Eski Barcelona ve Atletico Madrid oyuncusu Arda Turan, İspanya'da 2015 ve 2016 yıllarında işlediği kişisel gelir vergisi dolandırıcılığı suçları nedeniyle 633 bin avro para cezasına çarptırıldı. Ayrıca hapis cezası da alan Turan, cezası iki yıldan az olduğu için sadece para cezası ödeyecek. Arda Turan'ın suçlamaları kabul ettiği ve vergi ödeme yükümlülüğünden kaçtığı belirtildi.
19 Mart 2024

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak'a sportmenliğe aykırı davranışları nedeniyle toplam beş ay 12 gün hak mahrumiyeti ve 1 milyon 78 bin lira para cezası verdi. Cezalar, müsabaka hakemine yönelik sportmenliğe aykırı hareketler, soyunma odası koridorlarında hakeme yapılan eylemler, medyaya yapılan açıklamalar ve akredite edilmediği alanlarda bulunma gibi farklı gerekçelerle uygulandı.
16 Şubat 2024

EURO 2024'te Türkiye'nin Portekiz ile oynayacağı maça atanan Alman hakem Felix Zwayer'in kariyerinde tartışmalı olaylar bulunuyor. Zwayer, 2005 yılında bir maçta şike yapmaktan 6 ay men cezası almıştı. Bu olay, Alman Futbol Federasyonu tarafından gizli tutulmuş ancak daha sonra basına sızdırılmıştı. Zwayer, 2012'den beri FIFA kokartı taşıyor ve kariyerinde birçok önemli maçta görev aldı.
21 Haziran 2024

Arjantinli futbolcu Alejandro Papu Gomez, doping yaptığı gerekçesiyle iki yıl futboldan men edildi. 35 yaşındaki oyuncunun 2022 Dünya Kupası’ndan hemen önce alınan numunesinde yasaklı madde tespit edilmişti. Gomez, geçen sezon formasını giydiği Sevilla’nın kulüp doktorlarına danışmadan oğluna ait çocuk şurubu içtiğini belirtmiş ve testin pozitif çıkmasına gerekçe olarak şurubu göstermişti. Sevilla, transfer döneminin son gününde Gomez'in sözleşmesini feshetti ve Gomez, İtalyan ekibi Monza’yla sözleşme imzaladı.
20 Ekim 2023

İtalya Futbol Federasyonu Spor Hakimliği, mali yolsuzluklar ve futbolcu transfer değerlerini yanlış gösterme suçlamaları nedeniyle Serie A ekibi Juventus'a 15 puan silme cezası uyguladı. Ayrıca, kulübün eski yöneticilerine de farklı sürelerde hak mahrumiyeti cezaları verildi. Diğer 8 kulüp ve yöneticileri ise beraat etti. Juventus'un puan silme cezası sonucunda ligdeki sıralamasının düşmesi bekleniyor.
21 Ocak 2023

Dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan liginde Al-Nassr ve Al-Shabab arasında 25 Şubat'ta oynanan maçta taraftarı tahrik ettiği gerekçesiyle bir maç cezası ve 30 bin Suud riyali para cezasına çarptırıldı. Maçın ardından Al Shabab taraftarlarının Lionel Messi lehine tezahürat yapması üzerine Ronaldo'nun ofansif hareketlerde bulunduğu belirtildi. Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, Ronaldo'nun cezaya itiraz hakkının olmadığını açıkladı.
29 Şubat 2024

UEFA, kulüp lisansı ve finansal fair-play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle İtalyan futbol kulübü Juventus'u Avrupa Konferans Ligi'nden ihraç etti ve 20 milyon avro para cezası verdi. Bu cezanın 10 milyon avroluk kısmı, üç yıl içinde kulübün mali tablolarında başka bir ihlal olması durumunda uygulanacak. Ayrıca, eksik mali bilgi sunduğu gerekçesiyle İngiliz futbol kulübü Chelsea'ye de 10 milyon avro ceza verildi.
29 Temmuz 2023

İspanya savcılığı, Kolombiyalı şarkıcı Shakira'yı 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçladı. Bu, Shakira'nın 2018'de İspanya maliyesinden 5,3 milyon avro vergi kaçırdığına dair ilk suçlamadan sonra gelen ikinci suçlama. Savcılık, Shakira'ya Miami'den video konferans yöntemiyle ifade verme olanağı tanıdı. 2012-2014 yıllarını kapsayan soruşturma kapsamında 8 yıl 2 aya kadar hapis ve 23,8 milyon avro para cezası talep ediliyor.
26 Eylül 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan'a 45'er gün futbolla ilgili faaliyetlerden men cezası ve para cezası uyguladı. Ali Koç 210 bin lira, Ertuğrul Doğan ise iki farklı ihlalden dolayı toplam 410 bin lira para cezasına çarptırıldı. Ayrıca, Beşiktaş ve Fatih Karagümrük kulüplerinin başkanlarına da 200'er bin lira para cezası verildi.
16 Kasım 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Fenerbahçe'ye Trabzonspor maçındaki saha olayları ve çirkin tezahüratlar nedeniyle 112 bin lira para cezası ve tribün kapatma cezası uyguladı. Fenerbahçeli futbolcu Mert Hakan Yandaş'a sportmenliğe aykırı hareketten dolayı 39 bin lira para cezası verildi. Ayrıca Atakaş Hatayspor, MKE Ankaragücü, Mondihome Kayserispor, Gaziantep FK ve Bitexen Antalyaspor da çeşitli nedenlerle para cezalarına çarptırıldı. Gaziantep FK Teknik Direktörü Marius Sumudica'ya da sportmenliğe aykırı hareketten dolayı ceza verildi.
10 Kasım 2023

Kolombiyalı pop yıldızı Shakira, İspanya'da vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmış ve savcılar tarafından 6,6 milyon avro dolandırmakla itham edilmişti. Shakira, suçlamaların ardından borcunu ödeyerek soruşturmanın düşürülmesini sağladı. Mahkeme, delil yetersizliği ve Shakira'nın dolandırma niyeti olmadığına karar vererek soruşturmayı kapattı. Ayrıca, Shakira daha önce de benzer bir suçlamadan dolayı savcılarla uzlaşmış ve büyük bir meblağ ödemişti.
9 Mayıs 2024

İspanya'da bir dönem yaşayan Kolombiyalı şarkıcı Shakira hakkında vergi kaçırma iddiasıyla yeni bir dava dosyası açıldı. Shakira, 2018'de gelir ve mal varlığı vergilerinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla suçlanıyor. Ayrıca, aynı mahkemede açılan diğer bir davada, İspanya'da 2012-2014 yılları arasında altı farklı suçla Maliye'den 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçlanıyor. Savcılık tarafından hakkında toplam sekiz yıl iki ay hapis ve 23,8 milyon avro para cezası talep ediliyor.
20 Temmuz 2023

Çin Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Çen Şuyuan, rüşvet almaktan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Şuyuan, sözleşmeler, yatırımlar ve spor etkinliklerinin düzenlenmesine yardım karşılığında toplam 11 milyon dolar değerinde para ve değerli eşya aldığı tespit edildi. Tüm kişisel mal varlığına el konulan ve elde ettiği yasadışı kazançların hazineye devredilmesine karar verilen Şuyuan, 2019'da federasyon başkanlığı görevine getirilmiş ve Şubat 2023'te tutuklanmıştı.
26 Mart 2024

TFF Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek'e sportmenliğe aykırı hareketlerde bulunduğu gerekçesiyle 50 gün hak mahrumiyeti ve 120 bin lira para cezası verdi. Özbek, PFDK'nın kararlarını eleştirerek adaletsizlik ve art niyet suçlamasında bulunmuştu. Aynı kurul, Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Erol Bilecik'e 100 bin lira ve Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı'ya üç ay hak mahrumiyeti ve 200 bin lira para cezası verdi. Kayserispor'un 11 görevlisine de 15'er gün hak mahrumiyeti cezası uygulandı.
26 Ocak 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a 45 gün hak mahrumiyeti ve 210 bin lira para cezası verdi. Bu karar, Koç'un bir TV yayınında Fenerbahçe'nin sistematik bir şekilde engellendiğini ve hakem hatalarının bu durumu açıklamak için yetersiz olduğunu belirtmesi üzerine alındı. Hak mahrumiyeti, stada girme yasağını da içeriyor.
10 Ekim 2023

Real Madrid'in İspanya Birinci Futbol Ligi (LaLiga) takımlarından olan oyuncusu Jude Bellingham, Valencia ile oynanan ve 2-2 sonuçlanan maçın son saniyesinde attığı gol hakem tarafından geçersiz sayıldı. Bellingham'ın bu karara sinirlenip hakeme küfür etmesi sonucu kırmızı kart görerek iki maç men cezası aldı. Bu ceza nedeniyle Bellingham, Real Madrid'in Celta Vigo ve Osasuna ile oynayacağı maçlarda forma giyemeyecek.
6 Mart 2024

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Süper Lig ekiplerinden Konyaspor'a, önceki dönemlerde alacaklarını talep eden futbolcuların açtığı davalar nedeniyle üç dönem transfer yasağı cezası verdi. Kulübün basın sözcüsü Yunus Derebağ, bu durumun abartılacak bir olay olmadığını ve en kısa sürede gerekli ödemeleri yaparak transfer yasağını kaldıracaklarını belirtti.
6 Mart 2024

İspanya 1. Futbol Ligi'nin (La Liga) 27. haftasında oynanan Valencia-Real Madrid maçında, hakem Jesus Gil Manzano'nun 90+9. dakikada Real Madrid'in golünden bir saniye önce bitiş düdüğünü çalması büyük tartışma yarattı. Bu karar sonucunda maç 2-2 beraberlikle sonuçlandı ve Real Madrid kritik bir puan kaybı yaşadı. İspanyol spor basını, yaşananları 'skandal' olarak nitelendirirken, Real Madridli oyuncular ve teknik heyetin hakeme yoğun itirazları sonuç vermedi.
3 Mart 2024

Juventus futbol kulübü, Avrupa Süper Ligi projesinden ayrılma kararı aldığını ve bu yönde müzakerelerin başladığını duyurdu. Kulüp, Real Madrid ve Barcelona ile yapılan müzakereler sonucunda projeden çıkış prosedürünü başlattığını teyit etti. Juventus'un eski başkanı Andrea Agnelli, mali yolsuzluk soruşturması nedeniyle futboldan men cezası almış ve kulüp de puan silme ve para cezasına çarptırılmıştı. Avrupa Süper Ligi projesi, spor camiasında büyük tepki toplamış ve çoğu kulüp projeden çekilmişti.
14 Temmuz 2023

İspanya 1'inci Futbol Ligi'nde (La Liga) Barcelona'nın Sevilla'yı 1-0 mağlup ettiği maçta, iki kulüp arasında yaşanan polemik ön plana çıktı. Barcelona'nın bir şirketle anlaşarak hakemler hakkında bilgi almaya çalıştığı iddialarını soruşturan hakimin, Barcelona'yı ve bazı eski kulüp başkanlarını 'çıkar sağlamak amaçlı rüşvet vermek'le suçlamasının ardından Sevilla Kulübü, Barcelona'ya karşı tavır aldı. Sevilla, Barcelona hakkındaki suçlamalardan dolayı protokol ilişkilerini askıya aldığını duyurdu. Barcelona da buna tepki göstererek Sevilla ile kurumsal ilişkilerini kestiğini açıkladı.
30 Eylül 2023
İşaretlediklerim