Spotify, yapay zeka (AI) ile üretilmiş müzikleri platformdan tamamen yasaklamayacağını açıkladı. Ancak, şirketin CEO'su Daniel Ek, yapay zekanın gerçek sanatçıların seslerini taklit etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu yıl Spotify, Drake ve The Weeknd'in seslerinin yapay zeka tarafından klonlanarak üretilmiş bir şarkıyı platformdan kaldırmıştı. Ek, müzik sektöründeki yapay zeka tartışmasının uzun yıllar sürebileceğini ve sanatçıların seslerini taklit eden uygulamaların kabul edilemez olduğunu, ancak müziği geliştirmek için kullanılan araçların kabul edilebilir olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

62 yaşında hayatını kaybeden yazar ve sunucu Metin Uca'nın ölümünden sonra, daha önce bir YouTube programında dile getirdiği yakılarak ölmek istediği yönündeki vasiyeti sosyal medyada yeniden konuşulmaya başlandı. Uca, Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde araç kullanırken rahatsızlanarak kaza yapmış ve hastanede yoğun bakımda yaşam mücadelesini kaybetmişti. Vasiyetinde, Türkiye'nin özgür bir ülke olması durumunda yakılarak ölmek istediğini ve küllerinin İstanbul Boğazı'na serpilmesini arzuladığını ifade etmişti.
17 Kasım 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, sosyal medya platformunun sadece 'koyu modda' çalışacağını belirtmişti. Ancak birçok kullanıcının itirazı üzerine bu fikirden vazgeçtiğini açıkladı. Musk, Twitter'ın aydınlık modunun kalacağını, ancak karanlık modun varsayılan ayar olacağını ve loş modun kaldırılacağını belirtti.
29 Temmuz 2023

Warner Bros. Discovery CEO'su David Zaslav, Boston Üniversitesi'nde mezuniyet konuşması yaparken 'yazarlarınıza ödeme yapın' sloganlarıyla öğrenciler tarafından protesto edildi. Protesto, Hollywood'da senaristlerle yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları nedeniyle yazarların grev kararı almasının ardından gerçekleşti. 'Late Night with Seth Meyers' programının yazarı Mike Scollins, protesto anlarından birini Twitter üzerinden paylaştı. Zaslav, protesto sonrası yaptığı açıklamada yazarları desteklediğini ve grevin çözülmesini umduğunu belirtti.
22 Mayıs 2023

Özlem Akarsu Çelik, Halk TV'nin Ankara temsilciliği görevinden 'ilkesel nedenlerle' istifa ettiğini duyurdu. İstifa gerekçeleri arasında genç meslektaşlarının uygun koşullarda çalıştırılmaması ve gazetecilikten gelmeyen medya patronlarının genel yayın yönetmenliği yapmaları yer aldı. Ayrıca, 212 Sayılı Basın Kanunu'na tabi çalışmanın önemine ve medya sektöründe sendikal girişimlerin engellenmesine dikkat çekti. Halk TV'den son dönemde peş peşe istifa haberleri gelmekte olduğu belirtildi.
9 Ocak 2023

Disney, CEO Bob Iger'ın dördüncü çeyrek kazanç görüşmesinde belirttiği üzere, orijinal içeriklerinden bazılarını Netflix'e lisanslamak için görüşmeler yapıyor. Ancak, bu anlaşmanın Pixar, Marvel ve Star Wars gibi ana markaları kapsamayacağı vurgulanıyor. Disney ve Netflix geçmişte bazı içerikleri paylaşmış olsalar da, Disney+ platformunun piyasaya sürülmesiyle bu iş birlikleri azalmıştı. Iger'ın geçmişte Netflix'e içerik lisanslamayı eleştiren açıklamalarına rağmen bu yeni görüşmeler, stratejik bir değişikliği işaret ediyor.
9 Kasım 2023

Microsoft, 220 binden fazla çalışanı bulunan şirketin işgücünü yüzde 5 oranında azaltmayı, yani yaklaşık 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu gelişme, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Benzer şekilde, Meta ve Amazon da büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
17 Ocak 2023

Axel Springer'in CEO'su Mathias Döpfner, çalışanlarına gönderdiği bir mektupta yapay zekanın gazeteciliği iyileştirebileceğini veya tamamen yerine geçebileceğini ifade etti. Yapay zeka teknolojilerinin, özellikle bilgi birikimi konusunda bir devrim yaratacağını ve medya kuruluşlarının ayakta kalabilmek için özel haber ve orijinal yorum gibi içeriklere odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, araştırmacı gazetecilik ve öykü niteliğindeki haberlerin önem kazandığını ve gazetecilerin olayların arkasındaki gerçek nedenleri sezmenin önemli bir görev olarak kalacağını belirtti. Döpfner, ayrıca şirketin önemli bir işten çıkarma sürecine gideceğini duyurdu.
1 Mart 2023

Twitter sahibi Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'e 'gavat' ifadesini kullandı. Bu yorum, Zuckerberg'in Musk'ın kafes dövüşü meydan okumasını kabul ettiğini duyurmasının ve bir fast food zincirinin Threads hesabı üzerinden yapılan bir yorumun ardından geldi. Twitter, Zuckerberg'in şirketi Meta'nın 'Threads' adlı yeni platformu nedeniyle yasal işlem başlatma uyarısında bulunmuştu.
10 Temmuz 2023

Samsung, mobil cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google yerine Microsoft'un Bing'ini kullanmayı değerlendiriyordu. New York Times'ın geçen ayki haberine göre görüşmeler sürüyordu, ancak Samsung, müşteri ve Google ile olan ilişkilerini etkileyebilecek endişeler nedeniyle bu değişiklikten şimdilik vazgeçti. Bununla birlikte, Samsung Bing'i gelecekte kullanmayı tamamen dışlamadı.
20 Mayıs 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformun logosunu değiştirdi ancak kısa süre sonra bu değişiklikten vazgeçti. Musk, Twitter'ı 27 Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın almıştı. Daha önce platformun logosunu, ismini ve adresini değiştireceğini duyurmuştu. Ancak, logosunu daha kalın çizgili bir versiyonla değiştirdikten sonra bu değişikliği geri aldı.
26 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü yöneticisi Osman Baran Kaplan'ın, personel hakkında kişisel bilgiler içeren bir fişleme dosyası hazırlayıp bunu e-posta ile yaydığı ortaya çıktı. Kaplan'ın Ocak 2023'te üniversitede sözleşmeli büro personeli olarak işe başladığı ve kısa süre sonra müdürlük pozisyonuna getirildiği, ancak bu atamanın mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Üniversite yönetimi Kaplan'ın 'hiyerarşik amir' olarak değil, 'üste karşı birim sorumlusu' olarak atandığını savunsa da, YÖK mevzuatında böyle bir pozisyonun olmadığı ve Kaplan'ın çalışanlara emir verdiği, mobbing uyguladığı iddia ediliyor.
14 Kasım 2023

Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, bir e-ticaret firmasından manipülatif haber karşılığında para alındığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Bu iddiaların ardından Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu görevden alındı ve vakfın üç yönetim kurulu üyesi istifaya davet edildi. Son olarak, haber sitesinin genel yayın yönetmeni Mustafa Büyüksipahi, iddiaları doğrulayarak istifa etti ve gazetenin yazı işleri ekibinin bu durumdan haberdar olmadığını belirtti.
20 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Maltepe'deki 'Büyük İstanbul Mitingi'nde, Ali Yeşildağ'ın bir video yayınladığını ve bu videoda 2007 yılında Antalya Havaalanı ihalesinde yaşanan usulsüzlükler ve 1 milyar dolarlık bir rüşvet iddiasını gündeme getirdiğini belirtti. Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu iddiaları soruşturması çağrısında bulundu. Cevheri Güven'in YouTube kanalında paylaşılan video, hükümet biriminin şikayeti üzerine YouTube tarafından engellendi.
6 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler döneminde birçok bölüm başkanı ve öğretim görevlisi görevden alındı. Son olarak Prof. Dr. Cem Ersoy, 'dekanla uyumlu çalışmama' iddiasıyla görevden alındı. Kararı, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez verdi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri bu karara tepki göstermeye hazırlanıyor.
20 Ocak 2023

Twitter CEO'su Linda Yaccarino, Twitter'ın geçen hafta şubattan beri en yüksek günlük kullanım sayısına ulaştığını duyurdu. Bu dönemde, Instagram'a bağlı olarak çalışan ve Twitter benzeri bir platform olan Threads, Meta tarafından kullanıma sunuldu. Threads, özellikle Elon Musk'ın politikalarından rahatsız olan kullanıcılar için Twitter'a bir alternatif olarak görülüyor. Yaccarino, Twitter'ın benzersizliğini vurgulayarak kullanıcıların sadakatine işaret etti.
11 Temmuz 2023

Almanya merkezli teknoloji perakendecisi MediaMarkt'ın Türkiye CEO'su Yenal Gökyıldırım, ayakkabı perakendecisi FLO'nun yeni CEO'su olarak göreve başladı. Gökyıldırım'ın yerine MediaMarkt Türkiye CEO'luk görevine Faruk Kocabaş getirildi. Gökyıldırım daha önce Philips ve LC Waikiki gibi şirketlerde üst düzey pozisyonlarda bulunmuş, MediaMarkt'ta ise 2015'ten bu yana Türkiye CEO'su ve global icra kurulu üyesi olarak görev yapmıştı. Kocabaş ise daha önce Philips Türkiye ve Hollanda'da üst düzey görevlerde bulunmuş bir isim.
10 Ocak 2023

Resmi Gazete'nin duyurusuna göre, TÜİK başkan yardımcılıklarına Furkan Metin, Serdar Öz ve Aydın Keskin Kadıoğlu atandı. TÜİK yönetiminde son yıllarda sık sık değişiklikler yaşanmakta ve bu atamalarla birlikte son üç yılda beş farklı kişi TÜİK başkanlığı görevini üstlenmiş oldu. Şu anki TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'dır.
23 Şubat 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

Anadolu rock müziğinin efsanevi ismi Erkin Koray'ın ölümünden sekiz ay önce kaydettiği ve kızı Damla Koray tarafından Youtube'da yayınlanan son mesajında, korsan albümlerine atıfta bulunarak sevenlerini bu plakları almamaları konusunda uyardı. Koray, izinsiz ve ruhsatsız olarak basılan plaklarına ve bu durumun müziğin kalitesini düşürdüğüne dikkat çekti. Ayrıca, hukuk ve adaletin yerini bulduğu bir gün, orijinal eserlerini ve henüz piyasaya çıkmamış stüdyo kayıtlarını sevenleriyle paylaşacağını belirtti.
24 Ağustos 2023
İşaretlediklerim