Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay'da yıkılan binalar olduğunu ve İskenderun ile Antakya'daki devlet hastaneleri ile bir polisevinin yıkıldığını bildirdi. Vali, Antakya ve Kırıkhan'da yıkık binaların bulunduğunu, havaalanı pistinde sıkıntılar yaşandığını ve çok sayıda yaralı ile hayatını kaybedenler olduğunu ifade etti. Jandarma bahçesine kurulan karargah üzerinden faaliyetlerin koordine edildiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Elbistan ilçesine yardım ulaşamadı. Vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktan ve AFAD'ın bölgeye henüz gelmemiş olmasından şikayetçi. İnsanlar temiz su bulamadıkları için kirli su içmek zorunda kaldıklarını, yiyecek sıkıntısı çektiklerini ve soğuk hava koşullarında ısınma problemleri yaşadıklarını belirtiyor. Depremde evleri yıkılanlar, güvenli bölgelere sığınmış durumda, ancak yine de yardım bekliyorlar.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 4,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin 8,48 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, deprem sonrası olumsuz bir durumun bulunmadığı ve saha tarama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
23 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da, Bağlar ilçesindeki bir apartmanın enkazından 101 saat sonra anne Sebahat Varlı ve oğlu Serhat yaralı olarak kurtarıldı. Aynı zamanda Hatay'da inşaat mühendisi Hikmet Yiğitbaş da enkazdan çıkarıldı. Kurtarılanlar, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Hatay'ın Melekli Köyü hala yardım bekliyor. Köydeki evlerin tabanı fay hattının geçmesi nedeniyle parçalanmış durumda. AFAD ve CİMER'e durumlarını bildiren köylüler, hiçbir yardım alamadıklarını ve yetkililer tarafından yalnız bırakıldıklarını ifade ediyorlar. Köylüler, yetkililerin en azından durumu yerinde görmelerini istiyor.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 04:17'de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu deprem çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu. Aynı gün içinde saat 13:24'te 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha yaşandı. İlk deprem sonucunda 912 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 385 kişi yaralandı ve 2 bin 818 bina yıkıldı.
6 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan 10 ilin sekizinde, binaların en az yarısının 2001'den sonra yapıldığı belirlendi. Bu illerde binlerce bina yıkıldı. Türkiye genelinde 2001 sonrası yapılan binaların oranı %47,4 iken, bu oran depremden etkilenen illerde daha yüksek. Özellikle Şanlıurfa ve Kahramanmaraş, ülke genelinde en çok yeni bina bulunan şehirler arasında yer alıyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremler sonrasında, Hatay'da yıkılan bir binanın enkazında kalan dört aylık Ayşe bebek, arama-kurtarma ekipleri tarafından 57 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Bebek, sağlık ekiplerine teslim edilerek tedavi için hastaneye sevk edildi. Depremler sonucunda son açıklamalara göre 6 bin 44 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Kandilli Rasathanesi, Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir depremin sabah saat 4.17'de gerçekleştiğini bildirdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise depremin merkez üssünün Kahramanmaraş olduğunu ve büyüklüğünün 7,4 olduğunu açıkladı. Depremin ardından Kahramanmaraş'ta büyük bir yangın çıktı ve deprem sonucunda 284 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Malatya'da yıkılan Sevgi Apartmanı'nın enkazında arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 5 yaşındaki Furkan Özbay ve 11 yaşındaki ağabeyi Doğukan Özbay 82 saat sonra enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Kurtarılan çocuklar hemen hastaneye kaldırılırken, onlarla birlikte kurtarılan kedileri 'Asit' ise enkazdan kaçtı.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonucunda Hatay İskenderun Devlet Hastanesi'nin bir bölümü yıkıldı. Depremler Türkiye'nin birçok yerinde hissedildi ve çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak kaydedildi. Yıkılan binalar arasında Antakya ve İskenderun hastaneleri ile Hatay'daki Akademik Hastane ve Adıyaman Gölbaşı Hastanesi de ağır hasar gören yapılar arasında yer alıyor.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen iki büyük deprem sonucunda 10 şehirde 5 bin 177 bina yıkıldı ve 8 bin 574 kişi hayatını kaybetti. Arama-kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve ülkenin depreme yeterince hazırlıklı olmaması eleştirilere neden oldu. Bir hükümet yetkilisi, daha iyi hazırlık yapılması gerektiğini kabul ederken, AFAD ve Kızılay'ın görevlendirildiğini, ancak kötü hava koşulları ve altyapı hasarının çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. 1999 depreminde askerin daha hızlı ve etkili müdahale ettiğini, dış yardımların kabul edildiğini ve destek sağlandığını ifade etti.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman'da yardım ekiplerinin geç ulaşması, yetersiz ekipman ve koordinasyonsuzluk nedeniyle birçok kişi enkaz altında hayatını kaybetti. İlk günlerde kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken, şehirde yağmacılık olayları da baş gösterdi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, yağmacılıkla mücadelede silah kullanımı ve 'vur emri' iddiaları ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle Suriyelilerin yağmacılıkla suçlanması ve linç edilme korkusu yaşanıyor. Valilikte ise karmaşa hakim ve yardım çalışmalarında koordinasyon eksikliği göze çarpıyor. Depremzedelerin hükümete yönelik öfkesi artarken, AKP'ye olan güvenin sarsıldığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Adana'da yürütülen arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Adana'daki enkazlardan 34 kişi sağ olarak kurtarıldı, 418 kişi ise hayatını kaybetti. Türkiye genelindeki depremde ölenlerin sayısı son güncellemelere göre 31 bin 643'e ulaştı.
13 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Türkiye genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Depremler, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep ve diğer sekiz şehri etkiledi. TÜİK verilerine göre, etkilenen illerdeki binaların yarısından fazlası 2001 sonrası inşa edilmiş olmasına rağmen, hasar büyüktü. Bakan Kurum, e-Devlet ve hasartespit.csb.gov.tr adresleri üzerinden hasar durumuna ilişkin bilgi alınabileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim