Marmara Denizi'nde, Gemlik Körfezi-Mudanya (Bursa) hattında 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'a göre deprem, 10:42'de ve 8,98 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4,9, derinliğini 5,4 kilometre olarak açıkladı. Deprem, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hissedildi.
4 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'deki tarımsal üretimin yüzde 20'sinden fazlasına zarar verdiğini ve bölgedeki kırsal altyapıda ciddi hasar oluşturduğunu bildirdi. Depremin etkilediği bölge, Türkiye'nin tarımsal gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 15'ini ve tarım ihracatının yüzde 20'sini oluşturuyor. FAO, depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılmasını talep etti. Ayrıca, depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 103 milyar doların üzerinde olduğu ve bölgede 658 bin kişinin işsiz kaldığı belirtildi.
1 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı tarafından yayımlanan 'Bina Hasar Kestirimi Ön Raporu'na göre, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem sonucunda Kahramanmaraş'taki binaların yaklaşık %40'ı yıkıldı veya orta/ağır derecede hasar aldı. Rapor, bölgedeki yaklaşık 45 bin 800 binanın hasar durumunu üç farklı metotla değerlendirdi ve sonuç olarak yaklaşık 18 bin binanın büyük veya orta derecede hasar gördüğünü ortaya koydu. Bu arada, deprem sonucu can kaybının 18 bin 991, yaralı sayısının ise 75 bin 523 olduğu belirtildi.
10 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme karşı alınacak önlemleri artırıyor. İBB, riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi ve kira desteği sağlayacağını duyurdu. Yeni imar düzenlemesi kapsamında, ikiden fazla katı bulunan yapılarda bodrum katı zorunluluğu getirilmesi ve asma kat yapımının yasaklanması öngörülüyor. Ayrıca büyük parsellerde deprem konteyneri bulundurma zorunluluğu getirilecek.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Merkez Bankası'nın deprem yardımı için düzenlenen canlı yayında 30 milyar TL bağış yapması ekonomi çevrelerinde tartışma yarattı. Eski başekonomist Hakan Kara, bu bağışın aslında Merkez Bankası'nın gelecekte Hazine'ye aktaracağı karın öne çekilmesi olduğunu ve kamu harcamalarının artması durumunda enflasyonu artırabileceğini ifade etti. Kara, bu durumun kamu finansmanını geçici olarak rahatlatabileceğini ancak uzun vadede riskler taşıdığını belirtti.
16 Şubat 2023

Garanti Bankası, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybeden müşterilerinin kredi ve kredi kartı borçlarını tamamen sildi. Ayrıca, depremden etkilenen hayatta kalan bireysel ve gerçek kişi ticari işletme müşterilerinin borçlarını altı ay süreyle faizsiz olarak erteledi. Banka, depremde ağır hasar gören şehir ve ilçelerdeki müşterilerinden 2023 yılı sonuna kadar kredi kartı ve POS ücreti almayacak ve genel bankacılık hizmetlerini ücretsiz sunacak. Garanti Bankası, bölgenin finansal sıkıntılarını hafifletmek için 10 milyar TL'lik finansman desteği sağlayacağını duyurdu.
17 Şubat 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da depreme karşı binaların maliyetine güçlendirileceği bir planı açıkladı. 'İstanbul Güçleniyor' sistemi adı altında yürütülecek olan bu çalışma, mart ayının ortasından itibaren başvuruların alınmasıyla başlayacak. İmamoğlu, bu uygulamanın İstanbul'da deprem dirençli kent oluşturma amacı taşıdığını ve Türkiye'ye örnek olmayı hedeflediklerini belirtti.
1 Mart 2023

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, 1999 Marmara depreminden sonra toplanan deprem vergilerinin, Hazine'nin diğer giderleri için kullanıldığını ve bu durumun suç teşkil ettiğini belirtti. 1999'dan bu yana toplanan 88 milyar liranın depremle ilgili hiçbir tedbir için kullanılmadığını ifade etti. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanlarından Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan'ın bu vergilerin farklı alanlarda kullanıldığına dair açıklamaları da haberde yer aldı.
9 Mart 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında alınan ekonomik tedbirler kapsamında, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde indirim ve istisnalar üzerinden yüzde 10 oranında tek seferlik ek vergi alınması kararlaştırıldı. Deprem bölgesindeki kurumlar vergisi mükellefleri bu ek vergiden muaf tutulacak. Ayrıca, işverenlerin depremzede işçilere yapacağı 50 bin liraya kadar yardımlar vergi ve sosyal güvenlik priminden muaf olacak ve depremde zarar gören binalar ile taşıtlara ilişkin vergi borçları silinecek.
9 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Muammer Ömeroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'daki sanayicilerin deprem riski nedeniyle fabrikalarını güvenli bölgelere taşıma arayışına girdiklerini belirtti. Sanayiciler, İstanbul'un 300-400 kilometre çevresindeki kentleri değerlendiriyorlar. Trakya bölgesindeki fiyat artışları nedeniyle sanayicilerin yatırımlarını Konya, Sivas, Manisa ve Kütahya gibi şehirlere taşıma eğiliminde oldukları gözlemleniyor.
14 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Ataköy sahilindeki yeşil alana konut inşa etmeyi planlıyor. Bu plana karşı açılan davada, beklenen Marmara depremi göz önünde bulundurularak, nüfus yoğunlaştırmanın kamuya yarar sağlamayacağı belirtilen bir bilirkişi raporu hazırlandı. Daha önce afet toplanma alanı olarak belirlenen bu bölge, Bakırköy Belediyesi'nin kararıyla bu statüden çıkarıldı. Bilirkişi raporunda, yeni planın mevcut yapı yoğunluğunu artıracağı ve çevre blokların güneşlenme ve manzara imkanlarını etkileyeceği ifade edildi. Ayrıca, artan nüfus için gerekli donatı alanlarının sağlanmadığına dikkat çekildi.
21 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da olası bir deprem riski tekrar gündeme geldi. İBB'ye binaların güvenliğiyle ilgili binlerce başvuru yapıldı. Daha önce sadece 2000 öncesi binalar ve yalnızca bina sahipleri tarafından yapılan başvurulara şimdi kiracılar da dahil edildi ve 2000 sonrası binalar da incelenecek. İmamoğlu, bu konunun hayati önem taşıdığını ve İstanbulluların bu taramalara izin vermesi gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2023

6 Şubat 2023'te Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen iki büyük depremin ardından ve 21 Şubat'ta Hatay'da gerçekleşen iki depremin sonucunda ölü sayısı artmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 22 Nisan itibariyle paylaştığı verilere göre, ölü sayısı 50 bin 783'e yükseldi. Ayrıca, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısının 301 bin olduğu belirtildi.
22 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV'deki canlı yayında vergi artışları ve ekonomi hakkında konuştu. Yılmaz, vergi artışlarının ana sebebinin deprem olduğunu belirtti ve yıl sonuna kadar ek bir vergi artışı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, kurlardaki yükselişin enflasyonist bir etki yaptığını ve beklentilerin güncellenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan anlaşma doğrultusunda ihracat ve deprem finansmanı için toplamda 11,5 milyar doların geleceğini de belirtti.
28 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu afet sigortasının (ZAS) haziran sonu itibarıyla devreye alınacağını açıkladı. Bu sigorta modeli, deprem, sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi doğal afetleri kapsayacak. ZAS, mevcut zorunlu deprem sigortasına ek olarak konut içindeki taşınır malları da teminat altına alacak. Ayrıca, köy alanları da bu sigorta kapsamına dahil edilecek.
7 Haziran 2024
İşaretlediklerim