Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023

Hatay'da 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 269 kişinin ölümüne neden olan Rönesans Rezidans davasının ikinci duruşması yapıldı. Duruşmada tutuklu sanık Önder Artun, şizofren olduğunu ve cezaevinde sıkıntı çektiğini belirtti. Mahkeme, sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek davayı 24 Ekim 2024'e erteledi. Duruşma sırasında bir sanık kalp krizi geçirdi ve hastaneye kaldırıldı.
17 Temmuz 2024

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Gezi Davası'nda tutuklu yargılanan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Osman Kavala, Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden ile gazeteci Merdan Yanardağ'ı cezaevlerinde ziyaret etti. Pala, Adalet Bakanı'na tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu ve hukuksuz yargılamaların son bulmasını istedi. Tutukluların ve ziyaret edilen gazetecinin adalet mücadelesine devam edeceklerini ve Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduklarını ifade ettiler. Pala, cezaevi koşulları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği konularında da bilgi aldı.
8 Temmuz 2023

Ankara'da yaşayan Zeki Can Akhun, 16 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu beyin travması yaşamış ve iki yıl boyunca komada kalmıştı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi'nde uygulanan medikal ve manyetik tedaviler sayesinde Akhun, komadan çıkarak yürümeye ve konuşmaya başladı. Akhun'un babası, oğlunun tedavi sürecini ve yaşadıkları duygusal anları anlattı. Akhun, şimdi yeni hayaller kurarak hayatına devam ediyor.
15 Ağustos 2024

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın, 'FETÖ' üyeliği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı ve cezaevine girdi. Yusuf Kerim'in tedavi gördüğü hastanede 'Annemi istiyorum' diye ağladığı görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından, sanatçılar ve siyasetçiler Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a seslenerek annenin cezasının ertelenmesi çağrısında bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu destek verirken, change.org'da imza kampanyası başlatıldı ve sosyal medyada #YusufAnnesineKavuşsun etiketiyle destek mesajları paylaşıldı.
26 Şubat 2023

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, 13 Nisan'da Erzurum'un Karayazı ilçesinde seçim çalışmaları sırasında trafik kazası geçirdi. Kazada araçta sıkışan Beştaş, itfaiye ekiplerince kurtarıldı ve bel kemiğinde kırık tespit edilerek ameliyat edildi. Beştaş, tedavisinin bir süre daha hastanede devam edeceğini Twitter hesabından duyurdu ve geçmiş olsun dileklerinde bulunanlara teşekkür etti.
18 Nisan 2023

Doğuştan kalbinde 1 santimetrelik delik olan Gönül Kahraman, açık kalp ameliyatından korktuğu için tedavisini 43 yıl boyunca erteledi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde Doç. Dr. Cihan Altın tarafından kapalı anjiografik yöntemle yapılan başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuştu. Kahraman, ameliyat sonrası nefes darlığı ve yorgunluk gibi şikayetlerinin sona erdiğini belirterek, kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini ifade etti.
10 Eylül 2024

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanarak 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış ve iki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilmişti. Yargıtay'ın cezayı onaması üzerine tekrar tutuklanan Şeker, İdari ve Gözlem Kurulu'nun kararıyla Covid-19 tedbirleri kapsamında geçici olarak 31 Temmuz 2023'e kadar tahliye edildi.
8 Haziran 2023

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen depremden 278 saat sonra, yıkılan Tolga Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma ekipleri 45 yaşındaki Hakan Yasinoğlu'nu canlı olarak buldu. PAK, AFAD, CEKUT ve İstanbul İtfaiyesi gibi ekiplerin katıldığı yoğun çalışmalar sonucunda Yasinoğlu enkazdan çıkarıldı ve ilk müdahalesinin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne götürüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yasinoğlu'nun bilincinin açık olduğunu ve ilk tıbbi müdahalesinin sahra hastanesinde yapıldığını bildirdi.
17 Şubat 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edilenler arasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer altı sanığa ise 18'er yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, üç sanık hakkındaki hapis cezalarını bozarken, diğerlerinin tutukluluğu devam ediyor. Meriç Kahraman, eşi Tayfun Kahraman'ın ve diğer hükümlülerin adalet arayışını ve yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılanma hakkı sağlanması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ise Gezi tutuklularını 'düşünce mahkumu' olarak ilan etti.
25 Nisan 2024

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, mesleki faaliyetleri ve insan hakları savunuculuğu nedeniyle çeşitli davalarda suçlanmıştır. Adnan Oktar ve DHKP-C davalarında verdiği bilirkişi raporları ve görüşler nedeniyle yargılanmış, yandaş medya tarafından linçe uğramıştır. Son olarak, Adnan Oktar davasında işkence gördüğüne dair verdiği rapor nedeniyle eleştirilmiş, ancak Yüksek Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'nun raporunu değil, Fincancı'nın raporunu esas alarak karar vermiştir. Bu durum, bazı çevreler tarafından yanlış anlaşılmış ve eleştirilmiştir.
13 Şubat 2024

Müzisyen Emel Çiftçi, Ankara ve Batman'da başlatılan soruşturmalar kapsamında 'terör örgütü üyeliği' ve 'terör örgütü yöneticiliği' iddiasıyla tutuklandı. Çiftçi'nin kanser tedavisi gördüğü ve acil ameliyat olması gerektiği belirtildi. Çiftçi'nin tutuklanmasına gizli tanık beyanları, MASAK Mali Analiz raporları, HTS analiz raporları ve otel konaklamaları suçlama konusu yapıldı. Çiftçi, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'ne götürüldü.
22 Ağustos 2023

Demans hastası ve Kürt siyasetçi olan Aysel Tuğluk, 2012 tarihli bir soruşturma nedeniyle evinde gözaltına alındı ve Çağlayan adliyesine götürüldü. Hakkında daha önce 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan ifadesinin alınmasına yönelik yakalama kararı bulunan Tuğluk, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kobani davasından yargılanan ve 10 yıllık hapis cezasının infazı sağlık nedeniyle bir yıl süreyle ertelenen Tuğluk, 27 Ekim'de Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmişti.
8 Kasım 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023

Gazeteci Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması' davasında daha önce 'örgüte yardım' suçundan aldığı ceza sonrası tahliye edilmişti. Ancak, 2016'da yazdığı bir yazı nedeniyle 'iftira' suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onaylandıktan sonra Sakarya 1 No'lu Cezaevi'ne teslim oldu. Avukatı, Ilıcak'ın yaklaşık 2-3 hafta kapalı cezaevinde kalacağını ve ardından açık cezaevine geçerek denetimli serbestlikle salınacağını belirtti.
4 Aralık 2023

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018 yılında meydana gelen ve 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazası davasında, altı yıl sonra karar verildi. Dava sonucunda bazı sanıklar bilinçli ve taksirle ölüme neden olmak suçlarından hapis cezalarına çarptırıldı ve dört sanık tutuklandı. Mısra Öz, oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybettikten sonra adalet arayışını sürdürdüğünü ve bu kararın bir başlangıç olduğunu ifade etti. Öz, daha yüksek düzeydeki yetkililerin de sorumlu tutulması gerektiğini vurgulayarak, adalet mücadelesinin devam edeceğini belirtti.
25 Nisan 2024
İşaretlediklerim