6 Şubat'ta yaşanan deprem sonrası zarar gören Hatay Havalimanı'nın pisti, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından temizlenmeye başlandı. Mansur Yavaş, yapılan çalışmaların ve emeklerin görmezden gelindiğini belirtti. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, çalışmaların bakanlık tarafından yürütüldüğünü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sadece moloz toplamak için görevlendirildiğini ifade etti. Yavaş, İGA'nın çalışmaları hakkında bilgi veren tweet'inde Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin emeğinin göz ardı edildiğini ve bu durumun yanlış olduğunu dile getirdi.
13 Şubat 2023

Mersin'in Gülnar ilçesi ve Çanakkale merkeze bağlı köylerde çıkan orman yangınlarına müdahale için ekipler sevk edildi. Mersin'de dört söndürme helikopteri, 30 arazöz ve çok sayıda ilk müdahale aracı yangına müdahale ederken, Çanakkale'de yedi helikopter, dört uçak ve diğer araçlarla yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Rüzgarın etkisiyle yangınlar bazı mahalle ve köylere sıçradı, Çanakkale'deki Kemel köyünde yaşayanlar tahliye edildi.
16 Temmuz 2023

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Danışment Deresi'nde, oksijen azalması nedeniyle balıklar öldü. Kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle derenin su seviyesi azaldı ve denizle bağlantısı kesildi. Vatandaşlar durumu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileriyle jandarma ekiplerine bildirdi. Ekipler olay yerinde inceleme başlattı.
8 Ağustos 2024

İzmir'in Gaziemir ilçesinde Sarnıç Göleti yakınındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı beş uçak, sekiz helikopter, 21 arazöz, sekiz su ikmal aracı ve altı dozer yangına müdahale etmek için bölgeye yönlendirildi. Ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor.
9 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, artan maliyetler ve enflasyonu gerekçe göstererek su fiyatlarına yüzde 12,94 oranında zam kararı aldı. Bu zamma göre, konut su tarifesinin ilk kademesi 16,50 liraya, köylerdeki tarife 4,12 liraya, iş yerlerindeki tarife ise 43,23 liraya yükseltildi. Oy birliğiyle alınan bu karar 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
13 Haziran 2023

Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği iş birliğiyle yürütülen Denize +1 Nefes projesi kapsamında, müzisyen Mercan Dede Marmara Denizi'nde kaydedilen seslerden ilham alarak 'Mercanların Senfonisi' eserini besteledi. Proje, denizlerin yağmur ormanları olarak nitelendirilen mercanların korunmasını ve Marmara Denizi'ndeki su altı yaşamının zenginleştirilmesini hedefliyor. Proje kapsamında dalgıçlar tarafından kaydedilen sesler, eko-akustik uzmanı İpek Oskay tarafından analiz edildi. Mercan Dede, bu seslerden ilham alarak deniz canlılarının ses ve görüntülerini kullanarak bir senfoni oluşturdu.
12 Haziran 2024

İstanbul'da son beş gün içinde yaşanan sağanak yağışlar, şehrin su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranlarını artırdı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, barajlar 17 milyon 700 bin metreküp su alırken, doluluk oranı yüzde 23,49'a çıktı. En çok etkilenen baraj ise Alibey Barajı oldu. Bu baraj, yağışlarla birlikte 3 milyon metreküp su alarak doluluk oranını yüzde 8,82 artırarak 24,88'e çıkardı.
3 Ekim 2023

Şanlıurfa ve Adıyaman'ı etkileyen sel felaketinde can kaybı 17'ye yükseldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, felaketi küresel ısınmaya bağladı ve kuraklık riskinin ortadan kalkması nedeniyle bir memnuniyet ifade etti. Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı'nda su seviyesinin 300 bin metreküp arttığını belirtti ve yağışların düzensizliğine rağmen toprağın suya kavuşmasının önemli olduğunu vurguladı.
17 Mart 2023

20 Nisan'da Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın karaya ulaştırılması nedeniyle bir tören düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu törende doğalgaz fiyatlarında indirim açıklayacağı belirtiliyor. Ancak indirimin Karadeniz gazının maliyetinden değil, Hazine tarafından sübvanse edileceği ifade ediliyor. Bu durum, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde AKP'nin ekonomik krizle mücadelede halka yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.
7 Nisan 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı son 10 günde yüzde 2,41 azalarak yüzde 34,54 olarak ölçüldü. Bu yıl mayıs ortalamasında yüzde 48,58'le en yüksek seviyeye ulaşan doluluk oranı bugün itibariyle yüzde 35'in altına düştü. İstanbul'da günlük su tüketimi, dün itibarıyla 3 milyon 229 bin metreküp olarak kaydedildi. Kente su sağlayan baraj ve göletler, 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacmine sahipken su miktarı bugün itibariyle 300,02 milyon metreküp seviyesinde kaydedildi.
11 Ağustos 2023

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son yağışlarla birlikte yüzde 80'in üzerine çıktı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan açıklamaya göre, kentteki barajlardaki su miktarı 695 milyon 25 bin metreküpe ulaştı. Bu oran, baraj ve göletlerin toplam 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacminin yüzde 80,03'üne denk geliyor.
23 Mart 2024

Bodrum'da dalgıçların katılımıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmasında denizden 2,5 ton atık çıkarıldı. Bitez Koyu'nda toplanan plastik şişe, içecek kutusu, plastik kasa, araba lastiği ve duba gibi atıklar, Bitez Üç Fidan Parkı'nda sergilendikten sonra atık merkezine götürüldü. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bu tür çalışmaların tüm Türkiye'de yapılması gerektiğini vurguladı. Etkinlik, 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla düzenlendi.
22 Mayıs 2024

Hatay'ın İskenderun ilçesinde gece saatlerinde meydana gelen deniz seviyesi yükselmesi nedeniyle Atatürk Anıt Alanı, Mete Aslan Bulvarı ve Sahil Yolu Caddesi su altında kaldı. Su birikintileri trafikte ilerlemekte zorluklara yol açtı. Vatandaşlar ve araç sürücüleri etkilendi. İskenderun Belediyesi ekipleri, suyun tahliyesi için çalışma başlattı.
20 Mart 2023

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Muğla Marmaris'teki özel çevre koruma bölgesinde marina yapılması için imar planı değişikliği yapmayı planlıyor. Bu durum, bölge halkı ve çevre aktivistleri tarafından tepkiyle karşılandı. İtirazlar, denizin kirleneceği, turizmin ve yerel halkın geçim kaynaklarının zarar göreceği, alt yapı sorunlarının artacağı ve yerel halkın görüşünün alınmadığı yönünde. Projenin arkasındaki isim, 'iktidara yakınlığıyla bilinen' MUÇEV.
24 Haziran 2023

Balıkesir’in Erdek ilçesinde, Narlı Mahallesi'nde plaj temizliği sırasında deniz çayırlarını söken iş makinesi operatörüne 774 bin lira ceza verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, operatör Tarık E’ye Çevre Kanunu’nun biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere yönelik yaptırımları kapsayan 20’inci maddesi gereğince bu cezayı uyguladı. Ayrıca, deniz çayırlarını kıyıdan söktüren ev sahipleri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ev sahipleri, çocuklarının hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını belirtti.
5 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, birinci derecede deprem bölgesi olan Balıkesir'in Edremit ilçesindeki koruma altındaki Akçay Sulak Alanı'nın yapılaşmaya açılması gündemde. Sulak alanın büyüklüğü 148 hektardan 48 hektara indirilerek, kalan kısım yapılaşmaya açılıyor. Bölgede üç ayrı yapılaşma projesi bulunuyor ve bu durum hem doğal yaşamı hem de deprem riski altındaki insan yaşamını tehdit ediyor. Edremit fay zonu, Balıkesir'de 7,2 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylardan birini içeriyor. Yapılaşma projelerine karşı çeşitli dava süreçleri devam ederken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği sulak alanın tamamının korunması gerektiğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'da meydana gelen toprak kayması sonrası maden sahasındaki su ve toprak ölçümlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını duyurdu. 13 Şubat'ta yaşanan toprak kaymasında yaklaşık 10 milyon metreküp toprak 800 metrelik bir alana yayıldı ve dokuz işçi toprak altında kaldı. Bakanlık, olay sonrası bölgeye mobil araçlar ve denetim ekipleri sevk etti ve yapılan analizlerde su ve toprak numunelerinde siyanürün, cihazın dedeksiyon limitinin altında olduğunu belirtti.
16 Şubat 2024

Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinin ardından, suyun çekilmesi için kullanılan kepçe yöntemi vatandaşların ve siyasetçilerin tepkisini çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından övülen müteahhitin yaptığı Abide Kavşağı da sular altında kaldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, önlem alınmaması ve etkili müdahale edilmemesi gerekçesiyle protesto edildi. Deva Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, yaşananları 'insan yapımı bir felaket' olarak nitelendirdi ve iktidarın yanlış politikalarını eleştirdi.
15 Mart 2023

Mersin'in Anamur ilçesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne limanına feribot seferleri haziran ayında başlayacak. Seferler 1,5 saat sürecek ve 450 kişilik bir yolcu feribotu kullanılacak. Mersin Valisi Hamza Pehlivan, iskelede gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve gümrüklü bir alan oluşturulduğunu belirtti. İskele işletmesi bir anonim şirkete verildi ve seferlerin başlamasıyla Türkiye ile KKTC arasındaki ulaşım kolaylaşacak.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim