Avrupa Parlamentosu, Avrupa'daki konut sorununa çözüm olarak Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama platformlarına sınırlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasa, sahte kısa vadeli kiralama tekliflerine karşı tüketicileri korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. AB üyesi 23 ülke, 2022'de bu tür kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Türkiye de benzer bir düzenlemeyle 1 Ocak 2024'ten itibaren Airbnb ve benzeri platformlara yeni kural ve düzenlemeler getirdi.
29 Şubat 2024

Almanya Bakanlar Kurulu, ülkeyi yabancı kalifiye elemanlar için daha cazip kılmayı hedefleyen bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, AB dışı ülkelerden gelenlerin meslek diplomalarının denkliğini kolaylaştıracak ve en az iki yıl tecrübeli kişilere Almanya'da iş bulma fırsatı sunacak. 'Fırsat Kartı' adı verilen belge ile Almanya'ya gelip iş aramak ve geçici işlerde çalışmak mümkün olacak. Almanya, nitelikli işgücü açığını kapatmak ve iş piyasasının istikrarını korumak için yılda 400 bin kalifiye göçmene ihtiyaç duyuyor.
30 Mart 2023

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, radikal İslamcılar ve Yahudi düşmanlarını daha hızlı sınırdışı etmeyi kolaylaştıran yeni yasa paketinin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Hamburg'da düzenlenen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı bir gösteri, 'Hilafet çözüm değildir' ve 'Almanya değerler diktatörlüğü' temalı pankartlarla dikkat çekti. Alman güvenlik makamları, 480 kişiyi dini aşırıcılık gerekçesiyle tehlike teşkil eden kişi olarak sınıflandırıyor ve bu kişilerden 152'si Alman vatandaşı, 120'si ise çifte vatandaş. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülkedeki İslamcıların üye potansiyelini 27 bin 480 olarak tahmin ediyor.
30 Nisan 2024

Hollanda hükümeti, çevre koruma önlemleri kapsamında tek kullanımlık plastik içeren ambalajlarla satılan yiyecek ve içecekler için işletmelerin müşterilerden ek ücret almasını zorunlu kıldı. Müşteriler kendi kaplarını getirirlerse veya işletmeler yeniden kullanılabilir ambalajlar kullanırsa ek ücret alınmayacak. Plastik bardaklar için 25, yemek kapları için 50 ve diğer plastik ambalajlar için 5 sent ek ücret belirlendi. Bu uygulama Avrupa Birliği'nin Tek Kullanımlık Plastik Direktifi'nin bir parçası olarak hayata geçirildi.
1 Temmuz 2023

Schengen vizesi başvuru sistemlerinde yaşanan aksamalar, sanayiciler başta olmak üzere birçok kesimi olumsuz etkiliyor. Sistemlerin sık sık kapalı olması ve açıldığında randevu bulmanın zorluğu, başvuru sahiplerini uzun süreli beklemelere maruz bırakıyor. Alınan randevular sonrasında da vize işlemleri uzun sürüyor ve bazen çok kısa süreli vize verilmesi ya da ret cevabı alınması gibi durumlar yaşanıyor. Almanya, İspanya ve İtalya gibi ülkeler yoğunluk nedeniyle vize başvurularını geçici olarak durdurdu.
12 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, ABD-Meksika sınırını geçici olarak göçmen girişlerine kapatma kararı aldı. Bu karar, günlük yasa dışı göçmen girişi sayısının 2 bin 500'ü geçmesi nedeniyle alındı ve sayı 1500'ün altına inene kadar sınır kapalı kalacak. Bu adım, Biden yönetiminin bugüne kadarki en sert sınır tedbiri olarak kabul ediliyor ve 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi muhalefete karşı bir hamle olarak değerlendiriliyor.
3 Haziran 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını destekleme amacıyla Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye, Rutte ve diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüşmeler yaparak, NATO'nun Avrupa'nın savunma ve güvenliğindeki merkezi rolünü koruması ve müttefikler arasındaki savunma sanayi kısıtlamalarının kaldırılması gibi konularda beklentilerini iletiyor. Ayrıca, Türkiye ve Hollanda arasındaki tarihi dostluk ve işbirliği anlaşmalarının yıldönümleri de bu ziyaretin önemini artırıyor.
26 Nisan 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, UEFA'nın Merih Demiral'a Avusturya maçında yaptığı 'bozkurt' işareti nedeniyle verdiği iki maçlık cezayı eleştirdi. Bahçeli, UEFA'yı ırkçılık ve faşizmle suçlayarak, A Milli Futbol Takımı'nın Hollanda ile oynayacağı çeyrek final maçına çıkmamasını istedi. Bahçeli, bu kararın Türk milletine ve tarihine saygısızlık olduğunu belirtti ve UEFA'nın kararını geri almadığı takdirde Türkiye'nin maça çıkmaması gerektiğini savundu.
5 Temmuz 2024

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlamak suçlamasıyla yargılanan bir kişiye dört yıl altı ay hapis cezası verildi ve sınır dışı edilmesi kararı alındı. Bu karar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için terörle mücadelede adımlar atma şartı koymasının ardından geldi. Stockholm Bölge Mahkemesi, sanığın Stockholm'deki bir Kürt işadamına silah zoruyla PKK'ya para ödemesi için baskı yapmaya çalıştığını belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere Brüksel'deki toplantıya katılacak.
6 Temmuz 2023

Hükümet, sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasını içeren bir kanun teklifi hazırladı. AKP'li kaynaklar, mevcut bakım, kısırlaştırma ve barınak yöntemlerinin yetersiz kaldığını belirtti. Yeni düzenlemeye göre, belediyeler barınaklarındaki köpeklerin fotoğraflarını internet sitelerinde paylaşacak ve 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyonla uyutulacak. Sahiplendirilen köpekler ise çiple takip edilecek.
21 Mayıs 2024

Türkiye'nin en büyük baronlar davasında, İstanbul Çağlayan’daki 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Hollandalı baron ve bağlantılı çete üyelerinin tahliyesine karar verdi. Sanıklara sadece yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Tahliye edilen sanıklar arasında Kırmızı Bülten ile aranan isimler de bulunuyor. Sanık avukatları, kara para davasında öncül suçun tespit edilemediğini savunurken, iddianamede çok sayıda delil yer alıyor.
10 Temmuz 2024

Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 27 Nisan'dan bu yana oy kullanmaya başladığını ve sekiz gün içinde 1 milyon 138 bin 743 kişinin oy kullandığını açıkladı. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs'a kadar sürecek. Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve Lüksemburg'daki bazı yerlerde sandık sayısının artırılacağı belirtildi.
4 Mayıs 2023

Hollanda'da ilkokullarda öğrencilerin dikkatini dağıttığı ve sınav sonuçlarını olumsuz etkilediği gerekçesiyle telefon kullanımı yasaklandı. Daha önce ortaokul ve liselerde de benzer yasaklar uygulanmıştı. Eğitim, kültür ve bilim bakanlığı tarafından alınan bu karar, sadece derslerde öğretim amaçlı ya da sağlık nedenleriyle istisnai durumlarda telefon kullanımına izin veriyor. Yunanistan, İtalya ve Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgelerinde de benzer yasaklar bulunuyor ve Almanya'nın da benzer bir karar alabileceği düşünülüyor.
3 Eylül 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), eski HDP milletvekili Müslüm Doğan'a beraat ettiği bir davadan verilen yurt dışı çıkış yasağını iptal etti. Doğan, sosyal medya paylaşımında terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanmış ve beraat etmişti. Ancak beraat etmesine rağmen yurt dışı çıkış yasağı getirilmişti. AYM, bu yasağın Doğan'ın özel hayatını ihlal ettiğine ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığına karar verdi. Ayrıca Doğan'a 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.
18 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, 'örgüte yardım' suçlamasıyla yargılandığı davada yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verildi. Duruşmada tanıklar dinlendi ve İBB çalışanı Fatma Yavuz, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın ideolojik görüşleri nedeniyle bazı yerlere daha fazla yardım yapıldığını iddia etti. Duruşma sırasında bir tartışma yaşandı ve gazetecilerin salona alınmaması konusunda mahkeme başkanı ile avukatlar arasında gerginlik yaşandı. Bir sonraki duruşma 29 Mart'ta yapılacak.
25 Ocak 2023

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın serbest bırakılması kararını kabul etti. Karara göre, Kavala'nın Ocak 2024'e kadar serbest bırakılması gerekiyor. Kararın uygulanmaması durumunda Türkiye delegasyonu AKPM'de oy hakkını kaybedecek. Ayrıca, Kavala'nın hapsedilmesinde rolü olan hakim ve savcılar da dahil olmak üzere tüm görevliler hakkında Avrupa ülkeleri tarafından kovuşturmalar başlatılacak.
12 Ekim 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, yurt dışına çıkışta alınan 'yurt dışı çıkış harcı' adı verilen ücretin altı ay sonra kaldırılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, bu tür uygulamaların ülkede çok sayıda olduğunu ve hepsinin tarihin çöplüğüne atılacağını ifade etti. Yurt dışı çıkış harcı, 2019'da 15 TL iken, son olarak yüzde 200 zamla 150 TL'ye yükseltilmişti.
16 Ocak 2023

Almanya Ekonomi Bilirkişi Konseyi Başkanı Monika Schnitzer, ülkenin nitelikli işgücü açığını kapatmak için yılda 1,5 milyon göçmene ihtiyaç olduğunu söyledi. Almanya'da demografik değişimler ve mevcut nitelikli işçi açığı göz önünde bulundurularak, nitelikli yabancı işgücünü çekmek amacıyla yeni bir göç yasası kabul edildi. Schnitzer, göçmenlere yönelik hoş geldin kültürünün geliştirilmesi ve yabancılar dairesinin daha hizmet odaklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Almanya'nın eğitim ve dijitalleşme gibi alanlarda yeterli ilerleme kaydetmediğini ve altyapı yatırımlarının yetersiz olduğunu belirtti.
3 Temmuz 2023

Hollanda'da Dünya Ağır Sıklet Kickboks Şampiyonu Rico Verhoeven, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) genel başkanı Dilan Yeşilgöz'ü, kendisiyle çekilen bir videonun siyasi amaçlarla kullanıldığını iddia ederek 'siyasi istismar'la suçladı. Hollanda Olimpiyat Komitesi ve Spor Federasyonu (NOC*NSF) tarafından hazırlanan ve sosyal açıdan dezavantajlı gençleri spora teşvik etmek amacıyla başlatılan kampanya videosu, VVD tarafından siyasi içerik olarak değerlendirildi. NOC*NSF ise videonun kendi kampanyaları için olduğunu ve siyasi bir amaç taşımadığını açıkladı. Video, 22 Kasım'daki erken seçim öncesinde Yeşilgöz ve VVD'nin sosyal medya hesaplarından paylaşılmıştı.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim