MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023

Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolmasına kısa bir süre kala Twitter üzerinden bir dizi eleştiri ve soru yöneltti. Demirtaş, Arslan'a iktidar tarafından baskı yapılıp yapılmadığını, Anayasa Mahkemesi'nin kendi başvuruları ve diğer önemli davalarda verdiği kararlarla ilgili olarak vicdanının rahat olup olmadığını sordu. Ayrıca, Arslan'ı gerçekleri açıklamaya ve onurlu bir duruş sergilemeye davet etti.
2 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gündüz kuşağı programlarının çeşitli suçları aydınlattığını iddia etmesine rağmen bu tür yayınları kabul etmediğini belirtti. Yerlikaya, bu programların etik değerlerden sapmalar içerdiğini ve suç aydınlatmanın İçişleri Bakanlığı'nın işi olduğunu vurguladı. Ayrıca, adaletin tecelli etmesinin Adalet Bakanlığı'nın görevi olduğunu ifade etti. Yerlikaya, bu tür yayınların basın-yayın özgürlüğüyle ilgisi olmadığını söyledi.
14 Haziran 2024

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasında yaptığı savunmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi üyelerini arayarak azarladığına dair iddiaları dile getirdi. Demirtaş, yargılamanın siyasi gerekçelerle yapıldığını ve iktidarın hedefleri doğrultusunda kullanıldığını savundu. Ayrıca, Ankara'da HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşma olduğuna dair haberleri hatırlatarak, yargı sürecinin AKP ve MHP'nin siyasi emellerine hizmet ettiğini iddia etti. Demirtaş ve diğer sanıklar, 2014'teki Kobani olaylarıyla ilgili olarak ağır cezalarla yargılanıyorlar.
12 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bir yargı mensubunun adını değiştirerek İmralı Cezaevi'nde Abdullah Öcalan ile görüştüğünü iddia etti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Öcalan ile görüşülmediğini, sadece teknik bir ekibin İmralı'ya gittiğini belirtti. Adalet Bakanlığı ise konuyla ilgili üç belge yayımlayarak açıklama yaptı. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da iktidarın Öcalan ile görüştüğünü ve istediği sonucu alamayınca terörle suçlamaya başladığını öne sürdü.
6 Mayıs 2023

Sinan Ateş cinayetiyle ilgili dosyada Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ı şüpheli olarak kaydeden Ankara Başsavcı Vekili Durdu Özer, düz savcı olarak atandı. Bu görev değişikliği, soruşturmanın seyrini ve adaletin işleyişini etkileyebilir. Durdu Özer'in rütbesinin düşürülmesi, kamuoyunda çeşitli tepkilere yol açtı.
13 Haziran 2024

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine yönelik kararını 'yargısal aktivizm' olarak nitelendirerek eleştirdi. Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'milli yargıya saldırılara karşı reaksiyoner bir tavır' olarak övdü. Yargıtay, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve tahliyesine karar veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak yorumlanmıştı.
9 Kasım 2023

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve beraberindeki heyet, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı ziyaret etti. Altay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik 'kamu görevlisine hakaret' suçlaması ve siyasi yasak sürecini eleştirdi. İmamoğlu'na verilen cezayı ve İBB ile ilgili yürütülen diğer soruşturmaları 'haysiyet mücadelesi' olarak tanımladı ve bu mücadeleyi hukuk sınırları içinde sürdüreceklerini belirtti.
3 Ocak 2023

Sinan Ateş cinayeti soruşturmasını yürüten Ankara Başsavcı Vekili Durdu Özer, düz savcı olarak atandı. Özer, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ı şüpheli olarak dosyaya kaydetmişti. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yaz kararnamesiyle bu kritik davanın savcısı olan Özer, Ankara İstinaf Mahkemesi savcılığına atandı. Bu değişiklik, davanın seyrini etkileyebilecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
13 Haziran 2024

Ankara başsavcılığı, eski Ülkü Ocakları başkanı Alaattin Aldemir hakkında, seçim sürecinde ortaya attığı 'siyasi cinayetler işlenecek', 'Kılıçdaroğlu'na saldırılacak' gibi iddialar nedeniyle 'suç uydurma' suçundan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Aldemir, bu iddiaları bir televizyon programında dile getirmişti. Ancak, iddianamede, Aldemir'in televizyonda dile getirdiği iddialarla, bilgi sahibi sıfatıyla verdiği beyan arasında ciddi çelişki olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı partiden ihraç etti. Özcan, geçtiğimiz yıl bir kadın meclis üyesiyle olan diyalogu sonrasında parti kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle disipline sevk edilmişti. Özcan'ın avukatı Kübra Özcan, ihraç kararına karşı yargı yoluna başvuracaklarını bildirdi. Tanju Özcan, ihraç edilmesinden bir gün önce istifa edeceğini açıklamış, ancak daha sonra bu kararından vazgeçmişti.
26 Temmuz 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yargıtay, AYM'nin yetki aşımı yaptığını ve kendisini süper temyiz mercii olarak gördüğünü iddia ediyor. Ayrıca, Yargıtay, AYM'nin kararlarının yargı organları üzerinde vesayet kurduğunu ve yüksek mahkemelerin kararlarını bozma eğiliminde olduğunu savunuyor. Yargıtay, AYM'nin bu tutumunun hukuki olmadığını ve yargısal aktivizm sonucu olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrasında yaşanan olaylarla ilgili olarak Fenerbahçeli futbolculara yönelik herhangi bir soruşturma olmadığını belirtti. Maç sırasında ve sonrasında yaşanan şiddet olayları nedeniyle 38 kişinin tespit edildiğini ve bu kişilerle ilgili adli sürecin devam ettiğini ifade etti. Daha önceki açıklamalarında futbolcuların da soruşturulabileceğine dair bir izlenim veren Tunç, bu son açıklamasıyla durumu netleştirdi. Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sırasında ve sonrasında yaşanan şiddet olayları, sahaya atılan yabancı maddeler ve taraftarların sahaya inmesi büyük tepki çekmişti.
19 Mart 2024

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını kabul etmeyerek, AYM'nin yetkisini yok saydığını ilan etti. Ayrıca, hak ihlali yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Bu durum, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve anayasal düzen konularında ciddi bir gerilim yarattı ve yargı organları arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya işaret etti. Murat Sevinç, bu kararın Türkiye'de anayasal düzenin ve AYM'nin varlığını sorgulayan bir adım olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Adalet bakan yardımcılığına getirilen hakim Akın Gürlek'in şikayeti üzerine gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan hakkında açılan dava sonuçlandı ve her iki gazeteci de beraat etti. Gazeteciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirme iddiasına dayanarak başlatılan DİAYDER davasını haberleştirmişlerdi. Savcı, gazetecileri 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' ile suçlamış, ancak mahkeme bu suçlamaları reddederek gazetecilerin beraatine karar verdi.
13 Haziran 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'darbe' olarak değerlendirdi. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme bu kararı uygulamak yerine Yargıtay'a yönlendirmişti. Yargıtay ise AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Davutoğlu bu durumu demokrasiye ve hukuk devletine yapılan bir darbe olarak gördüğünü ifade etti.
8 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesini 'açık bir darbe girişimi' olarak değerlendirdi. AYM, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş, ancak Yargıtay bu karara karşı çıkmıştır. Erkan Baş, tüm siyasi partileri ve yurttaşları bu duruma karşı ortak tavır almaya çağırdı.
8 Kasım 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlık döneminde 'terör örgütü kurucularının' yararlanacağı bir 'pişmanlık yasası' teklifinde bulunduğunu belirtti. Yavaş, iktidarın PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme iddialarına ve HDP'li Ahmet Türk'ün bu konudaki açıklamalarına atıfta bulundu. Ayrıca, İYİ Parti ve CHP'nin cumhuriyetin kurucu değerlerine bağlı olduğunu ve terörle işbirliği yapmadıklarını ifade etti. Yavaş, Erdoğan'ın geçmişte Meclis'e üç kez 'pişmanlık yasası' teklif ettiğini ve milletvekillerinin tepkisi üzerine bu maddenin geri çekildiğini söyledi.
10 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, altılı masadaki liderlerin seçilecek cumhurbaşkanının kararlarında imza yetkisi almasını eleştirdi ve bunu 'yürütme organına sivil darbe' olarak nitelendirdi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, ortak cumhurbaşkanı adayının liderlerle istişare içinde karar alacağını ve stratejik kararlarda imza yetkisine sahip olacağını belirtmeleri üzerine Bozdağ, Anayasa'nın yürütme yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğunu ve devredilemeyeceğini vurguladı. Bozdağ, bu tür bir uygulamanın Anayasa'nın kısmen ilgası ve cumhurbaşkanının yetkilerinin gaspı anlamına geleceğini ifade etti.
14 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekili olmaması nedeniyle dokunulmazlığının sona erdiğini belirterek, Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanmış 28 fezlekenin iddianameye dönüştürülmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına seslendi. Yıldız, bu fezlekelerin hakaret, tehdit, iftira, suç ve suçluyu övmek, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs gibi çeşitli suçlamalar içerdiğini ifade etti. Ayrıca, daha önce dokunulmazlık nedeniyle durdurulan davaların da devam edeceğini belirtti.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim