayrımcılığa karşı çıktı.
28 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya'da yaptığı konuşmada, deprem bölgelerinde yaşanan çadır ihtiyacını gündeme getirdi. Çadır firmalarına büyükşehir belediyeleri ile iletişime geçmeleri çağrısında bulunarak, çadır stoğu olan firmaların belediyelere ulaşmasını ve çadırların satın alınarak deprem bölgelerine gönderilmesini istedi. Kılıçdaroğlu, hükümete ve ilgili kurumlara koordinasyon eksikliği ve hazırlıksızlık eleştirilerinde bulunarak, çadır sorununun çözülmesi için acil eylem çağrısında bulundu.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun bir süre görüşmediği 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Türkiye'yi sarsan deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapıldı. Erdoğan aynı konuları Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile de görüştü. Depremin büyüklüğü 7,7 ve 7,6 olarak kaydedildi ve son açıklanan verilere göre can kaybı 3 bin 549, yaralı sayısı ise 22 bin 168 oldu.
7 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim kararını açıklarken ikinci gün deprem bölgesine gittiğini söyledi. Ancak, Erdoğan'ın deprem bölgesi Kahramanmaraş'a üçüncü gün gittiği biliniyor. Türkiye, 6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Erdoğan, depremden sonra ilk gün bir açıklama yaptı ve 25 saat sessiz kaldıktan sonra ikinci gün deprem bölgesine gideceğini duyurdu. Üçüncü gün Kahramanmaraş'ta çadır kenti ziyaret etti.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim