Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilk altı ayın enflasyon verilerini açıklamasının ardından benzin ve motorine yaklaşık ikişer lira vergi zammı yapıldı. Sigara ve içkiden alınan ÖTV ise yüzde 19,49 arttı. Bu artışlar, 16 Temmuz 2023'te yayınlanan cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda altı ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında yapılacak zamların bir parçası olarak gerçekleşti. Benzin ve motorinin litre fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla 44,70, 45,70 ve 46,06 liraya yükseldi.
3 Temmuz 2024

Beylerbeyi grubu rakılarda 100’lük şişelerin fiyatı yeni zamla birlikte 1000 liraya yaklaştı. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, zamlı listeyi Twitter'dan duyurdu. Buna göre Beylerbeyi Göbek 100’lük 929 lira, 70’lik 715 lira oldu. En düşük fiyatlı Beyoğlu Rakı’da ise 100’lük 699 lira, 70’lik 519 lira oldu.
16 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alkollü içkilere uygulanan yüksek zamları 'yıldırma ve zulüm' olarak nitelendirdi ve devletin hayat tarzlarına müdahale edemeyeceğini belirtti. Enflasyon verileriyle birlikte içki ve sigara fiyatlarına otomatik olarak yüzde 22,29 oranında ÖTV artışı geldiğini ve birçok içki türü ile sigara markalarının zamlı fiyat listelerini yayınladığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, altı ay sonra vergileri yeniden düzenleyerek bu meseleyi çözeceklerini vaat etti.
8 Ocak 2023

Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Efe markasına ait rakı ürünlerine yapılan zamları duyurdu. Twitter üzerinden paylaşılan yeni fiyat listesine göre, 100'lük Efe Klasik rakının fiyatı 549 liradan 589 liraya, Yeşil Efe'nin fiyatı ise 590 liradan 649 liraya yükseldi.
29 Mayıs 2023

Mey Diego rakı grubu ürünlerine ve Philip Morris sigara grubuna zam yapıldı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, X hesabından zamları duyurdu. Yeni fiyatlara göre Philip Morris grubunun düşük sigara fiyatı 66 lira, en yüksek fiyatı ise 73 lira oldu.
5 Temmuz 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, TT ve BAT sigara gruplarına zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, iki grubun zamlı yeni fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara tüketicilerini ve tütün ürünleri piyasasını doğrudan etkileyebilir.
7 Ağustos 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, JTI sigara grubuna zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada zamların 6 Ağustos itibarıyla geçerli olacağını belirtti. Yeni fiyatlar henüz açıklanmadı, ancak zamlı fiyatların tüketicileri etkilemesi bekleniyor.
5 Ağustos 2024

Çaykur, 2024 yılının ilk zammını yaparak kuru çay fiyatlarına ortalama yüzde 24 oranında zam yaptı. En çok tüketilen Rize Turist ve Tiryaki çaylarının toptan satış fiyatları sırasıyla 189,54 lira ve 185,66 lira oldu. Spesifik çay türlerine yapılan zamlar ise yüzde 39-68 arasında değişti. Çay üreticileri, yapılan zammı yetersiz buldu.
5 Temmuz 2024

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve bu artışın sigara fiyatlarına en az 5 lira olarak yansıması öngörülüyor. Ayrıca yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarları da önemli ölçüde artırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Sigarada toplam vergi yükü yüzde 81'den 82.5'e çıktı ve bu durum, sigara üreticilerinin yapacağı her 1 kuruşluk fiyat artışının vatandaşa 7.5 kuruş olarak yansımasına neden olacak.
9 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Imperial Tobacco sigara grubuna zam yapıldığını duyurdu. Bu zam, TT, BAT ve JTI sigara gruplarının ardından geldi. Dündar, sosyal medya platformu X üzerinden yeni fiyatları paylaştı. Sigara fiyatlarındaki bu artış, tüketiciler üzerinde ek maliyet baskısı yaratabilir.
8 Ağustos 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris'in ardından JTİ sigara grubuna da zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, grubun yeni zamlı fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara tüketicilerini ve tekel bayilerini doğrudan etkileyen bir gelişme olarak öne çıkıyor.
5 Eylül 2024

Geçen yıl zeytinyağı fiyatları ve rekoltesi açısından verimli bir sezon geçirirken, bu yıl rekolte düşüşü bekleniyor. Düşük üretim ve yüksek enflasyonist ortam fiyat artışının temel nedenleri arasında gösteriliyor. Sektör temsilcileri, fiyatların 500 lirayı aşabileceğini ve hatta 600 liraya kadar çıkabileceğini belirtiyorlar. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin belirlediği alım fiyatı 295 lira olup, fiyatların daha da artması durumunda tüketimin azalacağı ve bu durumun sektör için tehlike oluşturacağı ifade ediliyor. Üreticilerin çözüm olarak hükümetin sübvansiyon uygulamasını öneriyorlar.
15 Kasım 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Efes Pilsen bira grubuna dört ila dokuz lira arasında zam yapılacağını açıkladı. Yeni fiyatlar 13 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Zamla birlikte, Efes 30 cl biranın fiyatı 50 lira, Miller 50 cl 75 lira, Efes glutensiz 50 cl 80 lira olacak. Dündar, 15 ile 20 lira arasında zam yapılacağı yönündeki iddiaların manipülatif olduğunu ve sektöre zarar verdiğini belirtti.
12 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş çay alım fiyatlarını yüzde 64 artıracağını açıklamasının ardından Çaykur, kuru çay ürünlerine ortalama yüzde 43 zam yaptı. Çaykur'un popüler ürünlerinden Rize Turist çayının fiyatı yüzde 44,7, Tiryaki marka çayın fiyatı ise yüzde 44,2 oranında arttı. Yeni fiyatlandırmaya göre 1 kilogramlık Rize Turist çayı 141,54 lira, Tiryaki çayı ise 138,38 lira oldu.
8 Haziran 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, KT&G markasına ait Esse sigara grubunun fiyatlarına 5 lira zam yapıldığını açıkladı. Yapılan bu zamla birlikte en ucuz sigara paketinin fiyatı 55 lira, en pahalı sigaranın fiyatı ise 58 lira oldu. Zamlı fiyatlar sigara tüketicilerini etkileyecek.
29 Kasım 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, alkol ürünlerine uygulanan vergi ve fiyat politikalarını eleştirerek, bu politikaların toplum sağlığına hizmet etmediğini savundu. Aybaş, alkol vergilendirmesinin ideolojik olduğunu ve yanlış fiyatlandırmanın kaçak içki tüketimini artırarak ölümlere ve vergi kaybına yol açtığını ifade etti. Ayrıca, alkolde ÖTV'nin kaldırılmasının yüzde 10 blok oyu kazandırabileceğini öne sürdü ve devletin alkol satışlarından elde ettiği gelirin yüksekliğine dikkat çekti.
17 Ocak 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığını ve turizm sezonunun başlamasıyla bu fiyatların daha da yükseleceğini belirtti. Kıymanın kilosunun haziran-temmuz aylarında 450-480 lira aralığında olacağını öngördü. Kasaplar Odası da yaşanan artışın bir yılda olması gerekenin iki ayda gerçekleştiğini ifade ederek yetkililerden önlem alınmasını istedi.
3 Mayıs 2023

TÜİK, Ocak ayı tüketici fiyat artışını yüzde 6.7 olarak açıkladı. Bu oran, piyasada gözlemlenen genel fiyat artışları ve zamların yoğunluğuna kıyasla düşük bulunuyor. Alaattin Aktaş, geçmiş yıllardaki enflasyon oranları ile karşılaştırma yaparak, ya geçen yılın Ocak ayındaki enflasyonun yüksek açıklandığını ya da bu yılın Ocak ayındaki enflasyonun düşük açıklandığını öne sürüyor. Aktaş, bu durumu 'bir mucize' olarak nitelendiriyor ve TÜİK'in açıkladığı oranların gerçekçiliği üzerine soru işaretleri uyandırıyor.
6 Şubat 2024

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 50 lira olan bir paket sigaranın yaklaşık 40 lirasının vergi olduğunu ifade etti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bir paket sigaradaki 20 dalın 16'sının aslında vergiye gittiğini belirtti. Bu durum, sigara ve içki üzerindeki vergi artışlarının devam ettiğini ve yakın zamanda zamların beklendiğini gösteriyor.
9 Kasım 2023
İşaretlediklerim