Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri'ne göre, Türkiye'de yoksulluk oranı 0,5 puan azalarak yüzde 13,9'a geriledi. Farklı medyan gelir yüzdelerine göre hesaplanan yoksulluk oranları incelendiğinde, medyan gelirin yüzde 60'ı esas alındığında yoksulluk oranı 0,1 puan artarak yüzde 21,7'ye çıkarken, yüzde 40'ı esas alındığında 0,2 puan azalarak yüzde 7,4'e düştü. Ayrıca, medyan gelirin yüzde 70'i esas alındığında yoksulluk oranı 0,4 puan artarak yüzde 29,7'ye yükseldi. Hane halkı tipine göre değişiklikler gözlemlenirken, tek kişilik hane halklarında yoksulluk oranı 2 puan artışla yüzde 9,5 olurken, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişilik hane halklarında 3,7 puan azalarak yüzde 8'e geriledi.
30 Ocak 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim 2023 iş gücü istatistiklerine göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesine geriledi. Bu düşüşle işsizlik oranı Kasım 2012'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. İstihdam edilen kişi sayısı 246 bin artarak 31 milyon 835 bine yükselirken, istihdam oranı yüzde 48,5 olarak kaydedildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı ise yüzde 16,3'e düştü.
11 Aralık 2023

İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan rapora göre, İstanbulluların 2022 yılında en çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirlendi. Katılımcıların yarısı geçim sıkıntısı çekerken, her beş kişiden üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttü. İstanbul'da sığınmacılar, ekonomik sorunlar ve ulaşım ile konut satış ve kira fiyatları en önemli üç sorun olarak sıralandı. Türkiye genelinde de ekonomik sorunlar en çok konuşulan konu oldu. Ayrıca, İstanbulluların stres ve kaygı seviyeleri yüksek çıktı ve mutluluk düzeyleri düşük ölçüldü.
17 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de işsizlik oranı mayıs ayında bir önceki aya göre 0,7 puan düşerek yüzde 9,5 seviyesine geriledi. 15 yaş ve üstü kişilerde işsiz sayısı 193 bin kişi azalarak 3 milyon 328 bin kişiye düştü. İstihdam oranı ise 0,1 puan artışla yüzde 48,5 oldu. Genç işsizlik oranı 1,2 puan azalarak yüzde 17'ye düşerken, haftalık ortalama çalışma süresi 0,3 saat azalarak 44,1 saat olarak kaydedildi.
10 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, Kasım 2022'de 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya göre 23 bin artışla 3 milyon 576 bine yükseldi. Ancak işsizlik oranı yüzde 10,2 olarak sabit kaldı. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 8,8 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,9 olarak ölçüldü. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 48,6, işgücüne katılma oranı yüzde 54,1 ve genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17,8 olarak belirlendi.
10 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı işsizlik oranını yüzde 9,6 olarak açıkladı. Bu oran bir önceki aya göre 0,1 puanlık bir artışı temsil ediyor. İstihdam edilenlerin sayısı ise aynı dönemde 363 bin kişi azalarak 31 milyon 291 bin kişiye düştü. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,2 puanlık artışla yüzde 18,6 oldu.
10 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 Eylül ayı işgücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 9,1'e geriledi. 15 ve daha yukarı yaştaki kişiler arasında işsiz sayısı 6 bin kişi azalarak 3 milyon 168 bin kişiye düştü. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,5 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,3 olarak tahmin edildi.
10 Kasım 2023

Habitat Derneği'nin iki yılda bir gerçekleştirdiği 'Gençliğin İyi Olma Hali Raporu'nun beşinci sürümü yayımlandı. Rapora göre, Türkiye'deki gençlerin yaşam memnuniyeti son beş yılda düşerek %46'ya geriledi. İstihdam koşulları gençlerin yaşam memnuniyeti ve geleceğe dair umutlarını büyük ölçüde etkiliyor. Maddi durumlarından memnun olan gençlerin oranı da düşüş gösterirken, gençlerin %35,8'i aylık 3 bin lira ve altında gelir elde ediyor. Gençlerin karşılaştığı en önemli sorunlar arasında enflasyon, işsizlik ve yüksek kira bedelleri yer alıyor.
19 Mayıs 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal yardım alan ailelerin ilkokula giden çocukları için 'Kantin Desteği' projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, ilk etapta Altındağ ve Mamak'ta yaşayan 14 bin ilkokul öğrencisine kişi başı 330 TL destek sağlandı. Destek, ailelerin Başkent Kartları'na yatırıldı ve sadece okul kantinlerinde kullanılabilecek. Belediye Başkanı Mansur Yavaş, projenin Ankara'da hiçbir çocuğun aç kalmayacağını belirtti.
5 Şubat 2023

Britanya Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan bir çalışma, genellikle komik bulunmayan 'baba şakalarının' çocukların psikolojik olarak güçlenmesine katkı sağladığını gösteriyor. Araştırmaya göre, bu tür şakalar çocuklara tuhaflıkla baş etmeyi öğretiyor ve yargılanma veya utandırılma durumlarına karşı daha dayanıklı hale gelmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca, çocuklar beceriksizlik karşısında nasıl tepki vereceklerini öğrenerek özgüven kazanıyor ve sosyal durumlarda uygun davranış sergileme becerisi geliştiriyorlar.
23 Mart 2023

23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, Türkiye'de çocukların sanat, kültür ve edebiyatla iç içe yetiştirilmesini amaçlayan 'Doğan Kardeş' dergisinin kuruluş öyküsü ve önemi anlatılıyor. Derginin kurucusu Arif Kazım Taşkent'in oğlu Doğan'ın çığ faciasında kaybından sonra bu dergiyi çıkarmaya başladığı ve derginin çocukların gelişimine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, derginin yayıncılık serüveni ve katkıda bulunan önemli isimlerden bahsediliyor. Türkiye'nin gençler arasında sanat ve kültürel etkinliklere katılım sıralamasındaki düşük konumu eleştiriliyor ve sanatın çocuk gelişimindeki rolüne dikkat çekiliyor.
23 Nisan 2023

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yayımladığı bir araştırmaya göre, çocukların ve gençlerin uzun süre hareketsiz kalmasının ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına neden olabileceği belirlendi. Araştırmada 766 çocuğun 11, 15 ve 24 yaşlarındaki hareketsiz kalma süreleri ve kalp ölçümleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar, 11 ila 24 yaşları arasında hareketsiz geçirilen her dakikanın, kalp ağırlığında artışa neden olduğunu tespit etti. Araştırma yazarlarından Dr. Andrew Agbaje, gençlerin ekran başında geçirdikleri sürenin daha ağır bir kalbe yol açtığını ve bu durumun kalp krizi ve inme ihtimalini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023

Yapı Kredi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 0-6 yaş arası çocukların ve ebeveynlerinin gelişimini desteklemek amacıyla 'Yarınlara Kartopu' projesini hayata geçirdi. Proje, çocukların sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel becerilerini geliştirmeyi ve ebeveynleri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Prof. Dr. Selçuk Şirin ve bir ekip tarafından hazırlanan eğitim içerikleri ve setleri, özellikle sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı ve deprem afetinden etkilenen çocuklara yönelik. Yapı Kredi Gönüllüleri de sahada çocuklarla etkinlik yaparak projeye destek veriyor.
13 Kasım 2023

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre Türkiye, 100 üzerinden 34 puan alarak 180 ülke arasında 115. sırada yer aldı. Türkiye'nin puanı, 2014'e göre %11, 2018'e göre ise %7 oranında gerilemiş durumda. Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ortalama skor 35'e düşerken, raporda bu bölgede hukukun üstünlüğünde işlevsizlik ve artan otoriterleşme gibi sorunlar vurgulandı. Danimarka 90 puanla en temiz ülke olarak ilk sırada yer alırken, son sırada 11 puanla Somali bulunuyor.
30 Ocak 2024

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2022 yılında Türkiye'de toplam 1 milyon 22 bin 737 bebek doğdu. Bu bebeklerden erkeklerde en popüler isim 8 bin 366 tercih ile Alparslan olurken, kızlarda ise 8 bin 870 tercih ile Zeynep en popüler isim oldu. Ayrıca 15 bin 836 ikiz, 373 üçüz, yedi dördüz ve bir beşiz doğum gerçekleşti. Bazı nadir isimler ise sadece birer bebeğe verildi.
1 Ocak 2023

Çevre sorunlarından kadınların daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Bu durumun sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlere dayandığı ve yoksulluk koşullarında yaşayan insanların yüzde 70'inin kadın olmasının bu durumu etkilediği belirtiliyor. Ekofeminizm, kadın hakları ve çevre aktivizminin birleşimini temsil eden bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu yaklaşıma göre, hem kadınların hem de doğanın haklarının korunması birbirine bağlı ve birine dair sorunların çözülmesi diğerinin üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip.
30 Eylül 2023

InterNations tarafından yürütülen 'Expat'ların çalışabileceği en iyi ülkeler' araştırmasında, sosyal ve çalışma hayatı şartlarına göre sıralama yapıldı. Meksika, expat'lar için en iyi ülke olarak belirlendi. Araştırmada Türkiye, 53 ülke arasında 51'inci sırada yer alırken, çalışma saatlerinin fazlalığı, iş güvenliğinin yetersizliği ve hayat pahalılığı gibi konularda olumsuz değerlendirildi. Norveç ise Türkiye'nin bir sıra gerisinde 52'nci oldu ve hayat pahalılığı ile yerel halkla kaynaşma zorluğu gibi konularda eleştirildi.
14 Temmuz 2023

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Türkiye'de 18 ve üzeri yaştaki bireyler arasında mutluluk oranı 2023'te yüzde 52,7'ye yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireyler daha mutlu, ve bireylerin en büyük mutluluk kaynağı aileleri olarak belirlendi. Ancak, ülkenin en önemli sorunu olarak hayat pahalılığı gösterildi. Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri de incelendiğinde, asayiş hizmetlerinden memnuniyet en yüksek oranda olurken, eğitim hizmetlerinden memnuniyet en düşük oranlarda kaldı.
16 Şubat 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de mutluluk algısının ekonomik durumla olan çelişkili ilişkisini ele alıyor. Vatandaşlar hayat pahalılığı ve yoksulluk artarken, işsizlik azaldığı ve terör sorununun önemli ölçüde azaldığı konusunda hemfikir. Ancak, ekonomik zorluklara rağmen, mutluluk oranlarında son yıllarda bir artış gözlemleniyor. 2019'dan 2023'e kadar mutluluk oranlarındaki değişimler, ekonomik göstergelerle tam olarak örtüşmeyen bir tablo çiziyor.
19 Şubat 2024

Rahmi Turan, iktidarın yıllardır savunduğu 'en az 3 çocuk' politikasının, halkı ekonomik zorluklar nedeniyle bir çocuk bile yapamaz hale getirdiğini belirtti. Genç ailelerin derin yoksulluk içinde olduğunu ve çocuklarına nasıl bakacakları konusunda endişe duyduklarını ifade etti. Eğitim sisteminin niteliksiz müfredatla çöktüğünü ve özel okulların yüksek maliyetlerinin aileleri zor durumda bıraktığını vurguladı. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyonu düşürme çabalarının yoksulluğu daha da artırdığını iddia etti.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim