MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç'te gerçekleşen ve Türkiye'ye karşı saygısızlık içeren eylemler nedeniyle İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmeyeceklerini belirtti. İsveç'te, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında Kuran yakma eylemi yapılması planlanan ve aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Rasmus Paludan'ın eylemi ve Erdoğan maketiyle yapılan eyleme soruşturma açılmaması gibi olaylar Türkiye'nin tepkisine yol açtı. Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç savunma bakanının Türkiye ziyaretini iptal ettiğini duyurdu. Bahçeli, bu olaylar ışığında İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmayacağını ifade etti.
21 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'da düzenlenen NATO Zirvesi sırasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ülkeler için hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Geçen sene Mayıs ayında ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı açıklamalar yapan Miçotakis'e tepki gösteren Erdoğan, o dönemde Miçotakis ile görüşmeyeceğini ifade etmişti. Ancak bu zirvede iki liderin görüşmesi gerçekleşti.
12 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye'den Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, MİT Başkanı ve diğer yetkililer de hazır bulundu. Erdoğan, Biden'a yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerini iletti ve stratejik mekanizma kapsamında devlet başkanları düzeyinde istişarelerin zamanının geldiğini belirtti. Biden ise Erdoğan'a İsveç ile ilgili diplomasi çabaları ve liderlik için teşekkür etti.
11 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ilerleme sağlanması halinde İsveç'in NATO üyeliğine destek vereceklerini belirtti. NATO Genel Sekreteri ve Almanya Başbakanı, Türkiye'nin AB üyeliği ile İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmadığını ifade etti. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise Türkiye'nin AB üyeliğinin şu an için gündemde olmadığını ve AB'nin Batı Balkanlar'ı kapsayan genişleme sürecine odaklandığını söyledi.
13 Temmuz 2023

Finlandiya, NATO'ya katılmasının ardından Rusya sınırına göçmen akınını kontrol altına almak amacıyla çit çekmeye başladı. İlk bölümü başkentin kuzeydoğusundaki Imatra'da çekilen çitlerin toplam maliyetinin 380 milyon avro olması ve sınır boyunca bin 300 kilometre uzanması planlanıyor. Proje sorumlusu, çitin amacının olası bir istilayı engellemek değil, yoğun göçmen akınının beklendiği bölgelerin güvenliğini sağlamak olduğunu belirtti. Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin başlangıçta endişeleri olmuş, ancak İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki taleplerini kabul etmesiyle bu endişeler giderilmiş ve Finlandiya resmen NATO üyesi olmuştur.
15 Nisan 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaklaşan NATO liderler zirvesinde Türkiye ve İsveç liderleriyle bir araya geleceğini açıkladı. Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğinin tüm müttefiklerin güvenliği için önemli olduğunu ve sürecin hızlandırılmasını istediğini vurguladı. Ayrıca, İsveç'in üyeliğinin gecikmesinin PKK ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından memnuniyetle karşılanacağını ifade etti.
6 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

ABD yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladığını ve bu kararın ardından Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına olumlu baktıklarını belirtti. Wall Street Journal, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine 'Evet' demesi durumunda ABD'den 40 adet F-16 alabileceğini yazmıştı. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in üyeliğinin ittifakı güçlendireceğini ve Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunun ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu ifade ettiler. Ayrıca, Kongre'nin silah satışlarında önemli bir rol oynadığı ve bu konuda çalışmaların sürdüğü vurgulandı.
24 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'daki paralı asker şirketi Wagner'in 'silahlı isyanı' ve sonrasında yaşanan gelişmeler ele alındı. Ayrıca İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'nin bu konudaki tutumu, F-35 ve F-16 konuları da görüşüldü. Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine karşı yapıcı tutumu devam ettiği, ancak PKK/PYD/YPG yanlılarının bu ülkede serbestçe eylem düzenlemesi durumunda, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığı ifade edildi.
25 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Bir Türk yetkili Bloomberg'e, ABD'nin Türkiye'yi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması durumunda ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayabileceği konusunda uyardığını açıkladı. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye iki ülkenin terörle mücadele konusunda yeterli adımları atmadığını belirterek onay vermemişti. Türkiye daha önce F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için 7 milyar dolarlık bir paket talep etmişti, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi Türkiye'ye silah satışına karşı çıkıyor.
16 Ocak 2023

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki İsveç vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulunarak kalabalık yerlerden uzak durmalarını ve gelişmeleri takip etmelerini istedi. Bu uyarı, İsveç'in Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinde yaşanan gerilim sonrası geldi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruları, Türkiye'nin henüz onaylamaması nedeniyle beklemekte.
28 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Başörtüsü teklifi konusunda muhalefet partilerine anayasa değişikliği yapma çağrısında bulundu ancak muhalefetin randevu taleplerini reddettiğini ve bu nedenle sadece 'cumhur ittifakı' olarak bir araya gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'den destek istediklerini ancak teröristlerin iadesi konusunda istenilen adımları atmadıklarını söyledi.
15 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Kiev'de gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin en iyi güvenlik garantisi olacağını söyledi. Toplantıda, Ukrayna'ya uluslararası desteğin devam etmesi ve 'Barış Zirvesi' düzenlenmesi gibi konular ele alındı. Zelenski, Rus ordusunun düşük motivasyonuna rağmen Ukrayna'nın daha fazla silah yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya'daki NATO zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışının gerçekleşebileceğinden emin olduğunu belirtti. Biden, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girmesini desteklemeye devam edeceğini ve bu durumun F-16 satışına olanak sağlayacağını düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşmenin iyi geçtiğini ve Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda savaş bitene kadar beklenmesi gerektiğini söyledi.
13 Temmuz 2023

ABD'den 29 senatör, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylaması durumunda 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçakları satışını destekleyeceklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya üyelik için başvurmuş, ancak Türkiye'nin itirazlarıyla karşılaşmıştı. Senatörler, bu konuda bir mektupla ABD Başkanı Joe Biden'a başvurarak, Türkiye'nin onayı olmadan satışın sorgulanacağını ifade ettiler. Bu durum, Kongre'nin ilk kez F-16 satışı ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini doğrudan ilişkilendirdiğini gösteriyor.
3 Şubat 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlenen Globsec Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 2019'da NATO için kullandığı 'beyin ölümü gerçekleşti' ifadesini hatırlatarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu 'elektroşokla' uyandırdığını ifade etti. Avrupa'nın enerji alanında Rusya'ya olan bağımlılığının sürdüğünü belirten Macron, Ukrayna'ya destek verilmesi gerektiğini ve Avrupa'nın güvenliği için NATO bünyesinde bir Avrupa savunma kolunun kurulmasını savundu.
31 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşürmesiyle ilgili olarak, NATO'da beraber olduklarını hatırlatarak, bu durumu sorguladı. ABD'nin bu eylemi 'tehdit' olarak nitelendirdiği belirtildi. Erdoğan, bu durumun milli hafızaya kaydedildiğini ve gerekenin yapılacağını ifade etti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirttiği aktarıldı.
13 Ekim 2023

İsveç'te YPG destekçisi bir grup tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir kukla asıldı ve bu durum sosyal medyada paylaşıldı. Türkiye'nin tepkisi üzerine İsveç büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanı'nın ziyaretini iptal etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson, eylemin NATO üyeliğini sabote etmeye yönelik olduğunu ifade etti. İsveçli savcı Lucas Eriksson, eylemin İsveç yasalarına göre cezalandırılacak bir durum olmadığına karar vererek resmi soruşturma açılmayacağını duyurdu.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim