Resmi Gazete'de yayımlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile imar düzenlemelerinde değişiklikler yapıldı. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği, bu değişikliklerin kentsel dönüşüm sürecini durdurabileceğini ve yapıların statik açıdan tercih edilmeyen şekillerde inşa edilmesine, plan ergonomisinin, mimari estetiğin ve mülkiyet paylaşımının zarar görmesine yol açabileceğini ifade etti. Dernek, önceliğin riskli yapı stoğunun yenilenmesi olması gerektiğini savunurken, iktidarın İstanbul'da 'rezerv alanlarda' yeni konutlar inşa edilerek riskli bölgelerdeki vatandaşların taşınacağını açıkladığı belirtildi.
13 Mayıs 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan ve 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde iki plaj işletmesi için ihale verdi. İhaleyi İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. kazandı ve projenin 60 gün içinde tamamlanması planlanıyor. İhaleye tepkiler varken, bölgede iş makinelerinin yol açması ve ağaçları tahrip etmesi eleştirilere neden oldu. Bakanlık, daha önce yapılaşmaya karşı çıktığı Cennet Koyu'nda ve Bostanlık Koyu'nda toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler inşa edecek.
27 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni bir video paylaşarak Tarihi İpek Yolu'nu canlandırma vaadinde bulundu. Yaklaşık 5 bin 500 km uzunluğunda olacak otoban ve demir yolu projesiyle Türkiye'yi Çin'e bağlamayı ve bölge ülkelerinin Avrupa ve Karadeniz limanlarına erişimini sağlamayı hedefliyor. Kılıçdaroğlu, projenin Türkiye'nin dış ticaretini yüzde 50 artıracağını ve ülkenin ekonomik ve stratejik önemini artıracağını belirtti. Ayrıca, projenin Türkistan'a uygulanan zulmün durdurulması şartına bağlı olduğunu ifade etti.
6 Mayıs 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinin tarihi merkezi, cumhurbaşkanlığı kararıyla 'riskli alan' olarak ilan edildi. Bu karar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na olağanüstü yetkiler tanıyor ve bölge sakinleri ile sivil toplum kuruluşları endişeli. Avukat Can Terbiyeli, kararın mülksüzleştirme riski taşıdığını ve bölgenin turistik bir müzeye dönüşebileceğini belirtiyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan benzer bir duruma atıfta bulunarak, tarihi yapılara TOKİ riski ve yerel mimarinin korunamayacağı konusunda kaygılarını dile getiriyor.
6 Nisan 2023

Murat Sabuncu, Adalar'da yaya ağırlıklı bir sistem talep edenlerin sayısının fazla olduğunu belirtiyor. Adalar'ın İstanbul'un diğer ilçelerinden farklı olduğunu ve özel ilgi, yönetim ve planlama gerektirdiğini vurguluyor. Sabuncu, Adalar'da çevre, kültür, tarih ve sanat gözetilmeden yapılan toplu taşıma planlamalarının bütüncül bir bakış açısından uzak olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Adalar Belediye Başkanı Ercan Akpolat'ın bu konudaki duruşunun belirsiz olduğunu belirtiyor.
19 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar sahilinde SİT alanı içinde bulunan ve daha önce 8'i yıkılan 11 kaçak kafeden bir tanesini daha yıktı. Yıkılan kafe, birinci derecede doğal SİT alanı olan Salacak ve Şemsipaşa Doğal Sit alanı içinde yer almakta ve korunması gerekli kültür varlıklarına komşu konumdaydı. İBB, ilçe belediyesinin kıyı kanununa aykırı yapılaşmaya göz yumduğunu ve sahil bandında ranta izin verildiğini belirtti. Ayrıca, geri kalan iki kaçak yapının yıkımı için hukuki mücadeleye devam edileceğini duyurdu.
2 Aralık 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açılan Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun Kağıthane istasyonunda yer alan bir haritada, henüz yapımına başlanmamış olan Kanal İstanbul projesi de gösterildi. Kanal İstanbul projesi, muhalefet, STK'lar ve bilim insanları tarafından eleştirilmeye devam ediyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kanal İstanbul geçişini içeren demiryolu projesine finansman sağlamayı reddetti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, finansman desteğinin kesilmemesi için Ulaştırma Bakanlığı'nın projeyi Kanal İstanbul geçişi kısmını ayırarak böldüğünü iddia etti.
23 Ocak 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi ihalesi sonucu başlatılan inşaat projelerine karşı çıkan gönüllü yurttaşlar, projenin durdurulması ve alandan tüm ekipmanların çıkarılması talebinde bulundu. Phaselis’e Dokunma Hareketi adıyla toplanan grup, Kültür Varlıklarını Koruma Antalya Bölge Kurulu önünde basın açıklaması yaparak, projenin yasal düzenlemelere aykırı olduğunu ve bölgenin doğal ve kültürel mirasına zarar verdiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 2024-2026 dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlandığı bir dönemde, bu tür projelerin ulusal ve uluslararası yüzleşmelere yol açabileceği vurgulandı.
8 Mart 2023

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Marmara Denizi'ne kıyısı olan şehirlerin Türkiye ekonomisindeki önemli payına işaret ederek, bu bölgedeki sanayi tesislerinin deprem riski nedeniyle daha az riskli alanlara taşınmasını önerdi. Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme yönelik endişeler artarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Ardıç, Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek bir depremin yüksek can kaybının yanı sıra büyük ekonomik hasara yol açabileceğini belirtti ve riskin azaltılması için sanayi tesislerinin taşınmasını, Merkez Bankası ve kamu bankalarının Ankara'ya taşınmasını önerdi.
15 Mart 2023

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde Sinpaş GYO'nun inşaatında denize foseptik atık için boru hattı döşendiği iddia edildi. Çevre aktivistleri, kanalizasyonun denize deşarj edileceğini belirtti. Muğla Büyükşehir Belediyesi daha önce Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na 'Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir' şeklinde bir rapor sunmuştu. Ancak bakanlık, bu raporu görmezden gelerek Sinpaş'a 'ÇED olumlu' kararı vermişti. Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Limanı'nın atık çukuruna döneceği belirtilerek karardan dönülmesini istedi.
26 Haziran 2023

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın önünün açılacağını ve Alaçatı'nın betonlaşacağını belirtti. İmar planındaki değişiklikle, yapılaşma için gerekli olan minimum arsa büyüklüğü 10 bin metrekareden 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor.
2 Mart 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul genelinde su kesintisi olacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu. İSKİ Kurumsal İletişim Şube Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, kent genelinde bir su kesintisi planlanmadığı bildirildi. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz'ın açıklamaları üzerinden yanlış bir algı oluştuğu ve evsel kullanım dışındaki alanlarda su kısıtlaması ile ilgili şu an için herhangi bir karar alınmadığı ifade edildi.
21 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi'nin Adalar için hazırladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayladığı imar planı hakkında İBB'den açıklama geldi. İBB, imara açılan sit alanlarının derecesinin Bakanlık tarafından düşürüldüğünü belirtti. İmar planlarına göre, Burgazada'da sit derecesi düşürülen yerlere konut alanı ve günübirlik tesis alanı yapılması planlanıyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, planlarla ilgili detayları paylaştı.
25 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası bir İstanbul depreminde 600 bin konutun yıkılabileceğini ve bu durumun İstanbul'u bir hapishaneye dönüştürebileceğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'a özel bir yasa için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bu yasanın, İstanbul'un kentsel dönüşümü ve depreme hazırlığıyla ilgili olacağını ve aciliyet nedeniyle 1-2 ay içerisinde Meclis'e getirilmesini planladıklarını söyledi.
2 Ağustos 2023

İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'nda uygulanması planlanan imar planları ve 'millet bahçesi' projesini iptal etti. Mahkeme, projelerin korunması gereken alanın tahribatına neden olacağını ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına uymadığını belirtti. Ayrıca, millet bahçesi peyzaj projesinin uygulanması durumunda korunun ekolojik zenginliğini kaybedeceğini ve 'millet bahçesi', 'park' kategorisine indirgeneceğini vurguladı. Bu gerekçelerle mahkeme, söz konusu plan ve projeleri oy birliğiyle iptal etti.
5 Ocak 2023

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın başlayacağı ve Alaçatı'nın betonlaşacağı konusunda uyarıda bulundu. İmar planındaki değişiklikle, daha önce 10 bin metrekare olan minimum arsa büyüklüğü şartı 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.
2 Mart 2024

Darbe girişiminden sonra boşaltılan İstanbul'daki askeri alanlardan Şehit Onbaşı Azim Özdemir kışlasına TRT kampüsü ve film platosu için yeni bir imar planı hazırlandı. İmar planları daha önce iki kez idare mahkemeleri tarafından iptal edilmişti. Yeni planda inşaat alanı oranı 1'den 0,8'e çekildi, ancak yapı yüksekliği hâlâ 36,5 metre. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın askıya çıkardığı yeni imar planında idari ve teknik hizmet alanları, set alanları ve otoparklar yer alıyor.
6 Eylül 2023

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cennet Koy'da Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatını iptal ettiğini açıkladı. Bu karar, kamuoyu ve mimarlar odası gibi çeşitli kesimlerin itirazları sonrasında geldi. Daha önce Danıştay, arazinin özelleştirilmesini iptal etmiş ve Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi de arazinin SİT alanı olduğunu belirterek korunması gerektiğine karar vermişti. Belediye başkanı, iptal işlemlerinin bakanlık sitesinde de gerçekleştirileceğini ve inşaatın durdurulması için harekete geçeceklerini ifade etti.
7 Ocak 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Gazeteci Fatih Portakal, Limak Grubu'nun İBB'nin yardım gemisini İskenderun Limanı'ndan ayrılmasını istediğini iddia etti. İBB yetkilisi, gemilerin görevlerini tamamladığı için döneceğini belirtti ve İBB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada gemilerin Hatay'daki görevlerini başarıyla tamamladığı ve depremzedelere sunulan hizmetlerin karada devam edeceği ifade edildi. Böylece Portakal'ın iddiası yalanlanmış oldu.
24 Mart 2023
İşaretlediklerim