Birleşmiş Milletler, Refah Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ardından Gazze’ye yapılan yardımların yüzde 67 oranında azaldığını açıkladı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırının ardından Gazze’ye yönelik kara harekatı başlatarak sınır kapısını ele geçirdi ve insani yardım geçişlerine izin vermeyeceğini bildirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail bombardımanının yoğun bir şekilde sürdüğünü ve sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde kapandığını belirtti. Refah’ta sadece bir hastane kısmen hizmet verebiliyor.
30 Mayıs 2024

Ekim 2023'te İsrail'de başlayan katliam sonrası Türkiye'den İsrail'e ihracat üç ay içinde 1 milyar doları aşmış, bu durum kamuoyunda ve seçim meydanlarında büyük tepki çekmiştir. İktidar, kamuoyunun ve seçim yenilgisinin baskısı altında İsrail'e ihracatta 54 kalemde kısıtlama getirmiştir. İsrail Ticaret Bakanı, Türkiye'ye karşı kısıtlamalar ve ABD'nin Türkiye ile ticaretini kısıtlaması için çağrıda bulunmuştur. Türkiye, kısıtlama kararını İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemesi nedeniyle aldığını ve kalıcı ateşkes sağlanıp insani yardımlar başladığında kısıtlamaların kalkacağını belirtmiştir.
10 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sınırlı bir operasyon öncesinde yaklaşık 100 bin Filistinli sivile tahliye emri verdi. Bu tahliye, Han Yunus ve El Mavazi mülteci kamplarına yönlendirme şeklinde gerçekleşti. İsrail ordusu, bu operasyonun Hamas'ı çökertme çabalarının bir parçası olduğunu ve Refah'tan yapılan roket saldırılarına yanıt olarak planlandığını belirtti. Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a karşı askeri bir operasyonun gerekli olduğunu vurguladı.
6 Mayıs 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı 27 bin 478'e ulaştı. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 113 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 205 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralı sayısı 66 bin 835'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri, enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşmakta zorluk çekiyor.
5 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Maliye, Savunma ve Ulusal Güvenlik Bakanlıklarına binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı verdi. Bu talimat, İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in Gazze ve Batı Şeria'da 2024 yılı boyunca binlerce kişinin alıkonulacağı ve gözaltına alınacağı yönündeki değerlendirmesinin ardından geldi. 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bin 505'e yükseldi, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı ise 31 bin 45'e ulaştı.
11 Mart 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 30 bin 410'a ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde 90 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 177 kişinin yaralandığı belirtildi. Bu saldırılar sonucunda yaralı sayısı 71 bin 700'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlilerinin enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşamadığı ifade edildi.
3 Mart 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 31 bin 45'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde 85 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 130 kişinin yaralandığı belirtildi. Bu saldırılar sonucunda toplam yaralı sayısı 72 bin 654'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlilerinin enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşamadığı ifade edildi.
10 Mart 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze için üç aşamalı bir plan açıkladı. İlk aşamada Gazze'deki Hamas yöneticilerini öldürmeyi planlayan İsrail, ikinci aşamada örgütün kullandığı altyapıya zarar vermek üzere hava ve kara manevraları yapmayı planlıyor. Çatışmanın son aşaması ise 'Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejiminin oluşturulması, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki yaşamla ilgili sorumluluğunun ortadan kaldırılması ve İsrail vatandaşları için yeni bir güvenlik gerçekliği yaratılması' olacak.
20 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’ye artık insani yardım sağlayamadıklarını açıkladı. İsrail'in Gazze'de su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının ardından Gazze'de su, elektrik ve yakıt olmadığını belirten Lazzarini, Gazze'ye malzeme tedarik edilmezse UNRWA ve yardım çalışanlarının insani yardım operasyonlarına devam edemeyeceğini ifade etti.
16 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastane ziyaretleri sonrası, çocukların açlıktan öldüğüne ve ciddi derecede yetersiz beslenme, yakıt, gıda ve tıbbi malzeme eksikliğine tanık olduklarını bildirdi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye saldırıları ve abluka altında tutması sonucu, bölgede yaşanan insani kriz derinleşiyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı ve BM de açlıkla mücadele eden yüz binlerce kişi olduğunu duyurdu.
4 Mart 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 27 bin 708'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 123 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 169 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralıların toplam sayısı 67 bin 147'ye çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri birçok cenazeye ulaşamıyor.
7 Şubat 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 27 bin 947'ye ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 107 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 142 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralıların toplam sayısı 67 bin 459'a çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri birçok cenazeye ulaşamıyor.
9 Şubat 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden insani yardımların girişi başladı. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) temel insani yardımları Gazze'ye ulaştı. Bu yardımların, Gazze'deki insani kriz nedeniyle sağlık ve temel gıda ihtiyaçları olan halka yardımcı olacağı belirtildi. Sınır kapısının ne kadar süreyle açık kalacağına dair bilgi verilmedi.
21 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını ve kara harekatına hazırlık yaptığını açıkladı. Yüzlerce tank ve askeri aracı Gazze sınırına sevk eden ve 360 bin yedek askeri silah altına alan İsrail, Gazze'ye kara harekatı yapılacağını duyuruyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’deki saldırıları durdurmayacaklarını ve savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak için saldırıları artırmaya çalıştıklarını belirtti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu.
22 Ekim 2023

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 6 bin 500 kişinin kayıp olduğunu belirtti. İsrail ile Hamas arasında dört günlük 'insani ara' verilmesi konusunda anlaşma sağlanmış ve bu süreçte 81 İsrailli rehine ile 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı. Ancak 'insani ara'nın sona ermesiyle İsrail saldırılarına devam etti ve Gazzeli yetkililere göre ateşkes sonrası 178 Filistinli öldürüldü.
2 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023
İşaretlediklerim