Mehmet Y. Yılmaz, muhafazakar genç kadınların evlilikte aradıkları gibi erkek bulamama sorununu ele alıyor. Dindar kızların eğitim seviyelerinin artması ve toplumsal hayata katılımlarının artmasıyla birlikte beğeni standartlarının yükseldiğini belirtiyor. Ayrıca, muhafazakar ailelerin erkek çocuklarının da farklı çevrelerden gelen kızlara ilgi duymasında bir tuhaflık olmadığını ifade ediyor. Yılmaz, günümüz Türkiye'sinde din adına konuşan bazı karakterlerin genç kadınların evlilikten soğumasına neden olduğunu vurguluyor.
13 Temmuz 2024

Yusuf Ziya Cömert, 1994'ten bu yana Türkiye'de siyaset ve zenginleşme ilişkisini irdeleyen bir yazı kaleme almıştır. Yazıda, siyasetçilerin ve iktidar muhitlerindeki insanların zaman içinde maddi olarak nasıl zenginleştiği veya sosyoekonomik konumlarını nasıl değiştirdikleri sorgulanmaktadır. Cömert, 'götürmek' ve 'kazanmak' kavramlarının zamanla birbirine karıştırıldığını ve bazı siyasetçilerin bu durumu kendi lehlerine kullanmayı başardığını vurgulamaktadır. Ayrıca, siyasette 'dava' kavramının zamanla maddi kazançlarla özdeşleşmeye başladığına dikkat çekmektedir.
27 Mart 2024

Mehmet Özyazanlar, yaklaşık 120 yıllık geçmişe sahip iki köklü kulübün şampiyonluk yarışında sporun rekabetçi ruhunun çirkeflikle yer değiştirdiğini eleştiriyor. Kulüplerin, milyonlarca taraftarının desteğini arkalarına alarak, baskı, sindirme, korkutma, tehdit ve hedef gösterme gibi etik dışı yöntemlere başvurduğunu belirtiyor. Özyazanlar, bu durumun sporun temel değerleriyle bağdaşmadığını ve asıl yarışın şampiyonluk değil, birbirlerini karalama üzerine kurulu olduğunu vurguluyor.
14 Mart 2024

Uğur Meleke, Okan Buruk'a olan saygısını dile getirmesine rağmen, son bir aydır takımının savunma açıklarını görmezden geldiğini eleştiriyor. Özellikle Berkan'a karşı oynayan sağ kanat oyuncularının performansının arttığına dikkat çekiyor. Meleke, bu durumun tesadüf olamayacağını ve Buruk'un bu sorunları çözmesi gerektiğini vurguluyor.
23 Şubat 2024

Mehmet Ocaktan, Müslüman dünyanın, bilim, teknoloji ve kültürel alanlarda gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını ve bu açığın kapatılması için iç muhasebe yapılması gerektiğini vurguluyor. Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin siyasetçileri ve düşünce insanlarının, geri kalmışlığın sebeplerini dış güçlerde aramak yerine, kendi iç sorunlarını çözme eğiliminde olmadıklarını eleştiriyor. Ocaktan, başarısızlıkların ülkelerin kendi iç dinamiklerinden kaynaklandığını ve dış güçlerin tek başına bir ülkeyi başarısızlığa sürükleyemeyeceğini ifade ediyor.
29 Mart 2024

Türkiye'nin en eski borsacılarından Mahmut Saymaz, borsadaki sürekli düşüş nedeniyle sosyal medyada isyan etti. Saymaz, 40 yıllık tecrübesine rağmen böyle bir durumla karşılaşmadığını ve ne alsa zarar ettiğini belirtti. Borsanın düşüşünün ana nedeni olarak piyasaya para girmemesi gösteriliyor. Bu durum büyük yatırımcıları bile isyan ettirirken, küçük yatırımcılar sessizce zarar ediyor.
14 Eylül 2024

Mehmet Ocaktan, Müslüman dünyasında demokrasi ve hukuk eksikliğinin modern zamanların sorunlarıyla yüzleşmeden çözülemeyeceğini belirtiyor. Müslüman toplumların, geçmişteki geleneksel İslam anlayışlarını modern zamanlara uyarlamadan kopyaladığını ve bu nedenle adalet, özgürlük, ahlak, şeffaflık ve hesap verilebilirlik gibi dinin özünü oluşturan ilkeleri ihmal ettiğini vurguluyor. Ocaktan, Müslüman toplumların rasyonel aklı pek makbul saymadığını ve bu nedenle geçmişe takılı kaldığını ifade ediyor. Batı demokrasilerinin uzun mücadeleler sonucunda elde ettiği demokratik sistem ve evrensel hukuk normlarının örnek alınması gerektiğini savunuyor.
3 Haziran 2024

Uzmanlar, Z kuşağının para dismorfisi adı verilen finansal güvensizlik eğiliminden muzdarip olduğunu belirtiyor. Finansal terapist Amanda Clayman, bu durumu kişinin kendi finansal refahı veya durumu hakkında olumsuz ve gerçekçi olmayan bir algı olarak tanımlıyor. Gençlerin maddi kaygılarla boğuştuğu ve ebeveynlerinden maddi yardım aldıkları belirtiliyor. Ayrıca, sosyal medya baskılarının ve siber ödemelerin bu durumu daha da kötüleştirdiği ifade ediliyor.
27 Temmuz 2024

Ali Akay, aşırı sağ düşüncelerin ve siyasi girişimlerin hem Avrupa'da hem de dünya genelinde toplumsal barışı tehdit ettiğini belirtiyor. Avrupa ülkelerinin yabancı işçilere ihtiyaç duyduğu bir dönemde, bu tür gayrı-rasyonel siyasi söylemlerin vatandaşlar arasında yankı bulmasının tehlikelerine dikkat çekiyor. Ayrıca, Fransa'daki 'Islamo-gauchisme' kavramının ve antisemitizmin Arap karşıtlığına dönüşmesinin toplumsal formasyon üzerindeki etkilerini tartışıyor.
11 Haziran 2024

Abbas Güçlü, Türkiye'de milyonlarca üniversite mezununun işsiz olduğunu veya öğrenim gördükleri alanın dışında çalıştığını belirtiyor. Bu durumun, bireylerin eğitim için harcadıkları emek, zaman ve fedakarlıkların boşa gitmesi anlamına geldiğini ve devlet ile ebeveynlerin yatırımlarının heba olduğunu ifade ediyor. Güçlü, bu sorunun çözümünde en büyük vicdani sorumluluğun eğitim politikalarını belirleyen kurum ve kişilere düştüğünü vurguluyor.
6 Mart 2024

Şeref Oğuz, ekonomide kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının uzun bir süre alacağını, bu durumun sadece Türkiye için değil, dünya geneli için de geçerli olduğunu ifade etti. Time dergisinin 2000 yılında yaptığı bir ankette, kadın başkan beklentisinin 50 yıl olduğunu, buna karşın zenci bir başkanın 10 yıl içinde mümkün görüldüğünü hatırlattı. Oğuz, kadın-erkek eşitsizliğinin, pozitif ayrımcılık uygulamalarına rağmen devam ettiğini ve ayrımcılık yapmadan fırsat ve hayat eşitliğine ulaşmanın önemini vurguladı.
8 Mart 2024

Suat Başar Çağlan, YouTube'da içerik üreticilerinin sponsorluklar ve popülizm etkisiyle nasıl değiştiğini ele alıyor. Başlangıçta dikkat çekici işler yaparak para kazanılırken, şimdi para kazanmak için işler yapılmaya başlandığını belirtiyor. Sponsorların etkisiyle içerik kalitesinin düştüğünü ve izleyicilerin anlamsız şeyler öven yeni nesil yorumculara yöneldiğini vurguluyor. Çağlan, bu durumun Türkiye'deki nitelik eksikliği ve sermayenin tahakkümüyle birleşerek komik ve yüzeysel içeriklerin artmasına yol açtığını ifade ediyor.
9 Temmuz 2024

Ayşenur Arslan, Menzil tarikatının Türkiye'deki etkisini ele alıyor ve bu konuda ciddi bir tehlike olduğunu vurguluyor. İsmail Arı'nın Menzil üzerine yazdığı araştırma kitabının kısa sürede üçüncü baskıya ulaşmasını örnek göstererek, tarikatın kadın ve erkekler üzerindeki olumsuz etkilerine ve siyasi gücüne dikkat çekiyor. Arslan, Menzil'in Türkiye'nin önemli organlarını sarmış bir kanser metaforu kullanarak, bu yapıyla mücadelenin önemini vurguluyor.
17 Şubat 2024

Oğuz Demiralp, Fransız okullarına çocuk gönderen Türk vatandaşları hakkında Aile Bakanı'nın yaptığı açıklamaları eleştirdi. Demiralp, bu okulların sadece Fransa'nın eski sömürgelerinde bulunmadığını ve Türk vatandaşlarının bu eğitim olanaklarından yararlanmasının sorun olmaması gerektiğini savundu. Ayrıca, Aile Bakanı'nın da çocuğunu Fransız okuluna gönderdiğini ve Belçika vatandaşlığı olduğunu belirtti.
14 Temmuz 2024

Taha Akyol, Batı'daki toplumsal hareketlerin, insan haklarına ve demokrasiye olan güçlü bağlılıklarını örnek göstererek, İslam ülkelerinde bu tür hareketlerin neden olmadığını sorguluyor. Batı'da İsrail politikalarına karşı çıkan sivil toplum kuruluşları ve bireylerin aktifliğine dikkat çekiyor. Akyol, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve vicdan gibi değerlerin her toplum için önemli olduğunu ve İslam ülkelerinde de bu tür değerlere dayalı hareketlerin gelişmesi gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2024

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Balıkçı Rıza lokantasının sunduğu hizmet ve yemek kalitesini övgüyle anlattı. Lokantanın özenli ve gayretli çalışmasını takdir ettiğini belirten Milor, sunulan yemeklerin lezzetinden memnun kaldığını ve bazılarını tekrar denemek isteyeceğini ifade etti. Milor'a göre, bu lokantada aşırıya kaçmadan krallar gibi yemek mümkün.
2 Mart 2024

Mehmet Altan, Charles Dickens'ın Sanayi Devrimi sırasında yaşadığı zorlukları ve bu dönemin insanlık tarihindeki önemini ele alıyor. Dickens'ın çocukluğunda yaşadığı yoksulluk ve çalışma koşulları, onun eserlerindeki temaları şekillendirir. Altan, Dickens'ın yaşamından ve eserlerinden yola çıkarak, büyük toplumsal dönüşümlerin zorluklarının ardından gelecek nesillere refah ve özgürlük getirebileceği mesajını veriyor. Bu bağlamda, günümüzde yaşanan toplumsal ve ekonomik dönüşümlerin de benzer bir umut ve iyimserlikle ele alınabileceğini öne sürüyor.
8 Nisan 2024

Londra'dan Dr. Sermed Mezher, Instagram'da paylaştığı bir reel'de insan vücudunda nadir bulunan dört özelliği açıkladı. Bu özellikler arasında Eros yayı dudak tipi, gözleri isteyerek odaklamama yeteneği, iç sese sahip olmak ve fosfenler yer alıyor. Mezher, bu özelliklerin her birinin toplumda nadir görüldüğünü ve bazı insanların bu özelliklere sahip olabileceğini belirtti.
27 Temmuz 2024

Kellogg’s CEO’su Gary Pilnick, CNBC’de yaptığı bir açıklamada, yüksek market fiyatları karşısında yoksul ailelere akşam yemeği olarak mısır gevreği yemeyi önerdi. Pilnick, mısır gevreğinin diğer yemeklere göre daha uygun maliyetli olduğunu belirtti. Ancak, sosyal medyada birçok kişi bu öneriye olumsuz tepki gösterdi, CEO'nun yıllık kazancının 4 milyon dolar olduğunu ve bu tür bir önerinin gerçekçi olmadığını ifade ettiler. Ayrıca, mısır gevreklerinin yüksek şeker içeriğine dair uyarılarda bulunuldu.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim