Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin insan fotoğrafı oluşturma özelliğini, tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıklar nedeniyle askıya aldı. ABD merkezli teknoloji şirketi, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Google, sorunları ele almak ve özelliği iyileştirmek için çalıştıklarını belirterek, yakında geliştirilmiş bir sürüm yayınlayacaklarını açıkladı.
23 Şubat 2024

OpenAI, GPT-4 büyük dil modelini, hiçbir izin almadan bir milyon saatten fazla YouTube videosunun metne çevrilmiş halleriyle gizlice eğitti. Bu durum, yapay zeka şirketlerinin telif haklarını ihlal ederek modellerini nasıl eğittiklerini ve hak sahiplerine adil bir tazminat ödemeden veri topladıklarını gözler önüne seriyor. New York Times, bu konuda bir makale yayınladı ve OpenAI ile Microsoft'u telif hakkı ihlaliyle suçlayan bir dava ile karşı karşıya. Yapay zeka şirketlerinin bu tür eylemleri, telif hakkı yasalarının gri alanlarını ve adil kullanımı tartışmaya açıyor.
12 Nisan 2024

İsviçre'nin Cenevre kentinde 'AI for Good' konferansı düzenlendi. Konferansta insansı robotlar, yapay zekanın dünyanın büyük sorunlarını çözmeye yardımcı olabileceğini ve insanların işlerini almayacaklarını belirttiler. Robotlar, daha sıkı düzenlemelere ilişkin sorulara belirsiz yanıtlar verdiler. Tıbbi robot Grace ve ifade yeteneğine sahip Ameca gibi robotlar, insanlarla işbirliği içinde olacaklarını ve dünyayı daha iyi bir yer yapma niyetlerini ifade ettiler.
8 Temmuz 2023

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, şirket içinde yürütülen bir inceleme sürecinin ardından görevinden ve yönetim kurulundan ayrılacağını duyurdu. OpenAI, baş teknoloji yöneticisi Mira Murati'nin geçici olarak CEO'luk görevine getirildiğini açıkladı. Yönetim kurulu, Altman'ın iletişiminde tutarlı olmaması ve bu durumun görevini yerine getirmesine engel olması nedeniyle ona olan güvenini kaybettiğini belirtti.
18 Kasım 2023

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

Bloomberg muhabirleri, yapay zeka temelli sohbet robotu ChatGPT'ye ABD borsasında başarılı bir yatırım fonu oluşturmasını talep etti. ChatGPT, borsa endeksinin öngörülemez olduğunu ve geçmiş performansın gelecekteki sonuçları garanti etmediğini belirterek, yatırım fonunun derin bir piyasa analizine ve belirli yatırım hedeflerine göre oluşturulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, herhangi bir yatırım yapmadan önce bir uzmana danışmanın önemini vurguladı. Bloomberg analisti Eric Balchunas, ChatGPT'nin önerilerinin kötü olmadığını ancak temkinli olduğunu söyledi.
27 Ocak 2023

Google Mesajlar, kullanıcıların mesaj taslakları hazırlamasına, fikirler üretebilmesine ve eğlenceli sohbetler yapabilmesine olanak tanıyan yeni bir yapay zeka destekli sohbet özelliği, Gemini'yi tanıttı. Gemini, Google'ın ChatGPT'ye alternatif olarak geliştirdiği ve daha önce farklı cihazlarda kullanılan Gemini 1.0 Pro tarafından desteklenen bir yapay zeka robotudur. Bu özellik, kullanıcıların metin oluşturmasının yanı sıra belirli isteklere göre fotoğraflar da oluşturmasına imkan tanıyor. Özellik, bu hafta küçük bir kullanıcı grubu için açık beta olarak sunulacak.
28 Şubat 2024

Elon Musk, Apple'ın OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT ile işbirliği yaparak Siri'ye ChatGPT entegrasyonu getirmesine tepki gösterdi. Musk, bu entegrasyonun kabul edilemez bir güvenlik ihlali olduğunu savunarak, Apple cihazlarını şirketlerinde yasaklama tehdidinde bulundu. Apple, ChatGPT entegrasyonunun yıl içinde iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya da geleceğini duyurdu.
11 Haziran 2024

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, iş dünyasını hedefleyen 'ChatGPT Enterprise' sürümünü piyasaya süreceğini açıkladı. Bu sürüm, kurumsal düzeyde güvenlik ve gizlilik, sınırsız yüksek hızlı GPT-4 erişimi, gelişmiş veri analizi kabiliyetleri ve özelleştirme seçenekleri sunacak. Açıklamada, yapay zekanın çalışma hayatının her alanına yardımcı olabileceği ve ekipleri daha yaratıcı ve üretken hale getirebileceği belirtildi. İlk kullanıcıları arasında Block, Canva, Carlyle, The Estée Lauder, PwC ve Zapier gibi şirketlerin olduğu bildirildi.
28 Ağustos 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Milyarder yatırımcı Elon Musk, yapay zeka alanında OpenAI'ye rakip olacak bir start-up kurmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, yapay zeka araştırmacılarından ve mühendislerden oluşan bir ekip oluşturuyor ve SpaceX ile Tesla'daki yatırımcılarla finansman görüşmeleri yapıyor. Ayrıca, Nvidia'dan yoğun görevler için gerekli olan grafik işleme birimleri ve sistemler edindiği ve 'X.AI Corp' adında Nevada'da bir firma kaydettirdiği belirtiliyor. Musk, daha önce yapay zeka teknolojilerinin risklerine dikkat çekerek, ChatGPT 4 gibi sistemlerin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.
15 Nisan 2023

Stanford Üniversitesi'nde görev yapan psikolog Michal Kosinski, geliştirdiği yapay zekanın insanların yüzlerini tarayarak zekalarını, cinsel tercihlerini ve siyasi eğilimlerini büyük oranda doğru tahmin edebildiğini iddia ediyor. Ancak bu çalışma, etik sorunları da beraberinde getiriyor. Kosinski, bulgularının mahremiyet ve medeni hakların korunması açısından kritik olduğunu belirtiyor. Çalışmalarının kötü niyetli ve ayrımcı araçlara ilham verebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
10 Ağustos 2024

Microsoft, yapay zeka girişimi OpenAI'ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yapmak için görüşmeler yürütüyor. Bu yatırım, OpenAI'nin değerini 29 milyar dolara çıkarabilir. Yatırım tamamlandığında Microsoft'un OpenAI'de yüzde 49 hisseye sahip olması bekleniyor. Microsoft, daha önce 2019 yılında OpenAI'ye bir milyar dolar yatırım yapmış ve şimdi Bing arama motorunu ChatGPT ile güçlendirmeyi planlıyor.
10 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi, gizlilikle ilgili endişeler nedeniyle, yapay zeka dil modeli ChatGPT'nin kullanımını sınırlandırdı. Temsilciler Meclisi İdari İşler Müdürü'nün bir uyarı notuna göre, milletvekilleri ve tüm meclis çalışanları, yalnızca, kurum verilerinin korunması için gerekli gizlilik özelliklerine sahip olan ChatGPT'nin 'ChatGBT Plus' versiyonunu kullanabilecek. Uygulamada sadece hassas olmayan verilerin kullanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, gizlilik ayarları etkinken kullanılması tavsiye edilen ChatGPT'nin metin yazılan butonuna, daha önce kamuya açık hale getirilmemiş herhangi bir metnin yapıştırılmaması uyarısı yapıldı.
27 Haziran 2023

Humane şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli Ai Pin, ekranı ortadan kaldırarak lazer mürekkebinin yansıdığı eller üzerinde çalışan bir teknoloji sunuyor. Akıllı saat boyutundaki bu cihaz, avuç hareketleriyle menüler ve deneyimler oluşturabiliyor, fotoğraf ve video çekimi gibi özellikler sunuyor, ayrıca sesli komutlar ve tercümanlık hizmeti gibi işlevlere sahip. Ai Pin, Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı ve Microsoft, OpenAI gibi büyük şirketlerle ortaklık kurdu. Cihaz, ABD'de 699 dolar başlangıç fiyatı ve aylık 24 dolarlık abonelik ücretiyle satışa sunulacak.
28 Şubat 2024

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, görevinden ayrıldıktan sonra Microsoft'a transfer olacak. Yönetim kurulu tarafından yürütülen bir inceleme sürecinin ardından Altman'ın OpenAI'deki liderlik pozisyonuna olan güven kaybedilmişti. Microsoft CEO'su Satya Nadella, Altman'ın Microsoft'un yapay zeka ekibini yöneteceğini ve OpenAI'nin kurucularından Greg Brockman'in de Microsoft'a katılacağını duyurdu.
20 Kasım 2023

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

Siber dolandırıcılar, büyük şirketlerin ve toplumda itibarı olan kişilerin güvenilirliğini kullanarak vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Küçük bir yatırım ile büyük kâr vaadi sunan dolandırıcılar, yapay zekâ ile üretilmiş videolar ve taklit internet siteleri aracılığıyla insanları kandırıyorlar. Uzmanlar, sosyal medyada yapay zekâ ile cirit atan bu dolandırıcılara itibar edilmemesi ve bu tür hesapların engellenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Şeref Oğuz, bu tür aldatıcı paylaşımlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
2 Ağustos 2024

Yapay zeka şirketi OpenAI'de, neredeyse tüm çalışanların Microsoft'a geçmeye hazırlanması ve 700'den fazla çalışanın yönetim kurulunu istifaya çağırmasıyla kriz yaşanıyor. Şirketin eski başkanlarından Sam Altman ve Greg Brockman'ın görevlerine iade edilmesi talep ediliyor. Altman, Microsoft ile yeni bir yapay zeka projesi başlatmak üzere anlaşmış ve bazı OpenAI çalışanları da Microsoft'un yapay zeka ekibine katılmış. OpenAI'nin yönetim kurulu, Altman'ın yeterince 'dürüst' olmadığını iddia ederek onu görevden almış, ancak bu kararın ardından geri adım atma sinyalleri veriyor.
21 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023
İşaretlediklerim