Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, borsa yatırımcı sayısının 8 milyona ulaştığını ve Türkiye nüfusunun yaklaşık onda birinin borsa yatırımcısı olduğunu açıkladı. Bu oranın birkaç sene önce yüzde 1 civarında olduğunu belirten Ergun, yatırımcıların finansal okuryazarlık düzeylerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Ekonomi yönetiminin mevduat faizlerini düşük tutması ve enflasyona karşı varlık koruma arayışı, borsaya olan ilgiyi artırmıştır. Ayrıca, ekonomi yönetimine Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesiyle borsa endeksleri rekorlar kırmıştır.
18 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı rekor seviyelere ulaşmasına rağmen, işlem hacmi önemli ölçüde azaldı. 14 Aralık'ta 158,9 milyar lira ile zirve yapan işlem hacmi, yılın son aylarında ortalama 100 milyar lira civarında seyretti. Ancak haftanın ilk işlem gününde işlem hacmi 46 milyar TL'ye geriledi. Bu durum, piyasada likiditenin azalmasına ve oynaklığın artmasına yol açıyor.
29 Mart 2023

Türkiye'deki depremler sonrasında Borsa İstanbul'da çimento ve inşaat sektörüne ait hisse senetleri değer kazanmaya devam ediyor. Deprem öncesinde 20,6 TL olan Oyak Çimento'nun hisse fiyatı 40 TL'ye yükseldi. Konya Çimento, Nuh Çimento ve Afyon Çimento gibi şirketlerin hisse fiyatları da iki kat artış gösterdi. Borsa İstanbul, deprem sonrasındaki ilk iki gün düşüşlere rağmen açık tutulmuş ve bu durum bölgedeki yatırımcıların mağdur olmasına yol açmıştı.
21 Şubat 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk dört ayında yüzde 16'lık bir kayıp yaşadı. Dalgalı seyir devam ederken, BIST-100 endeksindeki kayıp yüzde 2'ye yaklaştı ve 244 hissede devre kesici uygulandı. İktisatçılar ve ekonomistler, endeksin kritik seviyeleri ve hacim düşüklüğüne dikkat çekiyorlar. Ayrıca, Ziraat Yatırım'ın alış işlemlerinde öne çıktığı ve Türkiye Varlık Fonu'nun borsada savunma hattı oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor.
2 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Borsa İstanbul'un kapalı olması nedeniyle yatırım fonu işlemlerine ilişkin bazı kararlar aldı. 8 Şubat'tan itibaren, belirli fonların birim pay değeri hesaplamalarını ve katılma payı alım satım işlemlerini durdurma kararı alındı. Bu durum TEFAS ve BEFAS işlemlerini de etkiledi. Pay alım/satım işlemleri durdurulan fonlar için değerleme tarihi olarak pay piyasasının açıldığı ilk gün dikkate alınacak.
9 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da yaşanan deprem sonrası düzenlemeler ve Türkiye Varlık Fonu'nun piyasaya müdahalesiyle BİST-100 endeksinin 5000 seviyesinin altına düşmesinin önlenmeye çalışıldığı ifade edildi. Ekonomi yönetiminin dolar kuru, tahvil ve kredi faizleri gibi alanlarda belirli seviyelerin korunması için adımlar attığı, bu durumun serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşma riskini taşıdığı uzmanlar tarafından dile getirildi. Ziraat Portföy'ün geçen hafta BİST100 endeksine 4,31 milyar liralık alım yaparak düşüşü engellediği belirtildi. Ayrıca, TL ile fiyatlanan varlıkların kontrol altında olduğu, CDS'nin ise yurtdışı piyasalarda döviz ile fiyatlandığı için kontrol dışı kaldığı ifade edildi.
7 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlere ara verilen Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Bireysel emeklilik sistemi (BES) portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alımı gibi faktörlerle borsada yükseliş görüldü. BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 7,29 değer kazanarak 5 bin puanın üzerine çıktı ancak sonrasında bazı kazançlarını geri verdi. Gün içinde dalgalanma devam etti.
16 Şubat 2023

Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler de yer aldı. Stopajın sıfırlanması gibi teşviklerle birçok şirket, hisse geri alımına hız verdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Koza Altın İşletmeleri ve İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketler, milyonlarca TL'lik hisse geri alım kararları aldı.
15 Şubat 2023

Borsa İstanbul, deprem bölgesinde faaliyet gösteren sekiz şirketin hisselerindeki işlemleri, şirketlerin depremden etkilenme durumları hakkında Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) özel durum açıklaması yapılana kadar askıya aldı. İşlemleri durdurulan şirketler arasında SASA, BOSSA, Bilici Yatırım, SANKO, Hateks, İskenderun Demir Çelik, Arsan Tekstil ve Rubenis Tekstil bulunuyor.
6 Şubat 2023

Borsa İstanbul, güne yüzde 0,59 oranında yükselişle başlamasına rağmen, saat 10:00'dan sonra yaşanan sert satışlar nedeniyle günlük kaybı yüzde 7'ye ulaştı. Bu süreçte iki kez devre kesici mekanizması devreye girdi. Devre kesici, belli bir fiyat seviyesine ulaşıldığında alım-satım işlemlerini otomatik olarak durduran bir önlemdir. Satışlar sonucunda 200'den fazla hisse için devre kesici uygulandı.
5 Ocak 2023

İş Bankası, 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından hisse fiyatlarında sağlıklı bir oluşumun desteklenmesi ve yatırımcı menfaatlerinin korunması amacıyla hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili kararı doğrultusunda, banka 330 milyon adet hisse geri alabilecek ve bu amaç için ayrılan fon tutarı 3 milyar TL olarak belirlendi. Geri alım işlemleri için Genel Müdürlük'e 31 Aralık 2023 tarihine kadar yetki verildi.
15 Şubat 2023

Borsa İstanbul, sermaye piyasalarının güvenilir ve istikrarlı işleyişini sağlamak amacıyla pay piyasalarında geçici tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında açığa satış işlemlerinin durdurulması yer alıyor. Yatırımcılar ve yatırım kuruluşları, gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonlar hakkında bilgilendirilecek. Satışa konu edilecek paylar için depo şartı getirilirken, mülkiyetinde payı bulunan yatırımcılar, bu kıymetlerin satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilecek.
6 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük deprem felaketinin ardından Borsa İstanbul, sert düşüşler ve devre kesici tetiklenmeleri sonucu 15 Şubat'a kadar kapatıldı. Piyasa uzmanları, yatırımcılara yönelik açıklama yapılmadan, şirketlerin etki analizi değerlendirmeleri açıklanmadan ve likidite ile makine işlemleri konusunda önlemler alınmadan borsanın açılmasının yanlış olacağını belirtiyor. Uzmanlar, aynı senaryonun tekrarlanabileceği endişesiyle Borsa İstanbul'un açılışının ertelenmesini öneriyor.
13 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı, sekiz ay sonra ilk kez düşüş göstererek bir ayda yaklaşık 100 bin kişi azaldı ve 3,89 milyona geriledi. Geçen yıl enflasyon karşısında korunma aracı olarak görülen borsa, yılbaşından bu yana oynaklık ve manipülasyon iddiaları ile gündemdeydi. 6 Şubat'taki depremler sonrası borsanın açık tutulması tartışma yaratmış ve bölgedeki yatırımcıları zarara uğratmıştı. Hükümetin aldığı önlemlerle geçici bir yükseliş yaşansa da yatırımcı sayısındaki düşüş devam etti.
20 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da bu hafta 15 hisse üzerindeki tedbirler kaldırılıyor. Bu hisseler arasında MARKA, AYEN, PAPIL, CMENT, TETMT, GOKNR, MEGAP, SANKO, QNBFL, KENT, PKART, DAPGM, IHYAY, KAYSE ve METUR bulunuyor. Ayrıca, OSTIM ve TMSN hisseleri 18 Eylül-17 Ekim tarihleri arasında açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. ATSYH ve GRSEL üzerindeki açığa satışa ve kredili işlemle brüt takas tedbiri 17 Ekim’e kadar uzatıldı.
18 Eylül 2023

Eski ekonomi yönetiminin düşük faiz politikası sonrasında yatırımcıların borsaya yönelmesiyle artan yatırımcı sayısı, son dönemde mevduat faizlerinin yükselmesi ve piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle azalmıştır. Bloomberg HT'nin Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, ekim ayında 8,6 milyon olan yatırımcı sayısı aralıkta 7 milyon 643 bin 867'ye düşmüştür. 2021 ve 2022'de yatırımcı sayısında büyük artışlar yaşanırken, 2023'te halka arzlarla rekor seviyelere ulaşılmıştı.
2 Ocak 2024

Mayıs ayının ilk haftalarında yaşanan seçim beklentileri sonrasında Borsa İstanbul'da düşüş yaşandı. Bu düşüşle birlikte, birçok şirket hisse geri alımı gerçekleştirdi. Geçen hafta 11 ve üç gün önce 18 şirket hisse geri alımı yaparken, dün itibarıyla 17 şirket daha hisselerini geri aldı. Geri alım yapan şirketler arasında Meditera Tıbbi Malzeme, Ereğli Demir ve Çelik, Hacı Ömer Sabancı Holding ve Halkbank gibi önemli isimler bulunuyor.
25 Mayıs 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk dört ayında yüzde 16'lık bir kayıp yaşadı ve mayıs ayının ilk günlerinde de düşüş eğilimi devam etti. BIST 100 endeksi yüzde 3,5'in üzerinde değer kaybetti ve 300'den fazla hissede devre kesici uygulandı. Kıdemli borsa analisti Tuncay Turşucu, endeksin daha da düşebileceğini belirtirken, Marbaş Menkul Değerler'den İbrahim Ethem Afacan, piyasanın sahipsiz olduğunu ve Ziraat Yatırım'ın rekor alımlarına rağmen borsanın düşük işlem hacmiyle 4500 seviyesinin üzerinde tutunamadığını ifade etti. Türkiye Varlık Fonu'nun Ziraat Yatırım aracılığıyla borsayı destekleme çabaları da başarısız oldu.
3 Mayıs 2023

Son yıllarda Borsa İstanbul'da halka arz şirketlerinin sayısı artmıştır. Pandemi ile birlikte hisse senedi piyasalarına artan ilgi, finansmana erişimi zor olan şirketlerin sermaye ihtiyacı için bir yol olarak öne çıkan halka arzlarda ise en çok tartışılan ise açılışla birlikte başlayan tavan serileri. Piyasa uzmanları, halka arzların ileriki dönemde piyasa dinamiklerine ağır zarar verebileceği uyarısında bulunuyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, son üç ayda yatırımcı sayısı hızla arttı ve 6.26 milyon kişiye yükseldi.
31 Ağustos 2023
İşaretlediklerim