Almanya'nın başkenti Berlin'de polis, başıboş gezdiği belirtilen bir aslan nedeniyle insanları evden ayrılmamaları için uyardı. Brandenburg eyalet polisi, Berlin’in güneyindeki Stahnsdorf, Kleinmachnow ve Teltow ilçelerinde yaşayanların sokağa çıkmaması gerektiğini belirtti. Aslanın nereden geldiği henüz bilinmiyor ve arama faaliyetleri devam ediyor. Bulunması durumunda anestezi iğnesi kullanılması ya da vurulması konusunda duruma göre karar verileceği belirtildi.
20 Temmuz 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo'da, trafik ışıklarında bekleyen taksi şoförü Ozawa Atsuşi, yeşil ışıkta hızlanarak yoldaki güvercinleri ezdi ve bir güvercini öldürdü. Çevredekilerin ihbarı üzerine polis olayı araştırdı ve şoförün kasten hareket ettiği belirlendi. Ozawa, polis sorgusunda suçunu itiraf etti ve 'av hayvanı olmayan bir güvercini' kasten öldürmekten ve vahşi yaşamı koruma kanununu ihlal etmekten tutuklandı. Olay, Japonya basınında geniş yer buldu ve sosyal medyada tepkilere neden oldu.
6 Aralık 2023

BBC Dünya Servisi'nin bir yıllık araştırması sonucunda, makak maymunlarına işkence edilerek öldürülmesi görüntülerini satan bir çete tespit edildi. Çete, YouTube'dan başlayarak faaliyetlerini Telegram'a taşıdı. Çetenin müşterileri arasında ABD ve Britanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden yüzlerce kişi bulunuyor. Şu ana kadar küresel çapta en az 20 kişi soruşturma altında, Endonezya polisi iki zanlıyı tutukladı ve ABD'de üç ana hedef üzerinde soruşturma yürütülüyor.
20 Haziran 2023

Balıkesir Sivil Toplum Platformu, içinde İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve MÜSİAD gibi kuruluşların da bulunduğu 25 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu bir grup, gençleri 'gayri ahlaki haram ilişkilere, içkiye, isyana ve başkaldırıya' yönlendirdiği iddiasıyla festivallerin yasaklanmasını talep etti. Platform, 'Türkiye Yüzyılı'na zarar verdiğini öne sürdüğü festivaller yerine 'haremlik-selamlık' etkinlikler düzenlenmesini istiyor. Geçen yıl Zeytinli Rock Festivali'ne izin verilmemiş ve İlim Yayma Cemiyeti festivalin iptali için bildiri yayımlamıştı.
7 Temmuz 2023

İlber Ortaylı, kıyıların özel mülkiyet ve kullanımı konusunda acil önlem alınması gerektiğini belirtti. İspanya'dan örnek vererek, kıyılarda özel mülkiyetin kaldırılmasının ve herkesin eşit şekilde yararlanmasının önemini vurguladı. Türkiye'de kıyıların haydutların eline terk edildiğini ve bu durumun turizmi olumsuz etkilediğini ifade etti. Ortaylı, planlı ve kayırmacılıktan uzak bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini savundu.
26 Mayıs 2024

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış mevsiminin sona ermesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla karlar eridi. Bu durum, meraların çiçekler, kelebekler ve göçmen kuşlarla renklenmesine yol açtı. Besiciler, yaklaşık beş ay boyunca ahırlarda kalan hayvanlarını meralara çıkararak otlatmaya başladı. Besici Orhan Aydın, hayvanları meraya çıkartmanın kendilerini mutlu ettiğini ve hayvanların içeride kalmasının zararlı olduğunu belirtti.
16 Nisan 2023

İspanya'da yapılan bir araştırmada, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının agresif prostat kanseri riskini artırabileceği tespit edildi. 1992-1996 yılları arasında 15 bin 296 kişinin yemek yeme alışkanlıkları incelendi ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları bulunan 609 kişide agresif prostat kanseri geliştiği görüldü. Araştırmacılar, sağlıklı beslenmenin prostat kanseri riskini önlemek için iyi bir strateji olabileceğini ve diğer kronik hastalıkların riskini de azaltabileceğini belirtti.
23 Nisan 2023

Ardahan'daki köylerde şap hastalığından dolayı hayvanlar ölmekte ve bu durum bölge halkı için ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Hastalığın Irak'tan ithal edilen hayvanlardan bulaştığı iddia ediliyor. Yetkililerin bayram tatili nedeniyle müdahalede bulunmadığı ve ölen hayvanların yol kenarlarına atıldığı belirtiliyor. Ayrıca, ölen hayvanların etlerinin kasaplar tarafından düşük fiyatlara satın alındığı ve yeterli kontrollerin sağlanmadığı ifade ediliyor. Bölgede insanlarda da halsizlik ve ateş gibi belirtiler görülmüş. Aşıların etkisiz kaldığı ve hastalığın yayılmasının önlenemediği vurgulanıyor.
3 Temmuz 2023

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, İspanya'da 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçlanmıştı. İspanyol savcılığı, Shakira'nın gelirlerini ve varlıklarını vergi dairesinden gizleyerek off-shore şirketler aracılığıyla kaçırdığını iddia etmiş ve sanatçı hakkında sekiz yıl iki ay hapis ile 23 milyon avro para cezası talep etmişti. Shakira, bugün Barselona il mahkemesinde 2,9 milyon avro cezayı ödemeyi kabul ederek anlaşma yoluna gitti ve böylece davanın 12 duruşma sürmesi beklenen süreci kısaltmış oldu.
20 Kasım 2023

İstanbul Valiliği, 10 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında orman yangınlarını önlemek amacıyla ormanlık alanlara giriş yasağı getirdi. Piknik ve mesire alanları, tabiat parkları ve eko turizm alanlarında piknik yapmak ve spor gibi faaliyetler serbest olacak. Ancak, ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak ve ateş yakmak yasaklandı. Karara uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
6 Haziran 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve muhalefetin desteğini almayı hedeflediklerini belirtti. Yenişehirlioğlu, diğer ülkelerdeki modelleri incelediklerini ve çalışmaların 10-15 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Teklifin Meclis kapanmadan önce Genel Kurul'a sunulması planlanıyor.
23 Mayıs 2024

İspanya Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, sosyal eşitsizlikle mücadele amacıyla 18 yaşına basan her gence 20 bin avro verilmesini önerdi. Bu öneri, 23 Temmuz'da yapılacak erken genel seçimler öncesinde gelmiş olup, finansmanın zenginlerden alınacak vergilerle sağlanması planlanıyor. Ekonomi Bakanı Nadia Calvino ise önerinin pratikte mümkün olmadığını belirtiyor. Diaz, öneriyi 'evrensel miras' olarak adlandırıyor ve tüm genç İspanyollar için geçerli olmasını istiyor.
6 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, hayvan barınağı gönüllüsü bir öğrencinin barınağa girişini yasakladı. Yasaklama kararı, genel sekreter Mustafa Candan imzalı talimata dayanıyor. Ancak, öğrencinin okul çalışanlarını tehdit ettiği iddiasına rağmen, bu konuda herhangi bir tutanak veya soruşturma bulunmuyor. Ayrıca, okulun belli bir kısmına giriş yasağı gibi bir ceza yönetmelikte yer almıyor.
27 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları için hazırlanan yasal düzenlemenin taslağının AKP Meclis grubuna gönderildiğini açıkladı. Tunç, yasa tasarısının Tarım ve Orman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Adalet bakanlıklarının ortak çalışması sonucu hazırlandığını belirtti. Hayvanları koruma konusunda kararlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Tunç, hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaların artırıldığını ve hayvan tanımlarının netleştirildiğini ifade etti. Ayrıca, insan sağlığını tehdit eden durumların da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
29 Mayıs 2024

Avusturya'nın Salzburg kentindeki hayvanat bahçesinde, bir gergedanın saldırısı sonucu 33 yaşındaki kadın bakıcı hayatını kaybetti. Aynı saldırıda 34 yaşındaki erkek bakıcı da ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Hayvanat Bahçesi Müdürü Sabine Grebner, saldırının rutin bakım sırasında gerçekleştiğini ve saldıran gergedanın neden böyle bir davranış sergilediğinin henüz bilinmediğini belirtti.
12 Eylül 2023

Çanakkale'nin Biga ilçesinden yaralı olarak getirilen bir güvercin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü'nde tedavi altına alındı. Güvercinin sol bacağında doku ölümü (nekroz) teşhisi konuldu ve bacağının ampute edilmesine karar verildi. Yaklaşık bir saat süren operasyonun ardından güvercinin bacağı ampute edildi ve iyileşme sürecinin ardından doğal ortamına bırakılması planlanıyor.
1 Mart 2024

Yeni Zelanda'da biyoçeşitliliğe zarar verdiği gerekçesiyle yaban kedilerinin avlanmasına yönelik düzenlenen yarışma, bu yıl 14 yaş altı çocuklar için de düzenlenmişti. Ancak hayvan hakları örgütlerinin tepkisi sonucu çocuklar için olan kategori iptal edildi. Yaban kedilerinin adadaki yerli hayvan türlerine verdiği zararlar ve bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Yaban kedilerinin Yeni Zelanda'da birçok yerli kuş türünün ölümüne ve diğer canlıların nüfusunun azalmasına neden olduğu belirtiliyor.
20 Nisan 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Başakşehir'de Eros adlı kedinin öldürülmesi olayında katil İbrahim Keloğlan'a verilen iki yıl altı ay hapis cezasını, Hayvanları Koruma Kanunu'na atıfta bulunarak savundu. Bu cezanın kanun kapsamında bugüne kadarki en yüksek ceza olduğunu belirtti. Keloğlan, iyi hal indirimiyle serbest bırakıldı ve yurt dışına çıkış yasağı kondu. Cumhuriyet Başsavcılığı, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına itiraz etti.
13 Mart 2024

İspanya savcılığı, Kolombiyalı şarkıcı Shakira'yı 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçladı. Bu, Shakira'nın 2018'de İspanya maliyesinden 5,3 milyon avro vergi kaçırdığına dair ilk suçlamadan sonra gelen ikinci suçlama. Savcılık, Shakira'ya Miami'den video konferans yöntemiyle ifade verme olanağı tanıdı. 2012-2014 yıllarını kapsayan soruşturma kapsamında 8 yıl 2 aya kadar hapis ve 23,8 milyon avro para cezası talep ediliyor.
26 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Veteriner Hekimler Derneği ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye'deki kuduz vakaları ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerine bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra hala ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, sağlık ve tarım bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksiklikler ve koordinasyonsuzluk eleştirildi. Sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.
20 Eylül 2023
İşaretlediklerim