Instagram Reels, içerik üreticilerine dikey videolarına gönderilen hediyeler üzerinden para kazanma imkanı sunacak. Bu özellik, bir reels videosuna 20 ile 200 lira arasında değişen fiyat aralığında hediyeler gönderilmesini sağlayacak. Özelliği kullanabilmek için profesyonel hesapta olma, 18 yaş ve üzeri olma, para kazanma politikalarına uygun olma ve en az 5000 takipçiye sahip olma şartları bulunuyor.
25 Eylül 2023

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad’in Türkiye’den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin Wattpad’e erişimi kapatma kararına dayanıyor. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'nin Wattpad'i erişime engelleyen ilk ülke olduğunu belirtti ve bu engelin gerekçesinin 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' mı yoksa 'kamu düzenini korumak' mı olduğunun belirsiz olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

ABD'de TikTok'un Çin merkezli çatı şirketi ByteDance'in kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişeleri nedeniyle yasaklanma ihtimali bulunuyor. FBI ve Federal İletişim Kurumu, kişisel verilerin paylaşılma riskine dair uyarılarda bulundu. Bu duruma tepki gösteren TikTok içerik üreticileri, Amerikan Kongre Binası önünde protesto düzenledi. Demokrat Partili Jamaal Bowman, TikTok'un ifade özgürlüğü için önemli bir alan olduğunu savundu.
23 Mart 2023

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, Instagram'a bağlı Threads uygulamasının kullanıcı sayısının 70 milyonu aştığını açıkladı. Threads, Twitter'a rakip olarak görülüyor ve 6 Temmuz'da kullanıma sunulmuştu. Zuckerberg, kullanıcı sayısının beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti.
8 Temmuz 2023

Montana Valisi Greg Gianforte, Çin'in istihbarat topladığı iddiaları nedeniyle Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklayan bir yasayı imzaladı. Bu yasakla birlikte, Google ve Apple'ın uygulama mağazaları Montana içinde TikTok hizmeti sunamayacak, ancak kullanıcılar cezalandırılmayacak. Yasak 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. TikTok, ABD'de milletvekilleri ve devlet yetkilileri tarafından ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle ülke çapında yasaklanması yönünde baskı altında.
18 Mayıs 2023

ABD’li teknoloji devi Apple, Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyum kapsamında App Store, Mesajlar, Fotoğraflar, Kamera ve Safari gibi varsayılan uygulamaların silinebilmesine izin verecek. Apple, AB’deki kullanıcılar için yıl sonuna kadar iOS ve iPadOS’te tarayıcı seçim ekranında, varsayılan uygulamalarda ve uygulama silmede değişiklikler yapacağını duyurdu. Bu güncellemeler, Dijital Pazarlar Yasası (DMA) gerekliliklerine uyum kapsamında gerçekleştirilecek. Kullanıcılar, gelecekteki yazılım güncellemelerinde yeni varsayılan ayarlara sahip olacak.
23 Ağustos 2024

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin'in TikTok aracılığıyla kullanıcı verilerine ve cihaz yazılımlarına erişebileceğini ve kullanıcıların görüşlerini etkileyebileceğini belirtti. Beyaz Saray, federal kurumlara TikTok'u resmi telefonlardan kaldırmaları için 30 gün süre verdi. Wray, özel şirketler ile Çin Komünist Partisi arasında ayrım olmadığını ve Çin'in büyük veri operasyonları yapabileceğini ifade etti. ABD ve Kanada'da bazı resmi cihazlarda TikTok yasağı uygulanmakta, Avrupa Komisyonu da siber güvenlik önlemi olarak TikTok'u geçici süreyle yasakladı.
9 Mart 2023

Meta, Instagram ile entegre çalışacak yeni bir sosyal medya platformu olan Threads'ın perşembe günü kullanıma açılacağını açıkladı. Threads, kullanıcıların Instagram'daki arkadaş listelerini kullanarak aynı kullanıcı adları ile etkileşimde bulunmalarını sağlayacak bir metin tabanlı sohbet uygulaması olarak tanımlanıyor. Bu duyuru, Elon Musk'ın Twitter'da bazı görüntülemeleri sınırlaması ve bu kararın büyük tepki çekmesinin ardından geldi.
4 Temmuz 2023

Forbes dergisi, Türkiye'de mayıs ayındaki seçimler öncesinde 700 bin TikTok hesabının hacklendiğini yazdı. TikTok sözcüsü Alex Haurek, nisan ayında bazı kullanıcı hesaplarında olağandışı faaliyetler tespit edildiğini ve önlemler alındığını belirtti. Güvenlik açığından kimin yararlandığı belirsizken, Türk hükümetinin geçmişte devlet destekli trol ağlarını kullanma geçmişi olduğu ve seçimler öncesinde deepfake ve sansür kullanıldığı ifade edildi. TikTok içindeki soruşturmada bu durumun Türkiye'deki seçimlerle ilgili olduğuna dair bir kanıt bulunamadı.
19 Temmuz 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, enkaz altındakilerin sesini duyurmak ve yardım organizasyonları için kullanılan Twitter'a erişimde sorunlar yaşandı. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazı durumlarda sadece VPN ile girebildiklerini belirtti. Siber güvenlik gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Türkiye'de Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını doğruladı.
8 Şubat 2023

Los Angeles Okul Bölgesi Yönetim Kurulu, öğrencilerin eğitim öğretim saatlerinde cep telefonu ve sosyal medya platformlarını kullanmalarını yasaklayan kararı onayladı. Bu karar, 429 binden fazla öğrenciyi kapsıyor ve Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek. California Valisi Gavin Newsom, sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığına zarar verdiğini belirterek bu çabaları desteklediğini ifade etti.
19 Haziran 2024

Meta şirketi, Instagram ile bağlantılı ve Twitter'a rakip olarak geliştirilen Threads platformunun web sürümünü seçili kurum ve kişilere erken erişim sağlayarak test etmeye başladı. İlk paylaşımı Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg yaparken, Netflix ve Gary Vee gibi isimler de platformu ilk kullananlar arasında. Ayrıca 20 içerik üreticisi ve iş insanı da erken erişim hakkı kazandı. Web arayüzü şu an için temel işlevlere sahip ve kullanıcılar gönderileri beğenebiliyor, yorum yapabiliyor ve paylaşabiliyor.
5 Temmuz 2023

Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirdi. Bu karar, Adana 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı karar doğrultusunda uygulandı. Platform, son dönemde içeriklerinde cinselliğin öne çıktığı iddiasıyla eleştirilmişti. BTK, daha önce de Instagram’a erişim engeli getirmişti.
7 Ağustos 2024

Twitter, bot hesaplarla mücadele etmek amacıyla uygulamayı herkese ücretli yapmayı test ediyor. Bu kapsamda 'Bot Değil' isimli bir program başlatıldı. Şu an için sadece Yeni Zelanda ve Filipinler'de test edilen program kapsamında kullanıcılara mavi tik aboneliği haricinde 'temel özellikleri' barındıran 1 dolarlık yeni bir abonelik sunuluyor. 1 dolarlık aboneliğe üye olmayan kullanıcılar Twitter'da sadece gönderi okuyabilecek, video izleyebilecek ve diğer hesapları takip edebilecek ancak diğer hesap ve gönderilerle etkileşime giremeyecek.
18 Ekim 2023

Fransa hükümeti, sosyal medya influencer'larının filtre kullanımını belirtmelerini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ayrıca, estetik cerrahi ve kripto para tanıtımlarını yasaklamayı planlıyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu düzenlemelerle ilk Avrupa ülkesi olacaklarını açıkladı. Tasarı, mecliste görüşülecek ve bir gözetim ekibi, influencer'ların paylaşımlarını denetleyecek. 2017'de yapılan bir başka düzenlemeyle, reklamlardaki rötuşlanmış fotoğrafların belirtilmesi zorunlu hale getirilmişti.
30 Mart 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

Yeni bir araştırmaya göre, ergenlik dönemindeki internet bağımlılığı, gençlerin beyin kimyasında bağımlılık yaratan davranışlara yol açabilecek değişikliklere neden olabilir. Araştırma, 2013 ile 2023 yılları arasında internet bağımlılığı tanısı konmuş 10 ile 19 yaş arası 237 çocuğu kapsayan 12 çalışmayı inceledi. Beynin hafıza, karar verme ve etkin düşünmeyle ilgili bölümlerindeki işlevsel bağlantıda genel bir azalma saptandı. Bu değişikliklerin, ergenlerde bağımlılık yaratan davranış ve eğilimlerin yanı sıra zihinsel sağlık, gelişim, entelektüel yetenek ve fiziksel koordinasyonla bağlantılı davranış değişikliklerine yol açabileceği belirtildi.
5 Haziran 2024

META, eski ABD başkanı Donald Trump'ın, 6 Ocak Kongre baskını sonrasında Facebook ve Instagram'dan süresiz olarak engellenmesinin ardından, bu platformlara geri dönüşüne izin verip vermeyeceğine karar verecek. Financial Times'ın haberine göre, bu kararın ocak ayının ilerleyen günlerinde açıklanması bekleniyor. META, karar vermek için bir çalışma grubu oluşturdu. Bu gelişme, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın Trump'a yönelik kalıcı yasağı iptal etmesinin ardından geldi. Trump ise Twitter'a dönmeyi planlamadığını belirtti.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim