Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mayıs ayı verilerine göre tüketici güven endeksi 91,1 iken, bu ay 6,5 puan azalarak 85,1'e düştü. Bu düşüş, daha önceki iki cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında da gözlemlenen bir eğilim. Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, rasyonel beklentilerin olmadığı bir ortamda rasyonel politikaların beklenebilirliği konusunda soru işaretleri dile getirdi.
19 Haziran 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

Financial Times, Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve ekonomik durumu ele alarak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik geleceği için endişelerini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve net rezervlerin negatif seviyeye düşmesi, yüksek enflasyon oranları ve heterodoks ekonomi politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına yol açtı. Ayrıca, Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin yerini alan cumhurbaşkanlığı sistemi ve eşit olmayan seçim koşulları, muhaliflerin durumu ve medya üzerindeki hükümet kontrolü gibi konulara değinildi.
29 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'de seçim güvenliği ve şeffaflığı konusunda herhangi bir endişe olmadığını ifade etti. Türkiye'nin seçimlerinin dünyaya örnek gösterilebilecek düzeyde olduğunu ve yüksek katılım oranlarıyla gerçekleştiğini belirtti. Tunç, Türkiye'deki seçimlerin %85'in üzerinde bir katılım oranıyla yapıldığını ve bu oranın dünya genelinde nadir olduğunu vurguladı.
31 Mart 2024

Eurobarometer anketine göre, Avrupa Birliği vatandaşlarının %74'ü ulusal kamu kurumlarında yolsuzluk yapıldığını düşünüyor. En yüksek yolsuzluk algısı %97 ile Yunanistan'da görülürken, en düşük oran %13 ile Finlandiya'da kaydedildi. Türkiye'de yapılan bir ankette ise yolsuzluk yapıldığını düşünenlerin oranı %74,8 olarak belirlendi. Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi'nde son 10 yılın en düşük puanını alarak 180 ülke arasında 101. sıraya gerilemiş.
5 Temmuz 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Türkiye'deki seçmenlerin %66,3'ü TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri yerine ENAG'ın açıkladığı verilere güveniyor. TÜİK'in Aralık ayı için açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, ENAG bu oranı %137,55 olarak açıkladı. Hükümet ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun düşüşünü 'amansız mücadele' sonucu olarak nitelendirirken, bağımsız akademisyen ve araştırmacıların oluşturduğu ENAG'ın verileri daha yüksek bir enflasyon oranı gösteriyor.
3 Ocak 2023

TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ittifakının oylarının yüzde 41-43 seviyesinde olduğunu, muhalefetin avantajlı durumda olduğunu ancak seçim güvenliği gibi hesaplamalara dahil olmayan faktörlerin sonucu etkileyebileceğini ifade etti. Muharrem İnce'nin oylarında düşüş olmasına rağmen seçimleri ikinci tura bırakabilecek bir unsur olduğunu, Meclis çoğunluğunun kaybı ve ikinci tura kalmanın muhalefet için en büyük riskler olduğunu belirtti. Millet İttifakı'nın ortak liste oluşturmasının ve İYİ Parti ile CHP'nin bazı bölgelerde işbirliği yapmasının avantaj sağlayabileceğini, ancak TİP'in şu anki ölçümlere göre milletvekili çıkaramadığını ancak etkili bir kampanyayla bu durumun değişebileceğini dile getirdi.
12 Nisan 2023

ExpressVPN tarafından yapılan bir araştırma, çocukların sosyal medya platformlarında karşılaştıkları riskleri ve ebeveynlerin bu konudaki algılarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre çocuklar en çok kaba davranış, korkutucu videolar ve fotoğraflarla karşılaşırken, ebeveynler çocuklar için en büyük sorunun zorbalık olduğunu düşünüyor. Ayrıca kötü niyetli kullanıcıların çocuklardan uygunsuz bilgiler istemesi gibi tehlikeler de belirtiliyor. Çocukların internet kullanım süresi yaşlarına göre değişiklik gösterirken, ebeveynlerin büyük çoğunluğu internet güvenliği eğitimi konusunda sorumluluğu üstleniyor.
23 Ocak 2023

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Türkiye'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu belirtiliyor. Dış basın, Erdoğan'ın önde gitmesini ve muhalefetin durumunu çeşitli açılardan değerlendiriyor. The Guardian, İstanbul, Ankara ve İzmir'de muhalefetin önde olmasına rağmen Erdoğan'ın genelde önde olduğunu ve 'İstanbul'u yöneten Türkiye'yi yönetir' söyleminin geçerliliğini yitirdiğini belirtiyor. BBC, altılı masanın geniş yelpazesinin sandığa yansımadığını ifade ederken, diğer uluslararası medya kuruluşları da seçim sonuçlarını ve Erdoğan'ın liderliğini değerlendiriyor.
28 Mayıs 2023

IQAir tarafından yayınlanan 2023 'Dünya Hava Kalitesi' raporuna göre, Türkiye'nin hava kirliliği ortalaması 20.5 ile WHO'nun belirlediği eşik değerlerin dört katı seviyesinde. Raporda, Türkiye havası en kirli 44'üncü ülke olarak sıralanırken, Iğdır şehri Avrupa'nın en kirli havasına sahip kenti olarak belirlendi. Raporda ayrıca, Türkiye'de hava kirliliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine ve kirliliğe yol açan başlıca faktörlere de değiniliyor. Hava kirliliği nedeniyle dünya genelinde her yıl 7 milyon insanın öldüğü belirtiliyor.
20 Mart 2024

ORC Araştırma şirketinin 7-11 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 48,9 olarak belirlendi. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerin oranı ise yüzde 41,5. Diğer adaylar ve partilerin oy oranları da paylaşıldı. Ancak ankette, güvenilirlik açısından önemli olan bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş. Ayrıca, diğer anket şirketlerinin sonuçları ve yorumlarına da yer verilmiş.
12 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Türkiye'de 18 ve üzeri yaştaki bireyler arasında mutluluk oranı 2023'te yüzde 52,7'ye yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireyler daha mutlu, ve bireylerin en büyük mutluluk kaynağı aileleri olarak belirlendi. Ancak, ülkenin en önemli sorunu olarak hayat pahalılığı gösterildi. Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri de incelendiğinde, asayiş hizmetlerinden memnuniyet en yüksek oranda olurken, eğitim hizmetlerinden memnuniyet en düşük oranlarda kaldı.
16 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'na göre, Türkiye 143 ülke arasında 98'inci sırada yer alarak mutluluk düzeyinde düşüş yaşadı. Araştırma, insanların yaşamlarını 0 ile 10 arası bir ölçekte değerlendirmeleriyle oluşturuldu ve Türkiye son üç yılın ortalamasına göre 0.2 puan düşüşle 4.9 puan aldı. Raporda, gençler arasında artan mutsuzluk, sosyal medyanın olumsuz yönleri ve ekonomik eşitsizlik gibi faktörlerin mutluluğu etkileyebileceği belirtildi. Ayrıca, ABD ilk kez ilk 20'den çıkarak 23'üncü sıraya geriledi.
20 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ekim ayında tüketici güven endeksi 3,1 puan artarak 74,6'ya yükseldi. Bu artış, endeksin eylül ayındaki 71,5 puanlık değerinden yüzde 4,4'lük bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi yüzde 6,1 artarak 59,7'ye çıktı ve gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 5,4 artarak 72,6'ya yükseldi.
23 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tv100 Özel programında seçimlerin huzurlu ve güvenli geçtiğini, olay sayısının 2018'e göre yüzde 20 azaldığını belirtti. Vatandaşların sistem değişikliği istemediğini ve parlamentarizmi reddettiğini ifade etti. Seçimlerin ikinci tura gitmesinin Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunun kanıtı olduğunu vurguladı. PKK'nın siyasete etkisini reddeden bir seçmen tercihinden bahsetti ve seçim sisteminin şeffaflığından övgüyle söz etti. Anket sapmalarını eleştirdi ve Suriyelilerin durumuna değinerek, güvenli bölgeye 240 bin konut yapılacağını ve 1 milyon Suriyelinin oraya geçeceğini söyledi.
17 Mayıs 2023

İstanbul Politikalar Merkezi ve Ankara Enstitüsü tarafından yapılan 'Türkiye'de Dindarlık Algısı' araştırması, katılımcıların %73'ünün Türkiye'de dindarlığın azaldığını düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmada, katılımcıların %41'i dindar insanların devlet yönetiminde yer almasını olumlu bulurken, %37'si buna karşı çıktı. Siyasi partilerin dini söylemler kullanmasından rahatsızlık duyanların oranı %53 iken, Diyanet İşleri Başkanlığı'na güvenenlerin oranı %35,4 ve dini kurum ve cemaatlere güvenenlerin oranı ise yalnızca %13,9 olarak belirlendi.
7 Kasım 2023
İşaretlediklerim