Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. Görüşmede Gazze, Libya ve Doğu Akdeniz gibi bölgesel sorunların ele alınması bekleniyor. Erdoğan ve Sisi, 2022'de Katar'da düzenlenen Dünya Kupası sırasında ilk kez bir araya gelmişti. Sisi'nin bu ziyareti, Müslüman Kardeşler örgütünün siyasi faaliyetlerini durdurması karşılığında Mısır yönetiminin af ilan etmesi teklifinin ardından gerçekleşiyor.
3 Eylül 2024

Mısır Devlet Başkanı Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında uzun bir aradan sonra bir buluşma gerçekleşti. Bu buluşma, daha önce Temmuz ayında planlanmış ancak iptal edilmişti. Fatih Altaylı, bu buluşmanın 10 yıl gecikmeli olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemine vurgu yaparken, eğer muhalefetten biri bu ziyareti gerçekleştirmiş olsaydı, iktidar yanlısı basının ve AKP sözcülerinin tepkisinin nasıl olacağını sorguluyor.
15 Şubat 2024

IŞİD, Rusya'yı özellikle Devlet Başkanı Vladimir Putin'i hedef alarak, Rusya'nın batı ülkeleriyle ve Ukrayna ile olan kötü ilişkilerinden faydalanmayı amaçlıyor. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrası Taliban'a rağmen yeniden canlanan IŞİD-H, Rusya'nın Taliban ile iyi ilişkiler kurmasından rahatsızlık duyuyor. Ayrıca, Putin'in İslamiyet ve dini kıyafetlere ilişkin tutumları, IŞİD-H'nin saldırılarını meşrulaştırmak için kullanılabilecek bahaneler arasında yer alıyor.
24 Mart 2024

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısını protesto ederek salonu terk etti. Mikdad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti ve talepler karşılanmadığı sürece Türk tarafıyla herhangi bir anlaşma yapılmayacağını söyledi. Mısır'ın, Şam ile Ankara'yı yakınlaştırmada rol oynayabileceği konusunda ise Mikdad, Mısır'ın Suriye'nin çıkarına olan her şeyi yapacağından emin olduğunu ifade etti.
12 Eylül 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yapıyor. Bu ziyaret, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in de ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmasıyla karşılıklı olarak gerçekleşiyor. İki lider, çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme çabalarını sürdürüyor ve bu bağlamda dış politika koordinasyonunu güçlendirmeye çalışıyorlar. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacmi son beş yılda iki katına çıkarak 228 milyar dolara ulaşmış durumda.
16 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahire ziyareti, Türkiye'nin Mısır ile 12 yıllık gerginlikten sonra ilişkileri normalleştirme ve stratejik ortaklıklar geliştirme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu ziyaret, iki ülke arasında geçmişte yaşanan anlaşmazlıkları aşma ve yeni bir güç birliği oluşturma iradesinin bir göstergesi olarak görülüyor. Ayrıca, bu gelişme Ortadoğu'daki bölgesel güç denklemlerine de etki edecek bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.
17 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Ankara'da bir araya gelerek iki ülke arasında 17 anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaların çoğu ekonomi alanında olup, ticaret hacmini artırma ve enerji iş birliğini geliştirme hedeflerini içeriyor. Erdoğan, Mısır ile diyaloğun üst seviyede olduğunu ve iş birliğini daha da ileriye taşıyacaklarını belirtti. Sisi ise Erdoğan'ın şubattaki ziyaretinin ilişkileri ivme kazandırdığını ve birçok alanda ortak adımlar atma kararı aldıklarını ifade etti.
4 Eylül 2024

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde asker bulundurması ve silahlı gruplara finansal destek sağlaması, ekonomik kriz nedeniyle sürdürülemez hale geliyor. İdlip'te sıkışmış on binlerce cihatçı, Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlamasıyla hareketlenebilir. Türkiye, Şam ile ilişkileri normalleştirerek Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupların Esad yönetimine entegre edilmesini hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için de Şam ile işbirliği arayışında.
5 Temmuz 2024

Ortadoğu, İsrail'in Filistin'deki saldırıları, İran-İsrail gerilimi, Irak'taki çatışmalar, Yemen'deki savaş ve Suriye'deki istikrarsızlık gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlar, emperyalist müdahaleler, nüfuz kavgaları ve güç savaşları gibi nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtlerin düzenleyeceği seçimler, bölgedeki mevcut kaotik durumu daha da alevlendirebilir. Seçimlerin 11 Haziran'da yapılması planlanıyor ve bu durum Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı doğrudan etkileyebilir.
1 Haziran 2024

NATO'nun Washington'daki zirve toplantısında, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek sağlamak amacıyla önümüzdeki bir yıl içinde asgari 40 milyar avro tutarında bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldı. Ayrıca, Ukrayna'ya NATO askeri yardımının ve eğitim faaliyetlerinin koordine edilmesi amacıyla Almanya'da özel bir karargâh kurulması kararlaştırıldı. Bu adımlar, cephede zorlanan Ukrayna için büyük önem taşıyor. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, NATO üyeliği için müzakerelerin resmen başlatılmasını bekliyordu.
12 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dizi bakanla birlikte resmi bir ziyaret için Mısır'a gitti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi tarafından resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu ziyaret, 2013'teki darbe sonrası gerilen Türkiye-Mısır ilişkilerinde son yıllarda yaşanan yumuşamanın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Erdoğan, daha önce Sisi ile aynı masada bulunmamak için çeşitli uluslararası toplantılara katılmamıştı, ancak 2022'nin sonunda iki lider arasında bir yakınlaşma yaşanmıştı.
14 Şubat 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerika'nın nükleer silah politikalarını eleştirerek, bu tutumun ateşle oynamaya benzediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın Batı'dan Rus topraklarını vurmak için izin istediği iddialarını şantaj ve kurnazlık olarak nitelendirdi. Ayrıca, Rusya'nın çıkarları doğrultusunda Ukrayna ile müzakere masasına ültimatomsuz oturabileceklerini ifade etti.
27 Ağustos 2024

Türkiye ve ABD, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in görüşmeleri sonucunda, terörizme karşı ortak mücadelede işbirliğini artırmak üzere Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatma kararı aldı. İki ülke, savunma sanayi işbirliğini ilerletme fırsatlarını değerlendirme ve bölgesel öncelikler, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme konularını ele aldı. Ayrıca, Suriye krizi ve Gazze'deki insani krizin çözümüne yönelik taahhütlerini yinelediler.
9 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’yi ağırladı. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Erdoğan ve Kobakhidze’nin huzurunda 'Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı' imzalandı. Anlaşma, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gürcistan adına ise Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili tarafından imzalandı. Bu anlaşma ile Türkiye, satın aldığı LNG’yi Avrupa’ya satma imkanına sahip olacak.
16 Mayıs 2024

Türkiye, Rusya ve İran ile olan doğalgaz sözleşmelerinin sona ermesi yaklaşırken, enerji tedarikini çeşitlendirmek amacıyla Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile 2,5 milyon ton LNG temini için 1,1 milyar dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ve ticari şartlar üzerindeki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin diğer ABD'li doğalgaz üreticileriyle de benzer görüşmeler yaptığı, bu adımların Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin iyileşmesi, bölgesel dinamikler açısından önemli sonuçlar doğurabilir. Bu iyileşmenin, özellikle Libya'daki çatışmaların çözümüne ve Doğu Akdeniz'deki enerji işbirliğine olumlu etkileri olması beklenmektedir. Mısır Cumhurbaşkanı Es-Sisi'nin açıklamaları, Mısır'ın bu süreçte Yunanistan'ın tutumunu da dikkate alacağını ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü önceleyebileceğini gösteriyor. Bu durum, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmazlıkların da ele alınabileceğini işaret ediyor.
17 Şubat 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 22 Mart 2024 akşamı Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen silahlı ve patlayıcı madde kullanılan terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyla ilgili olarak teröristleri ve destekçilerini tespit edip cezalandıracaklarını belirtti ve saldırıdan Ukrayna'nın da sorumlu tutulabileceğine dair ifadeler kullandı. Putin, ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu ve 24 Mart günü için ülke genelinde yas ilan etti.
23 Mart 2024

Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen ve en az 40 kişinin ölümüne, 100 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın terörist savaş yöntemlerini kullanmadığını belirtti. Ayrıca, Kremlin karşıtı 'Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu' adlı grup da saldırıda bir rolü olmadığını açıkladı. Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukraynalı liderlere yönelik tehditlerde bulundu.
22 Mart 2024

Abdulkadir Selvi, ABD'nin Ortadoğu sorumlusu Brett McGurk'un PKK'ya Suriye'de özerk bir yönetim kurdurma planını ele alıyor. Selvi, McGurk'un PKK'yı meşrulaştırma çabalarını ve ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) üzerinden yürüttüğü stratejiyi eleştiriyor. Ayrıca, ABD'nin 11 Haziran'da Suriye'nin kuzeyinde PKK kontrolünde bir seçim yapmayı planladığını belirtiyor.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim