Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye'den yapılan vize başvurularıyla ilgili Twitter üzerinden bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Ocak-Mayıs 2023 döneminde yaklaşık 100 bin Schengen vizesi verildiği ve bu sayının 2022'nin aynı dönemine göre %50 artarak pandemi öncesi seviyelere ulaştığı belirtildi. Ayrıca, 2023 yılında 18 binden fazla ulusal vize verildiği ve Almanya'nın dünyada Türkiye'den daha fazla vize veren bir ülke olmadığı ifade edildi. Bu başarı, büyükelçilik bünyesindeki 112 çalışanın çabalarıyla mümkün kılınmıştır.
6 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün 2024 Dünya Göç Raporu'na göre, Türkiye yaklaşık 3,6 milyon mülteci ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke oldu. Bu mültecilerin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Raporda ayrıca, uluslararası göçün ekonomik büyüme ve insani gelişme için önemli bir itici güç olduğu ve uluslararası bağışların 2000'den 2022'ye kadar büyük oranda arttığı belirtiliyor. Dünya genelindeki uluslararası göçmen sayısı 281 milyon, yerinden edilenlerin sayısı ise 117 milyon olarak raporlandı.
7 Mayıs 2024

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından nitelikli iş gücünün ülkeye göçünü kolaylaştırmak amacıyla yasa tasarısında ek iyileştirmeler gerçekleştirdi. Yeni düzenlemelerle, meslek diploması ve deneyimi olan kişilerin Almanya'ya gelmeleri ve çalışmaları daha hızlı olacak. Turist vizesiyle Almanya'ya gelen ve iş bulan kişilerin ülkelerine dönmelerine gerek kalmayacak ve iltica başvurusunda bulunmuş kişilere de iş bulmaları durumunda istihdam piyasasına dahil olma imkanı tanınacak. Alman hükümeti, bu düzenlemelerle yılda 75 bin ek iş gücü kazanmayı hedefliyor.
19 Haziran 2023

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye'den Avrupa ülkelerine yapılan Schengen vize başvurularının yarısının reddedildiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığı bir dönemde, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ret cevaplarının arttığına dikkat çekti. Ayrıca, yaz öncesinde vize randevularında yaşanan yoğunluk nedeniyle başvuru sahiplerinin uzun süre randevu beklediği ifade edildi. Bağlıkaya, bu durumun siyasi ve sistemli bir kısıtlama olduğunu öne sürdü.
1 Haziran 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından daha fazla nitelikli işçi çekmek amacıyla Alman Bilim ve Mühendislik Akademisi tarafından yapılan bir araştırmaya dayanarak göç politikalarını güçlendirmeye çalışıyor. Araştırma sonuçlarına göre, Almanya bürokrasiyi azaltmalı, iş süreçlerini dijitalleştirmeli ve eğitim sistemini reforme etmeli. Mart 2023'te, nitelikli iş gücünü çekmek için yasa tasarısı onaylandı ve iş arama süreçlerinde kolaylıklar sağlanacak. Almanya'da nitelikli çalışan açığı 2022'de yaklaşık 2 milyondu ve yılda 400 bin kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyuluyor.
20 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) iyi hal belgesi için başvuru sayısı, bu ay 288 ile bugüne kadarki en yüksek aylık değere ulaştı. 2023'ün ilk yedi ayında toplam başvuru sayısı 1649 oldu. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin yurtdışına göç ettiğini gösteriyor. Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, göç eden hekimlerin tercih ettiği ülkeler arasında.
1 Ağustos 2023

Almanya'dan Türkiye'ye 2022 yılında ihraç edilen plastik atık miktarı, 2021 yılına göre düşüş göstererek 92 bin 400 ton olarak kaydedildi. Bir önceki yıl bu rakam 107 bin 600 ton idi. Türkiye, Almanya'nın en çok plastik atık ihraç ettiği ülkeler arasında ikinci sırada yer almayı sürdürüyor. Listenin başında 153 bin 300 ton ile Hollanda, üçüncü sırada ise 81 bin 800 ton ile Polonya bulunuyor.
6 Haziran 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) yurt dışı için iyi hal belgesi başvuru sayısı, ağustos ayında 315 ile bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin yurt dışına göç ettiğini gösteriyor. 2012'de sadece 59 hekim iyi hal belgesi için başvurmuşken, bu sayı 2021'de 1405'e yükseldi. Başvuranlar arasında sadece kamu ya da üniversitede çalışanlar değil, serbest çalışan hekimler de bulunuyor.
1 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin iç göç istatistiklerini yayınladı. Verilere göre, geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 450 bin kişi iller arasında göç etti. En çok göç veren iller İstanbul, Ankara ve Hatay olurken, en çok göç alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Göç edenlerin büyük bir kısmı daha iyi konut ve yaşam koşulları arayışıyla hareket etti.
14 Ağustos 2024

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 14 Mayıs seçimleri sonrasında yurt dışında çalışmak için gerekli olan 'iyi hal belgesi' alan doktor sayısında bir artış yaşandı. Nisan ayının ilk ve ikinci yarısında sırasıyla 90 ve 91 doktor belge alırken, mayısın ilk yarısında 94, ikinci yarısında ise 144 doktor belge aldı. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına gitmek için belge taleplerinde sürekli bir artış olduğu ve 2023'ün ilk üç ayında bu oranın %70'e ulaştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, doktorların yurt dışına gitmesi konusunda 'Giderlerse gitsinler' ifadesini kullanmış ve yeni mezun doktorların istihdam edileceğini söylemişti.
1 Haziran 2023

DW Türkçe'nin haberine göre, Berlin'de düzenlenecek olan dünyanın en büyük turizm fuarı ITB öncesinde yapılan bir araştırma, Almanların bu yılki tatil planlarında Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Tatil ve Seyahat Araştırma Birliği (FUR) tarafından 12 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre, Almanların yüzde 73'ü bu yıl tatil yapmayı planlıyor ve bu kişilerin yüzde 41'i tatil destinasyonuna karar vermiş durumda. İspanya, Alman tatilciler arasında en popüler destinasyon olurken, Türkiye ve İtalya yüzde 8,2'lik oranla ikinci sırayı paylaşıyor.
1 Mart 2024

2023'ün ilk iki ayında 465 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu belge, yurt dışında çalışmak isteyen doktorların gidecekleri ülkelere sunmaları gereken bir evrak. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına göçünde ciddi bir artış yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu Beyaz Reform düzenlemeleri doktorların göçünü durduramadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasının ardından doktor açığını kapatma çabaları devam ediyor.
2 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise %62,3 artarak 466 bin 914 kişiye ulaştı. Göç edenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşurken, en fazla göç eden yaş grubu 25-29 oldu. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu. Türkiye'ye en çok göç veren ülke Rusya, Türkiye'den en çok göç alan ülke ise Irak oldu.
24 Temmuz 2023

Almanya, son aylarda Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmeler ve artan şikayetler üzerine harekete geçti. Alman yetkililer, vize işlemlerindeki aksamaların, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelere öncelik verilmesinden kaynaklandığını belirtti. Mayıs başından itibaren diğer vize başvurularına ağırlık verilmeye başlandı ve Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki temsilciliklere ek personel görevlendirerek vize randevusu bekleme sürelerinin azaltılmasını hedefliyor.
6 Haziran 2023

Türkiye, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranlarıyla karşı karşıya. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkeleri sıkça ret yanıtı veriyor ve randevu almakta zorluklar yaşanıyor. Avrupa Komisyonu, pandemi nedeniyle dünya genelinde Schengen vizelerine olan talepte ciddi düşüşler yaşandığını ve şimdi talebin artmasıyla konsoloslukların personel ve operasyonel kısıtlamalarla karşılaştığını belirtti. Komisyon, yaşanan sorunların Türkiye'ye özgü olmadığını vurguladı.
8 Haziran 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023

Almanya'da 2023 yılında sığınmacılara yönelik siyasi nedenlerle düzenlenen saldırı sayısı bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 2 bin 378'e ulaştı. Bu saldırılarda 219 kişi yaralanırken, sığınmacıların kaldığı merkezlere yönelik 180 saldırı gerçekleştirildi, bu da 2017'den bu yana en yüksek rakam olarak kaydedildi. Sol Parti milletvekili Clara Bünger, aşırı sağcı AfD partisinin yükselişi ile bu artışın sürpriz olmadığını belirtti.
21 Şubat 2024
İşaretlediklerim