Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

Hamas, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) Gazze için acil toplantıya çağırdı. Yapılan açıklamada, Gazze halkına karşı yürütülen soykırımın durması ve İsrail ile siyasi, ticari ve diplomatik ilişkilerin kesilmesi için etkin kararlar alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de acil toplantı düzenleme ve İsrail’i durdurmaya zorlayacak kararlar alma çağrısı yapıldı. Hamas, Gazze'deki ablukanın kırılması ve yardım girişlerinin sağlanmasını da talep etti.
11 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Gazze'nin güneyinde yaşanan savaşın en kötü bombardımanına ve çok sayıda çocuk kaybına tanık olduklarını açıkladı. Elder, çocukların ve ortak vicdanın korunması için son bir uyarıda bulunduğunu belirtti ve Han Yunus kentindeki yoğun saldırılar hakkında konuşurken yaşanan dehşeti anlatmakta güçlük çektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerin çıkmaza girdiği ve İsrail'in ateşkesten sonra 178 Filistinliyi öldürdüğü bilgisi de verildi.
3 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce yaptığı basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, Suriye'deki gerilimin sona ermesi ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırılarını eleştirerek, bu saldırıların devlet terörü olduğunu ifade etti. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu konuları gündeme getireceğini söyledi.
21 Eylül 2024

İsrail ordusu, Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduğunu ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda altı kişinin öldüğünü ve 91 kişinin yaralandığını açıkladı. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, İsrail'in bölgedeki saldırganlığını ele almak üzere olağanüstü toplandı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Lübnan halkı ve direniş cephesinin yanında olacaklarını belirtti.
28 Eylül 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki direniş gruplarının, İsrail’e karşı tüm senaryolara hazır olduğunu ifade etti. Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölge turu kapsamında Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştü. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldiğini belirtti. Abdullahiyan, Gazze’deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanları uyardı.
14 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in 'devlet aklıyla hareket etmek' yerine, 'örgüt gibi davrandığını' belirtti. Gazze'ye saldırıların genişlemesinin daha fazla acı, ölüm ve gözyaşından başka bir şey getirmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, İsrail yönetimini hatadan geri dönmeye ve devlet aklıyla hareket etmeye çağırdı. Ayrıca, Gazze'de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları destek olmaya davet etti.
20 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran halkına hitaben yaptığı konuşmada, İran rejiminin halkı uçuruma sürüklediğini belirtti. Netanyahu, İsrail'in İran halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve İran'ın özgürlüğüne kavuşmasının yakın olduğunu ifade etti. Bu açıklama, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırının ardından geldi. İran liderleri ise İsrail'in Hizbullah'a ciddi zarar veremeyeceğini ve bölgedeki direniş güçlerinin Hizbullah'ın yanında duracağını belirtti.
1 Ekim 2024

İsrail'in ilk saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesiyle devam eden kısa süreli çatışma, her iki tarafın da savaşı uzatma niyetinde olmadıklarını açıklamalarıyla sona erdi. İsrail, bu çatışma sayesinde hava savunma sistemlerinin gücünü ve bölgedeki güç odağı olma iddiasını sergiledi. İran ise, İsrail'e doğrudan saldırı yapabilecek kapasitede olduğunu ve küresel politikalarda dışlanamayacağını göstermiş oldu. Bu olay, her iki ülkenin de bölgesel ve küresel düzeyde mesajlar verdiği stratejik bir çatışma olarak değerlendirilmektedir.
15 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce yaptığı basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, Suriye'deki gerilimin sona ermesi ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırılarını eleştirerek, bu saldırıların devlet terörü olduğunu ifade etti. Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünya liderleriyle görüşmeler yapacağını ve Filistin'deki durumu ele alacaklarını da belirtti.
21 Eylül 2024

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'da düzenlenen 2024 Aspen Güvenlik Forumu'nda Gazze'deki saldırılara değinerek ateşkes müzakerelerinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Blinken, anlaşmanın sağlanmasının yeterli olmadığını ve 'bir sonraki gün' için de plan yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iki devletli çözümün tek seçenek olduğunu ifade eden Blinken, İran ve Hamas'ın buna karşı çıktığını söyledi.
19 Temmuz 2024

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsrail'in Hamas'ın saldırılarına karşı verdiği yanıtın orantılı olması gerektiğini ifade etti. Stoltenberg, İsrail'in kendini savunma hakkının olduğunu, ancak verilecek yanıtın masum sivillerin ölümünü önlemek için orantılı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'e düşman ülkelerin mevcut çatışma durumunu kullanmaması gerektiğini vurguladı ve ABD'nin bölgedeki askeri varlığını artırdığını hatırlattı.
11 Ekim 2023

İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yedi subayın ölümü, İran'ın karşılık verme tehditlerine yol açtı. Bu durum, bölgede doğrudan bir savaş riskini artırıyor ve Türkiye'yi zor bir konuma sokuyor. Türkiye, NATO üyesi olması ve ekonomik krizle mücadele etmesi nedeniyle dış destek arayışında, bu da ABD ile ilişkilerini önemli kılıyor. ABD'nin bölgeye ek askeri güç göndermesi ve İran ile İsrail arasındaki potansiyel çatışmanın geniş bir uluslararası gerilime yol açabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2024

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda bir ateşkesin 'sadece Hamas’a yarayacağını' belirtti. Ancak, insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. ABD'nin İsrail'i sivil kayıplardan sakınmaya çağırdığını belirten Kirby, sivillerin zarar görmesinin engellenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
25 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, New York'taki 79'uncu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini sert bir şekilde eleştirdi. Erdoğan, uluslararası barış ve güvenliğin beş ülkenin keyfine bırakılmaması gerektiğini vurguladı ve Filistin Devleti'nin tanınması çağrısında bulundu. Ayrıca, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Hitler gibi durdurulması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Batı'nın savunduğu değerlerin öldüğünü ve uluslararası toplumun İsrail'in eylemlerine karşı harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
24 Eylül 2024

İran, İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği misilleme operasyonunun tamamlandığını ve saldırıya uğramadığı sürece yeni bir askeri harekata başlamayacağını duyurdu. Bu açıklama, iki ülke arasındaki gerilimin son dönemdeki seyrini ve potansiyel bir çatışmanın önlenmesi adına atılan adımları yansıtıyor. İran'ın bu kararı, bölgesel güvenlik ve uluslararası diplomasi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
14 Nisan 2024
İşaretlediklerim