Borsa İstanbul'da Sabancı Holding, Alarko Holding, Şişecam, Halkbank ve diğer bazı şirketler dahil olmak üzere toplam 15 şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Şirketler, farklı fiyat aralıklarında ve nominal değerlerde hisse geri alımları yaptılar. Bu işlemler, şirketlerin piyasa değerlerini ve hissedar değerlerini yönetme stratejilerinin bir parçası olarak görülebilir.
3 Şubat 2023

Sabancı Holding hissedarı Ömer Sabancı, elinde bulunan holding hisselerinden 2,6 milyon adetini borsada satışa sunmak için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvurdu. Sabancı Holding'in ödenmiş sermayesi 2,04 milyar lira olduğundan, satışa çıkarılan hisseler sermayenin yaklaşık %0,13'üne tekabül ediyor. Sabancı Holding hisseleri, başvuru günü saat 16:50 itibarıyla %3,1 primle 43,4 liradan işlem görmekteydi.
6 Ocak 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplanan ve AFAD ile Kızılay'a verilmesi planlanan 115 milyar liralık bağışın 41 milyar lirasının yatırılmadığını ve bu durumun kamu kuruluşlarında para olmamasından kaynaklandığını yazdı. Altaylı, Bankalar Birliği'nin düzenlediği toplantıda bir kamu bankası yöneticisinin toplanan bağışlarla konut yapılacağını ve bu konutların depremzedelere taksitle satılacağını belirttiğini aktardı. Ayrıca, yabancı ortaklı bir bankanın yöneticisinin bu duruma itiraz ettiğini ve doğrudan kendilerinin ev yapmayı teklif ettiğini ifade etti.
19 Mart 2023

Galata Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bankacılarla yapacağı toplantı ve Merkez Bankası'nın haziran toplantısının sonuçlarına göre borsanın yükselişinin devam edebileceğini belirtti. Ancak borsada düzeltme riskine de dikkat çekti. Borsa, Mehmet Şimşek'in göreve gelmesiyle yükselişini sürdürdü ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Kavak, bankacılık sektörü üzerindeki regülasyonların kaldırılması ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması durumunda yabancı yatırımcının borsaya dönmesinin beklenebileceğini ifade etti.
13 Haziran 2023

Britanya merkezli çok uluslu banka HSBC, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimleri sonrasında yükselmesini beklediği hisse senetleri arasında perakende sektöründen BİM, Şok ve Anadolu Efes'i sıraladı. Ayrıca, HSBC Koç Holding ve Yapı Kredi Bankası hisselerini de olumlu bulduğunu belirtti. Yabancı banka ve finans kuruluşları, Türk piyasalarına ilişkin olumlu raporlar yayımlamaya devam ediyor ve ekonomide normalleşme ile yabancı girişi senaryosu çerçevesinde borsaya dair uzun vadeli pozitif beklentilerini dile getiriyorlar.
5 Mayıs 2023

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı ve altı yıldır ödemediği kredilerin bu yılki taksitlerini karşılamak amacıyla bazı binaları devretti. Demirören, Doğan Holding'den satın aldığı medya kuruluşları için aldığı 895 milyon dolarlık krediyi altı yıldır ödemiyordu. Bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksitler için yayın grubuna ait gayrimenkulleri Ziraat Bankası'na devretti. Bu kapsamda Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık bünyesindeki bazı gayrimenkuller 1 milyar 287 milyon 922 bin TL karşılığında bankaya satıldı.
23 Mayıs 2024

Şişecam'ın iştiraki olan Şişecam Resources LP, halka açık hisselerinin satın alınması yoluyla halka kapatılma sürecine girecek. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, halka açık hisseler 25 dolar/hisse fiyatı üzerinden satın alınacak. Bu işlemin ardından yasal süreçlerin tamamlanması bekleniyor ve sonrasında şirketin halka kapatılması gerçekleştirilecek.
2 Şubat 2023

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

Gazeteci Ali Çağatay'ın sosyal medya üzerinden Ciner Yayın Holding'e ait kanalların satışa çıkarıldığı iddiası, Habertürk tarafından yalanlandı. Çağatay, Habertürk, Show TV, Bloomberg HT ve diğer medya organlarının satışı için Turgay Ciner'in Mehmet Cengiz (Cengiz Holding) ve Fuat Tosyalı (Tosyalı Grubu) ile görüşmelere başladığını iddia etmişti. Habertürk, bu iddiaların asılsız ve gerçek dışı olduğunu açıkladı.
29 Mayıs 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Bu ortamda geçtiğimiz hafta sekiz farklı şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Piyasalar şimdi yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanmış durumda. Geri alım yapan şirketler arasında Akfen Gayrimenkul, MLP Sağlık Hizmetleri ve Logo Yazılım gibi isimler bulunuyor.
19 Haziran 2023

İktidar tarafından orta gelir grubuna yönelik olarak duyurulan 'Yeni Evim Kampanyası' başlamıştır. Kampanya, 0,69-0,99 arasında değişen faiz oranlarıyla ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Kampanyanın ilk gününde satış ofislerinde hareketlilik gözlenmiş, ancak bankaların kredi koşulları belirsizliğini koruyor. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, bankacıların kampanya detayları konusunda bilgisiz olduğunu ve konut alımının yerli alıcılar için zorlaştığını ifade etmiştir.
17 Ocak 2023

Merkez Bankası eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu, görevden alınmadan önceki son gününde piyasaya 1,5 milyar dolar satarak bankanın rezervlerini eksi 65,3 milyar dolara düşürdü. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın 8 Haziran itibariyle 52 milyar TL zarar ve 432 milyar TL 'gerçekleşmemiş zarar' ile 'enkaz' durumda olduğunu belirtti. Kavcıoğlu'nun yerine Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası başkanı olarak atandı ve Kavcıoğlu BDDK başkanlığına getirildi.
9 Haziran 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmeleri eleştirdi ve İYİ Parti'nin iktidara gelmesi halinde bu konuda adımlar atacaklarını ifade etti. Yılmaz, Türk Telekom özelleştirmesini örnek göstererek, stratejik sektörlerdeki satışlar ve usulsüzlüklerin yargıya taşınacağını, kamu bankalarının verdiği standartlara uygun olmayan kredilerin inceleneceğini ve kamu bankalarının asli görevlerine döneceğini belirtti. Ayrıca, Türk Telekom'un özelleştirilmesi süreci ve sonrasında yaşanan kredi sorunlarına değinildi. Ali Babacan'ın geçmişteki ekonomi kurmayı olarak bu özelleştirmelerde rolü olduğu ve Babacan'ın savunmasına da yer verildi.
28 Mart 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanırken, bazı şirketler hisse geri alımına devam ediyor. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli üç şirket kendi hisselerini geri aldı.
16 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde Finansal İstikrar Komitesi (FİK) toplandı. Toplantıda, tüketici kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son dönem gelişmeleri ve bu gelişmelerin finansal istikrara etkileri ele alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada övgü dolu ifadeler kullanılmadığı için, yandaş medya bu kez 'müjde' temalı manşetler atamadı. Murat Muratoğlu, toplantının içeriği ve medyanın tepkisi üzerine ironik bir dille yorumlar yaparak, toplantının somut sonuçlarından ziyade, medyanın yaklaşımını eleştirdi.
10 Şubat 2024

Borsa İstanbul, Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerine yönelik olarak açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir iptali gibi tedbirleri 22 Şubat'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu tedbirler, Gözetim Tedbirleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde, piyasadaki işlemler nedeniyle alındı. Sasa Polyester'in hisse değeri son bir yılda yedi katına çıkarken, şirket yabancı yatırımcılar arasında da popüler hale geldi. Ekim 2021'de hisse geri alım programını sonlandıran Sasa'nın büyük hissedarı Erdemoğlu Holding de hisse satışı yaptı.
23 Ocak 2023

Akbank'ın pay sahipleri Dilek Sabancı ve Sevil Sabancı, toplamda 50 milyon 861 bin 882 TL değerindeki borsada işlem görmeyen Akbank paylarını borsada işlem gören niteliğe dönüştürmeye karar verdiklerini açıkladılar. Bu dönüşüm işlemlerinin ardından payların kısa ve orta vadede satışının olmayacağı, dönüştürülen payların serbest özel fonlara devredileceği belirtildi. Ayrıca, Akbank hisselerinde devre kesici uygulandığı ve sürekli işleme ara verildiği KAP'ta duyuruldu.
9 Mart 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul, yaşanan sert düşüşlere rağmen açık tutuldu ve 15 Şubat'a kadar işlemlere devam edildi. Deprem bölgelerindeki 381,463 hisse senedi yatırımcısı, iletişim sorunları nedeniyle maddi kayıplar yaşarken, bazı yatırımcılar çimento ve inşaat hisselerinden kar elde etti. Yatırımcılar ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, borsanın açık bırakılmasının mağduriyet yarattığını belirtti ve işlemlerin iptal edilmesini talep etti.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim