Çiftlik Bank davasının önemli isimlerinden ve Mehmet Aydın'ın 'kara kutusu' olarak bilinen Osman Naim Kaya, Uruguay'dan Türkiye'ye getirildi. Kaya, 'kara para aklama', 'vergi kaçırma', 'suç örgütü üyesi olma', 'dolandırıcılık' gibi suçlardan aranıyordu ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı. Uruguay'dan Brezilya üzerinden İstanbul Havalimanı'na getirilen Kaya, polis tarafından alınarak işlemleri için Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
8 Nisan 2023

İran, eski savunma bakan yardımcısı ve Britanya-İran uyruklu Alireza Akbari'yi Britanya adına casusluk yapmak suçlamasıyla idam etti. Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İran'ın Akbari'ye verilen ölüm cezasını uygulamaması gerektiğini belirtmiş ve ölüm cezasının siyasi amaçlı olduğunu ifade ederek Akbari'nin serbest bırakılmasını talep etmişti. İran medyası, Akbari'nin işkence altında suçları itiraf ettiğini ve İran'ın önde gelen nükleer bilimcisi Mohsen Fakhrizadeh'in öldürülmesinde rol oynadığını iddia etti.
14 Ocak 2023

ABD'nin Alabama eyaletinde, 1988'de işlenen bir cinayet nedeniyle 'kiralık katil' olarak mahkum edilen 58 yaşındaki Kenneth Smith, nitrojen gazı kullanılarak idam edildi. Bu yöntem ABD'de ilk kez uygulandı. Smith'in daha önce zehirli iğne ile idamı başarısız olmuştu. İnfaz, insan hakları tartışmalarını ve idam cezalarının ırkçılık ve yanlış kararlar nedeniyle eleştirilmesini gündeme getirdi.
26 Ocak 2024

Kenya'da, hukuk eğitimi almadan 26 dava kazanan bir kişinin, gerçek bir avukatın kimliğini çalarak davalara girdiği belirlendi. Sahte avukat 'Brian Mwenda Ntwiga', kazandığı davaların basit olmadığı, sulh, temyiz ve hatta yüksek mahkemede görülen davaları da kazandığı belirtildi. Durum, Kenya medyasında geniş yankı buldu ve halkı hem öfkelendirdi hem de eğlendirdi. Sahte avukata, Kenya Hukuk Derneği ve Kamu Savcılığı Müdürü tarafından kınama gelmesine rağmen, çok sayıda övgü ve destek de geldi.
22 Ekim 2023

Yargıtay, 1993-1996 yılları arasında işlenen 19 faili meçhul cinayetle ilgili olarak eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve 17 Susurluk üyesi hakkında açılan davada beraat ve zamanaşımı kararlarını onadı. Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararını istinaf mahkemesi bozmuş, ancak ikinci yargılamada yerel mahkeme tekrar beraat kararı vermişti. Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi, bazı cinayetler için zamanaşımı kararı verilmesi gerektiğini belirterek dosyanın bu kısmını düzeltti ve onadı.
15 Ekim 2024

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili davada 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanıklar arasında yer alan Erman Ekici, insan öldürmeye teşebbüs suçundan 379 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, insanlığa karşı suçtan beraat etti. Dava, Türkiye hukuk tarihinde insanlığa karşı suçtan iddianame hazırlanan ilk dava olma özelliğini taşıyor.
1 Temmuz 2024

Beşiktaş'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınıyla ilgili olarak, dönemin Beşiktaş belediye başkan yardımcısı Ali Rıza Yılmaz dahil 13 kamu görevlisi hakkında iki yıl altışar aydan 17’şer yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, İstanbul 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması süren ana dava dosyasıyla birleştirildi. Ana davada dokuz kişi yargılanırken, ilk duruşmada iki kişi tahliye edilmiş ve beş kişi için tutukluğa devam kararı verilmişti.
23 Eylül 2024

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 kişinin yargılandığı davada, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e hapis cezaları verilmişti. Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları çıkmıştı. Savcılık, bu tahliye ve beraat kararlarına itiraz ederek sanıkların yeniden tutuklanmasını talep etti. Bu gelişme, davanın hukuki sürecinde yeni bir aşamaya işaret ediyor.
17 Mayıs 2024

Beşiktaş'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınıyla ilgili olarak, dönemin Beşiktaş belediye başkan yardımcısı dahil 13 kamu görevlisi hakkında iddianame hazırlandı. Sanıklar, 'görevi kötüye kullanma' ve 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçlarından iki yıl altışar aydan 17'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. İddianame, İstanbul 33'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması süren ana dava dosyasıyla birleştirildi. Ana davada dokuz kişi yargılanıyor ve ilk duruşmada iki kişi tahliye edilmişti.
23 Eylül 2024

Ergenekon davasında görevli eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Fatih Mehmet Uslu, ve Nihat Topal'a 22 yıl altışar ay, Hüsnü Çalmuk'a ise 21 yıl üç ay hapis cezası verildi. Yargıtayda görülen davada, sanıklar 'zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma' ve 'terör maksadıyla zincirleme şekilde hürriyetlerinden yoksun bırakma' suçlarından mahkum edildi. Mehmet Ali Pekgüzel, Mehmet Murat Dalkuş ve Mehmet Murat Yönder ise beraat etti.
26 Haziran 2024

Kobani davasında, HDP'nin eski genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi yargılandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verdi. Ayla Akat Ata'nın tahliyesine karar verilirken, Aysel Tuğluk, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti. Dava, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları nedeniyle açılmıştı.
16 Mayıs 2024

Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak 22 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı ve Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede, aralarında eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Bürosu Amiri M.E.A. ve eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın da bulunduğu şüpheliler, çeşitli suçlamalarla yargılanacak. M.E.A., Demirbaş ile olan ilişkileri ve cinayet soruşturmasındaki rolü nedeniyle tutuklandı. İddianamenin hazırlanması, genel ve yerel seçimlerin ardından gerçekleşti, bu durum siyasi hassasiyetler nedeniyle gecikmiş olabilir.
2 Mayıs 2024

Yargıtay, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 10 tutuklunun demir çubuk ve sopalarla dövülerek öldürüldüğü olayla ilgili davada zaman aşımı kararını hukuka uygun buldu. Davada yerel mahkeme, sanıkların eylemlerini tanımlarken kullandığı suç maddesi ve hukuki değerlendirmelerde hata bulunmadığını belirtti. Mağdur avukatları, davanın makul sürede sonuçlandırılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş ve Türkiye 2010 yılında tazminata mahkum edilmişti.
24 Eylül 2024

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi davasında yargılanan üç polis memuru hakkında beraat kararlarının gerekçesini açıkladı. Mahkeme, Elçi’nin ölüm anına ilişkin herhangi bir görüntü bulunamadığını ve cinayet silahının hangi istikametten kim tarafından ateşlendiğinin tespit edilemediğini belirtti. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, Elçi’nin üç polis memurundan birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtilmişti, ancak somut delil bulunmadığı için sanıkların beraatine karar verildi.
10 Temmuz 2024

Adıyaman'da gerçekleşen İsias Oteli davasının ikinci duruşmasında, mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gaziantep Barosu'nun davaya katılma talebi reddedildi ve yeni bir bilirkişi raporu için dosya, teknik bir üniversiteden alınması amacıyla sevk edildi. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, Türkiye'nin adalet sistemine olan güvenlerini ifade ettiler.
26 Nisan 2024

Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ayhan Bora Kaplan davasında, 18 tutuklu sanığın tutukluluklarının devamına karar verildi. Duruşmada sanık avukatları müvekkillerinin tahliyesini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti. Ayhan Bora Kaplan ve çetesi, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kasten yaralama ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma gibi suçlardan yargılanıyor. Dava, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın göreve gelmesinden sonra başlatılan operasyonlar kapsamında önemli bir yer tutuyor.
16 Eylül 2024

Sinan Ateş davasında ara karar açıklandı ve tutuklu yargılanan 22 sanıktan 10'u serbest bırakıldı. Duruşma, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için 19 Temmuz'a ertelendi. Mahkemenin hızlı karar alması ve eksik delillere rağmen azmettiricilere ulaşılmasını engelleyen kararlar alması, dosyanın bir an önce kapatılmak istendiği yönünde yorumlandı. Ayrıca, davayı soruşturan savcıların sürekli değiştirilmesi ve bazı delillerin incelenmemesi adaletin sağlanması konusunda şüpheler uyandırıyor.
6 Temmuz 2024

Kobani eylemleri sırasında öldürülen Yasin Börü'nün katilleri olarak suçlanan sanıklar, mahkeme tarafından beraat etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, bu davada ağır cezalar verilmesi gerektiğini sıkça vurgulamıştı. Mahkeme, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verdi. Ancak, Yasin Börü'nün ölümüyle ilgili suçlamalarda 36 sanık hakkında 'suçun sabit olmaması' nedeniyle beraat kararı çıktı.
16 Mayıs 2024

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yakalanan ilk darbeci olan eski Bursa il jandarma komutanı Yurdakul Akkuş’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ayrıca, Ali Çiğci ve Bilal Dişbudak’a anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım suçundan verilen 15’er yıl hapis cezaları da onandı. Diğer sanıklar hakkında verilen çeşitli hapis ve beraat kararları da Yargıtay tarafından onandı. Akkuş’un çantasında darbecilerin yönetim planı şemaları ve kamu kurumlarının başına geçecek isimlerin listesi bulunmuştu.
27 Eylül 2024

6 Şubat depremlerinde Diyarbakır’da 100 kişinin öldüğü Hisami Apartmanı’na ilişkin davada dört tutuklu sanığa 17 yıl altışar ay hapis cezası verildi. Ancak, müteahhit Mehmet Meşe sağlık koşulları gerekçe gösterilerek tahliye edildi. Mahkeme, diğer üç sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanıklar, suçsuz olduklarını ve beraatlerini talep ettiler.
24 Eylül 2024
İşaretlediklerim