6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 35 kişinin ölümüne neden olan Ezgi Apartmanı ile ilgili davada, firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel için kırmızı bülten çıkarılması talep edildi. Ancak, Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetti. Duruşmada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 3 Mayıs'a ertelendi. İddianamede, sanıkların çeşitli suçlamalarla 8 aydan 876 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildiği belirtildi.
2 Mart 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Berat Apaydın'ın 24 Şubat'ta eldivensiz, maskesiz ve bonesiz bir şekilde ameliyat gerçekleştirdiğini gösteren fotoğraf ve videoların yer aldığı haber sansürlendi. Haberde, Apaydın'ın uyarılara rağmen bu davranışını sürdürdüğü ve hastane yönetimine şikayet edildiği belirtilmişti. Sansür kararı, Apaydın'ın talebi üzerine alındı.
1 Mart 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'da görevlendirilen doktorların plansızlık nedeniyle birçok sorunla karşılaştığını açıkladı. TTB, doktorların kısa süreli bilgilendirme, ulaşım, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar konusunda yetersiz destek aldığını ve ağır çalışma koşulları altında görev yapmaya zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, TTB'nin gönüllü hekim listeleri sunduğunu ve zorlama yerine gönüllülük esasına dayalı bir yaklaşım önerdiğini, ancak önerilerinin dikkate alınmadığını ifade etti.
1 Nisan 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan eski uzman çavuş Musa Orhan, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla oyuncu Hazal Kaya hakkında dava açtı. Daha önce de aynı gerekçeyle oyuncu Ezgi Mola'ya para cezası verilmiş ve Farah Zeynep Abdullah hakkında da dava açılmıştı. Hazal Kaya, ifade vermek üzere karakola gitti ve sosyal medya hesabından bu durumu paylaştı.
12 Ocak 2023

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı'nın Gezi eylemleri sırasında gözaltında çıplak aramaya maruz kalmaları nedeniyle üç polisin 'işkence' suçundan yargılandığı davanın altıncı duruşması gerçekleşti. Mahkeme, emniyetten nezarethanenin şartları ve çıplak arama hakkında bilgi talep etti ancak iki duruşmadır cevap alamadı. Mücella Yapıcı ve Cansu Yapıcı'nın avukatı Meriç Eyüboğlu, yeni tanık listesi sundu ve kendisinin de tanık olarak ifade vermek istediğini belirtti. Sanık polislerin avukatı ise sunulan tanık listesine itiraz etti. Bir sonraki duruşma 5 Ekim'de yapılacak.
25 Nisan 2023

Cumartesi Anneleri'nin gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarına izin verilmeyen ve her hafta gözaltına alınan protestoları hakkında polis şikayetiyle açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Savcılık, polislerin 'kötü muamele yasağını' ihlal ettiğine karar verdi. Ancak, Cumartesi Anneleri, her hafta polisler tarafından gözaltına alınmaya devam ediyor. Soruşturma kapsamında 19 Eylül’de takipsizlik kararı verildi.
6 Ekim 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası iktidara yönelik öfke, Fenerbahçe taraftarlarının Konyaspor maçında 'Hükümet istifa' sloganları atmasıyla tribünlere yansıdı. Bu olayın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, maçların seyircisiz oynanması veya tedbir alınarak oynanması gerektiğini belirtti. Fenerbahçe taraftarlarına, 'tehdit ve hakaret içeren tezahürat' gerekçesiyle 6222 sayılı kanunun 14'üncü maddesi kapsamında 'seyirden men' cezası verildiği, tebligatların evlerine gönderildiği bildirildi. Gazeteci Ahmet Ercanlar, şu ana kadar yaklaşık 30 kişiye tedbir kararının ulaştığını ve soruşturma sonucunda ceza süresinin belirleneceğini ifade etti.
1 Mart 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin soruşturmada görev alan dönemin polis müdür yardımcısı Kerem Gökay Öner, azmettirici Tolgahan Demirbaş’ın yakalanma tutanağının gerçeğe aykırı düzenlendiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Öner, Demirbaş’ın sokakta değil, dönemin MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde gözaltına alındığını belirtti. Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, cinayetten MHP milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın’ı sorumlu tuttu.
4 Temmuz 2024

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yeni yerleşkesi olan Murat Dilmener Hastanesi'nde, hasta yatarken yoğun bakım odasının boyanmasına soruşturma açılıyor. Fakülte dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. Diken'in haberine göre, olayın ortaya çıkmasının ardından hastanede soruşturma başlatılacağı açıklandı. Gönen, yoğun bakım odasının hasta varken boyanmasına izin veren personel ve yöneticilerin soruşturulacağını ifade etti.
24 Temmuz 2023

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli kadın doktor G.Y., çocuk acil servisinde bir bebeği muayene ederken bebeğin annesi tarafından saldırıya uğradı. Doktora yapılan tedavi sonrası 10 gün iş göremez raporu verildi. Saldırgan hasta yakını güvenlik görevlileri tarafından servisten çıkarıldı ve polis merkezine götürüldü. Olay, bazı sivil toplum kuruluşları tarafından kınandı.
6 Kasım 2023

Doğuştan kalbinde 1 santimetrelik delik olan Gönül Kahraman, açık kalp ameliyatından korktuğu için tedavisini 43 yıl boyunca erteledi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde Doç. Dr. Cihan Altın tarafından kapalı anjiografik yöntemle yapılan başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuştu. Kahraman, ameliyat sonrası nefes darlığı ve yorgunluk gibi şikayetlerinin sona erdiğini belirterek, kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini ifade etti.
10 Eylül 2024

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Sinan Ateş davasının dördüncü celsesinde, Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, MHP milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın'ı cinayeti azmettirmekle suçladı. Ayşe Ateş, eşinin kendisine bu iki ismin öldürülmesi için talimat verdiğini söylediğini belirtti. Duruşmada ayrıca, dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü asayiş şube müdür yardımcısı Kerem Gökay Öner, eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın gözaltına alınmasıyla ilgili sahte polis tutanağına dair suç duyurusunda bulundu. Duruşma yarın devam edecek.
4 Temmuz 2024

Kars'ta bir aile, bebeğinden topuk kanı alınmasını reddetti ve sağlık il müdürlüğü konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, 'İslami tıpçı' Aidin Salih'in eserlerine dayanarak başvuruyu reddetti. Sağlık Bakanlığı, karara itiraz ederek istinaf yoluna başvurdu. CHP, hakimin bilim dışı ve hukuka aykırı karar verdiğini belirterek HSK'ya suç duyurusunda bulundu.
27 Ağustos 2024
İşaretlediklerim