InfluenceMap tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dünyanın en büyük petrol, gaz, kömür ve çimento üreticilerinin küresel karbon emisyonlarına büyük katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. 2016'dan 2022'ye kadar, bu 57 şirket ve devlet kuruluşu, fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlarının yüzde 80'ini üretmiş. Paris Anlaşması'ndan bu yana, ulus-devlet üreticileri, devlete ait kuruluşlar ve yatırımcılara ait şirketler sırasıyla emisyonların yüzde 38, yüzde 37 ve yüzde 25'ini oluşturuyor. 1854'ten 2022'ye kadar olan veriler, sanayi devriminden bu yana küresel fosil yakıt ve çimento karbon emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasının 78 şirket ve devlet kuruluşuna ait olduğunu gösteriyor.
5 Nisan 2024

Rus hükümeti, yakıt ürünlerine getirdiği yasakta değişikliğe giderek, gemi yakıtı ve kırsal motorin ihracatını serbest bıraktı. Bu karar, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından onaylandı. Ülkenin benzin ve motorin fiyatlarındaki artış nedeniyle geçen hafta yakıt ürünlerinin ihracatını yasaklamıştı. Ancak bu yasak, gemi yakıtı ve kırsal motorin için kaldırıldı.
25 Eylül 2023

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehri, BM İklim Değişikliği Konferansı'na ev sahipliği yapıyor. Zirvede iklim krizi, artan etkileri ve alınması gereken önlemler tartışılacak. Ancak BAE'nin fosil yakıt üretiminde önde gelen bir ülke olması ve zirvenin başkanının bir petrol şirketinin başında olması eleştirilere neden oluyor. Zirve, 12 Aralık'a kadar devam edecek ve 200 hükümetin temsilcilerini ağırlayacak. Ayrıca, 2015 Paris Anlaşması hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve 2030'a kadar temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gibi konular da gündemde olacak.
30 Kasım 2023

ABD Savunma Bakanlığı, İran'ın ticari nakliye gemilerine el koyması üzerine Ortadoğu'daki önemli su yollarını izlemek amacıyla bölgeye ek savaş uçakları ve bir savaş gemisi gönderme kararı aldı. Hürmüz Boğazı, dünya ham petrol ve petrol ürünlerinin yaklaşık beşte birinin nakliyesi için kritik bir geçiş noktasıdır. ABD Donanması, bu ayın başlarında İran'ın Umman Körfezi'nde iki ticari tankere el koymasını önlemişti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bölgedeki varlıklarını ve izleme yeteneklerini artırdıklarını belirtti, ancak ilave jetlerin tam olarak nereye yerleştirileceği ve ne kadar süre kalacağına dair detay verilmedi.
18 Temmuz 2023

İngiliz enerji şirketi BP ile Irak hükümeti, Kerkük'teki dört petrol sahasının rehabilite edilip geliştirilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Baba ve Avana, Bay Hasan, Cembur ve Habbas sahalarını kapsıyor. Irak hükümeti, bu bölgedeki petrol üretimini, doğalgaz ve güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, her iki tarafın diğer keşif alanları üzerinde çalışma olasılığı da bulunuyor.
1 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'daki temaslarında ticaretin ve yatırımların daha da geliştirilmesi yönünde samimi bir çaba gördüğünü belirtti. Şimşek, 'Yeni Pusula' temalı '7'nci Geleceğe Yatırım Girişimi' etkinliğine katıldı ve burada Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda olumlu görüşlerini paylaştı. Ayrıca, Türkiye'nin turizmde dünyanın en iyi dördüncü destinasyonu olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'ın turizm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini ifade etti.
26 Ekim 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın görüşmeleri sonucunda, doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanı ile Baykar Genel Müdürü ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı tarafından imzalandı. Bu gelişme, Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekme ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlarının bir parçası olarak görülüyor.
18 Temmuz 2023

LPG'ye yapılan 69 kuruşluk zamın ardından, benzinin litre fiyatına 2 lira 10 kuruş indirim uygulandı. Bu indirimle İstanbul'da benzinin litresi ortalama 36,71 lira oldu. 27 Eylül'de benzin fiyatlarına yapılan 1 lira 94 kuruşluk indirimden sonra, 3 Ekim'de LPG grubuna 69 kuruş zam yapıldı. 6 Ekim'de benzin fiyatlarına 1 lira 17 kuruşluk bir indirim daha bekleniyor.
5 Ekim 2023

Mayıs 2023 seçimlerinden beri neredeyse yüzde 100 zamlanan benzine bu gece yarısından itibaren 1 lira 94 kuruş indirim yapılacak. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına art arda artışlarla yüzde 80’in üzerinde zam geldi. 13 Eylül gece yarısında gelen son zamla birlikte benzin fiyatları 38,52 liraya yükselmişti. Motorin fiyatlarındaysa seçimden bu yana zam oranı yüzde 100’ü aştı.
26 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran 2023 ve Mayıs 2024 arasında doğalgaz için uygulanacak indirimi ve bir ay süresince ücretsiz doğalgaz verilmesini enflasyon hesaplamasına dahil edeceğini duyurdu. Bu uygulama, mayıs ayındaki enflasyon oranını düşüreceği belirtilirken, yıl sonuna doğru doğalgaz tüketiminin artmasıyla enflasyonun yükselebileceği ifade edildi.
30 Mayıs 2023

Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye Kanalı'na göre, Suudi Arabistan ve Suriye, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başladı. Bu bilgi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından doğrulandı. Reuters'ın daha önceki haberlerine göre, iki ülke 10 yılı aşkın süredir devam eden diplomatik ilişkilerdeki kesintinin ardından büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmıştı. Bu gelişme, Suudi Arabistan ile İran arasında 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda varılan anlaşmanın ardından ivme kazandı.
24 Mart 2023

Merkez Bankası'nın döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak için rezervlerini kullanması sonucu piyasada çift kur durumu oluştu. Bankalar arası döviz alım satım makas farkı 2 TL'yi aştı. Petrol Ofisi'nin, Merkez Bankası'nın belirlediği kur üzerine 1,5 lira ekleyerek ödeme ve satış işlemleri yapacağı iddia edildi. Ancak şirket, bu iddiaları sosyal medya ve resmi açıklamalarla yalanladı ve tüketiciye yansıyan fiyatlarında Merkez Bankası'nın referans kurunun geçerli olduğunu belirtti.
19 Mayıs 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), bu yılın haziran ayında küresel ticarette bir artış gözlemlendiğini bildirdi. Mayıs ayında 95,6 olan ticaret barometresi, haziran ayında 99,1 seviyesine yükseldi. Bu artışın, güçlü otomotiv üretimi ve satışlarından kaynaklandığı belirtildi. Ancak, ihracat siparişlerinin sınırlı kalması durumunda, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel ürün ticaretindeki yukarı yönlü ivmenin sınırlı kalabileceği ifade edildi.
24 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Zonguldak'ta düzenlenen bir mitingde, Nisan 2023'ten bu yana uygulanan doğalgaz desteğinin Nisan 2024'e kadar devam edeceğini duyurdu. Bu destek, 25 metreküp doğalgaz tüketimine kadar olan kısmın faturalardan düşürülmesini içeriyor. Erdoğan, enerjide tam bağımsızlık hedeflerine de değinerek, Karadeniz'deki doğalgaz ve Gabar'da bulunan petrol keşiflerini örnek gösterdi ve günlük petrol üretiminin artırılması hedeflerinden bahsetti.
10 Şubat 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

Suudi Arabistan havayolu şirketi Saudia Group, Alman start-up’ı Lilium’dan 100 adet elektrikli uçan taksi siparişi verdi. Anlaşma, 50 uçan taksi için kesin satın alma ve 50 uçan taksi için satın alma hakkı içeriyor. Saudia Group, bu araçları hacıları Mekke ile Cidde arasında taşımak ve turistleri Riyad’daki spor etkinliklerine götürmek için kullanmayı planlıyor. Uçan taksiler, tam uçuşa hazır olduğunda 350 km menzile sahip olacak ve saatte 250 km hıza ulaşabilecek.
18 Temmuz 2024

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Yalçın Sabancı'nın kurucusu olduğu Yasa Holding'e ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirkete, Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Bu uygulama, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlamak amacıyla yürürlüğe girmişti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını belirtti. ABD Maliye Bakanlığı, bu adımla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının ve 'Rus savaş makinesinin dizginlenmesinin' hedeflendiğini belirtti.
13 Ekim 2023

Tunus'ta yaşanan kuraklık sebebiyle Tarım Bakanlığı, su kullanımında geçici kota uygulanacağını ve su israfını önlemek için araba yıkama, yeşil alanların sulanması ve sokakların şebeke suyuyla temizlenmesinin yasaklandığını duyurdu. Bu yasakları ihlal edenlere para cezası uygulanacak. Ayrıca, SONADE tarafından şebeke suyunda belirli saatlerde kesinti yapılacağı ve bu durumun eylül sonuna kadar devam edeceği bildirildi. 2022 kışının 1950'den bu yana en sıcak üçüncü kış olduğu ve yağışların düşük seviyede kalması barajlardaki doluluk oranını olumsuz etkiledi.
1 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceği uyarısında bulundu. Yedek trafoların durması binlerce insanın hayatını tehlikeye atabilir. BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, Gazze'deki durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı. İsrail-Filistin çatışması devam ederken, Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim