Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, perakende satış hacmi Mayıs 2024'te yıllık bazda %5,8 arttı, bu son iki yılın en düşük artış oranı olarak kaydedildi. Aynı dönemde motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ve onarımı için satış hacmi %18, toptan ticaret satış hacmi %4,6 düşerken, perakende ticaret satış hacmi %5,8 arttı. Ticaret satış hacmi ise mayısta bir önceki aya göre %3,4 azaldı.
11 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı. Benzine ve motorine litre başına 5 lira, LPG'ye ise 4 lira zam yapılarak yeni vergi oranları belirlendi. Bu zamlarla birlikte İstanbul'da benzinin litre fiyatı 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya yükseldi. Yeni fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
16 Temmuz 2023

Türkiye'de otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki değişimlerden dolayı fiyat artışlarına maruz kalıyor. İthal otomobillerin fiyatları, avro kuruna bağlı olarak değişiyor ve kurdaki hareketlilik nedeniyle otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3 artış bekleniyor. İkinci el araç piyasasında ise yılın ilk çeyreğinde ortalama yüzde 15 fiyat artışı yaşandı ve önümüzdeki üç ay içinde yüzde 10-12 arası bir artış öngörülüyor.
1 Mayıs 2023

Önümüzdeki hafta benzin ve motorin fiyatlarına zam yapılması bekleniyor. Benzine 1,81 lira, motorine ise 1,79 lira zam geleceği öngörülüyor. Zamların pazartesi ya da salı günü yürürlüğe girmesi planlanıyor. Mevcut akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de farklılık gösteriyor.
21 Haziran 2024

Merkez Bankası'nın yayımladığı konut endeksine göre, Türkiye'de konut fiyatları Mayıs ayında aylık %3,6 oranında artış gösterdi. Bu artış, son iki yılın en düşük aylık artış oranı olarak kaydedildi. Yıllık bazda ise fiyatlar %103,64 arttı. Enflasyondan arındırılmış fiyat artışı yıllık %45 olarak belirlendi. Üç büyük şehir arasında en yüksek yıllık artış %113,2 ile Ankara'da gerçekleşti, İzmir ve İstanbul'da da fiyatlar sırasıyla %106,2 ve %95,2 arttı.
18 Temmuz 2023

Benzin fiyatında 1 lira 45 kuruşluk bir indirim yapıldı ve bu indirim gece yarısı pompaya yansıdı. Motorin fiyatında da bu geceden itibaren 91 kuruşluk bir indirim bekleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt fiyatları da açıklandı. Bu indirimler, akaryakıt fiyatlarının düşmesiyle tüketicilere bir nebze rahatlama sağlayabilir.
23 Ağustos 2024

Benzin fiyatlarına 1 lira 73 kuruş indirim yapıldı ve bu indirim pompa fiyatlarına yansıdı. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt litre fiyatları da açıklandı. Bu indirim, Türkiye genelinde akaryakıt tüketicilerini doğrudan etkiliyor.
6 Ağustos 2024

Alaattin Aktaş, enflasyonun düşmesinin yalnızca fiyat artış hızının azalması anlamına geldiğini, fiyatların kendilerinin düşmediğini vurguluyor. 2005 ile 2026 yılları arasında aylık harcamaların nasıl arttığını örneklerle açıklıyor. 2005-2021 dönemi ile 2022-2026 dönemi arasında aylık harcama ortalamalarının büyük bir fark gösterdiğini, bu durumun enflasyonla mücadeledeki politikaların etkisizliğini gösterdiğini belirtiyor.
13 Mayıs 2024

Türkiye'de döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle otomobil fiyatlarında gelecek hafta ortalama yüzde 3 oranında bir artış bekleniyor. İthal otomobillerin fiyatları, döviz kurlarındaki değişimden hızlı bir şekilde etkileniyor. Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, otomobil markaları fiyat artışlarını mayıs ayında uygulamayı planlıyor ve seçim sonrasında daha büyük zamların olacağı tahmin ediliyor. İkinci el otomobil fiyatları ise şimdiden yükselmeye başladı.
24 Nisan 2023

Benzinin litre fiyatına bugünden itibaren geçerli olmak üzere 2,04 TL zam yapıldı ve fiyat 36,06 TL'ye yükseltildi. Motorin fiyatlarında ise bir değişiklik olmadı. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80'in üzerinde zam yapıldığı belirtildi.
25 Temmuz 2023

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamların etkisiyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarında fiyatların ortalama yüzde 20 artması bekleniyor. Elektrikte yapılan bu zammın ardından akaryakıt fiyatlarının da artması gündemde. Türkiye, Avrupa'da Rusya ve Belarus haricinde en uygun akaryakıt fiyatlarına sahip olan ülke konumunda. 2012 yılında dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu alanda yeni bir başarıya imza atıp atamayacağı merak ediliyor.
29 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında aylık enflasyonun %6,65 arttığını ve yıllık enflasyonun %57,68'e yükseldiğini duyurdu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu %121,62 olarak açıkladı ve Ocak ayında aylık enflasyonun %9,26 arttığını belirtti. Ekonomistlerin Ocak ayı için aylık enflasyon beklentisi %3,8 artış iken, yıllık enflasyonun %53,5'e gerileyeceği öngörülmüştü. Dünya genelinde enerji fiyatlarının düşmesine ve gıda fiyatlarının azalmasına rağmen, Türkiye'de fiyat artışları devam ediyor.
3 Şubat 2023

TÜİK, Ocak ayı tüketici fiyat artışını yüzde 6.7 olarak açıkladı. Bu oran, piyasada gözlemlenen genel fiyat artışları ve zamların yoğunluğuna kıyasla düşük bulunuyor. Alaattin Aktaş, geçmiş yıllardaki enflasyon oranları ile karşılaştırma yaparak, ya geçen yılın Ocak ayındaki enflasyonun yüksek açıklandığını ya da bu yılın Ocak ayındaki enflasyonun düşük açıklandığını öne sürüyor. Aktaş, bu durumu 'bir mucize' olarak nitelendiriyor ve TÜİK'in açıkladığı oranların gerçekçiliği üzerine soru işaretleri uyandırıyor.
6 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de konut satışları mart ayında yıllık bazda %21,4 azaldı. Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, konut fiyatlarının yüksek seviyelere ulaştığını ve zirve yapmış olabileceğini ifade etti. Dövizdeki artış beklentisi ve kur korumalı mevduat faiz tavanının kalkması gibi faktörlerin konut talebini azaltacağını ve bu durumun konut alımlarını düşük seviyede tutacağını öngördü. Aktaş, genel bir fiyat düşüşünün olasılığının düşük olduğunu ve fiyatların uzun süre yatay seyredebileceğini belirtti.
18 Nisan 2023

Akaryakıtta yapılan ÖTV artışının ardından motorine 1,45 lira zam geldi. Benzinin litre fiyatı daha önce 2,04 TL artışla 36,06 TL’ye yükseltilmişti. Şimdi de motorinin litre fiyatı, 1,45 liralık zamla 35,32 liraya yükseldi. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80’in üzerinde zam yapıldı.
28 Temmuz 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'deki enflasyon oranlarının ve tasarruf araçlarının reel getirilerinin analizini yapmaktadır. Yüzde 65 bileşik faiz varsayımıyla, bir yıl vadeli hesapların yüzde 49 faiz sunduğu, ancak vatandaşların bu oranlara rağmen tasarruflarını TL mevduatları yerine döviz ve altına yönlendirdiği belirtiliyor. TÜİK verilerine göre, son bir yılda euro yüzde 1.5, dolar ise reel olarak neredeyse hiç getiri sağlamamış, borsa yüzde 3.5, altın ise yüzde 19.54 reel getiri ile en yüksek kazancı sunmuştur.
9 Nisan 2024

11 Aralık 2023 tarihinde, benzin ve motorin fiyatlarında herhangi bir değişiklik yaşanmadı. İstanbul'da güncel olarak motorinin litresi 35,42 TL, benzinin litresi ise 32,98 TL'den satılmakta.
11 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın verilerine göre, Ankara'da yıllık konut fiyat artışı yüzde 105,2 olarak kaydedildi. Türkiye genelinde Konut Fiyat Endeksi, 2023'ün temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 7,3 oranında artarak 988,5 seviyesine ulaştı. Ancak, aylık ortalama yüzde 7,3'lük artışa rağmen endeks, yıllık bazda geriledi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de konut fiyatları temmuzda bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 6,8, yüzde 8,1 ve yüzde 5,5 oranında arttı.
19 Eylül 2023

Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80'in üzerinde zam yapıldı. Ancak, 18 Ağustos itibariyle motorin fiyatlarına 1,51 liralık bir indirim uygulandı ve litre fiyatı 36,87 lira oldu. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu indirim, akaryakıtta daha önce yapılan 5 liralık ÖTV artışı ve litre fiyatlarına yansıtılan 6 lira zamın ardından geldi.
18 Ağustos 2023

Türkiye'de enflasyonun kontrol altına alınamaması ve borsanın dalgalı seyri nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla otomobil alımına yönelmiş durumda. Mevduat faizlerinin enflasyonun altında kalması ve hızlı nakde çevrilebilir olması otomobil alımını cazip hale getiriyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ve EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, otomotiv satışlarında Mart ayında rekor beklediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, seçim sonrası dönemde beklenen kur, faiz ve vergi artışları nedeniyle talebin öne çekildiği belirtiliyor.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim