ABD, kendi hava sahasında tespit edilen ve 'casus balonu' olarak nitelendirilen Çin'e ait bir balonu Atlantik Okyanusu üzerinde Amerikan karasularına çıktığında düşürdü. Balonun düşürülmesi için FAA, bazı havaalanlarının uçuşlarını durdurdu ve hava sahasını kapattı. Bu olay, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretini iptal etmesine neden oldu ve ABD ile Çin arasındaki gerginliği artırdı.
5 Şubat 2023

Türkiye, Karadeniz'de Palau bayraklı Türk yük gemisi Şükrü Okan'a ateş açan Rusya'yı uygun bir dille uyardığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, geminin yasak kapsamına giren bir yük taşıyıp taşımadığının denetlenmesi amacıyla durdurulduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Rusya'nın eylemine sessiz kalındığı eleştirilerinin doğru olmadığını savundu. DMM, olayın gerçekleştiği yerin Türk karasuları değil, uluslararası sular olduğunu ve geminin sahibinin Türk olmasına rağmen uluslararası hukukta bayrak devletinin önemli olduğunu belirtti.
18 Ağustos 2023

CNN, ABD'nin çok sayıda askeri uçağını Yunanistan'daki Suda Üssü'ne konuşlandırdığını bildirdi. İsrail-Filistin çatışmasının ardından ABD, askeri uçaklarını konuşlandırmak için Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nin altyapısını kullanmayı tercih etti. Ayrıca, Atina yakınlarındaki Elefsina Askeri Havaalanı'na da ABD askeri uçaklarının benzer şekilde konuşlandırılmaya başlandığı belirtildi. Yunanistan haber kuruluşları, ABD'nin bu adımını İran'ın savaşa müdahil olma tehditlerine karşı bir önlem olarak değerlendirdi.
24 Ekim 2023

ABD, Asya-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı askeri varlığını ve işbirliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile bir üçlü zirve düzenleyerek bölgede ortak savunma taahhütlerini vurguladı ve Çin'e karşı ortak devriye düzenleme planları açıkladı. Ayrıca, ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı alarak, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kurma, bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirme ve üçlü askeri tatbikatlar yapma planlarını duyurdu.
13 Nisan 2024

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

Suriye'nin Haseke ilinde ABD güçlerinin konuşlandığı askeri üsse dört ayrı saldırı düzenlendi. Saldırılarda üsler ve çevresine roketler düştü, ancak can kaybı ya da yaralanma bilgisi verilmedi. Son üç günde, Suriye'nin güneyinde ve Irak sınırı yakınlarında ABD ordusunun bulunduğu üslere de saldırılar düzenlendi. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, bu tür saldırılarda artışın olduğuna dikkat çekti.
25 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Colin Kahl, Rusya'nın Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nı (START) askıya almasını değerlendirerek, Rusya'nın sınırsız bir nükleer silah yarışına girecek durumda olmadığını belirtti. Kahl, Rusya'nın bu hamlesinin ABD yönetimi üzerinde etki yaratmayacağını ve Rusya'nın ekonomik yetersizlikler ve savaşın yükü nedeniyle böyle bir yarışa giremeyeceğini ifade etti. Ayrıca, bu durumun Putin'in retorik manşetler üretme çabası olabileceğini söyledi.
1 Mart 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, Rus askeri birliklerini ve ekipmanını taşıyan bir trenin Belarus'a vardığını duyurdu. Bu gelişme, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalinin ardından Belarus'un stratejik konumunun tartışıldığı bir dönemde gerçekleşti. Belarus daha önce savaşa katılmayacağını açıklamış olmasına rağmen, savaşın başlarında Rusya'nın Belarus topraklarını askeri amaçlar için kullandığı biliniyor. İki ülke ayrıca ortak askeri tatbikat düzenleme planları yapıyor ve bu durum, Rusya'nın Ukrayna'ya kuzeyden saldırı için Belarus'u kullanabileceği endişelerini artırıyor.
6 Ocak 2023

ABD, İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi ve askeri uçaklar göndermeyi planlıyor. Bu karar, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu'na Doğu Akdeniz'e hareket emri verdi ve İsrail savunma güçlerine hızlı bir şekilde mühimmat ve ek ekipman sağlayacaklarını belirtti.
8 Ekim 2023

Politico'nun araştırmasına göre, Çinli firmalar paravan şirketler üzerinden Rusya'ya yüz binlerce kurşun geçirmez yelek, kask, insansız hava araçları ve termal nişangah satışı yaptı. Bu yıl Rusya'nın Çin'den 100 milyon doların üzerinde insansız hava aracı ithal ettiği belirtildi. Ayrıca, Çin'in Rusya'ya yönelik kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan seramik ihracatı bu yıl yüzde 69 artarak 225 milyon doların üstüne çıktı. Araştırmacılar, Rus ordusuna ait silahların kritik bileşenlerinin yüzde 60'ından fazlasının ABD merkezli şirketlerden geldiğini savundu.
25 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımları eleştirerek, Rusya'nın hipersonik füze taşıyan 'Amiral Gorşkov' fırkateyninin Potomac Nehri yakınlarına konuşlanabileceğini belirtti. Medvedev, ABD yönetimini Nazi Almanyası'nın propagandasından sorumlu bakanı Joseph Goebbels'in 'gerçek varisleri' olarak nitelendirdi ve Tsirkon füzelerinin menzilinin 1000 kilometre olduğunu vurguladı. 'Amiral Gorşkov' fırkateyni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katıldığı bir törenle muharebe görevine başlamıştı.
6 Ocak 2023

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 91 askeri hava aracının ve 12 savaş gemisinin Tayvan çevresinde görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 54'ü Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (ADIZ) ihlal etti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 8 Nisan'da Tayvan çevresinde kapsamlı bir askeri tatbikat başlattığını açıklamıştı. ABD, bu durum karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD ziyaretleri ve bu ziyaretlere ABD'nin verdiği destek, Çin'in tepkisine yol açtı ve Pekin yönetimi, ziyaretler nedeniyle ABD'yi protesto ettiğini ve yaptırım uygulayacağını bildirdi.
11 Nisan 2023

ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili, her ay yüzlerce 'tanımlanamayan uçan cisim' (UFO) ihbarı aldıklarını söyledi. Pentagona bağlı Tüm Alanlarda Anomali Çözüm Ofisi Direktörü Sean Kirkpatrick, bu yılın ilk dört ayında yaklaşık 800 ihbar aldıklarını ve bu sayının artacağını belirtti. Kirkpatrick, ihbarların çoğunun balon veya dron gibi objeler olduğunu, ancak bazılarının ABD'yi gözetlemeye çalışan düşmanlara ait olabileceğini vurguladı.
19 Ekim 2023

Rusya'ya ait Resurs-P1 uydusunun Alçak Dünya Yörüngesi'nde parçalanması, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar için güvenlik endişesi yarattı. NASA, uydunun parçalarının ISS'deki astronotları bir saat boyunca güvenli alanlara sığınmaya zorladığını ve uzay çöpü kütlesini artırdığını belirtti. ABD Uzay Komutanlığı, uydunun 100'den fazla parçaya ayrıldığını ve şimdilik diğer uydular için acil bir tehdit oluşturmadığını açıkladı. Uydunun neden parçalandığı henüz belirlenemedi.
28 Haziran 2024

ABD'de, Alaska Havayolları'na ait bir uçağı düşürmeye çalıştığı iddia edilen pilot Joseph David Emerson tutuklandı. 22 Ekim'de Washington ve California arasında uçuş yapan uçakta, Emerson'un uçağın motorlarını bozmaya çalıştığı ancak başarısız olduğu belirtildi. Olayın ardından uçak, 80 yolcu ile birlikte Oregon eyaletinin Portland kentine indirildi. Emerson, olay sırasında görevde olmayan bir pilot olarak uçakta bulunuyordu ve 83 kez cinayet girişiminde bulunmakla suçlanacak.
24 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

İzmir'de, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 10 kişi, ABD'nin en büyük taarruz gemisi USS Wasp'ta görevli bir Amerikan askerinin başına çuval geçirdikleri gerekçesiyle tutuklandı. İzmir Valiliği, olayla ilgili 15 TGB üyesinin gözaltına alındığını duyurmuştu. ABD Ankara Büyükelçiliği, askerlerin güvende olduğunu ve soruşturma başlatılmasından dolayı Türk makamlarına teşekkür etti. Tutuklama gerekçesi olarak 'kişiyi hürriyetinden alıkoyma' suçu gösterildi.
3 Eylül 2024
İşaretlediklerim