Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye ve Suriye arasında bir zirvenin, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası hazırlandıktan sonra gündeme geleceğini açıkladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Lavrentiyev, yol haritasının cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşan Esad yönetimi ile Erdoğan'ın görüşme ihtimali, yol haritasının tamamlanmasına bağlı olarak değerlendirilecek.
21 Haziran 2023

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yayımlanan bildiride, Suriye'deki nifak girişimlerine izin verilmeyeceği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Suriye'deki duruma dikkat çekildi ve iki halkın kadim dostluğunu hedef alan kışkırtmalara müsaade edilmeyeceği belirtildi. Ayrıca, Suriye topraklarının bölücü terörden arındırılmasının önemi vurgulandı.
25 Temmuz 2024

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, önceden iktidarı göçmen politikası üzerinden eleştirirken, şimdi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldığını ve Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonlarını ve imar çalışmalarını övdüğünü belirtti. Erdoğan, Oğan'ın 'cumhur ittifakının bir elemanı gibi' çalışmalara başladığını ifade etmişti. Oğan, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesine rağmen onu desteklemeye ikna olmadığını ve HDP'nin Kılıçdaroğlu'na desteğini eleştirdiğini söyledi.
25 Mayıs 2023

Washington Post yazarı Henry Olsen, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenme ihtimaline karşı Batılı liderleri harekete geçmeye çağırdı. Olsen, seçimlerin ertelenmesinin Türkiye'de demokrasinin çöküşünü hızlandıracağını ve Batı için de olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın, seçimlerin zamanında yapılması için Erdoğan'a baskı yapabileceği ve ekonomik yardımlar ile F-35 programındaki ödemelerin iadesi gibi konuları gündeme getirebileceğini ifade etti. Ayrıca ABD'nin deprem bölgesinde seçimlerin yapılabilmesi için teknik destek sağlayabileceğini önerdi.
19 Şubat 2023

Hayko Bağdat, Irak ve Suriye sınırında büyük bir askeri operasyonun başlayacağını ve bunun sonucunda binlerce insanın öleceğini, yüzbinlercesinin göç etmek zorunda kalacağını belirtiyor. Erdoğan'ın bu durumu siyasi bir avantaj olarak kullanacağını öne sürüyor. Bağdat, barışın sağlanamaması durumunda tüm hayallerin yarım kalacağını ve Kürt meselesinde adım atılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, yaklaşan operasyonun herkes için büyük bir sınav olacağını ve zor günlerin yaklaştığını ifade ediyor.
10 Nisan 2024

Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

Yazıda, Türkiye genel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yerel seçimlerde Özgür Özel'in öne çıktığı belirtiliyor. Seçmenlerin, bu iki liderden Türkiye'nin sorunlarını işbirliği içinde çözmelerini beklediği ifade ediliyor. Erdoğan'ın yeni anayasa yapımını önceliklendirdiği, Özel'in ise bu konuda itirazının olmadığı aktarılıyor. Ayrıca, Özel'in güven artırıcı adımlar olarak Gezi olaylarından dolayı hapis yatanların durumu ve 28 Şubat generallerinin affedilmesi konularını gündeme getirmesi bekleniyor.
26 Nisan 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'ye destek olmak için İstanbul adaylarını çekmeyi üç şarta bağladı. Bu şartlar; İsrail ile ticaretin kesilmesi, Malatya'daki Kürecik üssünün kapatılması ve emekli maaşlarının 20 bin liraya çıkarılması olarak sıralandı. YRP, Mayıs 2023'teki genel seçimlerde cumhur ittifakına destek vermiş, ancak yerel seçimler için bir uzlaşıya varılamamıştı.
28 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'taki seçimlere kısa bir süre kala Twitter hesabı üzerinden Kürt yurttaşlara hitaben bir mesaj yayınladı. Mesajında, Kürtlerin haklarını teslim etmek için verdiği mücadeleleri ve terörle mücadeledeki çabalarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de hak ve özgürlükler alanında yapılanları ve gelecekteki hedeflerini dile getirdi. Erdoğan'ın bu mesajı, anketlerde muhalefetin önde olduğu bir dönemde ve daha önceki bazı ifadeleri nedeniyle muhalefetten eleştiri alan bir zamanda geldi.
11 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya ile istikrar ve güvene dayalı ilişkilerin sürdürüleceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını tasvip etmediklerini, ancak Türkiye'nin dış politikasında Rusya'nın önemli bir konumu olduğunu ve bu durumun değişmesi için bir sebep olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yaptırımlara ilişkin tutumunun BMGK kararlarına saygı duyacak şekilde uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti. İttifak ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı sert tepkiler verdiği ve destek gösterdiği hatırlatıldı.
20 Mart 2023

Suriye'nin Deyrizor ilinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlanmış İran destekli gruplar, ABD askerlerinin bulunduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne roketlerle saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ve ABD tarafından yapılan bir açıklama olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Bu saldırı, İran destekli grupların son zamanlarda ABD güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıların devamı niteliğinde. ABD, daha önce Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplara yönelik hava saldırıları düzenleyerek misilleme yapmıştı.
9 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni feshederek 14 Mayıs'ta yapılacak erken seçim tarihini açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim hazırlıkları kapsamında 40'tan fazla genelgeyi hazırda bekletiyor ve deprem bölgesindeki teknik altyapıyı incelemek için bir heyet gönderdi. Seçimlerde sandık kurulacak okulların durumu ilgili bakanlıklar tarafından belirlenecek. Ayrıca, seçime girebilecek partilerin listesi kısa sürede açıklanacak ve bu listeye Yeşil Sol Parti ile Yeniden Refah Partisi'nin dahil olabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürmesini hafızaya kaydettiklerini ve gereğinin zamanı geldiğinde yapılacağını belirtti. ABD, 5 Ekim'de Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir SİHA'yı 'tehdit' gerekçesiyle düşürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, terör örgütleriyle yakın ilişkide olan güçlerden, harekatlarında zarar görmemeleri için bölgedeki unsurlarını teröristlerden uzak tutmalarını istedi.
9 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki seçim sürecine Rusya'nın müdahale ettiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, montaj ve kumpas içeren içeriklerin arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti ve Rusya'dan bu müdahaleleri durdurmasını talep etti. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle ilgili tartışmaların ortasında bu iddialar gündeme geldi. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ise bu iddiaları yalanlayarak Rusya'nın diğer ülkelerin iç işlerine ve seçim süreçlerine karışmadığını belirtti.
12 Mayıs 2023

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adıyaman ziyareti sırasında maruz kaldığı saldırıları planlı ve profesyonel bir provokasyon olarak nitelendirdi. Toprak, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin özellikle seçilmiş ve provokasyon yapma yeteneğine sahip olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, yaşanan olaylar sonrasında Adıyaman ziyaretini iptal ederek Ankara'ya dönmüştü. Toprak, seçimler yaklaşırken bu tür provokasyon girişimlerinin artabileceğini ve seçim kampanyasının demokratik ahlaka uygun şekilde devam etmesi gerektiğini vurguladı.
22 Nisan 2023

Türkiye'de gerçekleşen yerel seçimler, Orta Doğu ülkeleri tarafından yakından izlendi ve bölge basınında geniş yer buldu. Seçim sonuçlarına dair farklı görüşler mevcut; bir kısım uzman Erdoğan'ın güç kaybettiğini ve muhalefetin yükselişte olduğunu belirtirken, diğer bir kesim ise Erdoğan'ın muhalefeti baskı altına alabileceğini ve Türkiye'nin 2028 seçimlerine karmaşık bir ortamda girebileceğini öne sürüyor. Yerel seçimlerin sonuçları, Türkiye'nin iç ve dış politikasında yeni dinamiklerin ortaya çıkabileceğini gösteriyor.
6 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tv100 Özel programında seçimlerin huzurlu ve güvenli geçtiğini, olay sayısının 2018'e göre yüzde 20 azaldığını belirtti. Vatandaşların sistem değişikliği istemediğini ve parlamentarizmi reddettiğini ifade etti. Seçimlerin ikinci tura gitmesinin Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunun kanıtı olduğunu vurguladı. PKK'nın siyasete etkisini reddeden bir seçmen tercihinden bahsetti ve seçim sisteminin şeffaflığından övgüyle söz etti. Anket sapmalarını eleştirdi ve Suriyelilerin durumuna değinerek, güvenli bölgeye 240 bin konut yapılacağını ve 1 milyon Suriyelinin oraya geçeceğini söyledi.
17 Mayıs 2023

İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yedi subayın ölümü, İran'ın karşılık verme tehditlerine yol açtı. Bu durum, bölgede doğrudan bir savaş riskini artırıyor ve Türkiye'yi zor bir konuma sokuyor. Türkiye, NATO üyesi olması ve ekonomik krizle mücadele etmesi nedeniyle dış destek arayışında, bu da ABD ile ilişkilerini önemli kılıyor. ABD'nin bölgeye ek askeri güç göndermesi ve İran ile İsrail arasındaki potansiyel çatışmanın geniş bir uluslararası gerilime yol açabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2024

Yeniden Refah Partisi, Erbakan'ın Erdoğan'a zorluk çıkaran siyaseti sayesinde, AKP seçmeni üzerinde etkili olmuş ve Urfa, Bursa, Balıkesir ve İstanbul'da seçimlerin kaderini belirleyecek bir güce ulaşmıştır. Erdoğan'a karşı cephe oluşturmayı amaçlayan isimlerin AKP'ye katılması veya Erdoğan'ın yörüngesinde kalması sonucu, Yeniden Refah dışında bir alternatif kalmamıştır. Parti, kısa sürede AKP'nin korkulu rüyası haline gelmiştir.
12 Mart 2024
İşaretlediklerim